小寶天地

作者: 小寶 發表于 2008-6-2 23:41:49
504765 8743
小寶 發表於 2010-4-18 23:53:33 |顯示全部樓層
回復 6877# milk22
小寶我記得你好像有種開田七,所以想請教你呀
我種左田七(又名三七及川七) 佢以家結左好多田七
d新鮮田七可以怎用? 可以就甘煲湯嗎?
還是一定要先哂乾嗎?
求指點!!
=====
MILK你好~
指點唔敢當, 我都未試過食佢呀~
我種果D係藤三七, 如果你果D唔係在泥入面生果舊野咁就同我果D一樣喇
我昨天咁 岩都睇過網, 台灣人的食法是將葉子用麻油炒
而果D一粒粒的可以焗熟佢來食喎~
回復

小寶 發表於 2010-4-19 00:17:27 |顯示全部樓層
大家都插起竹仔來
我就聽大家話, 用左人字的方法幫豆豆, 青瓜扶下佢囉
在吉吉買左個麻繩的網, 唔知有冇用呢

E個就係花老師來自荷蘭的豆, E棵都未攀架,就已開花咯~

另外亦放左隔鄰嬸嬸好多的豆豆 (上次BBQ唔記得攞一大盆出來分, 唯有自己種哂佢啦

這是積媽媽的青瓜, 努力呀!

評分

查看全部評分

回復

小寶 發表於 2010-4-19 00:25:14 |顯示全部樓層
這就是草民,馮先生, 馮小姐等人的努力成果, 係咪好正呢~諗住種冬瓜囉~
我仲諗住種一棵紅刀豆添呀~

不過瓜棚有點高,要搵個巨人幫我包花至得喇~(睇忙到最後咪搵不求人囉---> 梯子)

評分

查看全部評分

回復

小寶 發表於 2010-4-19 00:54:48 |顯示全部樓層
唔知點解, D甜椒好多都爛哂, 有冇人知點解呀?

回復

fianfumy 發表於 2010-4-19 02:44:23 |顯示全部樓層
小寶...... 要help help 呀 , 早前在你農場攞的茄子, D葉發霉呀  , 係咪剪咗佢就得呢?
明日補番相比你睇啦...
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-19 09:54:31 |顯示全部樓層
小寶, 早晨呀~~~
我今晚返去幫你查下書~~~ 我有本書講農作物害虫 / 病架~
回復

小寶 發表於 2010-4-19 09:59:04 |顯示全部樓層
小寶...... 要help help 呀 , 早前在你農場攞的茄子, D葉發霉呀  , 係咪剪咗佢就得呢?
明日補番相比你睇啦 ...
fianfumy 發表於 2010-4-19 02:44 AM

剪左佢先啦, 可以睇下相搵下原因~
回復

小寶 發表於 2010-4-19 10:02:08 |顯示全部樓層
小寶, 早晨呀~~~
我今晚返去幫你查下書~~~ 我有本書講農作物害虫 / 病架~
JicJicmom 發表於 2010-4-19 09:54 AM

早晨呀~~~
麻煩哂你要博覽群書喇~~
你的兩棵便兒仔椒椒(都幾靚吖), 可唔可以煲辣椒葉湯呢?
回復

milk22 發表於 2010-4-19 18:00:05 |顯示全部樓層
回復  milk22
小寶我記得你好像有種開田七,所以想請教你呀
我種左田七(又名三七及川七) 佢以家結左好多田 ...
小寶 發表於 2010-4-18 23:53

哦...同一種嫁
  葉子我食過,只糸佢結d子唔知點用好
  朋友話叫我用來㷛湯喎
回復

mono 發表於 2010-4-19 22:55:48 |顯示全部樓層
有無切開啲甜椒睇下?
回復

mono 發表於 2010-4-19 22:58:08 |顯示全部樓層
回復 6882# 小寶
大家都插起竹仔來
在吉吉買左個麻繩的網, 唔知有冇用呢
=================
得㗎!剛剛個期我種荷豆都係用吉吉膠個隻網。
回復

小寶 發表於 2010-4-19 23:32:58 |顯示全部樓層
哦...同一種嫁
  葉子我食過,只糸佢結d子唔知點用好
  朋友話叫我用來㷛湯喎 ...
milk22 發表於 2010-4-19 06:00 PM

咁我又試下先~
回復

小寶 發表於 2010-4-19 23:33:50 |顯示全部樓層
有無切開啲甜椒睇下?
mono 發表於 2010-4-19 10:55 PM

無做呢個動作呀! 下次遇見就做啦~
回復

小寶 發表於 2010-4-19 23:34:44 |顯示全部樓層
回復  小寶
大家都插起竹仔來
在吉吉買左個麻繩的網,  ...
mono 發表於 2010-4-19 10:58 PM

係咪兩邊都要掛呢?
回復

小寶 發表於 2010-4-20 00:08:50 |顯示全部樓層
粟米的現況, 唔知是否授粉成功呢?

呢棵蕃茄都搞鬼喇, 好多葉, d果一粒一粒咁生响支葉橫上
回復

小寶 發表於 2010-4-20 00:15:39 |顯示全部樓層
一 落田種植,就覺得大把野要學,學搭棚, 學除草,學掘地,學防蟲..
又有一大堆野要解決,研究: d蕃 茄一棵一棵咁c去, 薯仔有蟲患, 芥蘭頭有蟲.....
好在, 紅菜頭生性~

評分

查看全部評分

回復

小寶 發表於 2010-4-20 00:17:52 |顯示全部樓層
花生出奇地開花了, 當然, 也無順理成章地乾枯~
回復

花園仔 發表於 2010-4-20 00:19:09 |顯示全部樓層
回復 6895# 小寶
=====================

頂上有公花咪得啦! 公花發放花粉係爆發式架, 霧化噉散落黎嘅, 受粉成功幾率好高!
回復

小寶 發表於 2010-4-20 00:28:41 |顯示全部樓層
回復 6898# 花園仔

=====================

頂上有公花咪得啦! 公花發放花粉係爆發式架, 霧化噉散落黎嘅, 受粉成功幾率好高!
--------------------------------------
爆發式霧化墮落咁勁?!?! 我見有d仲係好細包, 係咪要俾d肥佢食呢?
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-20 11:31:44 |顯示全部樓層

回復 6888# 小寶
小寶早晨呀 ~
我返去睇過書, 都無點特別提過呢一類係乜野病來.....
書有提過被真菌感染的病, 通常都係發黑/ 灰或白黴菌 .... 有一款係"蒂腐病"  , 係由果蒂開始蔓延出黎.
好似MONO話齋, 下次切開佢睇下入面點樣. 因為本書都唔係好詳細咁講呢D病變 , 反而好詳細咁教你用藥去噴病株.......      add8icon
其實, 係唔係呢一排天氣忽冷忽熱有影響?  會唔會係葉/果太密唔得通爽?
不如去請教一下老師喇~~~~ add4icon
回復