Monse的綠色天地

關閉 [複製鏈接]
作者: Monse 發表于 2007-9-25 16:52:22
116296 1460
花草之家 發表於 2009-11-20 12:11:25 |顯示全部樓層
88係乜野品種都有!
vincentma 發表於 2009-11-17 21:06

88係出名ge:毒品拆家
回復

Dennis 發表於 2009-11-20 12:16:19 |顯示全部樓層
我都係咁話 Monse你太好人喇!姑息養奸,呢個衰人08年開始巳經偷你d花,今年09年喇都仲係咁偷,俾係我就會係佢個blog留言話佢係偷花賊
花草之家 發表於 2009-11-20 12:07

花草, Monse唔係姑息養奸嘅 , 佢係以德服人呀! 話唔定他朝一日嗰位朋友將D花物歸完主呢!?
回復

花草之家 發表於 2009-11-20 12:28:09 |顯示全部樓層
花草, Monse唔係姑息養奸嘅 , 佢係以德服人呀! 話唔定他朝一日嗰位朋友將D花物歸完主呢!?
Dennis 發表於 2009-11-20 12:16

希望個賊改過自新啦 如果個賊不知悔改再去偷Monse d花,建議拖佢出黎示眾 4c3df4b39d0a03771c.gif
回復

JicJicmom 發表於 2009-11-20 14:21:13 |顯示全部樓層
點止呀..... 要佢無面見人呀~
DENNIS , 我覺得偷MONSE D 花0既呢個人, 根本唔會比番D花阿 MONSE , 佢唔止偷左一次, 兩次... 會送野比人0既, 根本就唔會去偷人地0既野.
偷花賊, 如果你有睇到呢段野, 就唔該你自重一下. 再偷人地野, 就神仙都難救. 偷花草勒杜鵑0既賊0既下場你有眼睇架喇~~ 你要是再偷 / 傷害阿 monse D 花, 你上去YOUTUBE 自己睇番自己副尊容喇~~~
回復

Dennis 發表於 2009-11-20 14:54:51 |顯示全部樓層
積媽, 我相信嗰位朋友都知錯架嘞~ 如果我係佢見到比妳地起哂底咁(youtube咁大鑊).... 邊仲敢吖~
回復

hk88688 發表於 2009-11-22 15:20:51 |顯示全部樓層
換左盆後的"西印度櫻桃", 我搵左2年的了, 閒談間 88688 話送我當時真係好感動啊, 88多謝你慷慨的分享.
Monse 發表於 2009-11-17 21:04

Monse, 唔洗感動啊, 櫻桃去咗你度有靚屋住, 一定好開心, 好過响我度住臨屋
仲有, 你係咪話呢種葉?
回復

vincentma 發表於 2009-11-22 19:25:36 |顯示全部樓層
Fanny, 呢個用係咪聖誕花既葉,不過好少見,好靚!
回復

hk88688 發表於 2009-11-22 20:27:29 |顯示全部樓層
Vincentma, 呢種係桂花, 不過唔記得咩桂lu
回復

Monse 發表於 2009-11-22 23:04:58 |顯示全部樓層
Vincentma, 呢種係桂花, 不過唔記得咩桂lu
hk88688 發表於 2009-11-22 20:27

應該唔係桂花掛? 果名好似係唔知物野冬青咁上吓, 嘩! 你種物都咁靚既, 團購回來的嗎?
回復

alilovebyj 發表於 2009-11-22 23:09:23 |顯示全部樓層
對…不是桂花吧…我係外地見過…d葉好硬,d葉邊尖銳處刺人很痛的!
回復

JicJicmom 發表於 2009-11-22 23:53:57 |顯示全部樓層
986# hk88688
好靚呀 ~~~~ 我早前去米國玩, 就係見到呢一隻野 ( 係唔係叫冬青?)
http://hkplants.com/home/space-2653-do-album-picid-51822.html
http://hkplants.com/home/space-2 ... 1822-goto-down.html
回復

Monse 發表於 2009-11-22 23:56:55 |顯示全部樓層
妳太好人,比我一定唔會忍佢第二次.
如果再有下次就話比我知,到時我比啲生化武器送比佢.
KUNO 發表於 2009-11-20 05:00
我都係咁話 Monse你太好人喇!姑息養奸,呢個衰人08年開始巳經偷你d花,今年09年喇都仲係咁偷,俾係我就會係佢個blog留言話佢係偷花賊
花草之家 發表於 2009-11-20 12:07
希望個賊改過自新啦 如果個賊不知悔改再去偷Monse d花,建議拖佢出黎示眾156553
花草之家 發表於 2009-11-20 12:28
點止呀..... 要佢無面見人呀~
DENNIS , 我覺得偷MONSE D 花0既呢個人, 根本唔會比番D花阿 MONSE , 佢唔止偷左一次, 兩次... 會送野比人0既, 根本就唔會去偷人地0既野.
偷花賊, 如果你有睇到呢段野, 就唔該你自重一 ...
JicJicmom 發表於 2009-11-20 14:21
積媽, 我相信嗰位朋友都知錯架嘞~ 如果我係佢見到比妳地起哂底咁(youtube咁大鑊).... 邊仲敢吖~
Dennis 發表於 2009-11-20 14:54
Dennis 發表於 2009-11-20 12:16

KUNO / 花草 / DENNIS / JicJicmom
多謝! 很感動這麼多花友替我抱不平啊, 果個偷花賊知唔知錯及會唔會改過就真係見人見智囉, 佢咁大個人去到咁既年紀都應該知道咩係啱咩係錯, 如果你見佢係自己既  度寫既野你就知佢好享受自己用唔同手法/途徑得番呢既植物, 樂此不疲就可想而知此人的做人態度了, 之前係版面出貼話比多次機會佢, 當再有第三次偷我家的花我就對佢唔客氣架喇 .

應該是藍花韭.
KUNO 發表於 2009-11-20 05:05

KUNO版主
你好犀利呀, 望吓都知度係咩花, 唔該晒.

Monse~
Paul niemi 係積媽舊年送比我o架,我只係養大咗佢再分拆咋~
但係我只係寄咗一個大球比你,點解你o個盆好似好多咁o既?其餘小球應該係白色花嚟~~
ChrisTsui 發表於 2009-11-20 10:29

ChrisTsui
嘻嘻….我調轉左個插牌仔, 唔該晒你, 原來又係積媽分享出來架, 積媽我欠你好多人情有排都還唔完啊, 另外都多謝Chris 的慷慨分享.

976# KUNO
係呀係呀~~ 正是此花~~~ ^^
JicJicmom 發表於 2009-11-20 10:46

積媽,
add6icon果然係好野黎咕喎, 你自己有種嗎add3icon? 唔難種喎全部都發左芽喇.

整咩你地咁勤力架, 我d育苗塊仲未開封呀
yuwaiman 發表於 2009-11-20 12:03

敏敏,
add8icon我一啲都唔勤力呀, 我的秋播已經遲左起步架喇, 再唔拿拿聲就趕唔切春天開花喇.
回復

Monse 發表於 2009-11-23 01:37:49 |顯示全部樓層
好靚呀 ~~~~ 我早前去米國玩, 就係見到呢一隻野 ( 係唔係叫冬青?)
http://hkplants.com/home/space-2653-do-album-picid-51822.html
http://hkplants.com/home/space-2653-do-album-picid-51822-got ...
JicJicmom 發表於 2009-11-22 23:53

積媽, 我地係度搵緊佢個中文名吖, Variegated (Osmanthus heterophyllus)
Variegated 解: 斑葉
Osmanthus 解: 桂花

終於找到了.......哈哈
應該就是木犀科的"斑葉齒葉桂花",也有人稱"斑葉冬青"
正解是 : 斑葉 ( 異葉 ) 桂花
http://flowers.hunternet.com.tw/ ... t=85748&page=16
回復

vincentma 發表於 2009-11-23 08:24:07 |顯示全部樓層
Monse, 唔該晒!又識多一樣喇!
回復

hk88688 發表於 2009-11-23 21:28:25 |顯示全部樓層
http://hkplants.com/home/space-2653-do-album-picid-51822-got ...
JicJicmom 發表於 2009-11-22 23:53

我都係因為見佢啲葉好得意, 所以忍唔住帶佢返屋企  唔該晒你啲相, 終於知佢哋真名喇
回復

hk88688 發表於 2009-11-23 21:29:51 |顯示全部樓層
993# Monse

你好犀利, 係你搵之嘛, 我都幫唔到手 唔該晒Monse幫佢哋搵返個中文名add6icon
回復

Monse 發表於 2009-11-25 16:45:49 |顯示全部樓層
993# Monse

你好犀利, 係你搵之嘛, 我都幫唔到手 唔該晒Monse幫佢哋搵返個中文名add6icon
hk88688 發表於 2009-11-23 21:29

hk88688
明明係一起搵答案,你真客氣.
回復

Monse 發表於 2009-11-25 16:49:38 |顯示全部樓層

是花友送的有無人知佢係物野黎架?
根塊植物? 好似薯仔架? 我估佢係苦苣苔科植物吖.
回復

Monse 發表於 2009-11-25 16:55:09 |顯示全部樓層
靚靚上星期送我的兩款花貓,,
其中一款啲葉紫色架, 紫得黎好靚架,
另一條蟲蟲仲未出芽, 未知長相如何.....多謝你吖靚靚.
回復

Monse 發表於 2009-11-25 16:59:54 |顯示全部樓層

fanny 對你唔著咯,
棵西印度櫻桃好似死左.....嗚嗚......
換左盆後果幾日咪好凍既我估就咁凍死左囉,
早知唔帶佢返我屋企喇, 係你度可能唔洗死了.

早幾日拍的

早幾日拍的

今日拍的照片.

今日拍的照片.
回復