林老師花貓計劃-#191-3月29日

作者: 黃臉婆 發表于 2008-8-18 13:15:38
11511 192
蕙蕙 發表於 2009-9-24 23:48:57 |顯示全部樓層
今日首次睇哂你種花貓ge心路歷程, 真是拜服, 而家你已經有好多又大又靚ge貓啦, 恭喜哂!
回復

黃臉婆 發表於 2009-9-27 22:51:31 |顯示全部樓層
靚靚,
你比我既tropical Night 有2個花苞la, 你真係教導有方http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/bearcat/bc%20(32).gif, 佢好乖, 等佢開花, 我再post上哩.
我d 迷岩bb, 宜家大咗好多啦, 上次個d真失禮http://sh ...
flower 發表於 2009-9-22 10:49

花花:
有相睇未呀?心急呢?add14icon
Sorry呀!妳比我啲迷岩,上次打風吹曬落地,比雨水浸 C 曬。add11icon
回復

黃臉婆 發表於 2009-9-27 22:53:05 |顯示全部樓層
今日首次睇哂你種花貓ge心路歷程, 真是拜服, 而家你已經有好多又大又靚ge貓啦, 恭喜哂! ...
蕙蕙 發表於 2009-9-24 23:48

蕙蕙:
多謝曬!
回復

黃臉婆 發表於 2009-9-27 22:56:34 |顯示全部樓層
嗰棵比我分開身首異處嘅Kohleria 'Tropical Night',而家又爆花喇,好開心喇!
IMG_4480 (Small).JPG
回復

RITA0710 發表於 2009-9-29 17:29:06 |顯示全部樓層
靘靘, 你分享比我o既Kohleria 'Peridots Rolo' 開花照

IMG_2167 (Small).JPG
IMG_2166 (Small).JPG
回復

黃臉婆 發表於 2009-9-29 19:49:54 |顯示全部樓層
靘靘, 你分享比我o既Kohleria 'Peridots Rolo' 開花照

RITA0710 發表於 2009-9-29 17:29

真係好艷喎!咁快就咁大棵喇!add6icon
回復

flower 發表於 2009-10-2 12:06:56 |顯示全部樓層
花花:
有相睇未呀?心急呢?add14icon
Sorry呀!妳比我啲迷岩,上次打風吹曬落地,比雨水浸 C 曬。add11icon
黃臉婆 發表於 2009-9-27 22:51

花苞仲係細, 睇哩要比d維他命佢食吓, 邊種好呢 ????
你棵Tropical Night 重生都爆花, 有無落肥, 你真係好掂, 叻...叻..
d 迷岩唔緊要啦,上次我都種得唔好, 你係咪種係室內 or 露台, 仲室內就穩陣d, 因為佢太細太輕, 同你種開既百合及劍蘭真係好唔同, 如果你有興趣可以比過你, 最緊要你方便o者 !!!
回復

flower 發表於 2009-10-2 13:44:57 |顯示全部樓層
種貓之前爬過文, 可以落骨粉肥, 但d 人話有臭味, 我係室內公司種,
如果有味會比人鏟上天 "鵬" 唔敢試, 你有無試過骨粉呢 ????
回復

黃臉婆 發表於 2009-10-2 21:06:01 |顯示全部樓層
你棵Tropical Night 重生都爆花, 有無落肥, 你真係好掂, 叻...叻..http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(41).gif
d 迷岩唔緊要啦,上次 ...
flower 發表於 2009-10-2 12:06

種貓之前爬過文, 可以落骨粉肥, 但d 人話有臭味, 我係室內公司種,
如果有味會比人鏟上天 "鵬" http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/bearcat/bc%20(31).gif 唔敢試, 你有無試過骨粉呢 ???? ...
flower 發表於 2009-10-2 13:44

花花:
你有無試過骨粉呢 ????
我無比骨粉佢食架,我比『多花』比佢,勁多花呢!我睇下我嗰棵。。。
如果你有興趣可以比過你, 最緊要你方便o者 !!!
我唔要喇,費時浪費,多謝曬。
我就係種係戸外,所以個『巨爵』就吹跌曬,所以我都係唔係太適合種迷岩。add9icon
回復

黃臉婆 發表於 2009-10-2 21:08:07 |顯示全部樓層

RITA0710 發表於 2009-9-29 17:29

花花:
Rita 個棵 Kohleria 'Peridots Rolo' 靚唔靚呀?
上次妳話鍾意粉紅色,細細棵的,我有無記錯呀?
回復

flower 發表於 2009-10-4 13:26:51 |顯示全部樓層
花花:
Rita 個棵 Kohleria 'Peridots Rolo' 靚唔靚呀?
上次妳話鍾意粉紅色,細細棵的,我有無記錯呀?
黃臉婆 發表於 2009-10-2 21:08

Kohleria 'Peridots Rolo 緊係靚啦, 你真係多多有好人, 兼多多有細心呀, 我地下星期交收呀.

靚呀, 想請教下, 花貓開完花要點處理呀 ?? 我有棵開咗兩個月花之後, 個樣衰衰咁, 生生死死, 唔生唔死, 見有蟲蟲出哩, 於是忍唔住 cut 咗佢, 等條蟲再生過囉, 咁做岩唔岩呢 ???

多花通常你幾耐落一次呢 ??
回復

黃臉婆 發表於 2009-10-4 18:18:33 |顯示全部樓層
Kohleria 'Peridots Rolo 緊係靚啦, 你真係多多有好人, 兼多多有細心呀, 我地下星期交收呀.

靚呀, 想請教下, 花貓開完花要點處理呀 ?? 我有棵開咗兩個月花之後, 個樣衰衰咁, 生生死死, 唔生唔死, 見有蟲蟲出哩,  ...
flower 發表於 2009-10-4 13:26

咁就好喇,大家都 happy。
嘩!唔好講『請教』喇,我都係初哥嚟架!add9icon
如果係我。。。樣衰 + 生蟲,一定幫佢做手術,咁又可以換多幾款嚟種下,吖馬。。。
回復

黃臉婆 發表於 2009-10-4 18:24:30 |顯示全部樓層
妳地睇下,妳地個囡幾乖。。。
PINK嘅....
IMG_4773 (Small).JPG
FLOWER嘅.....
IMG_4762 (Small).JPG
回復

黃臉婆 發表於 2009-10-4 18:28:40 |顯示全部樓層

仲有牛奶香,由買番嚟嗰日,一路開到今日,都未停過。add4icon  
IMG_4752 (Small).JPG
IMG_4755 (Small).JPG
IMG_4757 (Small).JPG
IMG_4753 (Small).JPG
回復

flower 發表於 2009-10-12 16:48:27 |顯示全部樓層
[quote]妳地睇下,妳地個囡幾乖。。。
勁 !!  
靚靚師姐真係好勁 !!

勿牛奶香咁好生養架, 我以為好似長筒長筒咁tim.
回復

momoko1128 發表於 2009-10-12 17:32:38 |顯示全部樓層
黃靚靚真係勁, 我棵牛奶香, 唔知點解無啦啦, 突然病左, 仲要病到就死就死咁..都唔知係咪我度D風水唔好, 成日好地地, 無啦啦話死就死..add2icon
回復

黃臉婆 發表於 2009-10-13 13:13:57 |顯示全部樓層
黃靚靚真係勁, 我棵牛奶香, 唔知點解無啦啦, 突然病左, 仲要病到就死就死咁..都唔知係咪我度D風水唔好, 成日好地地, 無啦啦話死就死..add2icon
momoko1128 發表於 2009-10-12 17:32

唔會係風水嘅問題,可能係嗰個位置唔適合,不如您試下換過個位置喇。
回復

黃臉婆 發表於 2009-10-13 13:16:00 |顯示全部樓層
妳地睇下,妳地個囡幾乖。。。
勁 !!  http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(41).gif
靚靚師姐真係好勁 !!

勿牛奶香咁好生養架, 我以為好似長筒長筒咁tim. ...
flower 發表於 2009-10-12 16:48

講真,牛奶香真係好好種,花多又靚。
下次有蟲,又玩交換好嗎?
回復

黃臉婆 發表於 2009-10-13 13:19:16 |顯示全部樓層
Kohleria 'Rongo'
回復

flower 發表於 2009-10-13 14:35:06 |顯示全部樓層
講真,牛奶香真係好好種,花多又靚。
下次有蟲,又玩交換好嗎?
黃臉婆 發表於 2009-10-13 13:16

嘻嘻 !! 我鍾意玩交換遊戲
回復