2008酢醬草秋播篇 (Monse )

作者: Monse 發表于 2008-9-24 22:58:21
54485 527
JicJicmom 發表於 2009-2-24 09:32:04 |顯示全部樓層
咁又係,黑色的確幾嚇人既,may.sun 你怕小動物架?

咁既時勢請假因著連份工都無埋到時日影夜影都得喇....哈,唏!交低部相機比積積叫佢攪掂咪得囉,交唔到功課呢唔好比飯佢食.......哈哈...哈 ...
Monse 發表於 2009-2-24 01:28

唉 ~~ 陳積積 .... 我尋日至同公主講 , 家門不幸呀, 養著2隻0既大食積 .....
我 下星期有一日假, 希望到時可以影到D相喇 ~~~
你好叻呀 ..... 奇優果有成績 !!
你比我0既2粒奇優果 , 我有負你所托呀 .... 發左毛..... -___-""
回復

may.sun 發表於 2009-2-24 10:26:25 |顯示全部樓層
[quote]
咁又係,黑色的確幾嚇人既,may.sun 你怕小動物架?

5驚,但佢對眼太凸出la~
回復

pauline 發表於 2009-2-24 10:29:52 |顯示全部樓層
我的未發芽, 但其他的生長良好, 銀之舞已見花lumadd6icon
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-24 11:03:08 |顯示全部樓層
Seed 我來交功課啊!多謝你我才擁有奇優果。
今早起身發覺另一盆奇優果都出左葉仔,昨日下午都未見到任何動靜一晚就生左幾片葉.......
Monse 發表於 2009-2-24 01:50

係喎!真係生得又幾快喎!
妳比我的,還未有動靜,唯有每日同佢講 "快D發...快D發", 希望佢真係快D發喇。
回復

may.sun 發表於 2009-2-24 21:17:41 |顯示全部樓層
係喎!真係生得又幾快喎!
妳比我的,還未有動靜,唯有每日同佢講 "快D發...快D發", 希望佢真係快D發喇。http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(9).gif ...
黃臉婆 發表於 2009-2-24 11:03

黃臉婆我想自己快D發多d
回復

may.sun 發表於 2009-3-1 13:00:27 |顯示全部樓層

monse 比你看看我家的42吋長腳蟹冇太陽情況下,無奈厘棵變懸垂款
厘排生得冇咁長奶奶 今日突然又出多一芽這3葉草生長緩慢
~~另一棵似雙色雪糕葉的勁多花lums 但有成6吋高~~
回復

may.sun 發表於 2009-3-2 10:14:26 |顯示全部樓層
謝謝monse 你的小禮物,好高興認識你,以后多多指教我
回復

Monse 發表於 2009-3-2 18:46:06 |顯示全部樓層
謝謝monse 你的小禮物,好高興認識你,以后多多指教我http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(28).gif
may.sun 發表於 2009-3-2 10:14

唔好咁客氣喇,多謝咁位用美味的食物盛情招待啊.....感激、感激...我又食又拎...
回復

Monse 發表於 2009-3-2 18:47:18 |顯示全部樓層
奇優果大得好快。
回復

Monse 發表於 2009-3-2 18:49:53 |顯示全部樓層
今日開花開到亂晒龍既紫葉酢醬草。
回復

Monse 發表於 2009-3-2 18:52:34 |顯示全部樓層
可愛的田字萍
回復

黃臉婆 發表於 2009-3-3 15:01:07 |顯示全部樓層
Monse: 妳睇吓妳分享給我的酢醬草。。。
Oxalis adenodes 已有花苞。
DSC09048 (Small).JPG
Oxalis Brasiliensis 有好多葉呀。
DSC08757 (Small).JPG
Oxalis goniorhiza 不斷出花。。。
DSC09056 (Small).JPG
Oxalis purpurea 'Garnet' 連葉都靚
DSC08744 (Small).JPG
Oxalis simplex 心型葉仲會曲的。
DSC08740 (Small).JPG
Oxalis tuberosa 奇優果--仲未出葉,我忍唔住掘佢出嚟睇吓,好彩無發毛姐,咁我換植料,今次加D珍珠岩。希望可以發到喇。
回復

tata 發表於 2009-3-3 18:53:49 |顯示全部樓層
奇優果大得好快。
Monse 發表於 2009-3-2 18:47

呢個個名咁得意嘅~ 咁耐無嚟, 一入嚟見到Monse啲酢醬草種得好靚呀~ 你俾我嗰啲都開花喇, 種啲媽媽屋企, 但成日都無時間入去影
回復

Monse 發表於 2009-3-3 19:33:48 |顯示全部樓層
呢個個名咁得意嘅~ 咁耐無嚟, 一入嚟見到Monse啲酢醬草種得好靚呀~ 你俾我嗰啲都開花喇, 種啲媽媽屋企, 但成日都無時間入去影
tata 發表於 2009-3-3 18:53

噢 tata!你地去晒邊 ?我走入AV版搵你地一個都唔見晒.......你地去晒邊?
回復

Monse 發表於 2009-3-3 19:39:07 |顯示全部樓層
Monse: 妳睇吓妳分享給我的酢醬草。。。
Oxalis adenodes 已有花苞。
Oxalis Brasiliensis 有好多葉呀。
Oxalis goniorhiza 不斷出花。。。
Oxalis purpurea 'Garnet' 連葉都靚
Oxalis ...
黃臉婆 發表於 2009-3-3 15:01

你種得非常好呀,好健康,繼續努力啊。
我都種左奇優果好耐先出苗苗,你遲我好多先種落泥所以唔洗擔心只要球根無爛就無問題架啦,努力啊!
回復

Monse 發表於 2009-3-4 18:23:24 |顯示全部樓層
可能真係生得太密喇!

生得太密喇!

生得太密喇!
回復

Monse 發表於 2009-3-4 18:26:26 |顯示全部樓層
佢唔肯開花,尋日比我同佢剪髮,剩低1/2葉咋
回復

Monse 發表於 2009-3-4 18:30:09 |顯示全部樓層
今日雨後的 Oxalis zeekoevleyensis
回復

pauline 發表於 2009-3-4 22:11:57 |顯示全部樓層
早前由monse分享的酢醬草

呢款生長不良, 葉片黃

呢款生長不良, 葉片黃

銀之舞生得很壯, 很多花包

銀之舞生得很壯, 很多花包

xx香, 真是很香的

xx香, 真是很香的

我最多的紫葉酢醬草, 葉片有成4吋大的.

我最多的紫葉酢醬草, 葉片有成4吋大的.

呢款係唔係帶黃的???

呢款係唔係帶黃的???

呢款紫紫地的, 很可愛

呢款紫紫地的, 很可愛
回復

Agnes 發表於 2009-3-4 22:44:16 |顯示全部樓層
440# pauline
我都唔滯,你有咁多紫葉酢醬草, 我又要.
回復