" 點解香港政府唔包機比香港居民呢 ?"

作者: fianfumy 發表于 2008-11-27 15:38:54
5534 73
jellyfishy 發表於 2008-11-27 17:42:04 |顯示全部樓層
我都鍾意自由行,最鍾意到時發現新路向,周圍explore 個種感覺既新奇又刺激又難忘,開心過請我食萬隻出奇蛋啊~
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-11-27 17:46:53 |顯示全部樓層
哎呀,受唔起呢d刺激呀,向公司已經好激啦(成日要走鬼又要比人追),再刺下心臟頂唔順呀

回復

mcyan 發表於 2008-11-27 17:53:58 |顯示全部樓層
我個朋友之前就係咁問我去沖繩好唔好,又問去邊到好,我答咗佢:跟團只會係上車,落車,影相,食飯,返酒店,你去邊到都一樣差唔多啦。

我呢個朋友跟過我一次自由行,佢好怕架,果次辛苦死佢呀,要背住個大背包行雪地。

我同阿媽自由行早起過跟團架。

回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-11-27 18:02:15 |顯示全部樓層
原帖由 maggielawkm 於 2008-11-27 17:39 發表
我好怕比人晨咁早叫起身~~ 所以跟過一次團就怕左

x1000000000000000
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-11-27 18:03:39 |顯示全部樓層
我早起唔怕,向車上面訓番
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-11-27 18:05:47 |顯示全部樓層
咪攪我!我跟過一次,怕怕!但個次係同個 friend 偷偷地瞞住屋企去,所以都幾好—玩!個領隊比我地兩個靚妹玩殘左!
回復

oneonewe 發表於 2008-11-27 21:11:53 |顯示全部樓層
自由行真係自由好多o架
前2年我去台灣7日遊
搭零晨機一到步就直奔嘉義上阿里山
跟住o係台北留o左幾日
再落宜蘭玩
行程緊密
想去邊都得
回復

比得大帝 發表於 2008-11-27 23:12:52 |顯示全部樓層
冇錯, FIT 自由好多, 又唔駛日日換酒店, 每天六點出發
回復

fianfumy 發表於 2008-11-28 00:12:18 |顯示全部樓層
其實 跟團 或 自由行都是各取所長 !

唔想自己安排行程  , 又怕唔識路 , 又怕唔識搭車 , 又怕溝通唔到 ...... 咁未跟團囉 !

想自由自在 , 不受 morning call 束縛 , 想自行決定自己的行程及遊覽時間長短 ,  自己搵食 , 咁就 自由行啦 !

而我旅行會視乎該國家的旅遊景點與景點之間的距離 (車程 )  ,  交通網絡  ,  語言 / 溝通 , 治安 及自己的假期來決定跟團 或自由行

以東南亞為例 , 泰國 ( 曼谷 , 布吉 , 蘇梅 )  , 馬來西亞  , 星加坡 , 台灣 , 日本 , 峇里島 , 馬爾代夫我覺得是自由行會好D囉 !
但越南 , 柬甫寨 , 印度 , 菲律賓  , 印尼 , 就跟團好D囉 !
韓國就好個人 , 如只是去首爾的 , 咁就自由行囉 , 但若要去雪嶽山 , 濟洲等 , 咁我會跟團囉 , 因為交通 , 車程及言語係好大問題  !
回復

Tony 發表於 2008-11-28 00:25:07 |顯示全部樓層
訓喇,byebye
回復

比得大帝 發表於 2008-11-28 09:11:52 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-11-28 00:12 發表
其實 跟團 或 自由行都是各取所長 !

唔想自己安排行程  , 又怕唔識路 , 又怕唔識搭車 , 又怕溝通唔到 ...... 咁未跟團囉 !

想自由自在 , 不受 morning call 束縛 , 想自行決定自己的行程及遊覽時間長短 ,  自己搵 ...

去邊度我都係自由行, 有些遠或不方便的旅遊點, 就會 join 個 land excursion, 這樣可以享受自由行的自由自在, 同時又可去想去的地方
回復

fianfumy 發表於 2008-11-28 22:35:08 |顯示全部樓層

點解香港政府唔包機比香港居民呢 ?

國泰港龍包機接滯泰港人
首 班 接 載 三 百 多 名 , 滯 留 泰 國 香 港 旅 客 的 飛 機 , 晚 上 由 芭 堤 雅 返 港 。 有 乘 客 表 示 能 夠 返 港 , 感 到 非 常 開 心 , 亦 有 旅 客 指 , 在 芭 堤 雅 的 機 場 有 百 多 名 港 人 , 爭 相 買 機 票 返 港 , 部 分 旅 客 鼓 譟 , 情 況 混 亂 。

澳門政府包機接滯泰居民
澳 門 政 府 已 經 安 排 包 機 , 明 日 飛 往 泰 國 , 接 載 滯 留 在 當 地 的 澳 門 居 民 。 現 時 , 約 有 一 百 多 名 參 加 旅 行 團 的 澳 門 居 民 在 泰 國 , 當 局 會 發 短 訊 予 在 當 地 自 由 行 的 人 士 , 呼 籲 他 們 與 航 空 公 司 聯 絡 , 安 排 機 位 返 澳 門 。
包 機 費 用 約 為 50 萬 , 全 部 由 澳 門 政 府 支 付 。

大家知唔知 , 澳門政府會有包機比澳門居民 ,  但點解香港政府唔包機比香港居民呢 ?
回復

Exodus 發表於 2008-11-29 01:43:34 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-11-27 16:23 發表

No, other plants ~

菠蘿 are already potted up last night ~

wt plants???
回復

avery 發表於 2008-11-29 07:02:00 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-11-29 01:43 發表

wt plants???

Haha ~ 你估吖 ??
回復

比得大帝 發表於 2008-11-29 09:17:35 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-11-28 22:35 發表
國泰港龍包機接滯泰港人
首 班 接 載 三 百 多 名 , 滯 留 泰 國 香 港 旅 客 的 飛 機 , 晚 上 由 芭 堤 雅 返 港 。 有 乘 客 表 示 能 夠 返 港 , 感 到 非 常 開 心 , 亦 有 旅 客 指 , 在 芭 堤 雅 的 機 場 有 百  ...

香港政府做嘢慢一拍已經無可葯救的事實
D人鬧國泰, 其實國泰好無辜, 人地係商業機構, 没有必要負起社會責任

回復

貓后 發表於 2008-11-29 09:18:35 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-11-29 09:17 發表

香港政府做嘢慢一拍已經無可葯救的事實
D人鬧國泰, 其實國泰好辜, 人地係商業機構, 没有必要負起社會責任

國泰好辜?不明白丫
回復

比得大帝 發表於 2008-11-29 09:45:30 |顯示全部樓層
原帖由 貓后 於 2008-11-29 09:18 發表

國泰好辜?不明白丫

打少咗個無字
回復

貓后 發表於 2008-11-29 09:47:15 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-11-29 09:45 發表

打少咗個無字

我知你會打少咗,哈哈
回復

比得大帝 發表於 2008-11-29 09:51:52 |顯示全部樓層
應該有打個無字的的, 可能打多了, 或打漏了, 又或者打錯了一筆, 出唔到字, 没有 EDIT就出街

早晨呀, 貓貓
回復

貓后 發表於 2008-11-29 09:58:08 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-11-29 09:51 發表
應該有打個無字的的, 可能打多了, 或打漏了, 又或者打錯了一筆, 出唔到字, 没有 EDIT就出街

早晨呀, 貓貓

PETER兄,早丫,我公司個D AV苗全部CUT晒根,而且生得不錯丫
回復