作者: Purpur 發表于 2015-8-23 12:56:46
2715 56
手工皂書咪都話晾皂3-4星期後,試pH值如果9或之下都可以用既?

話說第一批皂都夠4星期啦, 我就用試紙test, 見佢都介乎8-9 之間

但唔多唔少又懷疑張試紙既準確度, 我就拎左早幾日整既備長炭奶皂去試

我一心以為會係10以上啦, 點知試左出來都係9左右 (墨綠色)

即是呢款剛整出來的皂都可以用架啦喎?

請各位指教呀
cmchang 發表於 2015-8-23 18:34:16 |顯示全部樓層
咁快達標?
我早兩日上網睇到有人話1.7倍水溶鈉個pH值都會快跌好多.
我昨天都用了1.7倍水試打奶馬賽皂(因為隻Pomace 龜T),
今晚回家check吓pH值先
回復

cmchang 發表於 2015-8-23 19:19:08 |顯示全部樓層
check咗係9&10
回復

jack872184 發表於 2015-8-24 12:04:21 |顯示全部樓層
安全至上,等下無妨(耐D洗感仲好d tim)
最怕皂入面pH仍高

好多前輩都話塊皂放耐啲,洗感會好啲同實淨啲,所以我呢啲新手每星期打,遲下有排用~  發表於 2015-8-24 19:45
回復

cmchang 發表於 2015-8-24 12:39:33 |顯示全部樓層
jack872184 發表於 2015-8-24 12:04
最怕皂入面pH仍高

係嘅, 放耐d安心d
放一個月真係乾身和實淨好多
回復

Purpur 發表於 2015-8-24 16:55:42 |顯示全部樓層
cmchang 發表於 2015-8-23 18:34
咁快達標?
我昨天都用了1.7倍水試打奶馬賽皂(因為 ...

我已經開左2 包唔同牌子既試紙試架啦
我都驚呀...但一路以來未試過用少於2倍水做皂呢

速T 唔係應該要用多D水量嗎?

我打隻好易T既米糠皂時用左2.6 倍水呀
回復

Purpur 發表於 2015-8-24 16:57:38 |顯示全部樓層
jack872184 發表於 2015-8-24 12:04
最怕皂入面pH仍高

知道
晾皂一個月個舊落確實比脫模時硬淨左好多
我膽粗粗咁拎左舊細既來沖身~感覺OK!
回復

cmchang 發表於 2015-8-24 17:21:41 |顯示全部樓層
Purpur 發表於 2015-8-24 16:55

Purpur, 我早排去價真X 買咗隻 Pomace ,
諗住打多d馬賽皂,
個配方係3倍水, 之前用阿信牌好work架
點知嗰日打到天荒地老, 我忍唔住走咗去吸塵抺地
都唔知隻油做乜事

所以我開始試減水
由3去到2.3, 再試2, 最後1.7
我唔敢再減喇

嗰次真係打到想喊呀
回復

Sumbie 發表於 2015-8-24 18:55:51 來自手機 |顯示全部樓層
我用價真X$109的pomace 好快T喎!2.5倍水
回復

cmchang 發表於 2015-8-24 19:33:59 |顯示全部樓層
Me Too

咁即係唔關D油事, 我仲轉咗喺海壇街某化工原料舖買NaOH

但係切皂又唔覺有乜唔妥喎

純度有無98-99呀?  發表於 2015-8-24 19:57
回復

Woodstock 發表於 2015-8-24 19:40:59 |顯示全部樓層
cmchang 發表於 2015-8-23 18:34
咁快達標?
我昨天都用了1.7倍水試打奶馬賽皂(因為 ...

乜唔係用pomace會快啲T嘅咩?

正常係會快d  發表於 2015-8-24 20:09
回復

Woodstock 發表於 2015-8-24 19:49:58 |顯示全部樓層
Purpur 發表於 2015-8-24 16:55

水量同trace有關係嘅咩?我只知道佢幫助解離NaOlH咋,同埋想做渲染就用多少少水囉

有架, 所以拉花才要加水量, 等佢慢點T  發表於 2015-8-24 20:11
回復

Woodstock 發表於 2015-8-24 19:56:26 |顯示全部樓層
cmchang 發表於 2015-8-24 17:21
Purpur, 我早排去價真X 買咗隻 Pomace ,
諗住打多d馬賽皂,
個配方係3倍水, 之前用阿信牌好work架

又做測試 你究竟打左幾多公斤皂

我上網見有建議1.5倍係最低安全量,如果太低會唔能夠將NaOH解離丫~

純度冇咁高, 買嗰時佢介紹打皂係用尼d  發表於 2015-8-24 20:08
被你睇穿咗, 真係要開始減産囉><  發表於 2015-8-24 20:06
回復

Purpur 發表於 2015-8-27 14:37:32 |顯示全部樓層
Woodstock 發表於 2015-8-24 19:56
又做測試 你究竟打左幾多公斤皂

我上網見有建議1.5倍係最低安全量,如果太低會唔能夠將NaOH解離丫 ...

哈哈哈, 我都懷疑cmchang 究竟打左幾多皂!!

不過讚讚咁有心機同用左咁多時間去做唔同既測試呀~!

NaOH 又唔係好貴, 不如轉過第2隻牌子試啦, 好過諗係咪關隻油事呀
回復

cmchang 發表於 2015-8-27 15:18:14 |顯示全部樓層
Purpur 發表於 2015-8-27 14:37
哈哈哈, 我都懷疑cmchang 究竟打左幾多皂!!

不過讚讚咁有心機同用左咁多時間去做唔同既測試呀~!

你哋唔好篤爆我啦
我做得最多係馬賽皂, 見尼度d前輩話放上半年或以上洗感會好好多
所以我都冇咁驚用/派唔曬

Purpur, 知道了.
我呢個星期會乖乖停工, 順便爬吓文睇吓d基本護膚DIY
咁下星期咪可以一次過買料囉
回復

Purpur 發表於 2015-8-27 16:04:03 |顯示全部樓層
cmchang 發表於 2015-8-27 15:18
你哋唔好篤爆我啦
我做得最多係馬賽皂, 見尼度d前輩話放上半年或以上洗感會好好多
所以我都冇咁驚用/ ...

我D皂晾左好多個籃都未收得哂, 如果過多一個月既皂我都唔知收係邊去 (要騰位出來比新皂呀 )
但是驚亂放潮濕出油斑, 如包起佢呢, 又做唔到晾皂效果喎

skincare 會整D咩東東呀? 我先前整落D handcream 呀, 頸cream 都未用哂, 反而用按摩油得多
你下星期去入貨呀? kekeee

我想試熱製法, 好似要買好多材料.. 仲難過打皂  發表於 2015-8-28 12:22
回復

cmchang 發表於 2015-8-27 16:30:18 |顯示全部樓層
我未玩過架, 屋企支eye cream 就快用曬
我平時好懶, 只做最簡單護膚, 洗臉( 宜家轉用肥皂),
爽膚水, 眼霜和臉霜
自從睇咗權限帖, 就成日心思思DIY, 不過希望一切以簡單為主啦

回復

Woodstock 發表於 2015-8-28 08:05:13 來自手機 |顯示全部樓層
近排落雨丫,當係個原因停停手唔打皂唔比皂都好

係lu, 停吓先都好  發表於 2015-8-28 11:55
回復

Woodstock 發表於 2015-8-28 08:12:50 |顯示全部樓層
cmchang 發表於 2015-8-27 15:18
你哋唔好篤爆我啦
所以我都冇咁驚用/ ...

我仲要試打馬賽丫,我都見好多前輩達人話馬賽放半年以上洗感好,所以係上次數字屋減價時買左支pomace諗住試打,見佢好平$28.9有1L, 仲要得返一支,當機立斷放入自已個購物籃 等我下次都黎個馬賽先~

不過我無買包皂膜,我見ck嘅做法係用身邊有嘅紙,包括公司信封,再入箱加防潮珠,我自己都諗位住用呢個方法。
回復

Woodstock 發表於 2015-8-28 08:17:37 |顯示全部樓層
Purpur 發表於 2015-8-27 16:04
我D皂晾左好多個籃都未收得哂, 如果過多一個月既皂我都唔知收係邊去 (要騰位出來比新皂呀 )
但是 ...

Purpur勁丫,原來已經diy skincare喇
黎緊我都會整個超超超簡單嘅落粧油,難度=0
回復

123下一頁