打皂 - 2 - 14

作者: Purpur 發表于 2015-7-28 22:13:08
5501 103

星期日打左皂

油品                重量               百分比
椰子油        125公克        25%
棕櫚油        75公克        15%
橄欖油        50公克        10%
芥花油        50公克        10%
米糠油        50公克        10%
甜杏仁油        100公克        20%
乳木果脂        50公克        10%

打到LT至T時已經盡量打番D 氣泡出來

但打極都仲有好多細粒細粒泡泡....到後尾都見到T 得滯, 決定落模....落模後都係咁"登","登"極都仲有...

琴日脫左模後, 有D唔平滑....

個頂頂個暗位係陰影來...無果凍呀~

甜杏仁皂

甜杏仁皂

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2015-7-29 09:25:11 |顯示全部樓層
細力D打皂, 尤其係最後階段. 用個刮輕輕在皂底推番D泡上來都得.

話時話, 做乜要咁多種油.

cmchang, 學以致用!!!叻!  發表於 2015-7-30 15:07
今日試咗你個方法, 真係睇住個大泡俾支刮刀推上來, 推多幾次就冇泡了. 掂!!!!!!  發表於 2015-7-30 11:19
今日試咗你個方法, 真係睇住個大泡俾支刮刀推上來, 推多幾次就冇泡了. 掂!!!!!!  發表於 2015-7-30 11:19
我又學到嘢  發表於 2015-7-29 09:36
回復

Purpur 發表於 2015-7-29 11:01:18 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2015-7-29 09:25
細力D打皂, 尤其係最後階段. 用個刮輕輕在皂底推番D泡上來都得.

話時話, 做乜要咁多種油.  ...

我成日都覺得我打皂手勢唔太好 (得閒要上網搵D片研究下) 打到15分鐘後肩膀已經酸痛, 之後可能大力左啦

Weekend 想整啤酒洗頭皂, 但材料未準備好, 臨時上網搵到個配方話幾滋潤, 諗緊打定冬天用 @@"

同時又可以望下D 油既質地係點

收到!! 我下次試下用刮推下D泡泡

哈哈,好開心做左D皂上來有大家指教到 =), 下次又可以做好D

左右手輪流打會唔會好D?  發表於 2015-7-29 11:11
回復

Purpur 發表於 2015-7-29 11:15:41 |顯示全部樓層
cmchang
左右手輪流打會唔會好D?

都有試過, 但左手打好慢, 驚影響皂化, hahaaa
回復

jellyfishy 發表於 2015-7-29 11:29:28 |顯示全部樓層
Purpur 發表於 2015-7-29 11:01
我成日都覺得我打皂手勢唔太好 (得閒要上網搵D片研究下) 打到15分鐘後肩膀已經酸痛, 之後可能大力左啦:di ...

打皂係要戒急用忍架, 打15-30分鐘係好正常的~~ 哈哈~~

啊~ 我都喜歡啤酒洗頭皂.

一般會用呢個配方:
30%椰子
30%棕櫚
30%苦茶油
10%蓖麻油

啤酒溶鈉方面, 你懂處理嗎?

回復

Purpur 發表於 2015-7-29 11:43:02 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2015-7-29 11:29
打皂係要戒急用忍架, 打15-30分鐘係好正常的~~ 哈哈~~  

啊~ 我都喜歡啤酒洗頭皂.

我星期日朝打開左啤酒, 丟左係雪櫃, 琴晚拎左出來倒放落膠盒到冰
其實都仲有少少氣泡, 唔知怕唔怕

之後都係冰溶鈉咁樣?

想問埋你用幾倍水量呀 (即啤酒)

要視乎皂配方  發表於 2015-7-30 08:56
回復

Purpur 發表於 2015-7-30 09:56:46 |顯示全部樓層
水母呀, 想請教你既呢個配方:

30%椰子
30%棕櫚
30%苦茶油
10%蓖麻油

用幾多啤酒呀?
回復

jellyfishy 發表於 2015-7-30 10:05:25 |顯示全部樓層
Purpur 發表於 2015-7-30 09:56
水母呀, 想請教你既呢個配方:

30%椰子

naoh x 2.5倍 = 啤酒的量. 我個習慣係雪冰前煮一煮啤酒, 大約煮20MIN, 等佢濃D和走晒D 酒精. 都係之前花友春蔥教路~ 所以第一次已成功了.
回復

Purpur 發表於 2015-7-30 12:25:47 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2015-7-30 10:05
naoh x 2.5倍 = 啤酒的量. 我個習慣係雪冰前煮一煮啤酒, 大約煮20MIN, 等佢濃D和走晒D 酒精. 都係之前花 ...

哎呀~我唯有下次先試到呢個處理方法!!
回復

cmchang 發表於 2015-7-30 15:22:35 |顯示全部樓層

如果冇苦茶油, 可以用橄欖油替代嗎?
苦茶油有什麼功效?

是否所有酒精類飲品都可以用? 我都有支cheapcheap過期紅酒喎~
黑麥啤整出來塊皂d色會唔會深色d呢?

我想話呢我只買到山茶花油, 但山茶花同苦茶油既皂化價係一樣架, D人亦話佢地係同一類, 只係唔同地方唔同叫法! 而紅酒都好多人落, 但陣味好臭架......  發表於 2015-7-30 15:47
我打左個Reply..點知貼左link 關於山茶花油, 但要Approve 先出得呀@@  發表於 2015-7-30 15:45
回復

Purpur 發表於 2015-7-30 15:43:46 |顯示全部樓層
cmchang 發表於 2015-7-30 15:22
苦茶油有什麼功效?

其實咁耐我都只係買過/買到山茶花油咋, 山茶花/苦茶油佢地皂化價係一樣, 有D人又話係同一類只係地方叫法唔同@@?

山茶花資料: http://www.soap-diy.com/forum1/thread-152-1-1.html

紅酒可以落呀! 我上網見都有人用紅酒整皂, 但聽講話陣味係好臭的~哈哈哈

黑麥啤應該深色喎! 好似值得試!!!!!!!!

我的酒皂是用黑麥啤呀~  發表於 2015-7-31 09:13
回復

cmchang 發表於 2015-7-30 16:27:42 |顯示全部樓層
cmchang 發表於 2015-7-30 15:22
苦茶油有什麼功效?

紅酒...好臭
究竟係整嗰陣臭定係件皂熟成後臭呀?
咁真係要諗過先...

我之前都試過post條link上尼, 等咗4-5日佢先至重見天日
唔該你呀Purpur.
回復

Purpur 發表於 2015-7-30 16:47:12 |顯示全部樓層
cmchang 發表於 2015-7-30 16:27
紅酒...好臭
究竟係整嗰陣臭定係件皂熟成後臭呀?
咁真係要諗過先...

多數都係話整個陣臭

D 人上網話" 酒精入鹼得出很臭的味道, (鹼性與單寧酸結合的結果) , 但晾乾一段時間後, 臭味會消失"

同埋出皂後變棕色架!!

你講既黑麥啤反而我有興趣試! 但唔知有咩特別呢, 如果唔係飲落肚會著數d, 哈哈

唔好客氣呀, 有得交流我好開心 =)

開心×2  發表於 2015-7-30 16:50
回復

Purpur 發表於 2015-7-31 11:14:22 |顯示全部樓層
jellyfishy
我的酒皂是用黑麥啤呀~

真架? 我都唔知買邊隻啤酒, 我買左嘉X 伯 @@

平平地個D得啦~ 唔係要好飲~ 哈哈哈~~~~  發表於 2015-7-31 11:55
回復

Woodstock 發表於 2015-8-3 17:25:42 |顯示全部樓層
多謝各位教路!

我最想做嘅就係洗髮皂, 我老公對所有沖涼洗面皂都無咩感覺, 因為我地兩個都無咩皮膚上嘅問題, 沖涼洗面皂只係乾淨同潤嘅分別, 所以對佢黎講, 用唔用天然皂都無咩好大相干。 惟獨洗頭皂, 佢朝朝都要洗頭, 好快就feel到用手造皂會無咁快出頭油, 去到第2日頭皮都好乾爽。所以佢未用哂就已經追住問我拎下一塊~

可惜我係初哥一名, 學藝未精, 仲未整到洗頭皂比佢

我醒起我家姐d頭髮都好易出油, 一於整d俾佢用^^  發表於 2015-8-3 20:55
回復

cmchang 發表於 2015-8-4 18:03:41 |顯示全部樓層
Woodstock, 大家都係新手.
如果有好嘅配方不防一試, 起碼尼度有前輩俾到意見,
唔駛盲中中, 我見你整嗰d皂都好好, 一齊玩啦
係臭d姐
回復

Purpur 發表於 2015-8-4 19:38:52 |顯示全部樓層
Woodstock 發表於 2015-8-3 17:25
多謝各位教路!

我最想做嘅就係洗髮皂, 我老公對所有沖涼洗面皂都無咩感覺, 因為我地兩個都無咩皮膚上嘅問 ...

我頭髮幼身髮根又無力, 以前都無咩, 電電燙燙後頭皮敏感左, 好易痕呀, 呢年仲半天就出油, 仲有頭油味

洗頭皂買過液體( 好笠, 可能仲係適應期), 手工皂 (仲係好重好笠) , 開始諗住唔再試啦, 再轉另賣家手工洗頭皂終於FEEL到頭皮呼吸感啦~!!同埋好乾爽呀

我都唔敢一下子自己打洗頭皂, 因為未摸熟自己頭髮確實質地, 買現成一舊唔岩都唔怕, 唔使自己打350g 落左心機發覺唔岩~:p

期待你既出品呀
回復

Purpur 發表於 2015-8-4 21:30:28 |顯示全部樓層
今日係公司好忙,想放相都放唔到!

星期日到我試打奶皂啦~

D 奶比我想像中焦得快, 都已經搵冰鎮住架啦~都係好快變色~!

溝好的鈉好多"渣", 倒落油前都搵左蘺隔濾, 合後都仲見到D 粒粒咁, 一路打個鍋邊見到有呢D:

有D 懷疑係咪自己溶鈉溶得唔好呢? 明明搞左好耐啦

打左15分鐘後又無咁覺呢D粒粒啦

昨晚脫模後

細眼看見到皂中有D微微淺色粒粒, 佈滿的, 唔知係咪奶脂來呢....係咪正常呢.....

normal  發表於 2015-8-5 08:48
好成功, 白白滑滑~ 叻女!  發表於 2015-8-4 22:17

評分

查看全部評分

回復

jellyfishy 發表於 2015-8-5 08:51:15 |顯示全部樓層

為方便大家找尋手工皂洗髮的資料,現就我個人經驗提供以下心得供大家參考:

手工皂洗頭的心得:

或許大家都有聽過, 由於頭髮和頭皮被市售洗頭水裡的化學劑和瑩光劑膠住左, 初用手工皂洗髮, 要有適應期, 一般人一個月左右, 起初d 頭髮好似洗極唔乾淨, 手工皂抹幾多落頭都無乜泡, 洗完頭d 頭髮會笠笠的, 甚至會有d 頭髮開叉和黃左, 這是正常反應, 因為頭髮甩左d 膠, 原本開叉的頭髮會俾你見到. 只要過了適應期, 頭髮會光鮮d, 無咁易斷, 甚至會長多左.
頭髮原本嚴重受損的話, 初用手工皂洗頭, 也可能甩多了頭髮, 因為有些頭髮由根到毛囊受市售洗髮水化學物封得太久, 很傷了, 當手工皂洗掉化學物時, 受傷的頭髮會現形~ 等幾個星期, 生長頭髮的週期更新後, 會發現頭髮實淨左, 頭油都少左架~

我個適應期大約二三個星期, 可能因為我無電或染過, 所以比較快適應.  有朋友更短到好似無適應期一樣, 也有朋友有電髮和染髮, 佢就要個多月適應期了.
亦有朋友老公原本好多頭皮和頭痕, 用左手工皂後, 無晒敏感和頭皮.

想找護髮素代替品潤頭髮,可用醋開水 1:1 或5%-10%檸檬酸開水,或檸檬汁溝水,搽上頭髮後再過水,你會feel 到頭髮上多餘的油和污垢甩出來,吹乾頭髮後,頭髮會很軟很柔順的.這是物理反應,酸性中和鹼性,使油份釋出,同時打開頭髮鱗片,令卡在頭髮鱗片上的污垢甩出來~ 令頭髮油亮但清爽.

無論造鈉皂或鉀皂,個人不建議SF,減鈉,或鉀皂有不完全皂化的油份.這些做法都會令洗後的頭髮皂垢增多,不利清潔.

以上全是個人經驗,僅供參考.

---------
菊花散洗髮皂
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 0419&fromuid=36
(出處: 香港園藝館)

多謝心得丫, 不過我都係唔夠"呢"睇唔到個菊花帖~  發表於 2015-8-5 11:01
水母, 好想試你嘅花散鈉皂, 請問煲藥係咪一定要用瓦煲? 屋企冇><  發表於 2015-8-5 10:49
多謝水母分享! 菊花散洗髮皂個帖, 唔夠level 睇唔到 > <....先前已聽聞慈禧太后都用,好出名既配方來呀!!  發表於 2015-8-5 10:40
很有用嘅心得, 多謝分享  發表於 2015-8-5 10:23
回復

Woodstock 發表於 2015-8-5 09:18:34 |顯示全部樓層
cmchang 發表於 2015-8-4 18:03
Woodstock, 大家都係新手.
如果有好嘅配方不防一試, 起碼尼度有前輩俾到意見,
唔駛盲中中, 我見你整嗰d皂都 ...

你見我整個D皂都係有導師從旁指導架, 我都仲未試過自己係屋企整, 你同PurPur都已經整左幾底, 我都仲係講多過做 , 不過我已經買齊工具, 準備今個星期係屋企開壇作法喇

行出左第一步就會上癮架啦! 等你出post x 2 =)  發表於 2015-8-5 10:40
等你出post, 加油!  發表於 2015-8-5 10:24
回復