作者: 傻豬豬 發表于 2008-9-16 17:23:44
15050 209
虛宿寶瓶 發表於 2008-9-17 12:46:22 |顯示全部樓層
Air Asia 有免費 Bangkok 機票,只係比 airport tax... 我入過去睇,真係有呀...
http://www.airasia.com/site/ch/tc/home.jsp

去旅行減壓啦!
回復

avery 發表於 2008-9-17 13:03:08 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-9-17 12:46 發表
Air Asia 有免費 Bangkok 機票,只係比 airport tax... 我入過去睇,真係有呀...
http://www.airasia.com/site/ch/tc/home.jsp

去旅行減壓啦!

去 Bangkok 旅行 ... 似自殺多D 噃瓶瓶 ...
回復

貓后 發表於 2008-9-17 13:24:17 |顯示全部樓層
我本來中秋去了曼谷,而家要等過年才可以去
回復

RNW 發表於 2008-9-17 13:27:27 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-9-17 12:37 發表

果陣壓力咪黎自搞果一屋花囉 ...

你有壓力未解決?我幫你
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-17 13:35:15 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-9-17 09:41 發表
呢個話題放在 "生活小點"似乎較適合, 幫你搬搬佢呀~

好呀! 多謝水母大人,其實我仍不懂如何用此網,很多都不知如何做,正如放post都不知放在何方!所以亂放,請見諒!
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-17 13:41:17 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-9-17 09:20 發表

我會架 ~ 不過我平日工作之後時間所剩無幾, 又要照顧D花, Sunday 又要影相 ... 有時冇出聲幾日咪以為我失蹤就得勒 ~

行哥:

係啦!多點來這兒傾啦!

大人不要記小過! 我認為有時單從文字都會有很多誤會的,正如我曾說因看不到人的咀瞼是如何,所以只依靠閱讀者那人當時的心情加投入感去看別人所寫的內容,那麼很多時都有偏差。所以是非從此產生!
回復

avery 發表於 2008-9-17 13:41:54 |顯示全部樓層
原帖由 RNW 於 2008-9-17 13:27 發表

你有壓力未解決?我幫你

咪玩啦 ... 如果真係要解決, 我諗要請個全職花王呀 ... 而家我既温室面積有 >6000 sq ft 呀 ...
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-17 13:46:14 |顯示全部樓層
原帖由 貓后 於 2008-9-17 09:09 發表
豬豬

真的我哋願意過平淡生活,真的開心很多架

對呀! 我常提自己要滿足,曾經有段時間我想賣樓,剛好遇上金融風暴,賣了幾年也不成。那段時間我真的很不開心,因居住環境很細,根本不夠住。後來叫自己要自足,就寫:"知足者貧亦樂、不知足者富亦悲",那我唯有將間屋重新佈置及整理,令在有限的空間變成無限的使用。

從此我就叫自己一定要知足,當然不是叫您原地踏步不去進步,而是明白在自己有限的能力下做自己應做的事。究然能力買不到大屋,那就叫自己要過平淡滿足的生活。
回復

avery 發表於 2008-9-17 13:46:40 |顯示全部樓層
原帖由 傻豬豬 於 2008-9-17 13:41 發表

行哥:

係啦!多點來這兒傾啦!

大人不要記小過! 我認為有時單從文字都會有很多誤會的,正如我曾說因看不到人的咀瞼是如何,所以只依靠閱讀者那人當時的心情加投入感去看別人所寫的內容,那麼很多時都有偏差。所以是非從此產 ...

我知勒 ~ 玩 forum 4-5 年乜都見過經歷過 ...

不過今次唔係誤會勒 ... 一個見過面有交情既朋友最後可以變到咁 ... 真係始料不及 ...
回復

avery 發表於 2008-9-17 13:48:07 |顯示全部樓層
原帖由 傻豬豬 於 2008-9-17 13:46 發表
對呀! 我常提自己要滿足,曾經有段時間我想賣樓,剛好遇上金融風暴,賣了幾年也不成。那段時間我真的很不開心,因居住環境很細,根本不夠住。後來叫自己要自足,就寫:"知足者貧亦樂、不知足者富亦悲",那我唯有將間屋重新佈置及整理,令在有限的空間變成無限的使用。

從此我就叫自己一定要知足,當然不是叫您原地踏步不去進步,而是明白在自己有限的能力下做自己應做的事。究然能力買不到大屋,那就叫自己要過平淡滿足的生活。

呢種心態就啱勒 ~ 努力呀傻豬豬 ~ 加油 ~
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-17 13:48:07 |顯示全部樓層
原帖由 Sylvia 於 2008-9-17 09:35 發表
嘩!唔係話,一早就要追咁多貼
各位!早晨呀,又係悶熱嘅一天,但係,大家要提起精神,唔好俾D環境影響到
今日拍擋放假,得番自己一個,要努力 ...

Sylvia:

我也不追不切! 今天真很熱到要死!過了中秋還這麼熱,真的全球暖化得很驚人!死未!
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-17 13:49:05 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-9-17 09:39 發表

啊~ 以前第一份工就出來教書, 同事們(老師) 都有你說的心態, 嘴裡常掛著'好辛苦', '唉, 間上司唔掂呀', '唉, d 學生唔掂呀', '點解要咁忙呀', '無人生樂趣', '人工少'....
都係得個講字, 十年後見 到佢地都仲係原 ...

原來水母大人曾是老師!
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-17 13:53:02 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-9-17 09:53 發表

無錯, 我好怕d 人得個怨又無行動.
衰衰咁講d野俾大家聽, 以前水母讀書時, 試過有天下午, 在朋友家讀得悶悶地, 聽到朋友家正對面有間十大名校, 學生們在大大聲興高彩烈地在球場上玩, 我心中怨左幾句, 點解我要讀得 ...

這只是您當時不憤的心情才有這行動,現在明白是錯就好!

我覺得不是不能怨, 適當的怨是好事,因將不滿的心釋放出來。當然我明白時下的人沒有了那份關懷別人的心,總認為聽得太多負面的事就影響自己都負面起來。但若人有份同理心,相信大家的壓力是可得到緩衝。
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-17 13:54:11 |顯示全部樓層
原帖由 kwanyeehui 於 2008-9-17 11:01 發表

對呵! 有時您待人好, 但到重要關頭時不是您死就是我亡,
大家都是家中自掃門前雪, 莫管他人瓦上霜,
您會立時變得孤立無援.

是呀!是呀!長大後已沒有悶的感覺很多年了,但孤單的感覺有今年才開始。
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-17 13:56:23 |顯示全部樓層
原帖由 kwanyeehui 於 2008-9-17 11:17 發表

傻豬豬,
以前我地一輩都有養兒防老的思想,
但現時的香港新一代..
看自己的孩子, 他自己照顧自己都感吃力,
家用只能供給一點點,
想退休還是遙遠的事. ...

有時我這樣想,新一代能自食其力,不需再向父母索取金錢或什麼,作為父母的已是萬幸中之大幸了。更莫說要談什麼的孝順,看到很多的連婚都結了還反問父母要這要那....
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-17 13:58:59 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-9-17 11:25 發表
依家好似係講減壓...... 唔係社會福利政策!?

种花,咪係一种最好的 怡情方法。

種花只是一項緩解,但不要忘記是吃飽無憂米的人才有閒情日誌玩寵物賞花賞魚為樂。我每日淋兩次花,只說水費都已是一項支出。還有買花、花盆、泥、營養.....

連上網與大家傾談都要付上網費的呢?

若真的連半點開飯錢都沒有,何來談怡情呢?!
回復

RNW 發表於 2008-9-17 13:59:15 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-9-17 13:41 發表

咪玩啦 ... 如果真係要解決, 我諗要請個全職花王呀 ... 而家我既温室面積有 >6000 sq ft 呀 ...

搬咁dd去我度咪得咯~yeahadd7icon
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-17 13:59:26 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-9-17 12:21 發表

呀~ 這個呀...
種花係咪一種怡情, 都係講個人主觀地點把這個興趣定位.
這是 leisure vs addictive
種花種到一屋都係, 勞心勞力, 為花用盡心力時, 咁就一定唔係怡情啊~ ...

絕對讚同!
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-17 14:00:33 |顯示全部樓層
原帖由 貓后 於 2008-9-17 12:24 發表
原來我哋不知不覺的離題

不見得離題呀! 講壓力就從社會、家庭、工作、子女等而產生,沒有引子何來有這壓力存在呢?
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-17 14:01:23 |顯示全部樓層
原帖由 RNW 於 2008-9-17 12:26 發表
或者應該叫"移倩"?
當你感到壓力果時去搞果一屋花,通常會越搞越過引架,咁咪無時間諗壓力Lu。

可以這樣說!但花得太多時間在種花處,又會影響與家人的相處。
回復