乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209678 19822
新手農夫 發表於 2010-10-21 21:50:09 |顯示全部樓層
盡管天氣會惡化但仍然移種咗<羅馬生菜>,
並且體<60日菜心>及<意大利生菜>中間位置灑播咗啲<菠菜>種籽
=====================================
老師,你的<60日菜心>是不是移苗的?
在中間位置種菠菜不會太逼嗎? 菠菜長出後會移苗嗎?
回復

花園仔 發表於 2010-10-21 22:36:53 |顯示全部樓層
回復 13518# chutou
老師好~~
泰國橙色中型尖椒 --- d色好靚呀..點解會"閃令令"既
===============================

Chutou及大家晚上好!

新鮮摘落黎就上鏡洛梗靚啦!
椒椒本身靚, 種得好, 結果咪"閃令令"囉!

溫馨推介種得過呀, 高產易種又靚仔!
嗜辣嗰啲壇友就啱曬嘞, 使乜追求乜椒吖,
帶住薄膠手套黎郁佢對手都有啲烚烚呀!

2010-10-19-35.jpg 2010-10-21-26.jpg 2010-10-21-27.jpg 2010-10-21-33.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-21 22:48:16 |顯示全部樓層
回復 13519# kwanyeehui
呢隻雀好靚喎! 花老師自己養架?

你話嗰隻<紅耳鵯>瓦, 自來雀黎架,
使乜養吖有得食佢自然出現啦!

回復 13520# kwanyeehui
這插枝是什麼品種? 茶花?

茶花? 啲葉有冇咁厚咁長亞!!
係<毬蘭>!

2010-10-21-35.jpg 2010-10-21-36.jpg 2010-10-21-37.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-21 23:02:26 |顯示全部樓層
回復 13521# 新手農夫
盡管天氣會惡化但仍然移種咗<羅馬生菜>,
並且體<60日菜心>及<意大利生菜>中間位置灑播咗啲<菠菜>種籽
=====================================
老師,你的<60日菜心>是不是移苗的?
在中間位置種菠菜不會太逼嗎? 菠菜長出後會移苗嗎?

你有冇睇帖架?  
http://hkplants.com/thread-11235-674-1.html

中間位置種菠菜唔逼格, 先大先掹睇吓邊個快囉!
菠菜長出後會移苗嗎? -- 唔會!
呢種栽種方式施肥比較複雜, 我都係試驗性質架咋!  

2010-10-21-22.jpg 2010-10-21-23.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-21 23:16:32 |顯示全部樓層
<洛神花>果果有啲收得囉!

2010-10-21-18.jpg 2010-10-21-17.jpg 2010-10-21-16.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-21 23:26:15 |顯示全部樓層
今年首批各種<生菜>出動囉!

2010-10-21-1.jpg 2010-10-21-2.jpg 2010-10-21-3.jpg 2010-10-21-4.jpg 2010-10-21-5.jpg 2010-10-21-6.jpg 2010-10-21-7.jpg 2010-10-21-10.jpg 2010-10-21-9.jpg
回復

aj~kiss 發表於 2010-10-21 23:27:29 |顯示全部樓層
剪到嘅夜香花又標芽嘞!

所以遲啲剪都冇問題架!
花園仔 發表於 2010-10-19 00:21

老師好?點解要前剪夜香花??其他藤料植物都要剪,定期剪?
回復

花園仔 發表於 2010-10-21 23:49:57 |顯示全部樓層
回復 13527# aj~kiss
老師好?點解要前剪夜香花??其他藤料植物都要剪,定期剪?
==================================

你好!

<夜香花>係多年生植物, 每年深秋剪曬佢啲幼枝,
等佢出過啲全新枝葉第二年啲花會開得更多更靚架!

其他嘅藤科植物使唔使剪, 幾時剪, 點樣剪, 要按每種植物特性而定嘅!
回復

孖吉 發表於 2010-10-22 00:03:42 |顯示全部樓層
回復 13526# 花園仔

======================

老師,你d菜菜全部獨立包裝 (防蟲網) 要淋水咪要打開,雖煞打開唔麻煩,但係要套返上去好似都要啲工夫 add3icon
回復

花園仔 發表於 2010-10-22 00:13:23 |顯示全部樓層

回復 13529# marcuslee
老師,你d菜菜全部獨立包裝 (防蟲網) 要淋水咪要打開,雖煞打開唔麻煩,但係要套返上去好似都要啲工夫
===================================

你好!
冇難度嘅工作! 好易架咋!

就算笠防蟲網袋都唔麻煩格! 嘻嘻!    

回復 13531# marcuslee
我好担心個風打到來,我啲苦瓜仔得兩節手指咁大,條柄重係好幼,但係套咗袋就好食風,希望佢地過到呢關啦~
===================================

使乜担心啵! -- 條柄幼?

你睇個瓜直徑130mm 條柄直徑得2.5mm 面積比為2,700 : 1 呀!

回復 13533# marcuslee
明天去 shopping  
============

好吖!
呢隻啵:

2010-02-21-10.jpg 2010-02-21-9.jpg
回復

孖吉 發表於 2010-10-22 00:20:29 |顯示全部樓層
回復 13530# 花園仔

你好!
冇難度嘅工作! 好易架咋!
就算笠防蟲網袋都唔麻煩格! 嘻嘻!   
===========================
我好担心個風打到來,我啲苦瓜仔得兩節手指咁大,條柄重係好幼,但係套咗袋就好食風,希望佢地過到呢關啦~
回復

花園仔 發表於 2010-10-22 00:21:22 |顯示全部樓層
你地有冇落種籽亞?
呢隻火箭菜好好食喎, 冇苦澀味架! 又大棵, 又衿食, 又易種....

回復

孖吉 發表於 2010-10-22 00:23:56 |顯示全部樓層
回復 13532# 花園仔

你地有冇落種籽亞?
呢隻火箭菜好好食喎, 冇苦澀味架! 又大棵, 又衿食, 又易種....
明天去 shopping add10icon
回復

花園仔 發表於 2010-10-22 00:56:48 |顯示全部樓層
晚安!

<櫻桃蘿蔔>第29日

回復

muitau 發表於 2010-10-22 14:28:35 |顯示全部樓層
回復 13526# 花園仔
===================
老師,
你最尾果張啲菜既防虫網頂加多兩個防晒網,呢2日無理由晒丫,你係咪想將啲雨水減弱啲等殺傷力無咁大呢?
回復

Chubby仔仔 發表於 2010-10-22 16:56:48 |顯示全部樓層
花園仔老師,
我有想請教你呀! 我種咗幾盆蕃薯, 之前出咗好多葉我都有摘嚟食, 都幾好食嫁! 但係我聽說如果想有蕃薯就唔好摘啲葉喇! 我就响個幾月前就停止摘葉, 前後都種咗四個月, 鼓起勇氣掘佢出來睇睇, 點知一舊蕃薯都冇嘅! 啲葉仲老到食唔入口, 早知就淨係食葉啦! 其實點樣先可以種到有蕃薯呀?add2icon
回復

下午茶 發表於 2010-10-22 21:09:15 |顯示全部樓層
老師:
你D椒椒浸既..是什麼 ?
回復

花園仔 發表於 2010-10-24 23:08:37 |顯示全部樓層
回復 13535# muitau
老師,
你最尾果張啲菜既防虫網頂加多兩個防晒網,呢2日無理由晒丫,你係咪想將啲雨水減弱啲等殺傷力無咁大呢?
==================================

妹頭及大家晚上好!

拍攝嗰陣係菜菜移種後第二日早上, 間中有陽光架....
羅生嘅葉柄幾長吓架, 我唔希望佢瞓底先至加遮陽網啫,
如果只係微雨, 蓋面嘅防蟲網可緩衝雨點嘅力度, 大雨會加膠片....

今日情況:

回復

花園仔 發表於 2010-10-24 23:22:59 |顯示全部樓層
回復 13536# Chubby仔仔
花園仔老師,
我有想請教你呀! 我種咗幾盆蕃薯, 之前出咗好多葉我都有摘嚟食, 都幾好食嫁! 但係我聽說如果想有蕃薯就唔好摘啲葉喇! 我就响個幾月前就停止摘葉, 前後都種咗四個月, 鼓起勇氣掘佢出來睇睇, 點知一舊蕃薯都冇嘅! 啲葉仲老到食唔入口, 早知就淨係食葉啦! 其實點樣先可以種到有蕃薯呀?
====================================

你好!
求其都種到蕃薯架!
首先要有一個較高身嘅盤(12號), 泥厚度最好8吋以上, 土壤鬆軟最正....
除主莖外最好唔俾其他藤蔓啲根伸入泥土內....施均效肥或俾多少少磷肥,
其實求其點都種到蕃薯格, 多少大細嘅分別啫!

嗱! 除主莖外最好唔俾其他藤蔓啲根伸入泥土內(反根)

2010-10-23-13.jpg 2010-10-23-11.jpg 2010-10-23-12.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-24 23:26:40 |顯示全部樓層
回復 13537# 下午茶
老師:
你D椒椒浸既..是什麼 ?
=================

下午茶:
係<酸甜醋辣椒> -- 好正架!!  
回復