林老師花貓計劃-#191-3月29日

作者: 黃臉婆 發表于 2008-8-18 13:15:38
11489 192

8月15日收到林老師花貓-Kohleria 'Monther's Lipstick' 小苗,即刻同佢影番張肉照先。

評分

查看全部評分

黃臉婆 發表於 2008-8-18 13:17:03 |顯示全部樓層
8月18日換個高身盆,一來可以保濕,二來可以比佢生蟲蟲。
DSC04079 (Small).JPG
回復

黃臉婆 發表於 2008-8-18 13:18:26 |顯示全部樓層
8月18日,放佢係半日曬的窗台。
唔知是否正確,請比意見,因未種過。
謝謝!
DSC04080 (Small).JPG
回復

lammanfung 發表於 2008-8-18 13:24:57 |顯示全部樓層
其實不用換這麼大的盆。換盆時它的根怎麼樣?無論種甚麼植物,都需要有強壯的根才可以生長得好。記住要夠光夠潮濕。

這個已經斬頭,但已有小葉子從旁生出來。
回復

黃臉婆 發表於 2008-8-18 13:30:28 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-8-18 13:24 發表
其實不用換這麼大的盆。換盆時它的根怎麼樣?無論種甚麼植物,都需要有強壯的根才可以生長得好。記住要夠光夠潮濕。

這個已經斬頭,但已有小葉子從旁生出來。 ...

我見D根很多,多到已找住個盆低,淺啡色的。
咁我要唔要換番個細D個盆比佢呀?
回復

peeseela 發表於 2008-8-18 14:12:05 |顯示全部樓層
直情同佢分開几段都得.
回復

lammanfung 發表於 2008-8-18 14:23:56 |顯示全部樓層
原帖由 黃臉婆 於 2008-8-18 13:30 發表

我見D根很多,多到已找住個盆低,淺啡色的。
咁我要唔要換番個細D個盆比佢呀?

暫時不用「打搞佢」。我見到葉子好像有點枯,是不是?如果是的話,也可以考慮用一個透明膠袋套住它,增加空氣中的濕度,過兩、三天再看一看其生長情況。
回復

黃臉婆 發表於 2008-8-18 15:17:11 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-8-18 14:23 發表

暫時不用「打搞佢」。我見到葉子好像有點枯,是不是?如果是的話,也可以考慮用一個透明膠袋套住它,增加空氣中的濕度,過兩、三天再看一看其生長情況。 ...

係唔係咁呀?
會唔會曬過頭,(因個窗台向西)
要唔要搬佢去只有光管照到的地方?
DSC04084 (Small).JPG
回復

sukyee0227 發表於 2008-8-18 15:28:57 |顯示全部樓層
啲葉好似死死吓,快快救佢
回復

黃臉婆 發表於 2008-8-18 15:36:32 |顯示全部樓層
原帖由 sukyee0227 於 2008-8-18 15:28 發表
啲葉好似死死吓,快快救佢

但係佢有好多根,都唔知點解!
我種 AV都係買番嚟時,見過花開,
之後一直只長葉,令我有D氣餒,唔通我係「花花殺手」?
回復

peeseela 發表於 2008-8-18 15:42:49 |顯示全部樓層
我都唔知可唔可以咁冚,一般我都係連埋個盆套晒.
回復

mandm 發表於 2008-8-18 15:45:15 |顯示全部樓層
原帖由 黃臉婆 於 2008-8-18 15:17 發表

係唔係咁呀?
會唔會曬過頭,(因個窗台向西)
要唔要搬佢去只有光管照到的地方?

我覺得你應該用濕報紙包住個盆,報紙要夠高可以包到上植物頂部,然後再用膠袋倒包住整棵植物,在膠袋底部(即植物頂部處)刺一點孔,唔需要曬,約一個星期就可以除去報紙及膠袋了。
祝你成功!
回復

sukyee0227 發表於 2008-8-18 15:54:19 |顯示全部樓層
原帖由 黃臉婆 於 2008-8-18 15:36 發表

但係佢有好多根,都唔知點解!
我種 AV都係買番嚟時,見過花開,
之後一直只長葉,令我有D氣餒,唔通我係「花花殺手」?

等林師父教教你啦 ! 林師父出手啦
回復

lammanfung 發表於 2008-8-18 16:49:44 |顯示全部樓層
我一般會用大一點的透明袋連盤一起套起來。
如果是陽光太猛的話,可移到一些較暗的地方,又或者放白紙遮光也可以。
回復

黃臉婆 發表於 2008-8-18 16:54:38 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-8-18 16:49 發表
如果是陽光太猛的話,可移到一些較暗的地方,又或者放白紙遮光也可以。

好的,今晚番屋企搵個大透明膠袋,
明天即做換!
回復

黃臉婆 發表於 2008-8-18 16:56:31 |顯示全部樓層
原帖由 mandm 於 2008-8-18 15:45 發表

我覺得你應該用濕報紙包住個盆,報紙要夠高可以包到上植物頂部,然後再用膠袋倒包住整棵植物,在膠袋底部(即植物頂部處)刺一點孔,唔需要曬,約一個星期就可以除去報紙及膠袋了。
祝你成功! ...

唔該妳阿 Mon,
我試咗林生個方式先,因為簡單D。
回復

黃臉婆 發表於 2008-8-18 16:57:38 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-8-18 15:42 發表
我都唔知可唔可以咁冚,一般我都係連埋個盆套晒.

你個方法同林老師個一樣喎!叻叻!
回復

黃臉婆 發表於 2008-8-19 13:08:04 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-8-18 16:49 發表

今日照林老師的方法做,看看葉子是否好轉先!
DSC04089 (Small).JPG
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-8-19 14:12:50 |顯示全部樓層
有冇個再透明 d 嘅膠袋呢?類似裝海鮮o個 d 呢? or 超市裝生果 o個種?
回復

Purple 發表於 2008-8-19 14:20:13 |顯示全部樓層
找個大裝密實袋開些小孔都得
回復