Monse的綠色天地

關閉 [複製鏈接]
作者: Monse 發表于 2007-9-25 16:52:22
116297 1460
Monse 發表於 2009-11-25 17:06:35 |顯示全部樓層
積媽,
你睇你比我的果幾舊薑(藍花韭), 生長速度幾快, 唔難種喎, 種左落泥都唔洗點理佢架.

早幾日

早幾日

今日

今日
回復

Monse 發表於 2009-11-25 17:10:30 |顯示全部樓層
中國桔梗就黎開花喇, 今日同佢換左個大盆呀!
回復

Monse 發表於 2009-11-25 17:13:47 |顯示全部樓層
呢盆唔知係咩, 無左個插牌仔, 今日見佢生得幾靚同佢影番張相, 則邊個棵係鹿子百合啊.
回復

Monse 發表於 2009-11-25 17:27:45 |顯示全部樓層
積媽,
我今日終於將你托我播的的種子用另外一種播種方法試吓成效有幾大啊, 就係新買既保濕盒喇.
我都唔知有無效架, 即管試吓咋, 種唔到唔好怪我啊.

先要準備你托我發芽的種子.

先要準備你托我發芽的種子.

一套三件的保濕盒.

一套三件的保濕盒.

將種子放落每一格格到後嘖濕.

將種子放落每一格格到後嘖濕.

蓋好, 最後打開氣孔,完成,

蓋好, 最後打開氣孔,完成,
回復

擔泥 發表於 2009-11-25 17:43:05 |顯示全部樓層
積媽,
你睇你比我的果幾舊薑(藍花韭), 生長速度幾快, 唔難種喎, 種左落泥都唔洗點理佢架.
Monse 發表於 2009-11-25 17:06

唔知藍花韭要幾耐先有花開呢?
回復

spinnet 發表於 2009-11-25 17:47:58 |顯示全部樓層
中國桔梗就黎開花喇, 今日同佢換左個大盆呀!
Monse 發表於 2009-11-25 17:10

請問你係唔係由種子種KA? 我試過2次都發唔到. (3-4月種) 有咩心得呀?

謝謝!
回復

黃臉婆 發表於 2009-11-25 20:51:58 |顯示全部樓層
靚靚上星期送我的兩款花貓,,
其中一款啲葉紫色架, 紫得黎好靚架,
另一條蟲蟲仲未出芽, 未知長相如何.....多謝你吖靚靚.
Monse 發表於 2009-11-25 16:55

Monse:
條蟲唔係 K. 'Brimstone',而係 K. 'Brazil Gem' 巴西珠寶 嚟架。add6icon
回復

vincentma 發表於 2009-11-25 20:56:00 |顯示全部樓層
積媽,
我今日終於將你托我播的的種子用另外一種播種方法試吓成效有幾大啊, 就係新買既保濕盒喇.
我都唔知有無效架, 即管試吓咋, 種唔到唔好怪我啊. ...
Monse 發表於 2009-11-25 17:27

又有大軍出發喇!
回復

hk88688 發表於 2009-11-25 22:32:43 |顯示全部樓層
fanny 對你唔著咯,
棵西印度櫻桃好似死左.....嗚嗚......
換左盆後果幾日咪好凍既我估就咁凍死左囉,
早知唔帶佢返我屋企喇, 係你度可能唔洗死了. ...
Monse 發表於 2009-11-25 16:59

Monse, 唔洗 , 你放埋一邊先, 可能春天會出返芽, 再唔係, 我好似仲有
桔梗好似汽球咁, 好可愛add6icon
秋播我都播咗好多三色堇同角堇, 出動播種三寶: 保濕盒+育苗塊+金泥, 出苗率100%add14icon
不過我播種時將保濕盒頂上兩個蓋擰埋, 保濕好啲, 等發咗芽先開蓋
回復

JicJicmom 發表於 2009-11-25 23:49:14 |顯示全部樓層
1001# Monse

MONSE ~~ 咁咪好囉 ~~ 最好就係唔使理佢都會開好多花, 咁就VERY GOOD LA ~~~ XD
另外你叫我辦0既事攪掂喇 ~~ 星期五拎比你呀~~ ^^
回復

JicJicmom 發表於 2009-11-25 23:50:04 |顯示全部樓層
1004# Monse
原來係一個小型溫室呀 ~~ ^^
回復

Monse 發表於 2009-11-26 01:16:45 |顯示全部樓層
擔泥 發表於 2009-11-25 17:43

擔泥
我都唔知幾時開到花, 我諗2個月都開到花掛.

請問你係唔係由種子種KA? 我試過2次都發唔到. (3-4月種) 有咩心得呀?
謝謝!
spinnet 發表於 2009-11-25 17:47

spinnet
只要種子新鮮中國桔梗好容易發芽咕喎, 可能你果啲種子唔新鮮都唔定吵.

Monse:
條蟲唔係 K. 'Brimstone',而係 K. 'Brazil Gem' 巴西珠寶 嚟架。add6icon
黃臉婆 發表於 2009-11-25 20:51

靚靚,
係喎你之前短訊提過我架, 唔記得左添, 等聽日改番個牌仔先, 唔該晒您.

又有大軍出發喇!
vincentma 發表於 2009-11-25 20:56

vincentma
大軍出唔出到發都成問題吖, 我用種子發芽的經驗係麻麻地咋, 成日都失手架, 只不過屢敗屢戰咋.

Monse, 唔洗 , 你放埋一邊先, 可能春天會出返芽, 再唔係, 我好似仲有
桔梗好似汽球咁, 好可愛add6icon
秋播我都播咗好多三色堇同角堇, 出動播種三寶: 保濕盒+育苗塊+金泥, 出苗率100%add14icon
Fanny,
我都希望佢春天會出番嫩芽喇…..嗚嗚.
你都播左三色堇同角堇呀, 其實我比較喜歡角堇多啲.
(((出動播種三寶: 保濕盒+育苗塊+金泥, 出苗率100%))), Fanny 你就100%啫我有50%發芽率已偷笑喇.

MONSE ~~ 咁咪好囉 ~~ 最好就係唔使理佢都會開好多花, 咁就VERY GOOD LA ~~~ XD
另外你叫我辦0既事攪掂喇 ~~ 星期五拎比你呀~~ ^^
JicJicmom 發表於 2009-11-25 23:49
1004# Monse
原來係一個小型溫室呀 ~~ ^^
JicJicmom 發表於 2009-11-25 23:50

JicJicmom,
我諗個小型溫室都幾好用架.
回復

Monse 發表於 2009-11-26 01:26:42 |顯示全部樓層
昨天花友送了一盆極壯健的紫花小玲給我,花友教再打頂多一次下次就會開出密密的花來.
回復

KUNO 發表於 2009-11-26 03:18:49 |顯示全部樓層
積媽,
Monse 發表於 25/11/2009 17:06

記住夏天開始就要比佢乾燥休眠呀!
回復

KUNO 發表於 2009-11-26 03:19:56 |顯示全部樓層
呢盆唔知係咩, 無左個插牌仔, 今日見佢生得幾靚同佢影番張相, 則邊個棵係鹿子百合啊.
Monse 發表於 25/11/2009 17:13

九成係垂筒花.
回復

KUNO 發表於 2009-11-26 03:22:52 |顯示全部樓層
擔泥 發表於 25/11/2009 17:43

大約到12月中就會開花啦.
回復

擔泥 發表於 2009-11-26 08:31:08 |顯示全部樓層
KUNO 發表於 2009-11-26 03:22

唔該 Kuno!
回復

spinnet 發表於 2009-11-26 08:47:38 |顯示全部樓層
spinnet
只要種子新鮮中國桔梗好容易發芽咕喎, 可能你果啲種子唔新鮮都唔定吵.
Monse 發表於 2009-11-26 01:16

哦, 明白. 咁真係可能係d種子唔新鮮啦. 唔該.
回復

Monse 發表於 2009-11-26 10:40:14 |顯示全部樓層
記住夏天開始就要比佢乾燥休眠呀!
KUNO 發表於 2009-11-26 03:18

KUNO版主,
你既意思係咪即係好似酢醬草咁當葉枯萎時, 將佢從泥土挖出然後放係陰涼乾燥既地方, 等待年尾10-11月再重新種落泥土吖.

九成係垂筒花.
KUNO 發表於 2009-11-26 03:19

KUNO版主,
啲葉同好多球根植物差不多, 例如:風雨蘭/紫嬌花….等, 就咁睇都知道? 等佢開左花就可以開估喇, 唔該晒您呀版主 .

KUNO 發表於 2009-11-26 03:22

KUNO版主,
真的嗎? 我剛下泥約2星期至到12月中, 個零月可以開到花? 如果係呢款花真係好好種啊, 又唔洗點打理咁短時間就可開花, 唔該晒您告訴我們 .

哦, 明白. 咁真係可能係d種子唔新鮮啦. 唔該.
spinnet 發表於 2009-11-26 08:47

Spinet
我留左短訊給你 .
回復

花草之家 發表於 2009-11-26 12:11:32 |顯示全部樓層
昨天花友送了一盆極壯健的紫花小玲給我,花友教再打頂多一次下次就會開出密密的花來.
Monse 發表於 2009-11-26 01:26

好壯ge小玲add6icon
回復