小寶天地

作者: 小寶 發表于 2008-6-2 23:41:49
504758 8743
小寶 發表於 2010-4-27 12:44:08 |顯示全部樓層
哼~我夠就嚟有番茄食啦~
BanbieChan 發表於 2010-4-27 09:43 AM

點解d蕃茄葉仲係黃金金架, 不如剪咁d啦
curly parsley, 唔食就老喇, 但又唔知點食好喎, 有冇IDEA?~
回復

小寶 發表於 2010-4-27 12:45:27 |顯示全部樓層
月光光, COOKIE, E個食得未呀? 點食好呢?
同埋查實佢叫咩野名呀?
回復

月光光 發表於 2010-4-27 13:45:19 |顯示全部樓層
小寶,即刻做嘢,應該叫紅菊苣(生菜一類),不過好苦澀
DSC09691_調整大小 .JPG
回復

小寶 發表於 2010-4-27 20:49:57 |顯示全部樓層
回復 6943# 月光光

唔該哂呀月光光, 我見佢d葉度有毛毛架, 出面果d唔食, 食包心果d呀, 沙律咁切幼~
回復

月光光 發表於 2010-4-28 09:00:44 |顯示全部樓層
回復 6944# 小寶

係呀,食包心個度,不試下你d好唔好食話我知,我之前食左好難入口好苦呀
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-28 11:23:21 |顯示全部樓層
回復 6940# 小寶

小寶早晨呀~~~ 呢隻長尖辣椒可能係之前同阿chris一齊響T&M度買0既"hot mix five" , 一包入面有5種辣辣椒 .
另一款可能係響米國買0既有機種子 , 要返去睇下個名至可以確定......
回復

giveupaguy 發表於 2010-4-29 09:02:32 |顯示全部樓層

小寶早晨呀~~
有事想請教....
昨天我見牛油生菜上有好多粒好圓黑色的東西 (因太核突..我無拍照)
果d黑色粒粒...好圓. 好大粒..size似一粒豆豉一開2咁大...粒粒之下仲有一些似"lin"液..
唔止一棵菜葉有. 有好幾棵都有. 我即時把那些葉摘走 (怕係虫虫)

補充 : 其中一片葉有一條黑色似啫哩的虫 (即係好似無殼蝸牛的身體).

請問估唔估到係什什東東來的?
sorry...我都知無相片好難問你們...
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-29 10:13:53 |顯示全部樓層
小寶早晨呀~
你睇下邊一隻似樣?
( 原來我記錯左, 唔係T&M種子, 係大夫出差時買比我的種子)
長尖椒好有可能係呢一款.
大隻0既會唔會係呢隻?
回復

小寶 發表於 2010-4-29 15:58:13 |顯示全部樓層
回復  小寶

係呀,食包心個度,不試下你d好唔好食話我知,我之前食左好難入口好苦呀 ...
月光光 發表於 2010-4-28 09:00 AM

月光光,我睇網話e隻菜要少水多澆才會無咁苦澀, 所以都應該係苦菜來架~
回復

小寶 發表於 2010-4-29 16:05:51 |顯示全部樓層
回復 6947# giveupaguy
小寶早晨呀~~
有事想請教....
昨天我見牛油生菜上有好多粒好圓黑色的東西 (因太核突..我無拍照)
果d黑色粒粒...好圓. 好大粒..size似一粒豆豉一開2咁大...粒粒之下仲有一些似"lin"液..
唔止一棵菜葉有. 有好幾棵都有. 我即時把那些葉摘走 (怕係虫虫)

補充 : 其中一片葉有一條黑色似啫哩的虫 (即係好似無殼蝸牛的身體).

==================================
你好,如果是細粒的多數是蝴蝶蟲吃完葉的便便,
咁大粒黑色圓形東西我都未見過, 如果推理出來, 好可能是好大條的蟲吃葉出來的便便, 或者是一些蟲卵
你整走佢係絕對正確架

黑色JELLY蟲 叫 蛞蝓, SLUG, 是無殼的蝸牛囉. 佢地係會食葉架, 尤其是瓜葉, 好似南瓜呀咁.
回復

小寶 發表於 2010-4-29 16:07:42 |顯示全部樓層
回復 6948# JicJicmom

積媽好! 多謝你咁努力幫我搵番種子包裝出來~
我果度真係好多款唔同的辣椒架, 遲D一齊同你分享啦~
回復

BanbieChan 發表於 2010-4-29 16:12:52 |顯示全部樓層
點解d蕃茄葉仲係黃金金架, 不如剪咁d啦
curly parsley, 唔食就老喇, 但又唔知點食好喎, 有冇IDEA?~
小寶 發表於 2010-4-27 12:44

小寶

我記得jennie講過curly parsley味道較濃~

佢通常會用佢嚟焗嘢,焗雞同魚都一流架~
回復

BanbieChan 發表於 2010-4-29 16:23:22 |顯示全部樓層
小寶早晨呀~~
有事想請教....

giveupaguy 發表於 2010-4-29 09:02

似無殼蝸牛~會唔會係蛞蝓定鼻涕虫呢~

蛞蝓

蛞蝓

鼻涕虫

鼻涕虫

鼻涕虫

鼻涕虫

鼻涕虫

鼻涕虫
回復

giveupaguy 發表於 2010-4-29 16:29:33 |顯示全部樓層
小寶 & Banbie,
你們好...
係呀...我見到果條就係相片名上的鼻涕虫..我把果片菜摘走左
仲在不少棵菜葉上發現左那些黑色圓形蛋蛋...
請問點可對付 鼻涕虫....黑色蛋蛋會唔會係虫bb?
回復

BanbieChan 發表於 2010-4-29 16:38:26 |顯示全部樓層
你們好...
係呀...我見到果條就係相片名上的鼻涕虫..我把果片菜摘走左
仲在不少棵菜葉上發現左那些黑色圓形蛋蛋...
請問點可對付 鼻涕虫....黑色蛋蛋會唔會係虫bb?
giveupaguy 發表於 2010-4-29 16:29

giveupaguy~

參考下呢個 post 啦~

點驅走/防止鼻涕虫(蛞蝓)

http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=11991&highlight=%E9%BC%BB%E6%B6%95%E8%99%AB
回復

小寶 發表於 2010-4-29 18:11:38 |顯示全部樓層
小寶

我記得jennie講過curly parsley味道較濃~

佢通常會用佢嚟焗嘢,焗雞同魚都一流架~ ...
BanbieChan 發表於 2010-4-29 04:12 PM

我都無焗爐
回復

小寶 發表於 2010-4-29 18:12:25 |顯示全部樓層
回復 6953# BanbieChan

蛞蝓咪即係講緊鼻涕蟲囉~嘻嘻~
回復

惡姨 發表於 2010-4-29 18:14:30 |顯示全部樓層
小寶啊, 我馬騮姐姐仲未舍得返黎我度啊..... 好掛住佢呀
回復

小寶 發表於 2010-4-29 18:15:55 |顯示全部樓層
你們好...
仲在不少棵菜葉上發 ...
giveupaguy 發表於 2010-4-29 04:29 PM

有機會影張相上來看看呢, 你可以在網上尋找下蛞蝓資料, 睇下佢d蛋蛋係咪咁樣嘅~
回復

BanbieChan 發表於 2010-4-29 19:35:57 |顯示全部樓層
我都無焗爐
小寶 發表於 2010-4-29 18:11

唔好喊啦~

整住呢個先啦~記得用返番茜代替時蒔蘿呀~  

http://www.hkplants.com/thread-45972-1-3.html

改用大蝦或者帶子煮都可以架~
回復