2008酢醬草秋播篇 (Monse )

作者: Monse 發表于 2008-9-24 22:58:21
54957 527
pauline 發表於 2009-1-31 23:39:09 |顯示全部樓層
我那些只長了幾塊葉, 未有花, 但單看葉片已很開心.
回復

Monse 發表於 2009-2-1 03:45:15 |顯示全部樓層
前者較淺.後者較深
ysnoopy 發表於 2009-1-30 05:42

Ysnoopy
明白了,多謝您的提點啊。

Monse姐,
你放o係盆面o個D係唔係蘭石?
邊度有橙啡色呢隻賣啊?
oneonewe 發表於 2009-1-30 22:28

橙啡色呢隻唔係蘭石黎架,德國出品紅陶土係City豬扒園藝品專賣部買架。

monse~你D酢醬草好靚呀~我都係啱啱種酢醬草冇耐咋~
而家有2隻咋~希望佢快D開花啦~特別是雙色雪糕
Tony 發表於 2009-1-30 22:40

Tony
今年秋天送多幾個品種給你吧。

我明年要種好多好多酢醬草
oneonewe 發表於 2009-1-30 22:47

Oneonewe版主
有無辦法搵到訂購其他品種的酢醬草球根呢?

我都係啊, YEAH!!!!!
多謝MONSE送了幾款給我, 我會好好照顧佢地, 等佢地發揚光大!!!!
咩時間攪個酢醬草團購????
如有, 又要去盡買多些回來add7icon
pauline 發表於 2009-1-30 22:53

Pauline
唔好咁客氣喇,『獨樂樂不如眾樂樂』麻!

Monse ,點解有d葉黃色咁得意o既
厘批係米淨葉果批呀,d花有排開la
may.sun 發表於 2009-1-30 23:10

葉黃是自然現象所以要時常修剪枯葉,攪到每日都好鬼忙囉。

您快要開花是否Oxalis goniorhiza?
Monse 分享給我的都有花苞啦,您地睇..
估唔到佢咁細棵就開花...好開心...
黃臉婆 發表於 2009-1-30 23:21

黃臉婆
唔洗擔心確實係Oxalis goniorhiza,遲啲會開出密麻麻既花花架。

係呀係呀
我o個棵開o左啦
oneonewe 發表於 2009-1-31 17:50

oneonewe
這個品種都係Oxalis goniorhiza黎架,努力呀,似乎各花友的酢醬草都陸陸續續開始開花喇。

Monse,我盆pompom同你个盆都有驚人相似之處。
ivylyan 發表於 2009-1-31 23:13

Ivylyan
Pompom這個品種應該是重瓣去年才有的新品種啊,想請問你的酢醬草是從那裡訂購回來的,香港區容易訂得到嗎?

我那些只長了幾塊葉, 未有花, 但單看葉片已很開心.
pauline 發表於 2009-1-31 23:39

Pauline
同意!酢醬草剩看葉都覺得很美。
回復

Tony 發表於 2009-2-1 12:06:37 |顯示全部樓層
thx~Monse
回復

Monse 發表於 2009-2-3 00:25:30 |顯示全部樓層
芽蟲又黎喇,昨日無意間發覺有幾盆酢醬草有好多芽蟲,嚇得我拿拿聲噴藥,希望有效喇。

噴左藥的酢醬草。

噴左藥的酢醬草。
回復

pauline 發表於 2009-2-3 00:37:58 |顯示全部樓層
呢期芽虫非常厲害, 我3-4日就噴藥.
回復

Monse 發表於 2009-2-3 00:38:04 |顯示全部樓層
2 Feb 2009 的酢醬草。

Oxalis purpurea "garnet"

Oxalis goniorhiza

Oxalis deppei"Iron Cross"開花喇

Oxalis deppei"Iron Cross"開花喇

這盆Oxalis glabra 咁細棵就開花?

這盆Oxalis glabra 咁細棵就開花?

Oxalis Versicolor

回復

nuage 發表於 2009-2-3 00:43:45 |顯示全部樓層
Monse 發表於 2009-2-3 00:38

add6icon 好靚好靚﹗睇見都忍唔住要大叫好靚呀﹗
回復

Monse 發表於 2009-2-3 01:05:30 |顯示全部樓層
add6icon 好靚好靚﹗睇見都忍唔住要大叫好靚呀﹗
nuage 發表於 2009-2-3 00:43

2009秋天預埋你一起種酢醬草吖。
回復

hellohello 發表於 2009-2-3 09:31:13 |顯示全部樓層
329# Monse

睇已經好開心!!!    多謝分享!!!!!
回復

oneonewe 發表於 2009-2-3 11:34:08 |顯示全部樓層
橙啡色呢隻唔係蘭石黎架,德國出品紅陶土係City豬扒園藝品專賣部買架Monse 發表於 2009-2-1 03:45

City豬扒?
一定好貴....
Oneonewe版主
有無辦法搵到訂購其他品種的酢醬草球根呢?
Monse 發表於 2009-2-1 03:45

我諗都係同歐洲o個邊訂咋
不如又搞個團購丫 add7icon
回復

kwanyeehui 發表於 2009-2-3 11:42:19 |顯示全部樓層
Monse D 酢醬草開花好靚呀!
花友分享給我的紫葉酢醬草都開花啦!
顏色好淡, 似粉紅色.
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-3 11:45:11 |顯示全部樓層
越來越鍾意酢醬草,當佢未有花時,只賞葉都咁靚!
回復

RIO 發表於 2009-2-3 12:58:37 |顯示全部樓層
oneonewe 發表於 2009-2-3 11:34

好啊, 版主你快d搞啦add6icon
回復

may.sun 發表於 2009-2-3 13:12:53 |顯示全部樓層
Monse 發表於 2009-2-3 00:38

靚到又要暈3日呀
回復

pauline 發表於 2009-2-3 13:48:43 |顯示全部樓層
酢酢真係很可愛!!
回復

pauline 發表於 2009-2-3 13:49:51 |顯示全部樓層
其實一般要用幾多吋盆種呢, 我現在有些種在2吋 & 4吋, 2吋會唔會太細?
回復

oneonewe 發表於 2009-2-3 14:27:37 |顯示全部樓層
其實一般要用幾多吋盆種呢, 我現在有些種在2吋 & 4吋, 2吋會唔會太細?
pauline 發表於 2009-2-3 13:49

太細了
用大D盆可以生多D球球
回復

pauline 發表於 2009-2-3 15:07:47 |顯示全部樓層
咁, 幾多吋好些, 我就係見佢很細, 就比個細屋佢住先, 那麼今晚換屋先.
回復

Monse 發表於 2009-2-7 17:17:52 |顯示全部樓層
329# Monse
睇已經好開心!!!    多謝分享!!!!!
hellohello 發表於 2009-2-3 09:31

多謝您來賞花啊。

City豬扒?
一定好貴....
oneonewe 發表於 2009-2-3 11:34

City豬扒四的紅陶土 當時(大)既買$120蚊,(細)既買$45蚊咋,我覺得合理架,大既好大包架。

Monse D 酢醬草開花好靚呀!
花友分享給我的紫葉酢醬草都開花啦!
顏色好淡, 似粉紅色.
kwanyeehui 發表於 2009-2-3 11:42

你果隻是夏天品種,開好多花,花期又長而且好好種。

越來越鍾意酢醬草,當佢未有花時,只賞葉都咁靚!
黃臉婆 發表於 2009-2-3 11:45

你講得啱呀,所以我咁仲意酢醬草囉。

好啊, 版主你快d搞啦add6icon
RIO 發表於 2009-2-3 12:58

RIO媽物你都中左毒吖!

靚到又要暈3日呀http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(55).gif
may.sun 發表於 2009-2-3 13:12

唔洗暈喇,你家的酢酢快開花了。

酢酢真係很可愛!!
pauline 發表於 2009-2-3 13:48

就係太可愛才容易令人中毒。
回復

Monse 發表於 2009-2-7 17:20:04 |顯示全部樓層
今日午後的酢醬草。
回復