大家好!~新手打個招呼!!

作者: Purpur 发表于 2015-7-3 12:29:59
1043 11
大家好呀! 請各位多多指教

我2個月前接觸過天然護膚品 (基底油+精油)後, 深感對我本身麻煩皮膚(又暗粒又底層乾又出油)的威力後,開始係咁買書同上網研究花水,精油等等,自己又上網去訂florihana (運費好貴) =_=

間唔時都有溝下油解決下胃痛呀, 經期痛呀,同埋用噴霧機加精油咁。

再及後接觸埋手工皂,想解決下自己同屋企人(身體易出懷疑似汗癬既物體, 痕癢, 我就仲有頭皮敏感!!!)既問題, 又瘋狂地爬文同埋買手工皂書,好想自己做皂!!!!!!!

來緊打算買模 (牛奶盒, 或矽膠盒?? 都未決定到.....)同埋基本材料,希望快D可以打到自己第二盤皂....(第一盤皂去左上堂學整馬戴皂)
claudiatang 發表於 2015-7-3 16:10:01 |顯示全部樓層
Purpur 發表於 2015-7-6 15:18:40 |顯示全部樓層

多謝你
而家好努力係呢樹爬緊各位前輩既文
claudiatang 發表於 2015-7-6 16:00:28 |顯示全部樓層
Purpur 發表於 2015-7-6 15:18
多謝你
而家好努力係呢樹爬緊各位前輩既文

午安,有成品就上相給大家看看。
Purpur 發表於 2015-7-6 16:15:40 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2015-7-6 16:00
午安,有成品就上相給大家看看。

午安呀前輩

我仲從四方八面搜集緊材料呢

油同埋氫氧化鈉/鉀預備上網訂...
攪拌盆係淘寶搵好耐, 行左幾間五金店, 剛從lunctime係灣仔廚用店買到岩用咋=_=
又係12蚊店買到膠盒作模 (矽膠模未拿到主意係邊到買....先搵膠盒頂住先)

保溫盒都仲未諗點處理....

手動攪攪捧又唔知使唔使咁快買好!

好心急想快D打皂但偏偏工具又未齊, 好無奈呀..........

用紙牛奶盒就可以做模了. 另外, 吉吉島的矽膠模是可以用, 但一定要買厚身一點的矽膠模.  發表於 2015-7-6 17:03
有時識搵, 唔一定要淘的.  發表於 2015-7-6 17:02
置頂文章有大量店鋪資料呀.  發表於 2015-7-6 17:02
Purpur 發表於 2015-7-6 17:12:57 |顯示全部樓層
Purpur 發表於 2015-7-6 16:15
午安呀前輩

我仲從四方八面搜集緊材料呢

水母前輩你好

置頂個list 我click 哂來睇啦, 牛頭角太遠比較難搵時間去, 暫時打算係Jsland / Herbal garden 訂油同化學品, 運貨送去公司希望唔會拎死我啦, hahaa

牛奶盒都有諗過, 但本人一來唔太愛飲奶, 二來用一次又無, 我係12蚊店買既盒都厚身,微波爐盒, 但底有少少坑紋, 希望將來唔影響脫模啦

可以造牛奶手工皂呀~  發表於 2015-7-7 09:06
zaba 發表於 2015-7-6 17:49:40 |顯示全部樓層

你好呀, 好勁呀 DIY!!!

先唔勁啦, 一路睇書一路玩, 好似係實驗室到倒來倒去咁, hahaaa  發表於 2015-7-7 11:21
jellyfishy 發表於 2015-7-7 09:08:28 |顯示全部樓層
Purpur 發表於 2015-7-6 17:12
水母前輩你好

置頂個list 我click 哂來睇啦, 牛頭角太遠比較難搵時間去, 暫時打算係Jsland / Herbal  ...

我不飲牛奶的,牛奶是用來雪冰去溶鈉打皂架。 我很喜歡用牛奶手工皂,不油但感覺很潤~ 我的手工皂幾乎全用最少2.5倍牛奶冰去溶鈉打皂的.
Purpur 發表於 2015-7-7 11:30:07 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2015-7-7 09:08
我不飲牛奶的,牛奶是用來雪冰去溶鈉打皂架。 我很喜歡用牛奶手工皂,不油但感覺很潤~ 我的手工皂幾乎 ...

我開頭覺得用冰去溶鈉係高一層次, 都未敢試呢

因為唔知牛奶冰點樣去量度, 會唔會磅好左g 後, 雪完出來溶解後會重左呢而影響溶鈉? 我有呢個迷思.....

另外我可唔可以請教下, 應該係將冰逐少放落鈉到, 定係相反, 將鈉逐少放落冰到溶會好d 架?

可以先量重量,再入雪櫃. JACK說得對.  發表於 2015-7-7 14:27
jack872184 發表於 2015-7-7 13:22:23 |顯示全部樓層
1.熔左5會重左ga bo
2.將鈉逐少放落冰到溶
Purpur 發表於 2015-7-7 14:33:12 |顯示全部樓層
唔該哂Jack 同水母兩位前輩!!! 咁又多樣野可以試啦我

想請教埋保溫箱, 如果我買現成烘焙店既保溫袋 (有層隔棉, 或有銀層) 得唔得架呢?

定真係要去到裝冷藏飲品個D保溫箱會較好?

謝謝指教 ^^

去街市或魚街執個發泡膠箱啦, 平底會好D, 無咁易倒.  發表於 2015-7-10 09:11
Purpur 發表於 2015-7-10 16:03:29 |顯示全部樓層
Re:
jellyfishy
去街市或魚街執個發泡膠箱啦, 平底會好D, 無咁易倒.  發表於 6 小時前

唔知執唔執到
樓下街市好多公公婆婆執開紙皮,唔知拎個發泡膠箱會唔會比人丙
試過見2個婆婆為爭紙皮打交

我去買生果時問下生果姨姨有無吉箱先!