2008酢醬草秋播篇 (Monse )

作者: Monse 發表于 2008-9-24 22:58:21
54955 527
Monse 發表於 2009-2-7 17:23:11 |顯示全部樓層
Oxalis glabra.
回復

Monse 發表於 2009-2-7 17:29:52 |顯示全部樓層
襯好太陽攞出去晒吓。
回復

Monse 發表於 2009-2-7 17:31:31 |顯示全部樓層
Oxalis purpurea pink.
回復

kwanyeehui 發表於 2009-2-7 17:40:54 |顯示全部樓層
好美呵! 我越來越喜歡酢醬草, 顏色也有很多種.
回復

ivylyan 發表於 2009-2-7 18:18:20 |顯示全部樓層
哇,好靚啊,Monse,今日收到你的信件啦,多謝.黃色那款係唔係lobata?好似同我屋企那棵唔一樣嘅
回復

RIO 發表於 2009-2-7 21:32:09 |顯示全部樓層
今日午後的酢醬草。
Monse 發表於 2009-2-7 17:20

Monse,
你...叫我點樣可以唔中毒丫,
你放d咁勁既"菌"出來,
重要陣容咁強.
對比我屋企個隻真係差太遠喇
回復

Monse 發表於 2009-2-10 01:56:50 |顯示全部樓層
好美呵! 我越來越喜歡酢醬草, 顏色也有很多種.
kwanyeehui 發表於 2009-2-7 17:40

多謝你來賞花,2009秋天一起種酢醬草吖。

哇,好靚啊,Monse,今日收到你的信件啦,多謝.黃色那款係唔係lobata?好似同我屋企那棵唔一樣嘅
ivylyan 發表於 2009-2-7 18:18

ivylyan
黃色那款的確係Oxalis lobata呀,是loklok送我的,因為我超喜歡這款的葉好像一隻蝴蝶飛飛吓咁,不過我種唔到果種神髓吖。

Monse,
你...叫我點樣可以唔中毒丫,
你放d咁勁既"菌"出來,
重要陣容咁強.
對比我屋企個隻真係差太遠喇http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/pig/pig%20(172).gif
http://hkplants.com/home/attachment/200901/ ...
RIO 發表於 2009-2-7 21:32

約定你今年秋天一起種喇。
回復

Monse 發表於 2009-2-10 02:04:04 |顯示全部樓層

Oxalis Braziliensis
萬綠叢中一點紅。

終於開花喇!

終於開花喇!

昨日已經有花蕾架啦。

昨日已經有花蕾架啦。
回復

Monse 發表於 2009-2-10 02:07:13 |顯示全部樓層
Oxalis adenodes.
回復

Monse 發表於 2009-2-10 02:08:37 |顯示全部樓層
今日既Oxalis lobuta開花情況.
回復

Monse 發表於 2009-2-10 02:11:18 |顯示全部樓層
最大盆既Oxalis purpurea "garnet"今日都有花開啦,相信遲啲成盆咁開仲好睇啊。
回復

RIO 發表於 2009-2-10 09:36:31 |顯示全部樓層
約定你今年秋天一起種喇。 ...

好啊, 期待秋天既來臨,
我係英國網站訂咗d酢醬草,
都要9月尾先有貨啊~
回復

may.sun 發表於 2009-2-12 21:38:54 |顯示全部樓層
最大盆既Oxalis purpurea "garnet"今日都有花開啦,相信遲啲成盆咁開仲好睇啊。
Monse 發表於 2009-2-10 02:11

我幾時先有花~~太美
回復

軒軒 發表於 2009-2-12 21:59:57 |顯示全部樓層

Monse請問這個是否酢醬草?
回復

pauline 發表於 2009-2-12 23:59:10 |顯示全部樓層
好啊, 期待秋天既來臨,
我係英國網站訂咗d酢醬草,
都要9月尾先有貨啊~
RIO 發表於 2009-2-10 09:36

預我一份啊
可不可以給我英國網站, 我想去睇下!
回復

Monse 發表於 2009-2-13 01:46:48 |顯示全部樓層
Monse請問這個是否酢醬草?
軒軒 發表於 2009-2-12 21:59

香港野外常常於路邊都可見到以下這兩款酢醬草的。

紫花酢醬草  Oxalis corymbosa DC.
分類地位:酢醬草科(Oxalidaceae),酢醬草屬
外 國 名:violet woodsorrel, pink woodsorrel, murasakikatabami,
ムラサキカタバミ
俗    名:紫酢醬草,紅花酢醬草,大本鹽酸仔草
繁殖器官:麟莖        繁殖率:慢        開花期:秋~春季
性    狀:多年生草本,根肥厚,地下麟莖發達,沒有明顯的莖。葉根生,呈叢生狀,具有長柄,柄上有茸毛,三出複葉,倒心臟形。花粉紅或紫紅色,長在很長的花梗上,排列成繖形花序,花苞下垂。開花卻不結果,所以沒有種子。

酢醬草  Oxalis corniculata L.
分類地位:酢醬草科(Oxalidaceae),酢醬草屬
外 國 名:creeping yellow wood-sorrel, creeping lady's-sorrel, creeping wood-sorrel, largeleaf woodsorrel, procumbent yellow woodsorrel, katabami, カタバミ
俗    名:黃花酢醬草,鹹酸仔草,山鹽草,鹽酸草,三葉酸
繁殖器官:種子        繁殖率:快        開花期:秋~春季
性    狀:多年生草本,莖橫臥,匍匐生長,根肥厚,有走莖,節處生根。葉互生,具長柄;三出複葉,倒心形無柄。花黃色,繖形花序腋生,具柄,1至數朵,花瓣5。蒴果圓筒形,密佈細毛,成熟時彈出種子,種子橢圓形,褐色。全株植物具酸性。
回復

nuage 發表於 2009-2-13 02:04:08 |顯示全部樓層
2009秋天預埋你一起種酢醬草吖。
Monse 發表於 2009-2-3 01:05

好呀﹗謝謝你﹗
回復

nuage 發表於 2009-2-13 02:05:53 |顯示全部樓層
越睇越覺得酢醬草好靚﹗add6icon有d連葉都生得好靚好特別﹗
回復

pauline 發表於 2009-2-13 10:08:20 |顯示全部樓層
越睇越覺得酢醬草好靚﹗add6icon有d連葉都生得好靚好特別﹗
nuage 發表於 2009-2-13 02:05

我細路時已覺得呢種花好靚, 次次都擇下來的.
一齊種一齊種.

monse, 你給我的, 已生全部長出葉片來, 很美, 由於用了小盆, 呢2日會跟佢地換大屋!
回復

RIO 發表於 2009-2-13 10:25:54 |顯示全部樓層
預我一份啊
可不可以給我英國網站, 我想去睇下!
pauline 發表於 2009-2-12 23:59

Pauline呢個係英國個網站,
因為我之前未訂過,
唔知信譽如何,
而且佢要收咗錢先,
9月尾至發貨,
我自己就訂咗喇, e+等緊
http://www.pottertons.co.uk/pott/browse.php?folder=130
回復