作者: 傻豬豬 發表于 2008-9-16 17:23:44
15052 209
avery 發表於 2008-9-17 15:09:18 |顯示全部樓層
原帖由 傻豬豬 於 2008-9-17 15:03 發表

不要打自己的心口啦! 我都無,我陪您.....
若我有這麼大的花園,我就真的應該沒有煩惱了....

我可以打心口實牙實齒咁同你講 , 除非你唔使返工, 除非你有至少一個工人, 否則 有 "這麼大的花園", 你既煩惱會源源不絕 .... Trust me ....
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-17 15:09:22 |顯示全部樓層
行哥:

總之計呎數您比我們好、好、好多!不要忘記香港是寸地呎金,不說多每呎計您$1,000,您已有1千萬
回復

kwanyeehui 發表於 2008-9-17 15:10:23 |顯示全部樓層
原帖由 傻豬豬 於 2008-9-17 14:45 發表
鈞哥,您是如何面對及調整自己的心情?

無工做就無收入, 家用照比,
獨力支撐住, 望子成龍,
等個仔大學畢業找到工做就退休.
心情 - 梗係好煩啦!
工又搵唔到, 去應徵 7-11,
請個亞嬸都唔請我,
仲比張Form我去申請Supervisor職位,
真攪笑!
回復

avery 發表於 2008-9-17 15:13:08 |顯示全部樓層
原帖由 傻豬豬 於 2008-9-17 15:09 發表
行哥:

總之計呎數您比我們好、好、好多!不要忘記香港是寸地呎金,不說多每呎計您$1,000,您已有1千萬!

Excuse me ~ 數唔係咁計既 ... you know ~ 家家有本難念的經係啦 ......

唔好再講我o個萬呎爛地, 人地會悶架 ~
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-17 15:16:40 |顯示全部樓層
原帖由 kwanyeehui 於 2008-9-17 15:10 發表

無工做就無收入, 家用照比,
獨力支撐住, 望子成龍,
等個仔大學畢業找到工做就退休.
心情 - 梗係好煩啦!
工又搵唔到, 去應徵 7-11,
請個亞嬸都唔請我,
仲比張Form我去申請Supervisor職位,
真攪笑! ...

那您的私已錢一定有很多啦!不然何來沒收入仍有家用呢?是嗎!

您都說是亞嬸,她見您的學歷比她好少少,她已認為您叻過她,當然叫您去見SUPERVISOR啦!其實是她看得起您呀!

說真那句,我覺得現時的30開始步入所謂的中年期,比起上一代的差得天淵之別。我常說我們上一代的一家之主(指男人),到了40多歲,事業有成,兒女開始長大,正值是黃金年齡,得到人人的尊敬愛戴。現在?得個吉,工又找不到!錢又賺不多!

對將來旁惶無助。
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-17 15:17:40 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-9-17 15:13 發表

Excuse me ~ 數唔係咁計既 ... you know ~ 家家有本難念的經係啦 ......

唔好再講我o個萬呎爛地, 人地會悶架 ~

我不會悶喎!我很羨慕您呀.....我喜歡講.....
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-9-17 15:18:03 |顯示全部樓層
其實真係唔悶架,如果你用唔晒,可以分租出去,賺返d錢種花,又或者開d假日種植課程,教人種下食蟲及蘭花
回復

avery 發表於 2008-9-17 15:20:42 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-9-17 15:18 發表
其實真係唔悶架,如果你用唔晒,可以分租出去,賺返d錢種花,又或者開d假日種植課程,教人種下食蟲及蘭花

我寫包單會忙死失聲然後餓死 ....
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-17 15:20:54 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-9-17 15:18 發表

對!對!對!'
根本都不知有多少人羨慕妒忌您呀?為何會悶呢?行哥,您悶的話,我不貪心,您分十份一給我呀!我已很心足啦!
回復

avery 發表於 2008-9-17 15:21:36 |顯示全部樓層
原帖由 傻豬豬 於 2008-9-17 15:20 發表

對!對!對!'
根本都不知有多少人羨慕妒忌您呀?為何會悶呢?行哥,您悶的話,我不貪心,您分十分一給我呀!我已很心足啦!

.............
回復

八王爺 發表於 2008-9-17 15:22:18 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-9-17 05:21 發表

呀~ 這個呀...
種花係咪一種怡情, 都係講個人主觀地點把這個興趣定位.
這是 leisure vs addictive
種花種到一屋都係, 勞心勞力, 為花用盡心力時, 咁就一定唔係怡情啊~ ...

咁唔該你地唔好种花啦!
覚得种花 嘥水,嘥时間,又辛勞,咁唔係真係愛花人講嘅說話。
咁講嘅人,已經將花草當成係自己的負擔,或者 做生財工具。
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-17 15:22:46 |顯示全部樓層
笑死無命陪!
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-17 15:27:50 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-9-17 15:22 發表

咁唔該你地唔好种花啦!
覚得种花 嘥水,嘥时間,又辛勞,咁唔係真係愛花人講嘅說話。
咁講嘅人,已經將花草當成係自己的負擔,或者 做生財工具。 ...

那有現實嗎?雖則種花是很好的情趣,但都要看自己的能力,過了真的很苦!正如我每朝花足一粒鐘去淋花洗地,又怕水聲大點兒影響別人的樓下,而每棵花都小心翼翼去淋水及觀察,若沒有時間與心情,真的很難做到。而且真的要花錢嗎?若沒有飽飯吃,如何談興趣呢?興趣都是建基於錢上!
回復

貓后 發表於 2008-9-17 16:12:10 |顯示全部樓層
豬豬,豬標媽
今日好少機會同你哋講笑丫
回復

oneonewe 發表於 2008-9-17 16:17:01 |顯示全部樓層
原帖由 貓后 於 2008-9-17 16:12 發表
豬豬,豬標媽
今日好少機會同你哋講笑丫

我今日好鬼忙丫add9icon
回復

貓后 發表於 2008-9-17 16:24:10 |顯示全部樓層
係丫,豬標媽,我都忙到要死了
回復

kwanyeehui 發表於 2008-9-17 16:27:22 |顯示全部樓層
講種花 - 點解鈞哥鍾意種花?
咪失業果時天天去圖書館睇報紙找工做.
咁失運咪借D風水書睇, 想改好D.
借教煮送的比老婆睇,
又借D種花書, 想開間花舖, 比D地方老婆賣衫.
開花舖要D花開得靚又唔死, 咪有興趣學種花.
魚則 魚 涌 東匯商場舖位月租一萬元,
實在吃不消. 到時連飯都沒得吃.
所以沒做.
回復

貓后 發表於 2008-9-17 16:29:24 |顯示全部樓層
原帖由 kwanyeehui 於 2008-9-17 16:27 發表
借教煮送的比老婆睇,
魚則 ...

原來釣哥學花背后係有原因 ,但種花真係好開心架
回復

oneonewe 發表於 2008-9-17 16:43:38 |顯示全部樓層
原帖由 kwanyeehui 於 2008-9-17 16:27 發表
借教煮送的比老婆睇,
魚則 ...

鈞哥真係鍚老婆
真羨慕你老婆有個咁好o既老公
回復

貓后 發表於 2008-9-17 16:44:40 |顯示全部樓層
原帖由 oneonewe 於 2008-9-17 16:43 發表

鈞哥真係鍚老婆
真羨慕你老婆有個咁好o既老公http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(89).gif

我諗豬標爸對豬標媽好好,豬標媽才肯跟豬標爸
回復