Monse的綠色天地

關閉 [複製鏈接]
作者: Monse 發表于 2007-9-25 16:52:22
116305 1460
Monse 發表於 2009-10-31 13:21:34 |顯示全部樓層
JicJicMom,
我昨日已將12個不同品種的旱金蓮落左盆了, 希望成功發到芽喇, 如果唔係就辜負左你對我既期望了, 到出左苗仔再通知你黎攞苗苗囉.
回復

vincentma 發表於 2009-10-31 17:56:23 |顯示全部樓層
Monse真係整齊喇!
回復

Dennis 發表於 2009-10-31 20:28:55 |顯示全部樓層
JicJicMom,
我昨日已將12個不同品種的旱金蓮落左盆了, 希望成功發到芽喇, 如果唔係就辜負左你對我既期望了, 到出左苗仔再通知你黎攞苗苗囉.
Monse 發表於 2009-10-31 13:21

Monse真係好整齊! 妳睇吓我嗰d ....
回復

hk88688 發表於 2009-10-31 22:24:08 |顯示全部樓層
唔該晒Monse, 等我勤啲修剪吓佢哋至得

Dennis, 你啲咩種子嚟? 咁發得 但係點疏苗add9icon
回復

花草之家 發表於 2009-11-1 13:01:42 |顯示全部樓層
JicJicMom,

Monse,12個品種咁多,好想睇見開花ge壯觀場面add6icon
回復

Monse 發表於 2009-11-1 13:22:02 |顯示全部樓層
Monse,12個品種咁多,好想睇見開花ge壯觀場面add6icon
花草之家 發表於 2009-11-1 13:01

係吖, 種子全都是積媽提供架, 可能積媽太仲意旱金蓮喇其實積媽唔止比左12個品種架, 有好多雖然出自唔同供應商但品種相同所以我暫時幫積媽發著12個品種先.

積媽 : 我知你好仲意旱金蓮, 一見到旱金蓮就唔理三七廿一買左先算 (似我剛開始種香草時的我), 理智啲 ...已有既品種唔洗再買架喇...留番啲錢買其他心頭好...希望你從美國返黎之前啲苗苗有聲氣喇, 旅途要愉快啊 .
回復

Dennis 發表於 2009-11-2 09:19:07 |顯示全部樓層
唔該晒Monse, 等我勤啲修剪吓佢哋至得

Dennis, 你啲咩種子嚟? 咁發得 但係點疏苗add9icon
hk88688 發表於 2009-10-31 22:24

種子叫Foxglove, 我開咗包種子, 見到都有好多粒.... 唔知點好, 咁咪倒哂落去囉...
Monse, Fanny, 妳地要唔要種呀, 幫輕吓我都好
回復

格子 發表於 2009-11-2 10:44:02 |顯示全部樓層
Dennis你分咗出來再講
回復

Monse 發表於 2009-11-2 11:55:24 |顯示全部樓層
種子叫Foxglove, 我開咗包種子, 見到都有好多粒.... 唔知點好, 咁咪倒哂落去囉...
Monse, Fanny, 妳地要唔要種呀, 幫輕吓我都好
Dennis 發表於 2009-11-2 09:19

Dennis,
香港比較難種到 Foxglove , 佢喜歡較冷涼的地區/天氣生長, 在香港要掌握得好好才可以種得好啊, 我都曾經試種過但未開到花夏天已到了所以.......你明喇, 如果香港種秋播相信是最適當的季節了, 不妨試吓種, 失敗咪當攞個經驗囉, 我以前都係咁架, 如果好仲意果隻花明知香港種唔到都要試吓, 真係種唔到先死心架......哈哈哈
回復

Dennis 發表於 2009-11-2 12:18:12 |顯示全部樓層
Dennis,
香港比較難種到 Foxglove , 佢喜歡較冷涼的地區/天氣生長, 在香港要掌握得好好才可以種得好啊, 我都曾經試種過但未開到花夏天已到了所以.......你明喇, 如果香港種秋播相信是最適當的季節了, 不妨試吓種,  ...
Monse 發表於 2009-11-2 11:55

Monse, D種子係嚮幾個月前買, 嗰時我真係咩都唔識(而家都唔好得去邊), 買咗先算...
的上網睇呢隻野好似係第2年至有花開, 嚮香港種要經歷夏天, 所以應該好難開到花...
回復

Monse 發表於 2009-11-2 12:31:55 |顯示全部樓層
Monse, D種子係嚮幾個月前買, 嗰時我真係咩都唔識(而家都唔好得去邊), 買咗先算...
的上網睇呢隻野好似係第2年至有花開, 嚮香港種要經歷夏天, 所以應該好難開到花... ...
Dennis 發表於 2009-11-2 12:18

我記得花友羊咩咩都曾經種到開花架, 所以唔一定種唔到, 橫掂都買左及播左種咯, 咪考驗吓自己囉.
回復

Dennis 發表於 2009-11-2 15:57:30 |顯示全部樓層
Dennis你分咗出來再講
格子 發表於 2009-11-2 10:44

格子, 我明天放工會返去分咗佢
回復

yuwaiman 發表於 2009-11-2 16:59:33 |顯示全部樓層
格子, 我明天放工會返去分咗佢http://a6677.myweb.hinet.net/msn/fightmon/fightmon%20(30).gif
Dennis 發表於 2009-11-2 15:57

你分完睇怕要去換個副眼鏡了
回復

nuage 發表於 2009-11-2 19:55:22 |顯示全部樓層
JicJicMom,

monse 祝你成功﹗如果出哂都好多盆喎
回復

vincentma 發表於 2009-11-2 20:29:23 |顯示全部樓層
格子, 我明天放工會返去分咗佢http://a6677.myweb.hinet.net/msn/fightmon/fightmon%20(30).gif
Dennis 發表於 2009-11-2 15:57

加油呀 Dennis !我盆矮牛都係一 "jar"小不由點!好彩有瑤瑤既尖咀鉗,我好似做手術咁幫佢地分苗,真係,又要配眼鏡!
回復

Dennis 發表於 2009-11-3 08:57:12 |顯示全部樓層
加油呀 Dennis !我盆矮牛都係一 "jar"小不由點!好彩有瑤瑤既尖咀鉗,我好似做手術咁幫佢地分苗,真係,又要配眼鏡!
vincentma 發表於 2009-11-2 20:29

add3icon 尖咀鉗?! 係咪好似眉鉗咁架, 係嘅等我今晚撻咗主子個眉鉗用先add12icon
回復

Monse 發表於 2009-11-3 16:05:14 |顯示全部樓層
Hazellue
今天的鐵線蓮又開了一朵花仲有一個花蕾未開, 你叫我恨下心剪掉晒所有花蕾春天才能開出燦爛的花花來, 我想睇埋黎兩朵花開完花先剪喇, 我又唔係種小鐵高手萬一春天開唔出花咁咪弊........哈哈 add12icon
回復

Monse 發表於 2009-11-5 13:49:35 |顯示全部樓層
Hazellue
今日兩朵小鐵 都盡開了, 好靚啊, 不過好得意有既係有一朵花係四塊花瓣而另外一朵就五塊花瓣喎.add6icon

這張照片是昨天拍的

這張照片是昨天拍的

今日兩朵花都盡開了

今日兩朵花都盡開了

評分

查看全部評分

回復

格子 發表於 2009-11-5 14:13:07 |顯示全部樓層
MONSE 你哩隻色都好靚啊add6icon
回復

Monse 發表於 2009-11-6 00:29:42 |顯示全部樓層
MONSE 你哩隻色都好靚啊add6icon
格子 發表於 2009-11-5 14:13

格子,
多謝你來賞花啊, 我覺得我呢棵同你果棵都好似同一個品種吖, 不過我就種得無你果棵咁靚, 之前我都無時間打理佢, 佢而家開幾朵花給我看我已開心死囉, 我以後會多加照顧小鐵希望日後佢會開出好多好靚既花花來回報我啊, 我地一起努力種小鐵.
回復