" 點解香港政府唔包機比香港居民呢 ?"

作者: fianfumy 發表于 2008-11-27 15:38:54
5426 73
kwanyeehui 發表於 2008-12-1 15:28:17 |顯示全部樓層
原帖由 chiman 於 2008-12-1 15:15 發表
港府轉軚派包機赴泰。。。
張琼瑤表示,政府評估泰國局勢緊張,並可能出現暴力情況,所以決定派出包機,而每名乘客要支付1100元的單程機票,但她強調,不會有港人因缺乏現金,而不能返港。 ...

家下出外旅行都要帶多D現金在身, 信用卡都得,
唔係有嘜事上黎都唔知點算.
食宿都成問題.
......................................................................................................................................................................................................................................................
城市大學專業進修學院學術統籌宋立功批評,港府在泰國動亂多日後,不但沒有提出拯救港人的辦法,反而「講廢話」,表現不知所謂。他說,港人熱愛到泰國旅遊,港府與當地旅遊部門的聯繫應十分密切,加上有中央政府為後盾,港府安排包機在軍用機場降落,對方理應不會拒絕,「連澳門都有架包機去,你話香港人幾心o翕?」

回復

mcyan 發表於 2008-12-1 15:34:39 |顯示全部樓層
真係不知所謂
回復

比得大帝 發表於 2008-12-1 15:39:24 |顯示全部樓層
原帖由 mcyan 於 2008-12-1 15:34 發表
真係不知所謂

所以佢要搵隻將尾搖出嚟講嘢
可以代表佢啲主場, 左搖右擺
回復

fianfumy 發表於 2008-12-1 15:48:44 |顯示全部樓層
原帖由 chiman 於 2008-12-1 15:15 發表
港府轉軚派包機赴泰。。。
張琼瑤表示,政府評估泰國局勢緊張,並可能出現暴力情況,所以決定派出包機,而每名乘客要支付1100元的單程機票,但她強調,不會有港人因缺乏現金,而不能返港。 ...

因為有人死囉 ..... 一路都局勢緊張啦 , 上星期四都已掟過了手榴彈入曼谷機場啦 , 當時都建議政府包機 , 不過冇人理   !

咁點解又突然可包到機呢 .....
回復

mcyan 發表於 2008-12-1 15:49:46 |顯示全部樓層
就係因為左搖右擺,所以而家就出咗事啦,無腦架,比咁多人工你地班人做咩架。
回復

比得大帝 發表於 2008-12-1 16:02:03 |顯示全部樓層
原帖由 mcyan 於 2008-12-1 15:49 發表
就係因為左搖右擺,所以而家就出咗事啦,無腦架,比咁多人工你地班人做咩架。

政府, 王權 ??
歷史上的打生打死, 為爭一個王權
王權是甚麼?  是統領天下
天下是甚麼?  是一片大地?
不是, 天下, 就是百姓
為何強者要爭天下的百姓?  就是要他們的稅, 他們的錢, 有了天下, 強者有可以享受榮華富貴

今天的政府, 得了王權, 當然就是要享受榮華富貴的時候了

甚麼給他們這麼高工資?  這是他們千辛萬苦打回來的榮華富貴啊!
回復

mcyan 發表於 2008-12-1 16:21:09 |顯示全部樓層
苦命
回復

fianfumy 發表於 2008-12-1 19:52:22 |顯示全部樓層

不知所謂

真係不知所謂 ...人哋政府包機 , 我哋香港政府包機 , 包得咁寒酸 , 仲要市民攞$1100  , 咁就唔係包機啦 , 咪又係 "國泰" 自己果班包機落去囉  .......  叫人冇錢都唔怕喎  , 在泰國當地航空公司櫃檯 , 全部是泰國人 . 去到咁混亂的境況 , 有冇諗過當地人可能只識分辨到比錢就上機先的 道理 , 冇錢就waiting list ......

人哋國家外交冇問題 , 香港政府的外交就有問題包唔到機 , 升降唔到 ..... 咁國泰航空公司的外交咪好過政府囉 !
回復

比得大帝 發表於 2008-12-1 22:25:31 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-12-1 19:52 發表
真係不知所謂 ...人哋政府包機 , 我哋香港政府包機 , 包得咁寒酸 , 仲要市民攞$1100  , 咁就唔係包機啦 , 咪又係 "國泰" 自己果班包機落去囉  .......  叫人冇錢都唔怕喎  , 在泰國當地航空公司櫃檯 , 全部是泰國人  ...

政府包落去架機應該係HKE, 國泰自己都唔夠機用, 有兩架重跪咗向BANGKOK去唔到
回復

fianfumy 發表於 2008-12-1 22:42:26 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-12-1 22:25 發表

政府包落去架機應該係HKE, 國泰自己都唔夠機用, 有兩架重跪咗向BANGKOK去唔到

今晚原定有2班機 , 一班是CX , 另一班是 HKE  , 睇下今晚政府話包機果2班是咩囉 ......
回復

比得大帝 發表於 2008-12-2 10:42:44 |顯示全部樓層
你會唔會向政府投不信任票
回復

mcyan 發表於 2008-12-2 11:56:53 |顯示全部樓層
香港政府包咗機去都無人知,最後上機得果七十幾人,你話會投咩野丫。
回復

ivo 發表於 2008-12-2 13:24:31 |顯示全部樓層
正苦包機包得咁突然....(無人死, 我諗佢都唔會包機) 上到機既都係靠親人通知..... 有d咁既正苦官員, 香港人真苦命.
回復

fianfumy 發表於 2008-12-2 13:46:23 |顯示全部樓層
航空公司的sales 今早來到我公司 visit  , 我們鬧政府鬧了成 1個鐘 ......總括的結論之前唔包機是同 "錢 " 的好有關 ........  上次海嘯政府已差到不得了 , 冇想過今次都咁做法都咁白痴 .
仲有代表旅遊界我 "立圾會 "議員 ... 謝先生你又去了邊度 ? .... 既然政府都咁的態度 ...旅遊業議會個基金大把錢 有成幾億 , 都可建議先攞TIC 的基金出來包機先都得啦 !  旅客報團及報Package , 旅行社都比了印花稅啦 ! 靈活變通都得囉 ... 成日話個基金大把錢 , 唔知點處理好 !
回復