2008酢醬草秋播篇 (Monse )

作者: Monse 發表于 2008-9-24 22:58:21
54534 527
Monse 發表於 2009-3-29 20:08:27 |顯示全部樓層
今年雨季提早左,兩次狂風暴雨都未能及時安置避雨的酢醬草,經第一次大雨後酢醬草的根部已開始霉而我沒有擦覺,到前幾天大雨後到今日突然發覺有幾盆酢醬草的成株完全與根部脫離 ,嚇到我立即挖開泥土看看,噢!真不敢相信 ,啲球根在泥裡吽爛晒 …..點解會咁架 ……接受唔到啊 …….最喜愛的幾款酢醬草出年無得種喇…

今日就係挖開左呢幾款來看喇 :'( Oxalis callosa, Oxalis fragrans, Oxalis Luteola Glauce, Oxalis goniorhiza (重有一盆未挖開來看):'( !

得番兩條蘿蔔仔已即刻埋番入泥!

得番兩條蘿蔔仔已即刻埋番入泥!

而呢條蘿蔔仔已開始霉啦!

而呢條蘿蔔仔已開始霉啦!

球根全都吽爛晒!

球根全都吽爛晒!

啲泥裡面搵唔到一粒球根吖!

啲泥裡面搵唔到一粒球根吖!

啲根霉晒!

啲根霉晒!

無球根架!

無球根架!

左面兩粒希望留得番喇右面果粒入面爛晒!

左面兩粒希望留得番喇右面果粒入面爛晒!

又無球根架!Oh no.....

又無球根架!Oh no.....

.........!

.........!

.........!

.........!
回復

newbie 發表於 2009-3-29 20:16:49 |顯示全部樓層
酢醬草 小球...要努力加油,我地個個都支持你!
Monse, 不要傷心啦,你以前送左好多比人,我諗一定可以collect番幾款,出年有得種有得種
回復

oneonewe 發表於 2009-3-29 20:41:42 |顯示全部樓層
死啦....落大雨我都冇收番入屋丫
一陣我都要挖出o黎睇睇先
回復

Monse 發表於 2009-3-29 20:54:24 |顯示全部樓層
酢醬草 小球...要努力加油,我地個個都支持你!
Monse, 不要傷心啦,你以前送左好多比人,我諗一定可以collect番幾款,出年有得種有得種 ...
newbie 發表於 2009-3-29 20:16

絕種的那幾款舊年的收成都麻麻地,所以唔會有好多花友有。

死啦....落大雨我都冇收番入屋丫
一陣我都要挖出o黎睇睇先
oneonewe 發表於 2009-3-29 20:41

oneonewe
希望你的酢醬草小球球能幸免於難,如果唔係就慘啦!
回復

Monse 發表於 2009-3-29 20:57:14 |顯示全部樓層
今日發現原來 Oxalis Braziliensis   生了一個種子莢果,裡面唔知會唔會有種子呢。
回復

oneonewe 發表於 2009-3-29 21:01:47 |顯示全部樓層
Monse你分享的Oxalis goniorhiza
因為佢生得唔係幾好所以挖出o黎睇下
好似有少量球球
希望唔好浸爛啦
如果收到球我再俾你好嗎
回復

oneonewe 發表於 2009-3-29 21:02:52 |顯示全部樓層
oneonewe
今年你種酢醬草種得好成功,果盆Oxalis Simplex 生得好好看
Monse 發表於 2009-3-29 19:12

我咪得o個1盆走天涯囉
其他都唔係種得咁靚咋
回復

Monse 發表於 2009-3-29 21:03:28 |顯示全部樓層
Ivy,
你送我的 Oxalis hirta pale 昨日開了花啊,多謝晒您。
回復

Monse 發表於 2009-3-29 21:09:28 |顯示全部樓層
Monse你分享的Oxalis goniorhiza
因為佢生得唔係幾好所以挖出o黎睇下
好似有少量球球
希望唔好浸爛啦
如果收到球我再俾你好嗎
oneonewe 發表於 2009-3-29 21:01

唔好 喇!呢款我仲有一盆未挖開來看,仲有啲希望既。

我咪得o個1盆走天涯囉
其他都唔係種得咁靚咋
oneonewe 發表於 2009-3-29 21:02

唔係仲有幾款你都種得幾好架,不過最突出就非Oxalis Simplex莫屬了。
回復

loklok 發表於 2009-3-29 21:23:47 |顯示全部樓層

有我在幕後頂住,爛球不用擔心,不過我今年沒有好好打理酢醬草,收成料不多……

另外我也打算開團購,因為又發現一些我沒有的品種,唉......
回復

ivylyan 發表於 2009-3-29 23:29:17 |顯示全部樓層
晕低啊Monse,个款hirta pale 我竟然无哦
明年有生球仔再转俾我,无的话,我再去买。
我仲以为同我那款一样啊,结果你叶同花都唔同。
回復

oneonewe 發表於 2009-3-29 23:32:52 |顯示全部樓層
Monse 發表於 2009-3-29 21:09

挖開o左o黎睇了
好彩冇爛球
好似仲生多o左幾個球球
如果你另外o個盆真係咁唔好彩冇埋
你記得搵我要啊
回復

candyafr 發表於 2009-3-29 23:34:21 |顯示全部樓層
有我在幕後頂住,爛球不用擔心,不過我今年沒有好好打理酢醬草,收成料不多……

另外我也打算開團購,因為又發現一些我沒有的品種,唉......
loklok 發表於 2009-3-29 21:23

開啦,支持架
回復

ivylyan 發表於 2009-3-29 23:38:44 |顯示全部樓層

是不是真系有差别啊?
回復

Monse 發表於 2009-3-30 00:15:28 |顯示全部樓層

loklok
似乎好多花友等緊你開團啊!

挖開o左o黎睇了
好彩冇爛球
好似仲生多o左幾個球球
如果你另外o個盆真係咁唔好彩冇埋
你記得搵我要啊
oneonewe 發表於 2009-3-29 23:32

oneonewe
好多謝您啊,你真係唔話得喇

晕低啊Monse,个款hirta pale 我竟然无哦
明年有生球仔再转俾我,无的话,我再去买。
我仲以为同我那款一样啊,结果你叶同花都唔同。
ivylyan 發表於 2009-3-29 23:29

ivylyan
你咁大頭蝦吖!將最好既野送晒比我連自己無呢款都唔知,絕對無問題如果收到球球第一個送比你,我要好好保護佢至得喇(好驚又收唔到球球吖)。

是不是真系有差别啊?
ivylyan 發表於 2009-3-29 23:38

葉同花跟你送比我果棵係完全唔好架!
回復

may.sun 發表於 2009-3-30 00:36:01 |顯示全部樓層

好呀..今次一定要join到~~

唔係仲有幾款你都種得幾好架,不過最突出就非Oxalis Simplex莫屬了。
Monse 發表於 2009-3-29 21:09

Monse 放心喎,只要你一呼百應,大把人爭住報恩la(包括我)
回復

nuage 發表於 2009-3-30 08:20:24 |顯示全部樓層
今年雨季提早左,兩次狂風暴雨都未能及時安置避雨的酢醬草,經第一次大雨後酢醬草的根部已開始霉而我沒有擦覺,到前幾天大雨後到今日突然發覺有幾盆酢醬草的成株完全與根部脫離 ,嚇到我立即挖開泥土看看,噢 ...
Monse 發表於 2009-3-29 20:08

add2icon 酢醬草呀﹗變成咁...............
回復

nuage 發表於 2009-3-30 08:21:26 |顯示全部樓層
今日發現原來 Oxalis Braziliensis   生了一個種子莢果,裡面唔知會唔會有種子呢。
Monse 發表於 2009-3-29 20:57

add6icon 好好呀﹗有莢莢﹗佢生命力強呀﹗
回復

nuage 發表於 2009-3-30 08:22:32 |顯示全部樓層

add6icon 支持支持﹗
回復

pauline 發表於 2009-3-30 11:40:52 |顯示全部樓層
LOKLOK,
如果開團, 我現在開始要儲錢了!!!!
回復