作者: 傻豬豬 發表于 2008-9-16 17:23:44
15065 209
Alfphy 發表於 2008-9-18 23:55:30 |顯示全部樓層
人生不如意事十常八九,人人生活都會有壓力,知道自己唔係唯一一個,又唔係最慘果個,其實也沒有甚麼好擔心,好害怕。盡力而為lor....我都信因果報應喎!
回復

ht333147 發表於 2008-9-19 00:19:15 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-9-18 16:45 發表
我以前也很不喜歡我爸爸, 他雖然有錢有地位, 但幫人只係為左名利, 又很花心, 去玩去見人就帶其他女人, 背後就要我媽(正室)幫佢睇住間鋪又要養仔女養埋佢d 女人唔要既細路. 佢有個女人廿幾年來成日勸我爸休左我媽, 又 ...

非常同意, 就算遇到壞人, 也不要對人失望, 不竟每個人都是個體, 算你遇上九個壞人, 第十個仍有可能是好的, 雖然我受過很多人騙, 但看到其他人有需要時, 仍會盡力幫忙, 朋友勸我不要再幫人, 我則認為, 寧可幫錯, 也不要見死不救, 一向以為自己很儍, 想不到這裡會見到有類似觀念的同道, 很開心
回復

cross 發表於 2008-9-19 00:54:54 |顯示全部樓層
原帖由 ht333147 於 2008-9-19 00:19 發表

非常同意, 就算遇到壞人, 也不要對人失望, 不竟每個人都是個體, 算你遇上九個壞人, 第十個仍有可能是好的, 雖然我受過很多人騙, 但看到其他人有需要時, 仍會盡力幫忙, 朋友勸我不要再幫人, 我則認為, 寧可幫錯, 也 ...

小補充
好壞係睇你點睇嫁姐..
回復

Alfphy 發表於 2008-9-19 03:36:37 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-9-19 00:54 發表
小補充
好壞係睇你點睇嫁姐..

這令我想起以前讀過梁啟超篇文《敬業與樂業》,其中的一金句係:苦樂全在主觀的心,不在客觀的事!
各位,共勉之!
回復

jellyfishy 發表於 2008-9-19 08:50:58 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-9-19 00:54 發表

小補充
好壞係睇你點睇嫁姐..

咪係囉,咁你就咪諗到信佛/基督教的人都係壞先得架.

無錢當然唔得啦,但錢只係生活的工具,一個星期為錢奔波勞碌五六天已很夠喇,連個心肝良心都賣埋俾錢,那麼人生的價值又去到那裡了.這個又令我想起讀過殷海光的"人生的意義",其實我們高中讀的中文作者也是有名的中國哲學家,你可以講佢地好似單靠把口搵食,但又因為佢地肯放時間心力去研究人的價值,我們才不至於迷失.
信教亦然,你信教是本著信它的存在和重人的價格,尊重宗教的正面信息,為了眼前披著羊皮的狼而棄整個宗教的價值,那不就等於為了唔想要一棵樹而放棄整個森林?
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-19 09:04:23 |顯示全部樓層
我覺得什麼宗教也好,都是道人向善!

人的表現在乎於良心的付出多少。我個人最討厭給人歪曲事理,將您的良心當狗吠!

我在另一個將貼己說出一些事情,我相信我該是時候再次玩失蹤了!

人與人的相處在乎您的真心付出有多少,而不是去質疑某人的目的如何或負面地曲解別人的真正用意。
回復

貓后 發表於 2008-9-19 09:11:31 |顯示全部樓層
原帖由 傻豬豬 於 2008-9-19 09:04 發表
我覺得什麼宗教也好,都是道人向善!

人的表現在乎於良心的付出多少。我個人最討厭給人歪曲事理,將您的良心當狗吠!

我在另一個將貼己說出一些事情,我相信我該是時候再次玩失蹤了!

人與人的相處在乎您的真心付出有多少,而不 ...

唔好咁樣la,你出返嚟,不要嚇貓貓
回復

jellyfishy 發表於 2008-9-19 10:11:48 |顯示全部樓層
真係一個大傻豬啊~
深呼吸,放鬆d,放左工就算喇,咪諗公司野啊~
大壓力時,搵個位發洩下,例如咬下你外子~
如果你真係覺得玩失蹤會 happy d,咁都無計,你有你既選擇~
回復

江江 發表於 2008-9-19 10:53:40 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-9-19 10:11 發表
真係一個大傻豬啊~
深呼吸,放鬆d,放左工就算喇,咪諗公司野啊~
大壓力時,搵個位發洩下,例如咬下你外子~
如果你真係覺得玩失蹤會 happy d,咁都無計,你有你既選擇~ ...

Kim Kim 係會咬人嘅
回復

cross 發表於 2008-9-19 19:53:31 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-9-19 08:50 發表

咪係囉,咁你就咪諗到信佛/基督教的人都係壞先得架.

無錢當然唔得啦,但錢只係生活的工具,一個星期為錢奔波勞碌五六天已很夠喇,連個心肝良心都賣埋俾錢,那麼人生的價值又去到那裡了.這個又令我想起讀過殷海光的"人生的意義", ...

其實我會較服基督教
人生的意義
好老實講..我覺得係沒有
生完反正又係死
反而我會好想知死左之後會去邊定係完全無知覺完全消失
或者有人會反駁
還定要死做乜唔去死
老實講你話突然間急性病死鬼左去我又唔會有咩遺憾
什至係唔介意死或幾時死
如果我夠勇氣
你要我幾時死我都冇問題
所謂對世界有貢獻大多數都只是對人類有貢獻