Monse的綠色天地

關閉 [複製鏈接]
作者: Monse 發表于 2007-9-25 16:52:22
118610 1459
Monse 發表於 2009-11-28 13:36:41 |顯示全部樓層
桔梗開花囉 !
回復

貓貓 發表於 2009-11-28 13:39:45 |顯示全部樓層
monse:

我都種過桔梗但係唔成功,可以來你呢到睇下花一樣咁開心!!
回復

Monse 發表於 2009-11-28 13:41:28 |顯示全部樓層
是花友送的有無人知佢係物野黎架?
根塊植物? 好似薯仔架? 我估佢係苦苣苔科植物吖.
Monse 發表於 2009-11-25 16:49

終於搵到佢果名喇, 資料由送贈花友提供, 多謝及唔該晒.
白香岩桐(Sinningia tubiflora)花友經驗話: 種植方式很簡單
就是給它肥的要命, 渴的要命, 曬的要命, 然後盆小的要命
到看見花苞才正常給水.不過那時就很累要每天灌水
回復

Monse 發表於 2009-11-28 13:43:23 |顯示全部樓層
monse:

我都種過桔梗但係唔成功,可以來你呢到睇下花一樣咁開心!!
貓貓 發表於 2009-11-28 13:39

點解吖, 好容易種, 我都唔需要點打理佢咕喎.
回復

貓貓 發表於 2009-11-28 13:59:55 |顯示全部樓層
點解吖, 好容易種, 我都唔需要點打理佢咕喎.
Monse 發表於 2009-11-28 13:43

由於才疏學淺,我自己都未知點解?
小苗階段無啦啦有日放工見佢頭 dup dup,無里神氣,巳知大事不妙,最尾真係死左。
近期d金魚草仔一樣,都係突然死亡。好彩之前俾左d朋友,佢果d仲好健壯,總算留返一點香燈繼後。

我想問下你平時會點樣處理d舊泥呢?
回復

Aalon 發表於 2009-11-28 15:49:09 |顯示全部樓層
為確保下次小玲開出密密的花, 昨天恨下心將小玲打頂, 睇吓成地被我剪下的花苞......覺得有點可惜啊.
Monse 發表於 28-11-2009 13:34

比我實唔捨得
回復

Aalon 發表於 2009-11-28 15:51:45 |顯示全部樓層
終於搵到佢果名喇, 資料由送贈花友提供, 多謝及唔該晒.
白香岩桐(Sinningia tubiflora)花友經驗話: 種植方式很簡單
就是給它肥的要命, 渴的要命, 曬的要命, 然後盆小的要命
到看見花苞才正常給水.不過那時就很累要 ...
Monse 發表於 28-11-2009 13:41

我屋企都有一棵, 種極到唔開花, 不過個根球就不繼長大
回復

Monse 發表於 2009-11-28 16:54:04 |顯示全部樓層
由於才疏學淺,我自己都未知點解?
小苗階段無啦啦有日放工見佢頭 dup dup,無里神氣,巳知大事不妙,最尾真係死左。
近期d金魚草仔一樣,都係突然死亡。好彩之前俾左d朋友,佢果d仲好健壯,總算留返一點香燈繼後 ...
貓貓 發表於 2009-11-28 13:59

貓貓,
你唔好咁講喇, 我都係唔係好識種花架咋, 一路種一路學, 我種死好多花我無講你唔知咋.
種日本果隻重瓣桔梗就有你以上講既情況, 我記得又好似你咁有日見到佢 dup dup地,以為唔夠水喇淋啲水比佢點知仲死快啲, 見啲根部附近係霉霉地, 我諗大多數都係水多所致.

但這款日本重瓣桔梗種子我有送給加拿大花友, 她成功種到開花而且仲好多花, 但入冬前便枯死了, 及後到左第二年春天溶雪後棵桔梗從泥土長出嫩芽再一次開出多而且漂亮的花, 所以日本重瓣桔梗係寒帶地區是多年生植物而在香港就係一定死既植物.

我覺得中國桔梗就比較容易種, 你不妨再試試種吖, 我比左短訊你, 請看短訊.

比我實唔捨得
Aalon 發表於 2009-11-28 15:49

Aalon
這種叫置之死地而後生, 為左開出更靚既花, 這個動作是必須的, 唔捨得都要架喇.

我屋企都有一棵, 種極到唔開花, 不過個根球就不繼長大
Aalon 發表於 2009-11-28 15:51

Aalon
你都有一棵吖? 開白花咕喎, 你種左佢幾耐, 分享卟你既經驗來聽吓.
回復

Aalon 發表於 2009-11-28 17:02:43 |顯示全部樓層
貓貓,
你唔好咁講喇, 我都係唔係好識種花架咋, 一路種一路學, 我種死好多花我無講你唔知咋.
種日本果隻重瓣桔梗就有你以上講既情況, 我記得又好似你咁有日見到佢 dup dup地,以為唔夠水喇淋啲水比佢點知仲死快啲,  ...
Monse 發表於 28-11-2009 16:54

種左年幾啦, 是白香岩冇錯, 我諗係屋企唔夠陽光比佢,所以開唔到花, 不過佢好粗生, d葉比蟲或蝸牛咬到爛晒, 冇幾耐又會標返d葉出o黎
回復

Monse 發表於 2009-11-29 00:21:33 |顯示全部樓層
種左年幾啦, 是白香岩冇錯, 我諗係屋企唔夠陽光比佢,所以開唔到花, 不過佢好粗生, d葉比蟲或蝸牛咬到爛晒, 冇幾耐又會標返d葉出o黎
Aalon 發表於 2009-11-28 17:02

唔該晒Aalon.
回復

Monse 發表於 2009-11-29 00:28:03 |顯示全部樓層
19/11/2009 用育苗塊播種法, 今日终於出左苗仔,都有點安慰, 我幾驚今次又食白果, 福祿考今日暫時發芽率40%而六倍莉就90%不過六倍莉的苗真係細到睇唔到.

福祿考小苗

福祿考小苗

六倍莉小苗

六倍莉小苗
回復

Monse 發表於 2009-11-29 00:30:33 |顯示全部樓層
中國桔梗今日兩朵花都全開, 好漂亮啊.
回復

☆桃仔☆ 發表於 2009-11-29 00:59:36 |顯示全部樓層
你d福祿考好大大........我d好細細
我學人放上紙度發芽睇下d發芽率....發左有葉仲未落盆..
回復

Monse 發表於 2009-11-29 01:27:45 |顯示全部樓層
你d福祿考好大大........我d好細細
我學人放上紙度發芽睇下d發芽率....發左有葉仲未落盆..
☆桃仔☆ 發表於 2009-11-29 00:59

影啲相黎睇吓.
回復

☆桃仔☆ 發表於 2009-11-29 02:48:16 |顯示全部樓層
影啲相黎睇吓.
Monse 發表於 2009-11-29 01:27

好呀
回復

mandywowo 發表於 2009-11-29 09:01:31 |顯示全部樓層
中國桔梗今日兩朵花都全開, 好漂亮啊.
Monse 發表於 2009-11-29 00:30

桔梗好靚呀add6icon
我都準備緊種子春播, 不過唔知難唔難add9icon
回復

nuage 發表於 2009-11-29 19:38:39 |顯示全部樓層
19/11/2009 用育苗塊播種法, 今日终於出左苗仔,都有點安慰, 我幾驚今次又食白果, 福祿考今日暫時發芽率40%而六倍莉就90%不過六倍莉的苗真係細到睇唔到.
Monse 發表於 2009-11-29 00:28

個育苗盆咁特別嘅?
回復

fnv234 發表於 2009-11-29 20:21:47 |顯示全部樓層
呢隻花菱草我都有買呀,不過上年種嘅未開花就死咗
我隻白香岩都生得好慢…捽下塊葉有D味
D桔梗發咗芽啦,唔該晒你,我仲以為未播得(因為見你果D開緊花)
發芽到開花要幾耐?
回復

vincentma 發表於 2009-11-30 08:47:23 |顯示全部樓層
Monse 發表於 2009-11-29 00:28
Monse, 恭喜晒!請問你而家就俾佢晒拿?我 D 如果咁細就俾佢晒,會吹干,唔晒又徒長,所以問下。
回復

Monse 發表於 2009-11-30 14:27:26 |顯示全部樓層
個育苗盆咁特別嘅?
nuage 發表於 2009-11-29 19:38

係吖, 花友幫我買架, 都幾好用啊.

呢隻花菱草我都有買呀,不過上年種嘅未開花就死咗
我隻白香岩都生得好慢…捽下塊葉有D味
D桔梗發咗芽啦,唔該晒你,我仲以為未播得(因為見你果D開緊花)
發芽到開花要幾耐? ...
fnv234 發表於 2009-11-29 20:21

今日見到部份花菱草出苗了, 希望能趕得及夏天來臨前開花喇.
白香岩我未種過, 似乎都幾難種到開花噃.
D中國桔梗一啲都唔難種架.

Monse, 恭喜晒!請問你而家就俾佢晒拿?我 D 如果咁細就俾佢晒,會吹干,唔晒又徒長,所以問下。
vincentma 發表於 2009-11-30 08:47

vincentma 我覺得如果你一開始落種子時有足夠既水份而每日又比幾個鐘佢晒太陽生出黎啲苗仔會強壯啲.
而另外一種方法就係落左種子後擺係陰涼處待有2-4塊葉仔才可見太陽既苗, 當苗仲係好細時晒太陽及水份掌握得唔好就容易死, 而且又好容易徒長啊, 除非某些種子有特別的發芽指引否則我比較喜歡落種子後都keep著每日有幾小時有太陽晒著, 以上只是單純我個人諗法.
回復