小寶天地

作者: 小寶 發表于 2008-6-2 23:41:49
504757 8743
花園仔 發表於 2010-5-7 00:29:15 |顯示全部樓層
回復 6999# JicJicmom

老師好~~~
嘩 ......老師0既狗狗好幸福 !!!!!! 廁所都有 40尺...... 恨死我家積積+雞包了.....
老師狗狗0既廁所, 係唔係老師農場"設施" 其中一部份黎 ? 個12" 疏水泥層d泥咪好肥囉 ?
==========================================

積媽好!
啲狗狗好鬼精架, 識讀心嘅, 知你錫佢就蝦你架罅!
我地妹妹食得招積, 住得舒適, 玩得出色....認真超值!
食飽要人掃背脊, 瞓教要聽人唱歌同佢講吓嘢, 整理被舖要指定邊個架....
個衰仔仲搞笑搞嘢呀....

農場"設施"? 唔係呀! 係狗狗專屬設施黎嘅, 啲肥泥完封未動過架!
回復

mono 發表於 2010-5-7 00:55:31 |顯示全部樓層
回復 6974# JicJicmom
我家積積+雞包, 廁所唔乾淨, 佢地會大叫+長叫, 叫到你執為止.
============================
我屋企隻老爺都係,仲叫到好鬼難聽。講都無人信係貓叫。
回復

mono 發表於 2010-5-7 00:59:39 |顯示全部樓層
回復 6980# 小寶
洛神花苗啊, 好耐好耐之前問呀wah?攞的, 以為過左咁耐發芽率唔高,點知似乎粒粒都出, 有冇人要啊?
=============================================
小寶個田多咗好多農耕物。
剛剛星期日開咗田,無位添。
回復

小寶 發表於 2010-5-7 19:47:05 |顯示全部樓層
回復 7001# 花園仔
啲狗狗好鬼精架, 識讀心嘅, 知你錫佢就蝦你架罅!
我地妹妹食得招積, 住得舒適, 玩得出色....認真超值!
食飽要人掃背脊, 瞓教要聽人唱歌同佢講吓嘢, 整理被舖要指定邊個架....
個衰仔仲搞笑搞嘢呀....

農場"設施"? 唔係呀! 係狗狗專屬設施黎嘅, 啲肥泥完封未動過架!
==========================
聽到要唱歌仔先瞓,一定係當左佢地係人仔咁養啦~
回復

小寶 發表於 2010-5-7 19:53:04 |顯示全部樓層
回復 7003# mono
小寶個田多咗好多農耕物。
剛剛星期日開咗田,無位添。
===================
用盆種得唔得呀?

昨晚場雨好凶狠呀, 尖葉青莧盆底個孔塞左,
終於變左水浸青莧苗

而田果度呢, 就更加係水浸加水浸, 都好嘅, 咪作個預警
而家進行左改善去水工程,希望下次大雨唔會再水浸啦~

"放水"後的青莧~

"放水"後的青莧~

就係呢個孔喇,有e個盆的朋友要小心注意喇

就係呢個孔喇,有e個盆的朋友要小心注意喇
回復

花園仔 發表於 2010-5-8 00:23:52 |顯示全部樓層
回復 7004# 小寶
聽到要唱歌仔先瞓,一定係當左佢地係人仔咁養啦~
=============================

小寶好!
我自己都覺得有啲咁多過份架嘞! 唔係噉肉疼架!
唔單止噉架對其他嘅都係噉, 朋友都係, 所以....
回復

mono 發表於 2010-5-9 02:00:06 |顯示全部樓層
回復 7005# 小寶
用盆種得唔得呀?

昨晚場雨好凶狠呀, 尖葉青莧盆底個孔塞左,
終於變左水浸青莧苗

而田果度呢, 就更加係水浸加水浸, 都好嘅, 咪作個預警
而家進行左改善去水工程,希望下次大雨唔會再水浸啦~
===============================
盆種睇怕唔得嘑。成棵樹仔啵。
呢兩日好天,個田有無好啲呀?
回復

小寶 發表於 2010-5-10 10:54:43 |顯示全部樓層
回復 7006# 花園仔
小寶好!
我自己都覺得有啲咁多過份架嘞! 唔係噉肉疼架!
唔單止噉架對其他嘅都係噉, 朋友都係, 所以....
======================================
老師好!!

我諗唔算過份, 佢地好幸福呀!
你的愛錫行為又令我想起cobie喇~~~

我的飛碟椒突然間大得好快,唔知同大水有無關係呢?
回復

小寶 發表於 2010-5-10 10:56:51 |顯示全部樓層
回復 7007# mono

盆種睇怕唔得嘑。成棵樹仔啵。
呢兩日好天,個田有無好啲呀?

====================
我塊田好大方架, 隔離屋D水啦, 隔離再隔離D水啦, 都會流到我果度, 昨天的雨, 今早未落大雨之前都仲流緊
回復

小寶 發表於 2010-5-10 10:58:50 |顯示全部樓層
唔知係因為大水,或是天氣熱,番茄逐棵逐棵c去~
有d椒都係咁
回復

BanbieChan 發表於 2010-5-10 11:01:13 |顯示全部樓層
小寶

請問搵到蘆筍種子未呢,我尋日問過3兄仲未有呀~
回復

BanbieChan 發表於 2010-5-10 11:03:30 |顯示全部樓層
唔知係因為大水,或是天氣熱,番茄逐棵逐棵c去~
有d椒都係咁
小寶 發表於 2010-5-10 10:58

咪嚇我!我d番茄1粒都未食過呀~
回復

小寶 發表於 2010-5-10 11:08:18 |顯示全部樓層
小寶

請問搵到蘆筍種子未呢,我尋日問過3兄仲未有呀~
BanbieChan 發表於 2010-5-10 11:01 AM

哎也,無呀,得d舊種子囉.我可以去另一間問下的~
回復

小寶 發表於 2010-5-10 11:09:05 |顯示全部樓層
咪嚇我!我d番茄1粒都未食過呀~
BanbieChan 發表於 2010-5-10 11:03 AM

唔好驚住, 又可能係d泥出問題呢~
回復

月光光 發表於 2010-5-10 11:52:29 |顯示全部樓層
唔好驚住, 又可能係d泥出問題呢~
小寶 發表於 2010-5-10 11:09

我d都係咁呀小寶,仲有d果果未熟架,唯有聽天由命啦
回復

小寶 發表於 2010-5-10 13:07:46 |顯示全部樓層
我d都係咁呀小寶,仲有d果果未熟架,唯有聽天由命啦
月光光 發表於 2010-5-10 11:52 AM

原來真係timing問題~睇黎要9月再種喇~
回復

mono 發表於 2010-5-11 00:22:42 |顯示全部樓層
吓咁大獲!
我見天台個啲比我剪光哂,唔C得,有新芽出。仲走去田到發咗泰茄苗添。
回復

小寶 發表於 2010-5-19 00:18:36 |顯示全部樓層

回復 7017# mono

mono,唔好意思, 咁耐唔開舖連間舖都唔知去左邊樹
我d番茄一路c亡, c淨幾棵咋

d番茄真係食唔切架, 不過宜家無呢支歌仔唱喇~
連甜椒都唔例外, 宜家好想即刻入左時光隧道去到8-9月,咁我就可以馬上落種子

呢隻係積媽椒椒系列之 hungarian wax, 其實味 道好似甜椒,只有少少辣~

評分

查看全部評分

回復

chayote 發表於 2010-5-19 00:23:26 |顯示全部樓層
你隻匈牙利椒椒好靚wo!
回復

小寶 發表於 2010-5-19 00:32:37 |顯示全部樓層
你隻匈牙利椒椒好靚wo!
chayote 發表於 2010-5-19 12:23 AM

仲有呢隻叫積媽牌ancho pepper, 或者正名是Poblano
最好晒乾來用~

評分

查看全部評分

回復