作者: 傻豬豬 發表于 2008-9-16 17:23:44
15053 209
hazelcat47 發表於 2008-9-18 13:30:38 |顯示全部樓層
舊年做功課都做過壓力管理, 當人面對一 d 自己嘅能力唔可以妥善處理嘅人或者事嘅時候, 就會有壓力.  我覺得可以吸收多 d 正能量, 好似晒下太陽, 多 d 同思想正面嘅人相處, 做 d 令自己同身邊嘅人開心嘅野, 心情會好 d, 面對問題嘅觀點同角度又會唔同咗, 處理問題嘅能力都會唔同 d , 壓力點都會有, 點解唔可以開開心心咁面對呢?
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-18 15:38:47 |顯示全部樓層
原帖由 hazelcat47 於 2008-9-18 13:30 發表
舊年做功課都做過壓力管理, 當人面對一 d 自己嘅能力唔可以妥善處理嘅人或者事嘅時候, 就會有壓力.  我覺得可以吸收多 d 正能量, 好似晒下太陽, 多 d 同思想正面嘅人相處, 做 d 令自己同身邊嘅人開心嘅野, 心情會好  ...

當然正面與樂觀的思想是可令事件變得輕一點,但不與負面的人交往是否就不會令您變得負面呢?就因這樣子,香港人越變越自私,從不關心人,不是您死就是我亡,於是不斷屠殺!
回復

jellyfishy 發表於 2008-9-18 15:43:16 |顯示全部樓層
原帖由 傻豬豬 於 2008-9-18 15:38 發表

當然正面與樂觀的思想是可令事件變得輕一點,但不與負面的人交往是否就不會令您變得負面呢?就因這樣子,香港人越變越自私,從不關心人,不是您死就是我亡,於是不斷屠殺! ...

你咪講得咁恐怖啦~ 好似講到香港變左有套英國片咁"28日後"~~
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-18 15:58:25 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-9-18 15:43 發表

你咪講得咁恐怖啦~ 好似講到香港變左有套英國片咁"28日後"~~

可能這個網的人友善一點啦!從這裡就不覺得是戰場,但我們身邊所接觸的而且確是人人戴假面具、背後藏刀!

今早不幸見到一名血脈相連的卻如仇人!

世界就是這樣的現實...
回復

jellyfishy 發表於 2008-9-18 16:45:22 |顯示全部樓層
我以前也很不喜歡我爸爸, 他雖然有錢有地位, 但幫人只係為左名利, 又很花心, 去玩去見人就帶其他女人, 背後就要我媽(正室)幫佢睇住間鋪又要養仔女養埋佢d 女人唔要既細路. 佢有個女人廿幾年來成日勸我爸休左我媽, 又周圍中傷我地幾兄妹. 呢個女人神通廣大, 識得我以前教書間學校d 高層, 成日放我暗箭, 仲話我實害死d學生, 好彩那時高層都係明眼人, 無聽佢亂講.
早幾年老豆病危, 我地幾兄妹和媽咪想行埋病床看看他, 跟他說幾句話, 那個女人都要站在我地跟前, 跟到實一實, 口中說著"照顧一個男人好辛苦架, 你們個個都很關心他, 他一定知道....", 背後一早就同老豆的親戚仲傷我地, 話我地掉低佢唔理! 那時老豆已經把所有東西俾晒呢個女人,我同媽咪就連屋都無得住.  那年正是 SARS, 我剛讀完書, 搵到工都要供到樓架, 真係好彩有 SARS, 否則聽跟阿媽住鑨屋.
唉... 我地幾兄妹和媽咪都無佢咁好氣, 呢個女人都係想要錢, 我老豆又懞既, 唉, 那時我地一蚊都無要過, 由得那個女人要晒d 錢, 我地雖然唔信佛, 但也相信好人有好報, 因果報應, 我地沒有憎恨那個女人, 也沒有憎我老豆, 老豆過身時我地幾兄妹都希望他不要帶著仇恨, 要開開心心地離開.
要咁多錢都唔知為乜, 都帶唔到落棺材. 我寧願問心無愧, 開開心心享受人生好囉~
(講左咁多自身故事 , 好似好 sensitive, 其實我都係當你地係朋友咁傾心事,希望大家行事對得住天地良心,就算遇上壞人,也不要對人失去希望啊~   )

回復

傻豬豬 發表於 2008-9-18 17:02:09 |顯示全部樓層
多謝您呀水母!

您的故事很似我那個, 簡直身有同感, 很得意這兩天看您們對我說出的真心話, 真的如一塊鏡子, 很多發生的事類同. 好似您們很明我心所想, 而我又體諒明白倒您們一樣.

水母, 我估您的年齡比我細很多, 其實去到這個位置, 我有很多事都不再記掛在心, 煩惱只有我與老公這兩人的家與及將來. 我只會擔憂老公與這個家, 其他所謂的親戚...都早已不在我的心裡 (曾經這些人是我日夜牽掛的人, 因我很重親情), 可惜您的無私付出, 不代表別人就接受的嗎!所以現在的我已學懂結了婚, 最重要的家只有我自己親手建立的這個家, 其他人對我來說已不重要. 可能就因為如此, 正因我們的工作遇上很大, 很大, 很大的壓力, 所以才想到要退後數十步返回國內長住. 只是現在的經濟放慢了, 所以就算我要賣樓走人都要給一點時間去等, 只是怕我的外子能否挨過這精神極度壓力時期. 其實我們也曾經歷過, 只是人年紀越大, 可承受的打擊越來越細, 怕失去的越多, 與及沒時間再追回來...

我也與您一樣爸爸2002年死後一元也沒拿過他, 但我很自豪, 我常proud of 大大聲說我沒得男及女家一分一亳的我, 今天我所擁有的全是自己辛苦付出的收獲. 可能正因如此所以我才恐懼會失去所有, 因當中是有血有淚, 也因經歷了太多, 意識到不到盡頭前要懂得將橡皮圈放鬆, 否則一發不可收拾!

現在的我只會緊張我的外子, 他的心情起落就是我的全部. 我只會為他擔憂, 因他也同樣為我解愁. 互相支持!

回復

貓后 發表於 2008-9-18 17:12:47 |顯示全部樓層
水母和豬豬

我剛見到你哋章個到個錢字,我有感而發,真的很多人真係見錢眼開,當初你無錢對你的反應如果,有了錢的反應又唔同,我真的唔明白,金錢是很重要,但是不代表一齊,錢唔可以買感情同生命,我有d親戚會成日拿人哋跟自己作比較,人哋生意越做越大,自己就什麼都無,就話付出咁多點解無回報,我心想,你付出不一定有回報的,有些人什麼都無付出可就可以有回報,所以有時真的很難講,佢哋更認為自己風水問題,走遍萬里找風水師夫,但做生意唔係想像咁容易,而且就算有好多錢,人品唔好咁夕點丫,所以我都很滿意目前我哋的收入,雖然有時收入唔定,但我哋目光不是話一定要有幾多錢才肯,只係會把金錢用得其所,而且作有用的用途,最重要大家能得到更時間去相處

回復

傻豬豬 發表於 2008-9-18 17:19:37 |顯示全部樓層
原帖由 貓后 於 2008-9-18 17:12 發表
水母和豬豬

我剛見到你哋章個到個錢字,我有感而發,真的很多人真係見錢眼開,當初你無錢對你的反應如果,有了錢的反應又唔同,我真的唔明白,金錢是很重要,但是不代表一齊,錢唔可以買感情同生命,我有d親戚會成日拿人哋跟 ...

可能個世界就是這麼現實啦!

正如我的經歷 (講故佬又出來!哈哈) , 因試過兩公婆都失業, 真的連錢都沒錢開飯, 最後連很親, 很親的親人都開口說明不會幫, 還要踐踏多兩腳說了很傷害性的說話. 從此我就明白沒錢是萬萬不能, 但錢是否能令親情變得無情?!

當然我天真想要親情, 但既然人家不要, 那唯有自己想自己, 自己找出路.

有時我覺得沒人與我傾, 我唯有在此網舒發自己的心聲, 從文字表達去吐吐氣, 為自己解憂! 當然我知道有些人說明不喜歡與負面的人做朋友. 但我會想有誰沒煩惱呢! 若有不開心都不批准說出, 要屈放在心, 那最後他人自殺死了, 是否您該很開心呢? 人就是自私與無情?!
回復

貓后 發表於 2008-9-18 17:22:57 |顯示全部樓層
豬豬
我快要放工lu
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-18 17:24:32 |顯示全部樓層
原帖由 貓后 於 2008-9-18 17:22 發表
豬豬
我快要放工lu

恭賀您呀!!!!
回復

jellyfishy 發表於 2008-9-18 17:24:48 |顯示全部樓層
居然咁既經歷都有同路人,哈哈(真係差點笑出聲)~ 唔怪得幾廿年由黑白片到家好月圓都有d類似題材啦~
傻豬,可能我早幾天拜過兩老,呢幾日好自然地想起以前的事~ 我也很自豪自己親手賺回來的生活,不過就未有你咁好彩,已經有個家,還有個咁好的伴~ 
我以前從來都唔想結婚,心想可以跟媽媽一起生活已經很幸福,可是上年她也走了,現在也逐漸要重新考慮...
報應,可以係好可以係可怕的,有遲有早,遲早會來.
爸爸病危時,受了很多皮肉之苦,臥在病榻連叫痛也不能發聲,就這樣活了十多個月才離世.
媽媽病危時,我們幾兄妹日夜親自照顧她,她神智清醒,可以跟我們說話,身體那裡有痛就立刻給她止痛,就這樣活了兩個星期,臨走時帶著微笑像熟睡了.
我相信,媽媽是好人,所以走時也沒有太受皮肉之苦,也有我們幾個全心的照顧她,她走也開心的走.
哎呀,一講到媽咪,眼就濕.

回復

貓后 發表於 2008-9-18 17:30:28 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-9-18 17:24 發表
居然咁既經歷都有同路人,哈哈(真係差點笑出聲)~ 唔怪得幾廿年由黑白片到家好月圓都有d類似題材啦~
傻豬,可能我早幾天拜過兩老,呢幾日好自然地想起以前的事~ 我也很自豪自己親手賺回來的生活,不過就未有你咁好彩,已經有個家,還 ...

你唔咁la,我听到你話眼濕,我又諗起離開我的麻麻,我同佢感情是最好的,我有時想起都 ..
回復

貓后 發表於 2008-9-18 17:31:52 |顯示全部樓層
放工la
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-18 17:42:09 |顯示全部樓層
水母:

那您媽媽一定是好人才會不受太大的折磨. 正如我老爺, 我看他是好人一個, 當然奶奶不認同, 我覺得老爺很有福氣, 他遇上我2001年給公司裁員, 9月中裁, 他9月尾入院, 12月平安夜過身, 他的其他子女都沒有去服侍過他, 3個月全由我一人去服侍. 有次要轉院, 護士及阿嬸都很忙, 沒人手協助換尿片, 那姑娘問了一句, 我是誰, 跟著推我協助換片, 連他的噹噹也看到. 他也沒拒絕. 我想這是我與老爺的緣份, 讓我能連他的私隱都看埋去服待他, 到最後入了icu插了很多喉, 出不到聲, 他由加拿大回來的大女兒叫她及奶奶到他身邊, 她們以為有得分身家, 事實上卻是舉起大指說我乖照顧他.

他死後我們一分一豪也沒拿過!

那三個月我好似上班, 每朝由8時坐車去医院, 坐到晚上8時9時才走, 日日如是!

我會說我很掛著老爺, 雖則他不是很錫我們, 但他是放在心裡. 這數年我都去拜他. 每次都流淚. 我也想起都眼濕濕.

回復

jellyfishy 發表於 2008-9-18 17:42:10 |顯示全部樓層
我都想放工啊~
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-18 17:45:10 |顯示全部樓層
水母, meow meow, bye!
回復

jellyfishy 發表於 2008-9-18 17:49:39 |顯示全部樓層
原帖由 傻豬豬 於 2008-9-18 17:42 發表
水母:

那您媽媽一定是好人才會不受太大的折磨. 正如我老爺, 我看他是好人一個, 當然奶奶不認同, 我覺得老爺很有福氣, 他遇上我2001年給公司裁員, 9月中裁, 他9月尾入院, 12月平安夜過身, 他的其他子女都沒有去服侍 ...

無錯,這是緣份,表面看,要照顧病人像是苦工,其實他會感謝你,會因為有著你的存在而快樂,也是幸福啊~ 呀~ 這是施比受更有褔吧!

乾著看錢而活,沒乜靈魂,也太乏味,沒褔是也~ 
回復

cross 發表於 2008-9-18 19:52:14 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-9-18 17:49 發表

無錯,這是緣份,表面看,要照顧病人像是苦工,其實他會感謝你,會因為有著你的存在而快樂,也是幸福啊~ 呀~ 這是施比受更有褔吧!

乾著看錢而活,沒乜靈魂,也太乏味,沒褔是也~  ...

反過來一問.
不看著錢如何生活?!
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-18 20:08:35 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-9-18 19:52 發表

反過來一問.
不看著錢如何生活?!

所以做人就是矛盾與辛苦!
回復

oneonewe 發表於 2008-9-18 22:11:18 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-9-17 09:17 發表
oneonewe - 我與我的朋友 blog ... 日文網站 ??! 勁 ~

睇黎堡主都有過不快經歷咁噃 ...

日乜鬼文丫
我一隻日文都唔識o架
看圖認字o架咋!
回復