小寶天地

作者: 小寶 發表于 2008-6-2 23:41:49
504761 8743
JicJicmom 發表於 2010-4-20 12:07:09 |顯示全部樓層
回復 6898# 花園仔
老師及小寶好~~~
我搵到喇~~ 上年我D攪笑崩牙佬塞米, 老師提及過架~~~
http://www.hkplants.com/thread-11235-378-1.html
回復

惡姨 發表於 2010-4-20 12:41:34 |顯示全部樓層
係呀,小寶個瓜棚真係好高嫁, 我地整果時都要用櫈仔啊, 下次幫你整多個矮D嘅
回復

小寶 發表於 2010-4-20 13:06:26 |顯示全部樓層
回復 6900# JicJicmom
小寶早晨呀 ~
我返去睇過書, 都無點特別提過呢一類係乜野病來.....
書有提過被真菌感染的病, 通常都係發黑/ 灰或白黴菌 .... 有一款係"蒂腐病"  , 係由果蒂開始蔓延出黎.
好似MONO話齋, 下次切開佢睇下入面點樣. 因為本書都唔係好詳細咁講呢D病變 , 反而好詳細咁教你用藥去噴病株.......      
其實, 係唔係呢一排天氣忽冷忽熱有影響?  會唔會係葉/果太密唔得通爽?
不如去請教一下老師喇~~~~
======================
係嘅, 我都想搵出原因, 不如, 等我切開隻椒後都唔知原因才請教老師啦~多d資料吖嘛~
回復

小寶 發表於 2010-4-20 13:09:12 |顯示全部樓層
係呀,小寶個瓜棚真係好高嫁, 我地整果時都要用櫈仔啊, 下次幫你整多個矮D嘅 ...
惡姨 發表於 2010-4-20 12:41 PM

惡惡,多謝先喇~
回復

花園仔 發表於 2010-4-20 18:07:17 |顯示全部樓層
回復 6901# JicJicmom
回復 6898# 花園仔
老師及小寶好~~~
http://www.hkplants.com/thread-11235-378-1.html
===================================

積媽, 小寶及大家好!
多謝你咁用心摷翻條帖子出黎!
單係翻體吓嗰頁, 自己都覺得我啲帖子好多嘢睇,
我係好用心去做任何嘢嘅, 希望大家亦以同理心去用心睇我嘅帖子! 謝謝!

嗱, 講同做係一致架, 睇翻#7542咪清楚印証囉! 嘻嘻!

回復

小寶 發表於 2010-4-20 19:23:26 |顯示全部樓層

回復 6905# 花園仔
復 6898# 花園仔
老師及小寶好~~~
===================================

積媽, 小寶及大家好!
多謝你咁用心摷翻條帖子出黎!
單係翻體吓嗰頁, 自己都覺得我啲帖子好多嘢睇,
我係好用心去做任何嘢嘅, 希望大家亦以同理心去用心睇我嘅帖子! 謝謝!

嗱, 講同做係一致架, 睇翻#7542咪清楚印証囉! 嘻嘻!
=======================
老師好!
搵資料一切歸功於積媽, 佢簡直就是一個具有管理有系統的圖書管理員~

原來粟米可以排到咁密~
回復

raymond17 發表於 2010-4-20 20:51:46 |顯示全部樓層
回復 6896# 小寶

好在, 紅菜頭生性~

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

小寶,我想請教下妳,點樣可以種到d紅菜頭咁大個,我都有落肥,但係就得寸幾兩寸大!
回復

小寶 發表於 2010-4-20 21:43:10 |顯示全部樓層
回復 6907# raymond17

點樣可以種到d紅菜頭咁大個,我都有落肥,但係就得寸幾兩寸大!
=====================
其實我係撞手神咋, 我估係因為塊地第一次種野, 同埋我追肥加左骨粉和鉀肥掛~
回復

花園仔 發表於 2010-4-21 00:18:44 |顯示全部樓層

回復 6906# 小寶
老師好!
搵資料一切歸功於積媽, 佢簡直就是一個具有管理有系統的圖書管理員~

原來粟米可以排到咁密~

========================================

嗰個係大龍缸黎, 種4棵細種嘅海南糯米粟應該可以嘅! -- 俾足肥嘅話!

露地嗰啲過得十零日就摘得嘞!

2010-04-20-42.jpg 2010-04-20-43.jpg 2010-04-20-44.jpg
回復

小寶 發表於 2010-4-21 00:38:31 |顯示全部樓層
回復 6909# 花園仔

嗰個係大龍缸黎, 種4棵細種嘅海南糯米粟應該可以嘅! -- 俾足肥嘅話!

露地嗰啲過得十零日就摘得嘞!

=================
好想快D再種, 不過前排D粟米仲未發芽
看來又要再落過種囉~
回復

小寶 發表於 2010-4-21 22:20:39 |顯示全部樓層

回復 6907# raymond17
小寶,我想請教下妳,點樣可以種到d紅菜頭咁大個,我都有落肥,但係就得寸幾兩寸大!

============================
掹左喇, 佢地好鍾意咬d葉
今日去左街市, 問呀婆兩個較大的紅 菜頭幾多錢, 佢話兩個買要40

評分

查看全部評分

回復

小寶 發表於 2010-4-21 22:25:16 |顯示全部樓層
積媽牌茴香~
大茴香側邊又生左d細茴香仔喎, 係咪要搣走佢呢? 不過我諗食得喇

積媽牌金蕃茄, 種金蕃茄的人注意呀! 一束入面好多花花架~

評分

查看全部評分

回復

athernas 發表於 2010-4-21 22:57:46 |顯示全部樓層
回復  raymond17

== ...
小寶 發表於 2010/4/21 22:20

小寶D 99原本咁多隻架.
你被我的大肉茄已有花LUM啦.
回復

小寶 發表於 2010-4-21 23:16:11 |顯示全部樓層
你被我的大肉茄已有花LUM啦.
athernas 發表於 2010-4-21 10:57 PM

好野!
回復

小寶 發表於 2010-4-22 00:18:27 |顯示全部樓層
買左好耐的, 期待擁有的桂花樹已經幫左佢換盆喇,
28蚊囉, 最低消費咯~
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-22 09:52:57 |顯示全部樓層
小寶早晨呀 !
小寶我無你咁勤力呀, 所以蕃茄無你棵咁多花 ( 得3揪果), 茴香又無你棵咁大~~~ ^^
我尋日收左好多菜送左比阿老爺食, 又處理好D泥, 將D小苗左好耐0既小苗轉左盤喇~
我中意你D狗狗手同紅菜頭一齊拍照~~~ 我家積積都同過白苦家影相架~ XDDDD
回復

小寶 發表於 2010-4-22 10:25:51 |顯示全部樓層
回復 6916# JicJicmom
我尋日收左好多菜送左比阿老爺食, 又處理好D泥, 將D小苗左好耐0既小苗轉左盤喇~
我中意你D狗狗手同紅菜頭一齊拍照~~~ 我家積積都同過白苦家影相架~ XDDDD

================================
仲有你無我咁勤力? 我一點邊度做到咁多野呀?
你識唔識整茴香呀? 不宜我掹左佢去你度整茴香宴啦~
回復

BanbieChan 發表於 2010-4-22 10:39:10 |顯示全部樓層
回復  JicJicmom
我中意 ...
小寶 發表於 2010-4-22 10:25

我識我有整過~ 忌廉芝士焗茴香~

回復

JicJicmom 發表於 2010-4-22 10:42:16 |顯示全部樓層
回復 6917# 小寶
小寶, 我唔識整茴香呀~ 我係去過一間云南食肆, 飲過一味叫茴香豆腐湯0既物體~~
呢D野, 都係去問JENNIE好~~~ 佢上次響曇花屋企整過一味茴香(好似....) , 用奶油黎焗咁架....
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-22 10:47:43 |顯示全部樓層
回復 6917# 小寶

小寶, 你勤力響平時種野度, 我D勤力....就係去到LAST MINUTE 至黎料...... D沙律菜唔收就老架喇~
而且D野唔收, 就無位無盤無泥可以種新野嘛~~~
公主呢個recipe ,好似就係JENNIE 整0個一味食送黎架~
回復