林老師花貓計劃-#191-3月29日

作者: 黃臉婆 發表于 2008-8-18 13:15:38
11508 192
黃臉婆 發表於 2009-7-1 20:51:59 |顯示全部樓層
Kohleria 'Amabilis' 蟲蟲種了兩個月。。。
IMG_2899 (Small).JPG
IMG_2901 (Small).JPG
IMG_2905 (Small).JPG
IMG_2907 (Small).JPG
回復

Fleur 發表於 2009-7-2 13:49:25 |顯示全部樓層
60# 黃臉婆

試過插葉,成兩個月出好多根,不過得根....我終於掉咗佢.
回復

flower 發表於 2009-7-2 14:39:10 |顯示全部樓層
60# 黃臉婆

Fleur 發表於 2009-7-2 13:49

點解掉咗佢?? 插入泥, 比d 時間佢, 應該可以生, 有花友試過葉插, 而且花貓好粗生, 生存機會好大.
回復

AV女郎 發表於 2009-7-2 18:49:33 |顯示全部樓層
Kohleria 'Amabilis'  隻粉紅色好靚。
兩個月就開花咁犀利add14icon
回復

黃臉婆 發表於 2009-7-2 20:36:44 |顯示全部樓層
60# 黃臉婆

Fleur 發表於 2009-7-2 13:49

點解掉咗佢?? 插入泥, 比d 時間佢, 應該可以生, 有花友試過葉插, 而且花貓好粗生, 生存機會好大.
flower 發表於 2009-7-2 14:39

只要塊葉唔謝,我都會試下,橫豎都插咗兩個星期囉!
回復

黃臉婆 發表於 2009-7-2 20:41:46 |顯示全部樓層
Kohleria 'Amabilis'  隻粉紅色好靚。
兩個月就開花咁犀利add14icon
AV女郎 發表於 2009-7-2 18:49

Kohleria 'Amabilis' 我將條蟲搣成幾條來種,諗住條蟲咁細,應該會好遲先開到花,點知佢咁快開,真有點喜出望外。
我一D都唔犀利。您睇番我之前係點種,相信您都笑爆咀呢!
回復

RIO 發表於 2009-7-2 22:57:28 |顯示全部樓層
黃靚靚,
你D貓貓種得好壯好靚啊~
回復

cherrylwy 發表於 2009-7-3 00:39:16 |顯示全部樓層
flower 發表於 2009-7-2 14:39

我插左塊葉5個月都淨係得根, 我都諗緊好唔好掉左佢。
回復

Purple 發表於 2009-7-3 11:32:11 |顯示全部樓層
cherrylwy 發表於 2009-7-3 00:39

嗒句咀,會唔會插葉嘅容器太大所以淨係生根?
回復

flower 發表於 2009-7-3 11:53:09 |顯示全部樓層
Kohleria 'Amabilis' 我將條蟲搣成幾條來種,諗住條蟲咁細,應該會好遲先開到花,點知佢咁快開,真有點喜出望外。
我一D都唔犀利。您睇番我之前係點種,相信您都笑爆咀呢!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/ ...
黃臉婆 發表於 2009-7-2 20:41

我條蟲成條種,佢都標佐D 新芽出哩, 一棵變四棵, 又係兩個月左右, 見佢有花苞, 不過得一個.
這個品種係咪好生養D, 同植株比較細呢 ??? 我棵10CM倒就有花苞了.
回復

黃臉婆 發表於 2009-7-3 12:04:49 |顯示全部樓層
黃靚靚,
你D貓貓種得好壯好靚啊~
RIO 發表於 2009-7-2 22:57

好少人會讚我種貓得好架,多謝您呀!
回復

黃臉婆 發表於 2009-7-3 12:08:18 |顯示全部樓層
cherrylwy 發表於 2009-7-3 00:39
Purple 發表於 2009-7-3 11:32

有無人試過插葉得架?
回復

黃臉婆 發表於 2009-7-3 12:11:08 |顯示全部樓層
我條蟲成條種,佢都標佐D 新芽出哩, 一棵變四棵, 又係兩個月左右, 見佢有花苞, 不過得一個.
這個品種係咪好生養D, 同植株比較細呢 ??? 我棵10CM倒就有花苞了. ...
flower 發表於 2009-7-3 11:53

我諗哩款應該係比較粗生好種的,因為我個棵已經挖咗兩棵比 march,現在都有咁大棵!
回復

黃臉婆 發表於 2009-7-3 12:14:22 |顯示全部樓層
想請教各位,點解棵 Kohleria 'Amabilis' D葉會一塌塌嘅?
我淋水時已經淋唔到D葉架喎?
回復

cherrylwy 發表於 2009-7-3 19:15:23 |顯示全部樓層
Purple 發表於 2009-7-3 11:32

Purple, 我的葉(K.Carl) 是你給我的, 我用的容器只係2寸令的盤。
回復

flower 發表於 2009-7-4 21:36:41 |顯示全部樓層
想請教各位,點解棵 Kohleria 'Amabilis' D葉會一塌塌嘅?
我淋水時已經淋唔到D葉架喎?http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(113).gif
黃臉婆 發表於 2009-7-3 12:14

我d都係咁, 之前噴過矽藻素, 仲以為是噴佐上葉上造成既葉傷添, 唔通又係品種的關係....
回復

黃臉婆 發表於 2009-7-4 21:40:44 |顯示全部樓層
我d都係咁, 之前噴過矽藻素, 仲以為是噴佐上葉上造成既葉傷添, 唔通又係品種的關係....
flower 發表於 2009-7-4 21:36

妳係哩個品種才出現哩個問題嗎?
回復

黃臉婆 發表於 2009-7-4 21:45:51 |顯示全部樓層
今日我遇見高人,佢話插葉係可以的,但千祈唔好搵D老葉來插,插就要搵頂以下第2-3塊葉!
C火,睇嚟我個塊係老葉嚟,好唔好放棄呢?
回復

flower 發表於 2009-7-4 21:49:18 |顯示全部樓層
有無人試過插葉得架?http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(100).gif
黃臉婆 發表於 2009-7-3 12:08

我在這裡看過花友用業插, 邊位就唔記得.
回復

flower 發表於 2009-7-4 21:51:06 |顯示全部樓層
妳係哩個品種才出現哩個問題嗎?http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(31).gif
黃臉婆 發表於 2009-7-4 21:40

係呀, 其他 no problem.
回復