打皂 - 2 - 14

作者: Purpur 發表于 2015-7-28 22:13:08
5538 103
jack872184 發表於 2015-8-22 21:14:56 |顯示全部樓層
It seems that you poured so much carbon powder 0.0
and when you use the soap/ use water to wash the surface of the soap lightly,it will looks clean again
回復

Purpur 發表於 2015-8-23 12:51:01 |顯示全部樓層
Woodstock
好多花款喎~nice~可能真係太早切皂,未夠硬身丫~奶皂我諗放7日以上脫模切皂都應該得,話哂天氣仲未好乾

原來係咁...下次我放耐D先....
回復

Purpur 發表於 2015-8-23 12:52:46 |顯示全部樓層
jack872184 發表於 2015-8-22 21:14
It seems that you poured so much carbon powder 0.0
and when you use the soap/ use water to wash the  ...

我都覺得我好似放太多.. @@"

我拎舊皂來試pH 值時濕過少少水, 黃白色area 真係乾淨左, 哈哈

不過未熟成我又唔敢每一件皂都用水抹,唔知怕唔怕架呢
回復

Purpur 發表於 2015-9-7 20:56:10 |顯示全部樓層

我有打皂架~不過懶左影相

#11& #12

左- 燕麥蜂蜜洗面皂 右- 100%全米糠皂

100%全米糠皂- 有入一個模係好似漲肚,到晾好出來會見到係"餅"左, 如手工皂書講, 會因為水份越晾越少而縮水, 亦好易出白粉呀

燕麥蛋沖涼皂

入左幾款模玩, 包括新買既LEGO 模

跟書講試用蛋黃做蛋油入皂, 唔知洗感會點呀, 今晚切開舊大既, 見到中心有堆黃黃綠綠色既,希望之後會退哂啦

我既第一份鉀皂- 洗頭用, 暫時望落仲正常, 希望成功啦, 但唔知係咪一定要搓波波球去雪架呢....

全米糠皂咩好? 有興趣,LEGO可唔可以砌嫁  發表於 2015-9-7 21:01
回復

cmchang 發表於 2015-9-7 21:14:06 |顯示全部樓層
Purpur 發表於 2015-9-7 20:56

#11& #12

lego 皂好開心!

你嘅鯨魚印好靚
點解我上TB冇見過嘅? 貴唔貴架?

鉀皂分開搓成一份份係咪方便最少量出來開水成皂液?
回復

Purpur 發表於 2015-9-7 21:17:33 |顯示全部樓層
Purpur 發表於 2015-9-7 20:56

#11& #12
dogo 全米糠皂咩好? 有興趣,LEGO可唔可以砌嫁

爬文d人話米糠皂洗感清爽, 加上油品來講又唔算貴, 咁我又想實驗下啦
唔知呢, 我都想睇下砌唔砌到, 我仲買左其他形狀lego.i.e. 長條形同埋lego 人仔.哈哈哈
回復

Purpur 發表於 2015-9-7 21:20:57 |顯示全部樓層
cmchang 發表於 2015-9-7 21:14
lego 皂好開心!

你嘅鯨魚印好靚

係呀,lego 出左模男朋友話好鐘意呀, 遲d用埋個lego 人仔模試先下先~

個印印我仲試左幾款呀, 始終學緊因應皂既硬度同埋自己力度印皂章

比d失敗既你睇下

皂章我都係睇台灣既皂皂group見到資料架, 係馬來西亞到訂寄過來架~

我都估緊波波球係方便之後配水呢, 唔知易唔易搓架呢
回復

dogo 發表於 2015-9-7 21:25:17 來自手機 |顯示全部樓層
Purpur 發表於 2015-9-7 21:17
爬文d人話米糠皂洗感清爽, 加上油品來講又唔算貴, 咁我又想實驗下啦
唔知呢, 我都想睇下砌唔砌到, 我仲 ...

好,全米糠,又一個新習作,我都喜歡簡單嘅配方
我打左小蓖皂,等出模
回復

Purpur 發表於 2015-9-7 22:19:07 |顯示全部樓層
cmchang
個印駛唔駛$20? 定係再貴木?

$50 /個, 未計運費,我係淘寶都訂左2個回來, 質素講真,同TB訂造既差唔多呀~哈哈哈

不過當初心急用又未落單TB囉~~~~
回復

cmchang 發表於 2015-9-8 17:50:53 |顯示全部樓層
Purpur 發表於 2015-9-7 21:17
唔知呢, 我都想睇下砌唔砌到, 我仲 ...

我都會擺100%米糠皂入waiting list,

留番夏天用
回復

Woodstock 發表於 2015-9-8 18:31:23 |顯示全部樓層
Purpur, 即然都淘左印仔咯,唔爭左淘埋切皂器啦~等你可以深入皂海丫~
回復

cmchang 發表於 2015-9-8 19:11:12 |顯示全部樓層
Woodstock 發表於 2015-9-8 18:31
Purpur, 即然都淘左印仔咯,唔爭左淘埋切皂器啦~等你可以深入皂海丫~

Woodstock, 你買咗邊隻切皂器?
不如影相俾我哋睇吓

要買真係好多架, 你嗰隻有冇得修邊架?

我唔識游水, 都係近岸玩吓好喇
回復

Purpur 發表於 2015-9-8 20:16:51 |顯示全部樓層
Woodstock 發表於 2015-9-8 18:31

我諗住淘架~!!!

揀左琴弘刀喎~修皂器 + 模具(都係亞膠力膠)....點知佢唔比官方集運喎~!!!!!!!!都唔知係咪近來有禁制刀具...咁呢d item個名又有"刀" 之類

訂唔到呀....嗚嗚嗚嗚
回復

cmchang 發表於 2015-9-8 20:24:39 |顯示全部樓層
Purpur 發表於 2015-9-8 20:16
我諗住淘架~!!!

揀左琴弘刀喎~修皂器 + 模具(都係亞膠力膠)....點知佢唔比官方集運喎~!!!!!!!!都唔知係 ...

唔關"刀"事囉, 我之前訂咗d印章和模, 都有3-4間唔俾集運
回復

cmchang 發表於 2015-9-9 10:22:59 |顯示全部樓層

Purpur
印章都唔比? 個賣家係咁話, 人地訂到喎, 唔關佢事喎....咁最後你點呀?  發表於 昨天 21:41

咪係,我交俾老公負責。
因為佢有淘閞,我冇理件事喇
宜家d貨都未到齊。
回復

cmchang 發表於 2015-9-9 10:23:05 |顯示全部樓層

Purpur
印章都唔比? 個賣家係咁話, 人地訂到喎, 唔關佢事喎....咁最後你點呀?  發表於 昨天 21:41

咪係,我交俾老公負責。
因為佢有淘閞,我冇理件事喇
宜家d貨都未到齊。
回復

Woodstock 發表於 2015-9-9 12:52:51 |顯示全部樓層
等我推大家出大海啦啦啦啦啦~~~

切皂同模具, 我係賣亞克力器具嘅TB到淘返黎
我呢個係無得修皂架, 因為用量少, 所以都係揀個細, 最長可切7cm, 兩邊最闊可放10cm
除左隔板, 佢伶一塊都好厚, 我老公都讚佢質數好
回復

dogo 發表於 2015-9-9 13:11:42 |顯示全部樓層
計實報係好多嘢過唔到關的,要自執生,不過印仔無理由唔得,我都係淘客,經常買嘢,其實香港好多貨都係淘貨來的。或者可以轉用其他集運公司囉
同埋近10.1關檢會較嚴,物流速度也有影響的。
回復

Woodstock 發表於 2015-9-9 13:37:31 |顯示全部樓層
Purpur, 可以呀, 我一陣搵到資料再pm你丫, 不過我唔係直寄香港架, 係寄去我公司大陸嘅辦事處再由公司車車落黎, 所以我無遇到集運唔比寄香港嘅問題~
回復

cmchang 發表於 2015-9-9 14:44:34 |顯示全部樓層
dogo  之前都有諗過買呢款,諗下諗下未落實,我老公話幫我整(但唔知幾時起貨),等等等待中,而家用住魚絲cut皂  發表於 1 小時前

dogo, 乜魚絲都得架? 你有冇用個弓拉恒佢?
回復