積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
322758 4062
sandylam 發表於 2009-2-12 21:54:07 |顯示全部樓層
老師好利害呀~
原來係咁解.

積積媽,苦瓜清熱呀.
我熱氣好鍾意飲苦瓜汁加益力多或者苦瓜汁加蘋果汁.

IOKSW
其實都唔係好多啫.
每種一至二棵之嘛.
我室內種,陽光唔夠,對陽光需求大既都唔係好種到.
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-13 09:32:24 |顯示全部樓層

你架~
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-13 10:30:10 |顯示全部樓層
好靚呀 ~~~~~~~~ >.<"""
我阿娘好中意食豬"也母"菜 ~ 我會送一棵比佢 ~~
回復

貓貓 發表於 2009-2-13 19:38:19 |顯示全部樓層
同一品種蕃茄 , 同時期發芽.

有人服侍0既 ( 成棵得咁多 , D葉又枯哂)

無人服侍 ( ..........., 呢棵野有 1.8M 高 , 葉又多又密)
第一揪果
第二揪果
未入鏡0既仲有3揪花 ....

其實唔係有無人 ...
JicJicmom 發表於 2009-2-9 00:21

我完全同意呀!
之前大緊張那棵蕃茄,最後只有花無果。
而家種緊呢棵蕃茄都係無點理佢,反而開左好多花同果!

resize P2110027.JPG

resize P2110028.JPG
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-15 11:46:01 |顯示全部樓層
公主牌士多啤梨 ~~
有花花喇 ~~ ^^
P1130955 (Small).JPG
P1130956 (Small).JPG
P1130957 (Small).JPG
轉左d落1/2草莓罐
P1130954 (Small).JPG
其他已發芽0既小苗
P1130964 (Small).JPG
雷公陲苦瓜
P1130963 (Small).JPG
P1130961 (Small).JPG
洛神葵
P1130970 (Small).JPG
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-15 12:04:36 |顯示全部樓層

好嘢~
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-15 12:09:46 |顯示全部樓層

好開心呀 , 今早發現佢開花, 仲有好多lum !!
我發左好多苦瓜種子準備送朋友呢 ~~ :p
回復

cobie 發表於 2009-2-15 14:00:53 |顯示全部樓層
你好積媽,認識你很久了(單方面),好喜歡你的post,很欣嘗你對種植的心机and passion羨慕羨慕,so much  need to learn from you.thank you.
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-15 23:39:32 |顯示全部樓層
尋日去衫兄呀~~ 買左一大堆野番屋企~~ 抬到我死死下 !!!!
衫兄位叔叔仲教我用樽仔將防虫紙卷響樽面度再插入泥  , 好正0既方法 !!!
好重呀 ~~~
P1140008 (Small).JPG
另外買左茶籽 同埋 "土主人" , 聽晚會試下"土主人"溝泥黎用 ~~
P1140009 (Small).JPG
回復

亞實 發表於 2009-2-15 23:42:03 |顯示全部樓層
積積絲,
25KG 豐收一號幾多$ R ?? 唔該
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-15 23:52:15 |顯示全部樓層
今晚早左返屋企, 於是就同龍貓仔借糧 , 用龍貓仔食0既乾草借少少黎舖響士多啤梨同芥蘭頭0既泥面. 因為天氣開始潮濕喇 , 好怕太多水會"醃"爛根呀 ......
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-16 00:01:37 |顯示全部樓層
積積絲,
25KG 豐收一號幾多$ R ?? 唔該
sifenamok 發表於 2009-2-15 23:42

好似係 $125 呀 ~~ 因為我上次買4包1KG  都要成百蚊 , 老實人叫我不如買 25KGS
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-16 00:04:08 |顯示全部樓層
你好積媽,認識你很久了(單方面),好喜歡你的post,很欣嘗你對種植的心机and passion羨慕羨慕,so much  need to learn from you.thank you.
cobie 發表於 2009-2-15 14:00

COBIE , 你唔好咁客氣, 我種左咁耐野都仲係摸摸下 , 而家都係成日睇人地0既貼文去學 , 希望有D進步, 多少少收成喇 .....
回復

小寶 發表於 2009-2-16 01:02:09 |顯示全部樓層
尋日去衫兄呀~~ 買左一大堆野番屋企~~ 抬到我死死下 !!!!
衫兄位叔叔仲教我用樽仔將防虫紙卷響樽面度再插入泥  , 好正0既方法 !!!
好重呀 ~~~
另外買左茶籽 同埋 "土主人" , 聽晚會試下"土主人"溝泥黎用 ~~
...
JicJicmom 發表於 2009-2-15 11:39 PM

原來大包平咁多, 早知我同斑比同xx 同xx 一齊share啦
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-16 09:04:28 |顯示全部樓層
小寶 ~~~ 我都唔係太肯定, 你去開問一問呀~~如果有朋友仔 SHARE , 當然係一大包抵好多喇 ~
回復

NaNa 發表於 2009-2-16 09:32:51 |顯示全部樓層
豐收一號係咪有機肥,係where買? thanks....
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-16 09:41:02 |顯示全部樓層
豐收一號係咪有機肥,係where買? thanks....
NaNa 發表於 2009-2-16 09:32

根據老實人哥哥講 : 係有機架 ~~ 牛屎肥黎喎 ~~ ^^
響元朗黃衫兄買 ~ 聽版友仔講 , 響荃灣都有得賣 ~
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-16 11:24:24 |顯示全部樓層

我同小寶

尋日都有去~買咗呢D

回復

JicJicmom 發表於 2009-2-16 11:28:16 |顯示全部樓層
yeah ~~~~~我都係買呢一隻防虫紙呀 ~~~今晚會開工整好佢 ~~
回復

farfeifar 發表於 2009-2-16 11:58:33 |顯示全部樓層
我都要搵日去三兄入貨呢, 要整防蟲網喇~
回復