林老師花貓計劃-#191-3月29日

作者: 黃臉婆 發表于 2008-8-18 13:15:38
11512 192
Dennis 發表於 2009-8-10 10:20:54 |顯示全部樓層
黃靚靚, 妳送比我的Kohleria 'Hirsuta'我咁樣落盤, 疴唔疴威?
回復

黃臉婆 發表於 2009-8-10 16:10:11 |顯示全部樓層
黃靚靚, 妳送比我的Kohleria 'Hirsuta'我咁樣落盤, 疴唔疴威?
Dennis 發表於 2009-8-10 10:20

方向正確喇,但最好再種深D,露少少或者唔露會好D。
回復

黃臉婆 發表於 2009-8-10 16:12:03 |顯示全部樓層
Amabilis 都係我至愛之一, 人見人愛, 車見車載 .......我都用佢做頭像架.
flower 發表於 2009-8-7 23:38

係喎!唔怪得妳咁靚女喇!
回復

Dennis 發表於 2009-8-10 16:20:26 |顯示全部樓層
方向正確喇,但最好再種深D,露少少或者唔露會好D。http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(50).gif
黃臉婆 發表於 2009-8-10 16:10

另外睇睇妳比我的Frozen in time....
回復

黃臉婆 發表於 2009-8-10 16:32:09 |顯示全部樓層
另外睇睇妳比我的Frozen in time....
Dennis 發表於 2009-8-10 16:20

您比貢大個家佢,佢唔會開花架!
(又話識種。。。。。。
回復

Dennis 發表於 2009-8-10 16:46:21 |顯示全部樓層
(又話識種。。。。。。http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(32).gif)
黃臉婆 發表於 2009-8-10 16:32

當我仲係兒童嘅時候已經試過用細盤啦, 係會開好多花, 不過d花會細d架;
到咗家定少年時代, 諗住用d好睇少少嘅盤黎種嘛~
我睇過書架, 種av個盤最好唔超過3", 咁就會易d開花....
放心噃~個盤好細架咋~
回復

spinnet 發表於 2009-8-10 16:54:20 |顯示全部樓層
(又話識種。。。。。。http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(32).gif)
黃臉婆 發表於 2009-8-10 16:32

新手路過一問, Miss黃咁3或4安士杯可以嗎?

唔該!
回復

黃臉婆 發表於 2009-8-10 17:03:53 |顯示全部樓層
當我仲係兒童嘅時候已經試過用細盤啦, 係會開好多花, 不過d花會細d架;
到咗家定少年時代, 諗住用d好睇少少嘅盤黎種嘛~
我睇過書架, 種av個盤最好唔超過3", 咁就會易d開花....
放心噃~個盤好細架咋~ ...
Dennis 發表於 2009-8-10 16:46

其實想好睇D,可以『套盆』家麻!
佢地要『迫根』先會開花,而我一盆種兩棵嘅原因,都係想佢地搶地盆生多D根。
回復

黃臉婆 發表於 2009-8-10 17:09:04 |顯示全部樓層
新手路過一問, Miss黃咁3或4安士杯可以嗎?

唔該!
spinnet 發表於 2009-8-10 16:54

唔好意義,3或4安士杯係點樣架?

我全部用直徑2"盆仔,再套個3",咪無咁容易跌囉!
您見到嗰個盆,其實係直徑3"盆仔嚟架。。。
IMG_0911 (Small).jpg
IMG_3102 (Small).JPG
IMG_3097 (Small).JPG
IMG_2708 (Small).JPG
IMG_1281 (Small).JPG
DSC00406 (Small).JPG
IMG_1282 (Small).JPG
IMG_1280 (Small).JPG
回復

GOODluck20x 發表於 2009-8-10 17:11:01 |顯示全部樓層
Dennis 發表於 2009-8-10 10:20

請問虫虫外露泥面易d 出芽仔?
我剛買左條 'Hirsuta' 虫虫...e+好傍徨
add8icon
回復

Dennis 發表於 2009-8-10 17:17:30 |顯示全部樓層
唔好意義,3或4安士杯係點樣架?http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(39).gif

142002 ...
黃臉婆 發表於 2009-8-10 17:09

係喎~ 我真係蠢
回復

黃臉婆 發表於 2009-8-10 17:19:26 |顯示全部樓層
請問虫虫外露泥面易d 出芽仔?
我剛買左條 'Hirsuta' 虫虫...e+好傍徨 add8icon
GOODluck20x 發表於 2009-8-10 17:11

如果唔識就橫瞓再覆泥就一定無問題!
回復

spinnet 發表於 2009-8-10 17:20:32 |顯示全部樓層
唔好意義,3或4安士杯係點樣架?http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(39).gif

142002 ...
黃臉婆 發表於 2009-8-10 17:09

我量過了,
3安士直徑2.5"
4安士直徑3"

我諗都OK呱. Thanks!!
回復

黃臉婆 發表於 2009-8-10 17:21:10 |顯示全部樓層
係喎~ 我真係蠢
Dennis 發表於 2009-8-10 17:17

您『扮蠢』就真!花靚ken!
回復

Dennis 發表於 2009-8-10 17:35:16 |顯示全部樓層
您『扮蠢』就真!花靚ken!
黃臉婆 發表於 2009-8-10 17:21

我呢d花靚ken淨係睇書, 實踐經驗欠奉, 好彩有Dr. Wong教路咋!add7icon
回復

黃臉婆 發表於 2009-8-10 21:43:35 |顯示全部樓層
我呢d花靚ken淨係睇書, 實踐經驗欠奉, 好彩有Dr. Wong教路咋!add7icon
Dennis 發表於 2009-8-10 17:35

花靚ken:
比多次機會您,唔該您睇吓146樓先。。add13icon
http://www.hkplants.com/thread-29114-8-2.html
回復

Dennis 發表於 2009-8-11 09:13:55 |顯示全部樓層
花靚ken:
比多次機會您,唔該您睇吓146樓先。。add13icon
http://www.hkplants.com/thread-29114-8-2.html
黃臉婆 發表於 2009-8-10 21:43

靚靚惡人:

鄙人口直心快, 一時唔覺意up咗心裡面對妳嘅專稱添~
我而家好驚add5icon 好內疚... fm (37).gif
回復

黃臉婆 發表於 2009-8-11 09:35:42 |顯示全部樓層
又要曬蟲喇。。。。
從Workingbee分享回來的Kohleria 'Hirsuta'鱗莖,一年之後變到咁。。。。
IMG_3048 (Small).JPG
IMG_3481 (Small).JPG
IMG_3485 (Small).JPG
IMG_3593 (Small).JPG
IMG_3596 (Small).JPG
IMG_3599 (Small).JPG
IMG_3594 (Small).JPG
IMG_3601 (Small).JPG
回復

hohohoangel118 發表於 2009-8-11 09:57:00 |顯示全部樓層
嘩 add6icon , 好多蟲蟲呀 , 引死人啦 add14icon
黃臉婆你要唔要請保母呀 add3icon
回復

黃臉婆 發表於 2009-8-11 09:59:29 |顯示全部樓層
嘩 add6icon , 好多蟲蟲呀 , 引死人啦 add14icon
黃臉婆你要唔要請保母呀 add3icon
hohohoangel118 發表於 2009-8-11 09:57

派曬 lu。。。。。
回復