小寶天地

作者: 小寶 發表于 2008-6-2 23:41:49
504764 8743
小寶 發表於 2010-4-8 16:24:21 |顯示全部樓層
你地玩得好開心咁!
最衰果日我無來一齊參與啦
希望快d再搞過
(不過要等我感冒好番先) ...
miku 發表於 2010-4-8 04:02 PM

多多休息, 就快好番喇~
回復

BanbieChan 發表於 2010-4-8 16:57:16 |顯示全部樓層
公主唔該哂你呀, 小寶事前安排不周, 經常走來走去, 多得公主貴人幫我招呼客人咋
小寶 發表於 2010-4-8 00:51

不客氣,我是很樂意做的~
回復

小寶 發表於 2010-4-8 21:04:28 |顯示全部樓層
回復 6851# kenjoey999
小寶你好,我看過你之前的帖知道你有開田經驗,想請教下開田步驟,因我就黎有一塊約二百呎田可以種下野,塊地已經整平左,不過有幾棵大樹擋了點光,你都知我是新手一名啦,要買什麼工具及肥料呢?

唔該晒你啊!

=============
kenjoey好, 二百尺又整平左的田唔難搞, 大樹應該唔近你田架可, 同埋如果只是遮下午/上午幾小時的, 應該無問題架.
我自己呢,因為要整走d雜草茅草, 然後翻土, 我跟住就起田畦, 壟好後再放基肥, 在表面洒了一些石灰粉與泥土撈均佢, 澆水 晒幾日
之後咪可以用囉. 至於點規劃, 梗係問下經常租社區園圃的農友啦~
工具要鋤頭, 小鏟,泥鈀
肥料都係果d啦, 花生麩, 骨粉, 鉀肥~
回復

kenjoey999 發表於 2010-4-9 13:20:29 |顯示全部樓層
kenjoey好, 二百尺又整平左的田唔難搞, 大樹應該唔近你田架可, 同埋如果只是遮下午/上午幾小時的, 應該無問題架.
我自己呢,因為要整走d雜草茅草, 然後翻土, 我跟住就起田畦, 壟好後再放基肥, 在表面洒了一些石灰粉與泥土撈均佢, 澆水 晒幾日
之後咪可以用囉. 至於點規劃, 梗係問下經常租社區園圃的農友啦~
工具要鋤頭, 小鏟,泥鈀
肥料都係果d啦, 花生麩, 骨粉, 鉀肥~
======================
真係多謝你的指導,我剛剛先搞掟兩條畦咋,發覺泥中間有少量手臂咁
粗的樹根,真係出盡九牛二虎之力先炆到一條,我估都要半個月先開到田
仲有個田主話塊地好瘦,叫我落多d肥,現有花生麩,骨粉各五斤,應該都
唔夠啦。
我想在已加了上述兩種肥後之田畦再掘幾個小洞,然後再加d豐收一號在內
,唔知這樣好不好,請小寶再指導一下,十萬個多謝。 :p
回復

BanbieChan 發表於 2010-4-10 10:06:44 |顯示全部樓層
真係多謝你的指導,我剛剛先搞掟兩條畦咋,發覺泥中間有少量手臂咁
粗的樹根,真係出盡九牛二虎之力先炆到一條,我估都要半個月先開到田
仲有個田主話塊地好瘦,叫我落多d肥,現有花生麩,骨粉各五斤,應該都
唔夠啦。
我想在已加了上述兩種肥後之田畦再掘幾個小洞,然後再加d豐收一號在內
,唔知這樣好不好,請小寶再指導一下,十萬個多謝。
kenjoey999 發表於 2010-4-9 13:20

再掘幾個小洞,再加d豐收一號~ 搶答:當然好啦~
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-10 11:35:10 |顯示全部樓層
我就中意用豐收一號黎撈泥用~~~ 不過盤面要再蓋多一層泥~~~
回復

kenjoey999 發表於 2010-4-10 20:02:03 |顯示全部樓層
回復 6865# BanbieChan

唔該晒公主+積媽~~~~~

我在每條畦面八吋下面落了花生麩及骨粉,再在畦面掘左十個約兩吋深小洞,每洞下了兩湯匙豐收一號後蓋薄泥,再在畦面灑四湯匙石灰粒,最後用灰色膠布蓋畦,打算焗一星期左右,
(每畦面積約7X2呎)
唔知我用呢個份量/方法有冇錯呢?
回復

花園仔 發表於 2010-4-16 23:56:40 |顯示全部樓層
小寶好!
幾日唔見嘞, 買咗桂花未亞?
回復

小寶 發表於 2010-4-17 00:07:33 |顯示全部樓層
回復 6868# 花園仔
小寶好!
幾日唔見嘞, 買咗桂花未亞?

===============
老師好!
係呀, 七日不見如隔三x七秋呀!
小寶果日聽到你咁講就急不及待咁第二日走左去買喇,28蚊,遲d影相過你睇啦
呢排小寶好忙呢,但係忙於農務以外的東西呀
過埋下個星期就自由喇~~
回復

花園仔 發表於 2010-4-17 00:20:18 |顯示全部樓層

回復 6869# 小寶
老師好!
係呀, 七日不見如隔三x七秋呀!
小寶果日聽到你咁講就急不及待咁第二日走左去買喇,28蚊,遲d影相過你睇啦
呢排小寶好忙呢,但係忙於農務以外的東西呀
過埋下個星期就自由喇~~
==================================

其實我明知固問咋, 我見到你呢, 201004101108體元朗星展門口! 嘻嘻!
回復

小寶 發表於 2010-4-17 00:29:16 |顯示全部樓層
回復 6870# 花園仔
其實我明知固問咋, 我見到你呢, 201004101108體元朗星展門口! 嘻嘻!
==================
老師您應該認.錯.人.係咪見到個靚女呢?
回復

花園仔 發表於 2010-4-17 00:35:37 |顯示全部樓層
回復 6871# 小寶
==================
老師您應該認.錯.人
=======================

歐買葛! 我仲想相認添!
好彩懸崖勒馬咋! 唔係就....
回復

小寶 發表於 2010-4-17 00:43:22 |顯示全部樓層
回復 6872# 花園仔
歐買葛! 我仲想相認添!
好彩懸崖勒馬咋! 唔係就....

===============
我都錯失左一個見到花老師的機會~ (好想見....唔敢講呀,怕你reject囉
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-17 10:13:55 |顯示全部樓層
回復 6873# 小寶
小寶早晨, 老師早晨~~~~~
我成日都話.....響元朗度行街, 一定要留意周圍0既人同事.... add7icon
尤其響度黃衫哥哥呀.....塵乜記呀.....塵物記呀咁....add4icon
回復

亞實 發表於 2010-4-17 10:41:56 |顯示全部樓層
小寶, 我有一隻已發芽的合掌瓜, 可以今日拎去元朗西鐵站比你,
我今日出錦上路, 我要上天台CHECK下會唔會發左毛先
回復

亞實 發表於 2010-4-17 11:45:48 |顯示全部樓層
小寶, 我有一隻已發芽的合掌瓜, 可以今日拎去元朗西鐵站比你,
我今日出錦上路, 我要上天台CHECK下會唔會發 ...
亞實 發表於 2010-4-17 10:41

SORRY, 剛才發現已經全發毛, 我掉左
回復

milk22 發表於 2010-4-18 16:46:04 |顯示全部樓層
小寶我記得你好像有種開田七,所以想請教你呀
我種左田七(又名三七及川七) 佢以家結左好多田七
d新鮮田七可以怎用? 可以就甘煲湯嗎?
還是一定要先哂乾嗎?
求指點!!
回復

milk22 發表於 2010-4-18 16:46:07 |顯示全部樓層
小寶我記得你好像有種開田七,所以想請教你呀
我種左田七(又名三七及川七) 佢以家結左好多田七
d新鮮田七可以怎用? 可以就甘煲湯嗎?
還是一定要先哂乾嗎?
求指點!!
回復

小寶 發表於 2010-4-18 23:44:22 |顯示全部樓層
回復 6874# JicJicmom
小寶早晨, 老師早晨~~~~~
我成日都話.....響元朗度行街, 一定要留意周圍0既人同事....  
尤其響度黃衫哥哥呀.....塵乜記呀.....塵物記呀咁....
=================
好彩我個樣好普通姐 ~
回復

小寶 發表於 2010-4-18 23:44:52 |顯示全部樓層
SORRY, 剛才發現已經全發毛, 我掉左
亞實 發表於 2010-4-17 11:45 AM

無緊要呀實, 多謝你! 你好有心呀! 錫錫啦~
回復