積積媽的花花草草 ( 布袋蓮 )

作者: JicJicmom 發表于 2008-11-15 12:47:12
117817 2274
黃太 發表於 2009-12-25 18:24:12 |顯示全部樓層
回復 2000# JicJicmom

積積媽你好!我見你種咁多花種、唔知你有冇種"金線蓮〞=迷你型蘭,這種品種呢?唔該晒!
回復

JicJicmom 發表於 2009-12-26 09:51:47 |顯示全部樓層
回復 2001# 黃太
黃太早晨呀~
呢一隻花我無呀, 其實有好多植物都係好心版友送我的 , 我幫你問一下其他朋友呀~ ^^
金線蓮係唔係食得架 ? 我記得以前飲過一隻金線蓮煲雞湯 ( 唔知有無記錯.....)
回復

JicJicmom 發表於 2009-12-26 09:58:02 |顯示全部樓層
今早拍的 ~
不知名朱朱 , 請問有無版友知佢係乜名嘛?
P1010128 (Medium).JPG
P1010130 (Medium).JPG
P1010129 (Medium).JPG
自插枝玫瑰
P1010133 (Medium).JPG
舊年買到今年半生不死小玫瑰
P1010134 (Medium).JPG
金錢薄荷及斑葉金錢薄荷有幸留到後.....
P1010137 (Medium).JPG
P1010136 (Medium).JPG
小草包今日情況
P1010131 (Medium).JPG
呢隻係唔係OXALIS BRAZxxxxxx  ? 係上年MONSE送我的...小球
P1010132 (Medium).JPG
回復

hk88688 發表於 2009-12-26 16:44:32 |顯示全部樓層
積媽, 好勤力啊, 我好懶散, 好耐無update啲帖
呢款朱朱會唔會係LEMON LIME? 好靚啊add6icon
回復

JicJicmom 發表於 2009-12-27 00:49:13 |顯示全部樓層
檸檬朱 ???? 好似唔係..... 響米國買的 , 什不冷咁揀一隻..... 個相片係紅色的 .....
我見有版友的檸檬朱係橙黃色咁.... 我呢隻係米白+青色.
真係要等朱朱之母阿黃女士黎鑑定一下了......
回復

黃太 發表於 2009-12-27 01:43:46 |顯示全部樓層
回復 2002# JicJicmom

積積媽早晨呀!這金線蓮係台灣品又烏参又係台灣草藥之王,葉的表色係墨綠色、葉背則為紫紅色!麻煩你啦!
回復

JicJicmom 發表於 2009-12-27 02:02:16 |顯示全部樓層

今日發現natsuki 團購球根其中一款開花了.....
P1010159 (Small).JPG
P1010157 (Small).JPG
呢隻酢醬草周圍都係.... 今年夏天以為收唔到小球 ...點知家下生到周圍都係 !
P1010161 (Small).JPG
芙蓉酢醬草要開花了.....
P1010160 (Small).JPG
白朱朱
P1010165 (Small).JPG
P1010162 (Small).JPG
回復

nuage 發表於 2009-12-27 02:09:58 |顯示全部樓層
回復  JicJicmom

積積媽早晨呀!這金線蓮係台灣品又烏参又係台灣草藥之王,葉的表色係墨綠色、葉背則為紫 ...
黃太 發表於 2009-12-27 01:43

add3icon 係咪呢種?http://tw.myblog.yahoo.com/jw!db ... amp;fid=22&sc=1
回復

nuage 發表於 2009-12-27 02:17:44 |顯示全部樓層
回復  黃太
黃太早晨呀~
呢一隻花我無呀, 其實有好多植物都係好心版友送我的 , 我幫你問一下其他朋友呀~  ...
JicJicmom 發表於 2009-12-26 09:51

係咪呢種,先父以前好似有種過,唔知依家屋企有無種,,如果係我返舊屋搜尋睇吓仲有無 http://tw.myblog.yahoo.com/jw!db ... amp;fid=22&sc=1
回復

Monse 發表於 2009-12-27 02:19:51 |顯示全部樓層
係咪呢種?
nuage 發表於 2009-12-27 02:09

香港好似叫呢種植物"石(簪)"又好似係蘭花既一種啊, 不過我唔確定.
* 唔識打(簪)字.
回復

nuage 發表於 2009-12-27 02:23:36 |顯示全部樓層
香港好似叫呢種植物"石(簪)"又好似係蘭花既一種啊, 不過我唔確定.
* 唔識打(簪)字. ...
Monse 發表於 2009-12-27 02:19

add3icon 其實我唔識,我好似以前見過屋企有類似嘅植物,但係唔認定,葉好似,但開嘅花又唔肯定﹗
回復

hk88688 發表於 2009-12-27 04:21:51 |顯示全部樓層
檸檬朱 ???? 好似唔係..... 響米國買的 , 什不冷咁揀一隻..... 個相片係紅色的 .....
我見有版友的檸檬朱 ...
JicJicmom 發表於 2009-12-27 00:49

LEMON LIME橙黃色add3icon 有人俾我幅相係唔係橙黃色啊
lemon lime.jpg
回復

JicJicmom 發表於 2009-12-27 10:06:20 |顯示全部樓層
回復 2012# hk88688
88 早晨呀 ~~
咁可能真係LEMON LIME 喇..... 因為我響 HOME DEPOT 度買, 佢係一堆球放響度任揀, 而張相係紅色花, 唔排除人為出錯, 將LEMON LIME混錯左響入面咁好彩比我拎左.
哎呀. ..... 我仲同黃女士拎左個檸檬B返來養....
我見有版友0既檸檬朱係咁架 :  http://hkplants.com/home/space-1571-do-album-picid-55785.html
回復

JicJicmom 發表於 2009-12-27 10:18:08 |顯示全部樓層
花韭開花了~~~
P1010193 (Medium).JPG
P1010190 (Medium).JPG
P1010191 (Medium).JPG
P1010192 (Medium).JPG
回復

yuwaiman 發表於 2009-12-27 11:03:21 |顯示全部樓層
早晨呀積媽, 花韭好靚噃add6icon
回復

黃臉婆 發表於 2009-12-27 18:13:26 |顯示全部樓層

積媽:
妳連草包都攪得掂,妳仲話自己種野唔叻?add7icon
其他白朱我就唔識分,但Lemon Lime 檸檬萊姆我就識分。。。
因為佢開花時比太陽勁曬過,佢啲花瓣會係第2日開始轉紅架。妳留意下吖。
回復

黃太 發表於 2009-12-27 23:38:15 |顯示全部樓層
回復 2009# nuage

唔該晒!
回復

JicJicmom 發表於 2009-12-30 09:59:43 |顯示全部樓層
昨天小草包~~ 發現另一粒較小的都出了新葉了 ~~ 好開心呀~~
你地唔好話我種野叻喇....... 我真係死好彩架咋 ..... 之前種到人又灰球又發毛...... 丟左佢響出面日晒雨淋自生自滅, 3 隻有一隻發毛丟左 , 聽MONSE 教唔好比佢淋雨, 落雨至會收番佢入黎..... 近來都係4-5日至淋一次水, 淋響球0既附近, 唔會淋到D葉...... 我都係邊種邊學, 出到葉仔, 係個球0既質數好囉我覺得, 佢命硬嘛 ~

MONSE 送我的熊童子~~旁邊有野生左出來呀.....

回復

JicJicmom 發表於 2009-12-30 10:03:12 |顯示全部樓層
回復 2016# 黃臉婆
睇黎我都要影D種到樣衰衰0既花相比你地睇下至得.......
原來晒過會變色架??? 哎 ...呢幾日無太陽..... 希望下一菖花可以晒下太陽喇~~ ^^
黃靚靚 , 我會比心機養好你比我D小球架喇~~ ^.^
回復

曇花一現 發表於 2009-12-30 12:55:04 |顯示全部樓層
嘩 ... 積媽d花花草草好堅呀 ))))))
回復