Monse的綠色天地

關閉 [複製鏈接]
作者: Monse 發表于 2007-9-25 16:52:22
118609 1459
蕙蕙 發表於 2009-9-29 13:26:57 |顯示全部樓層
monse, 你有好多花都好靚又特別,尤其鷺草、馬祖石竹和桔梗, 叻叻
回復

ChrisTsui 發表於 2009-9-30 01:05:47 |顯示全部樓層
MONSE~
風雨蘭種得好靚呀~
我呢排愛上呢種花,貪佢唔使服侍都可以開靚花~
最近有幾隻唔同色o既都出o左芽(用種子種),等佢地粗壯d時我會移苗,到時你幫手種d吖~~~
回復

yuwaiman 發表於 2009-9-30 10:59:39 |顯示全部樓層
款款都咁靚, 真係越睇越開心呀
回復

Monse 發表於 2009-10-5 01:10:31 |顯示全部樓層
真係種得唔錯喎,粉紅色果棵花貓叫咩名?
nuage 發表於 2009-9-27 19:25

nuage
多謝你來賞花,粉紅色果棵花貓叫 K HCY’s Jardin De Monet HCYS唔知有無串錯字呢,是今年一月花友哈貓兒送我的虫虫吖,不過我就種得真係麻麻地咯。

Monse 好耐無上黎喎!D 花花好靚!馬祖石竹開得好靚呀!羨慕中!Billy 送俾我既種子發唔到芽呀!好失望!可能要再涼 D 先得!
vincentma 發表於 2009-9-27 20:09

Vincentma
多謝你來賞花,你真客氣,我啲花邊有你天台種得那些美麗,因為工作太忙關係
已6個月無物點打理啲花花喇,只是每晚放工後淋水咋,佢地未死晒我都偷笑喇,都有好多品種在我缺乏照顧下死掉了,唔堅要今年秋天再種過。

monse, 你有好多花都好靚又特別,尤其鷺草、馬祖石竹和桔梗, 叻叻
蕙蕙 發表於 2009-9-29 13:26

蕙蕙
多謝你來賞花,如果馬祖石竹和桔梗留到種子送啲比你試吓種吖。

MONSE~
風雨蘭種得好靚呀~
我呢排愛上呢種花,貪佢唔使服侍都可以開靚花~
最近有幾隻唔同色o既都出o左芽(用種子種),等佢地粗壯d時我會移苗,到時你幫手種d吖~~~ ...
ChrisTsui 發表於 2009-9-30 01:05

Chris
我知你最近戀上風雨蘭,明天會寄出種子給你。

款款都咁靚, 真係越睇越開心呀
yuwaiman 發表於 2009-9-30 10:59

Yuwaiman
多謝你來賞花,我見你種既花花都好靚啊,我地今年秋天一起努力吖。
add6icon
回復

Monse 發表於 2009-10-5 01:17:14 |顯示全部樓層
積媽
棵八角櫻桃生長良好不過就瘦弱左一點囉,唔知其他花友種成點呢?
多謝積媽讓我擁有八角櫻桃。
add6icon
回復

Monse 發表於 2009-10-5 01:34:55 |顯示全部樓層
激氣!
又係上次偷令箭荷花的衰人所為,棵花貓被他欄腰連花咁比佢折斷左,果日我見到佢經過我家,當我出街晚飯回來就發現慘況了,他被我的隔離屋見到話我聽,跟著我即刻上佢既blog睇吓,真係發現我棵花貓,佢係佢既blog度仲話新買返黎添,相信佢家裡種的花大部份都係用啲咁既手法偷回來的,我知佢都有上這個花綱的,“你”我請你自重,無第三次架喇,到時我會公開你既身份,你大大方方問我攞我一定會比你的,犯不著要用咁殘忍的折花手段來偷。
回復

ChrisTsui 發表於 2009-10-5 10:11:21 |顯示全部樓層
激氣!
又係上次偷令箭荷花的衰人所為,棵花貓被他欄腰連花咁比佢折斷左,果日我見到佢經過我家,當我出街晚飯回來就發現慘況了,他被我的隔離屋見到話我聽,跟著我即刻上佢既blog睇吓,真係發現我棵花貓,佢係佢既b ...
Monse 發表於 2009-10-5 01:34

個小偷好卑劣,偷花兼摧花
希望佢知自己衰o左,快d收手~
回復

擔泥 發表於 2009-10-5 10:29:52 |顯示全部樓層
激氣!
又係上次偷令箭荷花的衰人所為,棵花貓被他欄腰連花咁比佢折斷左,果日我見到佢經過我家,當我出街晚飯回來就發現慘況了,他被我的隔離屋見到話我聽,跟著我即刻上佢既blog睇吓,真係發現我棵花貓,佢係佢既b ...

Monse, 真可惜,一番心血咁就無咗!
其實你的花花草草照計種喺自己地方的話可以諗諗加裝防護措施?

賊性難改嗎!
回復

alextang 發表於 2009-10-5 19:54:25 |顯示全部樓層
Monse上次D令箭荷我 c 晒啦。add12icon
幾時可以公開比我偷下呢?add4icon
Monse好大方架。好似我咁,公開來偷就得架啦。add4icon
add14icon
回復

蕙蕙 發表於 2009-10-7 18:22:56 |顯示全部樓層
885# Monse
thx a lot!
回復

蕙蕙 發表於 2009-10-7 18:26:30 |顯示全部樓層
887# Monse
唔好勞氣, 佢咁冇品, 一定有報應ge, 我幫你dup佢
回復

lammanfung 發表於 2009-10-7 20:31:52 |顯示全部樓層
887# Monse

「靠」!不問自取,是為賊也!
回復

sammy 發表於 2009-10-7 21:52:10 |顯示全部樓層
真係好賤格, 係我就會搵棵生蟎生蟲的等佢欏番去
回復

Monse 發表於 2009-10-8 01:04:40 |顯示全部樓層
個小偷好卑劣,偷花兼摧花
希望佢知自己衰o左,快d收手~
ChrisTsui 發表於 2009-10-5 10:11

Monse, 真可惜,一番心血咁就無咗!
其實你的花花草草照計種喺自己地方的話可以諗諗加裝防護措施?
賊性難改嗎!
擔泥 發表於 2009-10-5 10:29

Monse上次D令箭荷我 c 晒啦。add12icon
幾時可以公開比我偷下呢?add4icon
Monse好大方架。好似我咁,公開來偷就得架啦。add4icon
add14icon
alextang 發表於 2009-10-5 19:54

887# Monse
唔好勞氣, 佢咁冇品, 一定有報應ge, 我幫你dup佢
蕙蕙 發表於 2009-10-7 18:26

887# Monse
「靠」!不問自取,是為賊也!
lammanfung 發表於 2009-10-7 20:31

真係好賤格http://fq866.myweb.hinet.net/msn/mato/mato%20(4).gif, 係我就會搵棵生蟎生蟲的等佢欏番去 http://fq866.myweb.hinet.net/msn/mato/mato%20(14).gif
sammy 發表於 2009-10-7 21:52

ChrisTsui /擔泥 / alextang /蕙蕙 / lammanfung / sammy

多謝你們替我抱不平啊。

(除了酢醬草)外基本上我家有的花佢都有,我係佢個blog度見到我家有種的花花,一時話係送一時又話新買返黎但佢就連花名都唔知道,我已經好厚道對佢既啦,我於2008年3月種左一大盆三種唔同顏色既香堇菜佢竟然來我家影左相後Post係香港園藝館,咁啱比我見到(當時佢可能唔知我原來都有上這個花綱),跟著我回佢一個貼(香堇菜是你種的嗎?),可能佢查過我的貼子,隔左幾日佢先至回覆我是同村一個愛種花的女孩所種的。

其實大家同村而且又喜歡種花,(只要開口問)佢想要的花花品種只要我有就一定送的,唔通『偷』真係過引啲…..難明吖。
回復

曇花一現 發表於 2009-10-21 14:50:53 |顯示全部樓層
愉花果條友...請你改過自新啦...唔好再做d討人厭既野啦
連我地入黎賞花既心情都影響埋

呀monse如你認為適合...可安裝針孔閉路電視+錄影...好容易好平就做到
回復

nuage 發表於 2009-10-21 21:04:32 |顯示全部樓層
積媽
棵八角櫻桃生長良好不過就瘦弱左一點囉,唔知其他花友種成點呢?
add6icon
Monse 發表於 2009-10-5 01:17

我果棵仲係度,不過無你咁多葉﹗
回復

nuage 發表於 2009-10-21 21:05:57 |顯示全部樓層
激氣!

咁嘅人都有﹗仲話自己買返嚟,面皮好厚喎
回復

yuwaiman 發表於 2009-10-21 23:44:11 |顯示全部樓層
我都覺得呢度嘅花友好大方的, 如果真係愛花人, 無必要偷人地嘅心血當成自己的, 我覺得 monse 應該公開佢身份, 等佢知道咁係呃唔到人的, 真係想要花, 可以開口請其他人分享, 做埋呢d偷雞摸狗嘅事, 就算真係種到有花開, 冇人同你分享喜悅都唔開心啦
回復

JicJicmom 發表於 2009-10-22 00:17:30 |顯示全部樓層
899# yuwaiman

monse ~~ 如果呢個人真係成日上園藝網0既, 應該知道呢度0既人係好大方. 呢d偷雞摸狗野, 比人知道左, 仲使見人0既??? 如果呢個人睇到我地咁多人0既回應, 希望佢自省一下.
致偷花人 :
心頭好比人地咁樣偷 / 催殘法, 將心比己, 你自己都唔好過喇 ~~
如果 monse 真係要公開你身份 , 佢一早就公開左 , 佢知你身份而又無話比我地知 , 証明佢仲想有條路比大家行 , 你亦唔好再做埋呢d鬼祟野. 我相信響花草版入而領受過 monse 分享0既人真係不計其數 , 我亦係其中一個. monse 當日分享種子, 小球, 什至一大撮種植知識比我 , 我真係受寵若驚 . 一個初相識0既人, 都可以咁無私對待他人 , 而你反而一次又一次咁去傷害佢0既花草 , 偷佢0既花據為己有 , 你真係要慚愧一下呀 !!!! 你唔好再偷人地0既野喇, 上得山多終遇虎呀 !!

monse , 你d花再比佢偷, 你要話比我地知 !!! 唔可以縱容呢d人架!!
回復

小寶 發表於 2009-10-22 00:43:31 |顯示全部樓層
積媽
add6icon
Monse 發表於 2009-10-5 01:17 AM

monse,係咪摘左頂呀? why咁多分枝? 我果棵仲係一枝公咋~
回復