打皂 - 2 - 14

作者: Purpur 發表于 2015-7-28 22:13:08
5722 103
Woodstock 發表於 2015-8-10 22:59:12 |顯示全部樓層
Purpur 發表於 2015-8-10 22:12
等左第2 日,推開最深處仲係痴笠笠, 脫開出來好陋樣呀~~!!!

係咪配方上要夾好d先適合用花花模呢~~~要揀d ...

呢D天氣可能最少3日脫模先得丫~下次係朝濕天氣入花花模都係放多幾日係模先脫可能會好D~

係囉....估唔到咁痴身=_=  發表於 2015-8-11 12:13
回復

Purpur 發表於 2015-8-17 20:39:32 |顯示全部樓層

# 7

山茶花洗頭皂

要等左好幾日先脫到模, 因為較軟身呀...溝左何首烏粉, 有50/50, 原味, 同埋全何首烏味~哈哈

# 8

平安香茅皂

第一次用牛奶盒做模, 聽cmchang 講好易爆發, 我都唔敢痴實個開口, 第2日已經出汗啦, 好彩最後無爆到, 但都等左2日先脫模

我舊皂皂都有電視框啦, 哈哈, 不過唔夠cmchang 整既粗邊,可能我要等耐D拆模先有粗邊既效果啦~!

呢舊皂有用到平安粉, 檸檬草粉, 同埋香茅精油呀, 睇下熟成後會留低幾多香味先~!

(切皂好啜住刀身呀,同埋懶之故無帶手套, 切完皂後2邊手都勁痕, 仲有D腫左=_=, 下次都係要安全D好)

那些黑點是? 粉末未夠散開?  發表於 2015-8-18 09:31

評分

查看全部評分

回復

cmchang 發表於 2015-8-17 21:14:41 |顯示全部樓層
Purpur 發表於 2015-8-17 20:39
# 7

山茶花洗頭皂

Purpur, 可能你雙手太幼嫩, 所以 "拿"手
有冇諗過買把線刀切皂呀?

平安粉是否艾草粉?
回復

Purpur 發表於 2015-8-17 21:50:27 |顯示全部樓層
cmchang 發表於 2015-8-17 21:14
Purpur, 可能你雙手太幼嫩, 所以 "拿"手
有冇諗過買把線刀切皂呀?

有想買呀, 但咁多間未見有, 多數都係有塊刀片, 未見有線刀呢

平安粉有艾草粉+唔知咩咩粉, 共有4隻咁樣架, 我另外都有買低溫艾草粉呀, 就係鹽皂落過個隻囉 ^^
回復

cmchang 發表於 2015-8-17 22:09:07 |顯示全部樓層
Purpur 發表於 2015-8-17 21:50
有想買呀, 但咁多間未見有, 多數都係有塊刀片, 未見有線刀呢

平安粉有艾草粉+唔知咩咩粉, 共有4隻咁樣架 ...

我見TaoBao有線刀

係呀, 有次上網睇平安皂, 佢係用幾種藥草做
原來有尼種混合粉賣
回復

Purpur 發表於 2015-8-17 22:28:57 |顯示全部樓層
cmchang 發表於 2015-8-17 22:09
我見TaoBao有線刀

係? 貴唔貴呀? 驚佢用料差會生綉呢....你會唔會買呀?

平安皂係呀,呢D月份好似話做呢D皂皂好嘛, 我又整囉, 嘻嘻
回復

Woodstock 發表於 2015-8-17 22:48:23 |顯示全部樓層
Purpur 發表於 2015-8-17 20:39
# 7

山茶花洗頭皂

咁夠膽唔帶手套摸啲皂!唔聽話丫你~我脫模同切皂都一定會帶手套,因為隻手一定會用力掂到啲皂,費事手痕丫~

你都整咗洗頭皂喇~我好心急等緊自己嘅皂成熟,睇下個配方啱唔啱自己用丫~
回復

Woodstock 發表於 2015-8-17 23:26:08 |顯示全部樓層
cmchang 發表於 2015-8-17 22:09
我見TaoBao有線刀

我都想買把線刀丫,不過買得把刀就心郁郁想要埋個切皂器,愈買會多丫

我2樣都想買呀~!!! 修皂器都想~!!!! 但修皂暫時未洗住呀, 又唔係送禮, 同埋用刨生果既刀我估都得~!  發表於 2015-8-18 11:44
同意, 真係切唔到再算  發表於 2015-8-17 23:44
回復

cmchang 發表於 2015-8-17 23:41:18 |顯示全部樓層
Purpur 發表於 2015-8-17 22:28
係? 貴唔貴呀? 驚佢用料差會生綉呢....你會唔會買呀?

平安皂係呀,呢D月份好似話做呢D皂皂好嘛, 我又整囉 ...

我都係怕生銹,  $1x-$2x,  唔諗住喇, 宜家把皂刀雖然黐, 要慢慢切

你把皂刀, 係好似切麵團個隻呀?  發表於 2015-8-18 11:45
回復

jellyfishy 發表於 2015-8-18 09:32:42 |顯示全部樓層
平靚正~ 大家可以試下.

diy 切皂的線刀
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 9101&fromuid=36
(出處: 香港園藝館)

我都有睇過呢個post, 不過我估我老公唔會想同我整=="  發表於 2015-8-18 13:58
我男友都唔識整呢D手工藝~我都放棄左搵佢整呢個念頭, 最多有諗自己整唔知夠唔夠力旋緊  發表於 2015-8-18 11:47
之前爬文時見過, 好得. 不過唔知老公肯唔肯幫我整呢~  發表於 2015-8-18 10:50
回復

Purpur 發表於 2015-8-18 11:39:55 |顯示全部樓層
jellyfishy
那些黑點是? 粉末未夠散開?

D 黑點,係何首烏粉過左篩溝左皂液剩低架, 見唔好浪費, 我入完模咪灑係面囉, 哈哈, 當係分別下唔同既皂都好 (好似麵包放D芝麻係面做辨識 @@")

個樣似朱古力粉噃~  發表於 2015-8-18 13:59
回復

Purpur 發表於 2015-8-18 11:43:06 |顯示全部樓層
Woodstock 發表於 2015-8-17 22:48
咁夠膽唔帶手套摸啲皂!唔聽話丫你~我脫模同切皂都一定會帶手套,因為隻手一定會用力掂到啲皂,費事手痕 ...

係囉, 我成日去探佢地郁下位都無帶手套, 都成日比屋企人鬧啦

我下次會聽話架啦啦啦啦啦~~~~~~

對呀,呢個係我第2款既洗頭皂呀, 都想試下唔同既油同比例...話說我個頭痕雖然少左, 但仲想減少D呀

你舊洗頭皂幾時用得呀?
回復

Woodstock 發表於 2015-8-18 14:08:30 |顯示全部樓層
Purpur 發表於 2015-8-18 11:43
係囉, 我成日去探佢地郁下位都無帶手套, 都成日比屋企人鬧啦

我下次會聽話架啦啦啦啦啦~~~~~~

脫左模之後摸佢地我都無帶手套架, 摸完就即刻走去用返手造皂洗手囉~
但脫膜切皂就一定會帶, 因為個皂身仲好軟, 手指好易大力按左落去, 況且切皂接觸舊皂時間又耐D, 所以都係帶返手套會好D~

我整個塊洗頭皂要9 月頭先可以用丫, 我同老公個髮質有D唔同, 呢塊皂唔知可唔可以同時間照顧到我地兩個, 所以我好想快D用, 睇下需唔需要兩個配方照顧兩個頭丫~
回復

Purpur 發表於 2015-8-18 16:12:17 |顯示全部樓層
Woodstock 發表於 2015-8-18 14:08
脫左模之後摸佢地我都無帶手套架, 摸完就即刻走去用返手造皂洗手囉~
但脫膜切皂就一定會帶, 因為個皂身仲 ...

哈哈哈, 我都覺似朱朱力粉~!!!

對呀, 就係皂皂好軟身, 用力左咁去hold 實佢, 所以又接觸多左

我諗我D啤酒洗頭皂就快用得啦~! 但我男友暫時未肯捨棄佢既化學品洗頭水, 直至我要做到薄荷涼涼洗頭皂/液比佢先得....我都苦惱中

不同髮質,又要顧埋頭皮呢, 頭皮都有唔同質地呀, 我而家都係試比頭皮先, 再搽油護髮頂住先

試多D仲好玩啦, 咁樣第2時可以整埋比家人親戚嘛~
回復

Woodstock 發表於 2015-8-19 14:11:36 |顯示全部樓層
Purpur 發表於 2015-8-18 16:12
哈哈哈, 我都覺似朱朱力粉~!!!

對呀, 就係皂皂好軟身, 用力左咁去hold 實佢, 所以又接觸多左

薄荷涼涼洗頭皂…冬天用好凍嘅, 你問佢怕唔怕~
我宜家整嘅皂都係諗住比自己用左先, 試下配方得唔得先送比人, 所以都係整少少算喇~
回復

Purpur 發表於 2015-8-20 11:16:54 |顯示全部樓層
Woodstock 發表於 2015-8-19 14:11
薄荷涼涼洗頭皂…冬天用好凍嘅, 你問佢怕唔怕~
我宜家整嘅皂都係諗住比自己用左先, 試下配方得唔得先 ...

佢講緊薄荷皂時仲係6, 7 月, 但我籌備得太耐都未開工 XD

回復

cmchang 發表於 2015-8-20 14:03:04 |顯示全部樓層
Purpur: 你把皂刀, 係好似切麵團個隻呀?

係呀, 但係好易切歪.
佢係好似將塊鋼片屈成9字嗰隻
最初唔識揀, 尼隻重心好易傾側
宜家用多咗識得揾個架頂住切就好d

啊, 我知邊隻呀, 我仲以為你把皂刀係有木柄架tim!  發表於 2015-8-20 14:31
回復

Purpur 發表於 2015-8-22 11:22:23 |顯示全部樓層

完全體會到...我係需要一把線刀...同埋佢既重要性
普通刀...痴力係咁拖開哂D花同埋整到周圍同污糟....唉.....

#10 備長炭奶皂

好多花款喎~nice~可能真係太早切皂,未夠硬身丫~奶皂我諗放7日以上脫模切皂都應該得,話哂天氣仲未好乾。  發表於 2015-8-23 00:15
加油呀, Purpur.我見你下面嘅黑白羽毛都幾靚哎.你脫模後幾耐切呀?  發表於 2015-8-22 12:37
回復

Purpur 發表於 2015-8-22 13:20:21 |顯示全部樓層
Purpur 發表於 2015-8-22 11:22
完全體會到...我係需要一把線刀...同埋佢既重要性
普通刀...痴力係咁拖開哂D花同埋整到周圍同污糟....唉... ...

我星期三晚整,星期五晚放冰格雪,今朝食早餐前拿出來脫模吹風扇,三個鐘後到切皂啦,唔知算唔算太急呢。。。。

多謝你既鼓勵呀 > <

可能真係太快切了, 我現在都猶疑緊等唔等多一日(星期三出模), 個身仍有少少黏  發表於 2015-8-22 13:50
回復

Purpur 發表於 2015-8-22 20:37:56 |顯示全部樓層
cmchang
可能真係太快切了, 我現在都猶疑緊等唔等多一日(星期三出模), 個身仍有少少黏

出模到今日仲黏呀? 我有時又驚晾到太硬切唔開呢....

係呀, 係馬賽皂, 今晚終於切咗識一件, 其他未得  發表於 2015-8-22 21:12
回復