Monse的綠色天地

關閉 [複製鏈接]
作者: Monse 發表于 2007-9-25 16:52:22
116304 1460
小寶 發表於 2009-10-22 00:43:31 |顯示全部樓層
積媽
棵八角櫻桃生長良好不過就瘦弱左一點囉,唔知其他花友種成點呢?
多謝積媽讓我擁有八角櫻桃。
add6icon
Monse 發表於 2009-10-5 01:17 AM

monse,係咪摘左頂呀? why咁多分枝? 我果棵仲係一枝公咋~
回復

小寶 發表於 2009-10-22 01:26:17 |顯示全部樓層
激氣!
又係上次偷令箭荷花的衰人所為,棵花貓被他欄腰連花咁比佢折斷左,果日我見到佢經過我家,當我出街晚飯回來就發現慘況了,他被我的隔離屋見到話我聽,跟著我即刻上佢既blog睇吓,真係發現我棵花貓,佢係佢既b ...
Monse 發表於 2009-10-5 01:34 AM

哎也, 原來仲有d咁嘅事, 所以話"你"做嘅野, 唔好以為人地無當場將你斷正, "你"就當無野可繼續做, "你"可能心諗, 「車, 知又點啫, 你又無睇到我摘」, 唔係架, 要"裝"你好容易架咋, 其實"你"都咁大個人啦, 唔好玩埋哂d咁嘅野, 好嘛?
回復

蕙蕙 發表於 2009-10-22 12:56:22 |顯示全部樓層
偷花ge小賊, 需知道容忍是有限度的, "你"好自為之, 快快收手, 否則終有一天被人贓並獲, 到時你便……
回復

JicJicmom 發表於 2009-10-23 10:21:16 |顯示全部樓層
MONSE 早晨呀~~~~
對於呢個賊, 我家大夫有辦法幫你呀~~~到時有哂証據, 佢走唔甩架~~
我地PM 呀~~~^^
回復

Monse 發表於 2009-10-25 22:33:19 |顯示全部樓層
MONSE 早晨呀~~~~
對於呢個賊, 我家大夫有辦法幫你呀~~~到時有哂証據, 佢走唔甩架~~
我地PM 呀~~~^^
JicJicmom 發表於 2009-10-23 10:21

多謝各位提供的意見 , 再比多次機會呢個人喇, 希望佢唔會再犯.
回復

Monse 發表於 2009-10-25 22:37:28 |顯示全部樓層
縱使我今年沒怎樣去打理佢, 每年這個時候藍雪花總開出燦爛的花來...
回復

Monse 發表於 2009-10-25 22:44:48 |顯示全部樓層

Hazellue送我的鐵線蓮竟然開花喎, Hazellue我對你唔著喇, 自你手接過小鐵後一路都沒時間照顧佢, 雖然今次開左朵花但好似病病地咁吖, 你睇吓小鐵係咪有病.
DSC02379 (2).jpg
回復

yuwaiman 發表於 2009-10-25 22:50:24 |顯示全部樓層
一大片藍雪花, 好似去咗海邊咗呀
回復

Monse 發表於 2009-10-25 23:06:53 |顯示全部樓層
一大片藍雪花, 好似去咗海邊咗呀
yuwaiman 發表於 2009-10-25 22:50
yuwaiman
你有沒有種到藍雪花啊, 如果無我可以嘗試(插枝)一盆給你吖
回復

yuwaiman 發表於 2009-10-25 23:58:42 |顯示全部樓層
yuwaiman
你有沒有種到藍雪花啊, 如果無我可以嘗試(插枝)一盆給你吖
Monse 發表於 2009-10-25 23:06

monse 好呀, 多謝晒你呀
回復

ylee 發表於 2009-10-26 12:43:47 |顯示全部樓層
Monse,
你個花園有好多靚花add6icon一大片的藍雪花花海實在十分美麗
回復

vincentma 發表於 2009-10-26 14:46:49 |顯示全部樓層
嘩 Monse, 好壯觀呀!D 藍雪花!你種左幾多年呀?呢度有幾多盆呀?我而家有3盆,都希望種到咁壯觀呀!
回復

may.sun 發表於 2009-10-26 15:20:37 |顯示全部樓層
909# Monse

monse 我奸奸睇到你鄰居做埋d咁既賤賊行為,剩係咁比人唱都夠衰格,重要屢屢不改,做佢家人朋友知道一定好失望o即(比我係佢朋友,我一定扮5識佢o即)
回復

JicJicmom 發表於 2009-10-27 01:26:04 |顯示全部樓層
910# yuwaiman
我又想多謝阿 monse , 可以嘛 ?
XDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
回復

JicJicmom 發表於 2009-10-27 01:27:38 |顯示全部樓層
906# Monse
種成咁 .....想點呀你 ?
( 恨死我了~~~~~)
你之前比我棵白雪花 , 斷斷續續咁開左幾次花, 我都唔記得影相.
點樣至養得佢大呀?
回復

hk88688 發表於 2009-10-27 03:34:42 |顯示全部樓層
Monse, 開成一片嘅藍雪花真係好靚add6icon 我棵生到好似八爪魚, 今日俾我重剪了
棵鐵線蓮啲葉好健康呀, 會唔會第一次開花, 所以花型同啲色都未穩定? 我有啲小苗第一次開花, 都係花色同花型都唔啱, 不過都係我估, 都係留返俾Hazellue答好啲
回復

格子 發表於 2009-10-28 11:50:36 |顯示全部樓層
縱使我今年沒怎樣去打理佢, 每年這個時候藍雪花總開出燦爛的花來...
Monse 發表於 2009-10-25 22:37

好多花啊add6icon

點解我D藍雪花D葉干干黃黃架add8icon
回復

Monse 發表於 2009-10-30 22:47:29 |顯示全部樓層
Monse,
你個花園有好多靚花add6icon一大片的藍雪花花海實在十分美麗
ylee 發表於 2009-10-26 12:43

Ylee
多謝您來賞花啊, 大家一起種吧.

嘩 Monse, 好壯觀呀!D 藍雪花!你種左幾多年呀?呢度有幾多盆呀?我而家有3盆,都希望種到咁壯觀呀!
vincentma 發表於 2009-10-26 14:46

Vincentma
我每盆只種一棵咋, 只要時常摘頂芽佢就唔會生得咁亂架喇.

909# Monse
monse 我奸奸睇到你鄰居做埋d咁既賤賊行為,剩係咁比人唱都夠衰格,重要屢屢不改,做佢家人朋友知道一定好失望o即(比我係佢朋友,我一定扮5識佢o即) ...
may.sun 發表於 2009-10-26 15:20

may.sun
聽講佢跟附近周圍的隣居都不和架.

906# Monse
種成咁 .....想點呀你 ?
( 恨死我了~~~~~)
你之前比我棵白雪花 , 斷斷續續咁開左幾次花, 我都唔記得影相.
點樣至養得佢大呀?
JicJicmom 發表於 2009-10-27 01:27

Monse, 開成一片嘅藍雪花真係好靚add6icon 我棵生到好似八爪魚, 今日俾我重剪了
棵鐵線蓮啲葉好健康呀, 會唔會第一次開花, 所以花型同啲色都未穩定? 我有啲小苗第一次開花, 都係花色同花型都唔啱, 不過都係我估, ...
hk88688 發表於 2009-10-27 03:34

JicJicmom / hk88688
你都得架,(只要時常摘頂芽, 施肥, 修剪吓, 當藍/白雪花開完花後即刻剪左佢就會開花不絕.)

好多花啊add6icon
點解我D藍雪花D葉干干黃黃架add8icon
格子 發表於 2009-10-28 11:50

格子
試吓換吓啲泥再施啲肥比佢, 效果可能會有所改善架.
回復

Monse 發表於 2009-10-30 22:57:37 |顯示全部樓層
哈貓兒,
我又來交功課咯, 終於有花蕾喇
花貓Kohleria 'HCY's Jardin De Monet

Kohleria 'HCY's Jardin De Monet

Kohleria 'HCY's Jardin De Monet
回復

Monse 發表於 2009-10-30 23:05:14 |顯示全部樓層
曇花一現,
Calling.....
果日係"豬骨煲"食既晚飯時你比左幾粒類似薑既球根物體....係咩黎架???  唔理喇我今日已經種左落盆了.

?????

?????
回復