2008酢醬草秋播篇 (Monse )

作者: Monse 發表于 2008-9-24 22:58:21
54528 527
nuage 發表於 2009-2-19 01:17:37 |顯示全部樓層
今日開埋花添吖,啲葉唔係好厚架,我覺得唔開花剩睇葉都好靚。
Monse 發表於 2009-2-19 01:01

d花睇落好似花花咁﹗add6icon
回復

may.sun 發表於 2009-2-19 01:31:03 |顯示全部樓層
奇優果終於有動靜喇!
Monse 發表於 2009-2-19 01:10

恭喜出左葉lu~
我的弟一次,醜醜地但超多lum
回復

Monse 發表於 2009-2-19 02:11:48 |顯示全部樓層
恭喜出左葉lu~
我的弟一次,醜醜地但超多lum
may.sun 發表於 2009-2-19 01:31

may.sun
恭喜晒吖,好叻呀一開就咁多朵花,貼埋其它品種的酢醬草啦?
回復

newbie 發表於 2009-2-19 08:24:49 |顯示全部樓層
請看短訊。
Monse 發表於 2009-2-19 01:02

monse, if u sell, i want to buy too.. they are all toooooo beautiful
回復

ivylyan 發表於 2009-2-19 12:23:03 |顯示全部樓層
may.sun那款叫咩名啊?
恭喜Monse,奇優果出左葉片啦。
回復

may.sun 發表於 2009-2-19 12:38:29 |顯示全部樓層
may.sun
恭喜晒吖,好叻呀一開就咁多朵花,貼埋其它品種的酢醬草啦?
Monse 發表於 2009-2-19 02:11

午安Monse,其它未有花呢 有會即上比你睇過
-----------------------------------------------------------------------------------
quote]may.sun那款叫咩名啊?
ivylyan 發表於 2009-2-19 12:23
係Oxalis goniorhiza
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-19 12:59:55 |顯示全部樓層
奇優果終於有動靜喇!

睇落,真係好似酢醬草喎!
回復

duty1026 發表於 2009-2-20 08:56:56 |顯示全部樓層
Oxalis fabaefolia
開出第一朵花,影相時忽然傳來一陣清幽的花香,這個品種的酢醬草原來有香味的啊,不過我種到徒長很難攪。
Monse 發表於 2009-1-29 23:25

Hi~Monse

您的Oxalis fabaefolia花圖和我這款相當類似是Oxalis namaquana

不過它應該不是Oxalis fabaefolia(葉子不像)

請看tido家的Oxalis fabaefolia
http://www.kile.tw/forum/showthread.php?t=4024
回復

clt 發表於 2009-2-21 18:49:42 |顯示全部樓層
Monse想請教,小妹最近買了Oxalis deppei "Iron Cross" 的小苗,間鋪話個 "蔥頭"不可埋在泥入邊,請問是否真的?
回復

fnv234 發表於 2009-2-21 20:59:15 |顯示全部樓層
奇優果終於有動靜喇!

呢種你喺邊度買?學名好似係Oxalis tuberosa
回復

Monse 發表於 2009-2-23 01:07:59 |顯示全部樓層
monse, if u sell, i want to buy too.. they are all toooooo beautiful
newbie 發表於 2009-2-19 08:24

多謝來賞花,請看短訊。

may.sun那款叫咩名啊?
ivylyan 發表於 2009-2-19 12:23

ivylyan 請看短訊。

午安Monse,其它未有花呢 有會即上比你睇過
-----------------------------------------------------------------------------------
quote]may.sun那款叫咩名啊?
ivylyan 發表 ...
may.sun 發表於 2009-2-19 12:38

繼續努力啊等看你的酢酢。

睇落,真係好似酢醬草喎!
黃臉婆 發表於 2009-2-19 12:59

Yes, How about you.

Hi~Monse
您的Oxalis fabaefolia花圖和我這款相當類似是Oxalis namaquana
不過它應該不是Oxalis fabaefolia(葉子不像)
請看tido家的Oxalis fabaefolia
http://www.kile.tw/forum/showthread.php?t=4024 ...
duty1026 發表於 2009-2-20 08:56

多謝 duty1026 大大的指正啊,我們這裡對這個品種的酢醬草也覺得很混淆不清,你種的那盆酢醬草生長得好漂亮啊,我看跟我們種的一樣吧,請問你那盆酢醬草開的花有香味的嗎?如果有就確定是同一品種了。

Monse想請教,小妹最近買了Oxalis deppei "Iron Cross" 的小苗,間鋪話個 "蔥頭"不可埋在泥入邊,請問是否真的?
clt 發表於 2009-2-21 18:49

clt - 這個我就不肯定了,不過如果你唔將佢全部埋落泥佢點樣在泥面繁殖新的小球根啊?

呢種你喺邊度買?學名好似係Oxalis tuberosa
fnv234 發表於 2009-2-21 20:59

果英文名確實叫 Oxalis tuberosa 仲可以煮黎食架,我都搵左好耐都搵唔到,後來是花友送我的....嘻嘻....幸運架呢。
回復

Monse 發表於 2009-2-23 02:08:54 |顯示全部樓層

23/02/2009 拍的酢醬草。
影影吓相忽然有隻全黑色既Cat走出黎,我諗有人養架,佢好馴。
回復

may.sun 發表於 2009-2-23 17:02:31 |顯示全部樓層
Monse 好彩你講定咋,係咁roll落去,真係比佢嚇到小黃花d葉好密呀,lan lan
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-23 17:43:07 |顯示全部樓層
23/02/2009 拍的酢醬草。
影影吓相忽然有隻全黑色既Cat走出黎,我諗有人養架,佢好馴。
Monse 發表於 2009-2-23 02:08

花又靚貓又正 ~ 貓貓咁福相 , 一定有人養的 ~~~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-24 00:06:18 |顯示全部樓層
MONSE ~~ 我今晚澆水時發現好多酢醬草都有花苞呀 ~~ 好有衝動請一日假響屋企影低佢地0既開花照 !!!
回復

Monse 發表於 2009-2-24 01:28:39 |顯示全部樓層
Monse 好彩你講定咋,係咁roll落去,真係比佢嚇到http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(64).gif小黃花d葉好密呀,lan lanhttp://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(70).gif ...
may.sun 發表於 2009-2-23 17:02

咁又係,黑色的確幾嚇人既,may.sun 你怕小動物架?

MONSE ~~ 我今晚澆水時發現好多酢醬草都有花苞呀 ~~ 好有衝動請一日假響屋企影低佢地0既開花照 !!!
JicJicmom 發表於 2009-2-24 00:06

咁既時勢請假因著連份工都無埋到時日影夜影都得喇....哈,唏!交低部相機比積積叫佢攪掂咪得囉,交唔到功課呢唔好比飯佢食.......哈哈...哈
回復

Monse 發表於 2009-2-24 01:50:14 |顯示全部樓層
Seed 我來交功課啊!多謝你我才擁有奇優果。
今早起身發覺另一盆奇優果都出左葉仔,昨日下午都未見到任何動靜一晚就生左幾片葉.......
回復

Monse 發表於 2009-2-24 02:01:14 |顯示全部樓層
Oxalis zeekoevleyensis. 開的花原來好普通唔係好特別,有點失望啊。
回復

Monse 發表於 2009-2-24 02:04:28 |顯示全部樓層
Ivy,
我來交功課,你送的酢醬草終於有兩個品種出左芽啦,多謝您
回復

seed 發表於 2009-2-24 08:20:49 |顯示全部樓層
嘩~~ Monse, 你好似會變魔法呢!
d奇優果冇幾日已大了咁多, 好厲害^^
還有其他的盆盆都種得又壯又靚,
貓貓都被吸引了過來賞花
回復