乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209694 19822
花園仔 發表於 2010-10-26 00:57:13 |顯示全部樓層
回復 13560# JicJicmom

老師晚上好~~~
好彩有老師指點~我手上種子唔多,條播會好肉赤.....  
我d布袋蓮..... 乾哂水..... 大夫無幫我淋水...
而家d根抓實哂下面d塘泥 (以前浮浮下好飄逸架嘛....) , d葉又醜怪.... 要搵日執好佢....
===========================================

晚安!

積媽, 唔緊要啦! 布袋蓮好粗生嘅!

執執佢唔使幾耐佢又生氣勃勃架罅!

回復

下午茶 發表於 2010-10-26 20:11:18 |顯示全部樓層

老師:
你棵鬼椒10吋就打花,超勁啊,
我棵鬼椒都有10吋啦,
回復

花園仔 發表於 2010-10-27 00:52:24 |顯示全部樓層

回復 13562# 下午茶

下午茶及大家好!

出邊好大風呀! 氣溫唔夠20度架!
一早就為所有嘢做好防風防凍嘅工作嘞!

當然椒椒梗係盡能力搬到冇俾大風直接吹到嘅地方喇!

2010-10-23-1.jpg 2010-10-23-5.jpg 2010-10-23-4.jpg 2010-10-23-6.jpg 2010-10-23-3.jpg 2010-10-23-2.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-27 01:01:08 |顯示全部樓層
<泰國橙色中型尖椒>第一批摘曬囉!
不過仲跟住不停開花結椒架!

第一批摘曬之前影嘅:

2010-10-18-43.jpg 2010-10-18-38.jpg 2010-10-18-39K.jpg 2010-10-18-42.jpg 2010-10-18-40.jpg 2010-10-18-41.jpg 2010-10-18-44.jpg 2010-10-18-45.jpg 2010-10-18-46.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-27 01:07:37 |顯示全部樓層
陶盤種嘅<七彩靚椒>時時都有得摘架!

2010-10-24-21.jpg 2010-10-24-41.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-27 01:15:29 |顯示全部樓層
水面上氣溫幾多度都唔關佢事嘅魚魚及水栽植物!

2010-10-24-6.jpg 2010-10-24-5.jpg 2010-10-24-30.jpg 2010-10-24-27.jpg 2010-10-24-29.jpg 2010-10-24-9.jpg 2010-10-24-48.jpg 2010-10-25-1K.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-27 01:21:41 |顯示全部樓層
移種咗體露地嘅<羅馬生菜>及<意大利生菜>苗苗!
而家丑丑地遲啲就好靚架罅!

2010-10-26-8.jpg 2010-10-26-9.jpg 2010-10-26-10.jpg 2010-10-26-11.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-27 01:33:41 |顯示全部樓層
體小寶嘅帖子內 -- 回復 8077# muitau

我啲菜心,疏極都好密,老師叫以汰弱留強方式疏,我為方便, 拔晒啲強既走

妹頭好!

<汰弱留強方式疏苗>

體苗盤中育苗時, 苗苗太密, 將弱苗掹走,
留翻啲强壯苗苗繼續培育至夠大然後移至種植地方!

體種植地灑播種籽, 苗苗太密, 將弱苗掹走,
留翻啲强壯苗苗繼續種植到大棵囉!
亦可以唔理佢等佢地互相競爭, 大嗰棵掹嗰棵食先,
呢個情況多適合小型菜蔬好似莧菜,菠菜,白菜仔....菜心都得架, 菜心苗都好好食格!

多謝老師解答,而家我都食左3水菜心苗,我驚唔使50日已經比我食晒喇

=======================================

哈哈! 我就冇你咁心急, 呢棑天氣冷涼又有陽光....
啲菜心會大得好快架, 佢側邊啲菠菜都會爸爸聲噉大嘅!

2010-10-26-2.jpg 2010-10-26-3.jpg
回復

mono 發表於 2010-10-27 14:03:24 |顯示全部樓層
老師午安!七彩靚椒真係七彩喎。靚!
記得老師有種過西洋菜。有水種同泥種。
想問:種子係向邊樹買㗎。如果插支,十吋盆插幾多支呢?
係咪淺盆己經可以?幾時可以開始種?
好多問題呢....唔該老師!
回復

花園仔 發表於 2010-10-27 15:12:33 |顯示全部樓層

回復 13569# mono
老師午安!七彩靚椒真係七彩喎。靚!
記得老師有種過西洋菜。有水種同泥種。
想問:種子係向邊樹買㗎。如果插支,十吋盆插幾多支呢?
係咪淺盆己經可以?幾時可以開始種?
好多問題呢....唔該老師!
===============================

Mill及大家好!

我係體年頭種嘅! <西洋菜>好易種, 水栽, 濕泥栽都OK架!
淺盤都可以嘅! 不過淺極都要有6吋深瓦! 插種時打斜啲啦! 嘻嘻!

插條式最易, 街市買啲老身(有根鬚)嘅西洋菜,
食咗上段, 將下段幾(3-4)條一組插落泥度, 約150mm株行距, 浸平泥面水....

用種籽灑播, 我嘅<西洋菜種籽包>係幫襯<衫兄>買嘅!
體濕泥面灑上種籽, 大咗掹疏黎食, 正!

Mill, 靜靜話俾你知喇: 10月29日我種咗一池仔<西洋菜>呀!
回復

alilovebyj 發表於 2010-10-27 21:59:14 |顯示全部樓層

回復 13568# 花園仔

哎吔,D菜菜好正啊…已想像到兩個月後的風光!

我今個秋播好唔掂,培咗幾次︳都係培咗丁「the」皇帝菜……

差不多所其他的種都發不了芽…唔通係時候買過批新種子??

唉…咁真係好陡喎!!睇黎都係買散裝算啦!

老師,衫兄有無好介紹呢……例如幾多天菜心啊,芥蘭啊等等…

PS D靚掓又紅又紫,好靚啊!
回復

花園仔 發表於 2010-10-27 23:32:45 |顯示全部樓層
大家好!
呢棑啲十字科植物出現好多<青蟲>及<狗蚤仔>為禍!
<青蟲>易啲對付, <狗蚤仔>就麻煩好多嘞!
以下係我體小寶嗰邊回應呢個問題嘅帖文:

老師好!
菜心, 白菜, 蘿白等好多狗虱仔呀! 可以點做呀?
有些在網室內, 有些在露地~

網室易搞啲, 封實佢先噴噴囉!
露地就要噴大啲範圍及用架生吸吸幫手至搞得掂嘞!

係喎, 我可以用膠布封住才噴, 藥力維時D~
我睇網話要噴埋四周圍, 因為佢地响泥入面出世的.

露地噴噴:
採取<回>字方式噴灑農藥,
假如目標地係內口字, 先噴外圍, 然後噴目標地,
當噴灑目標地時, 啲狗蚤仔跳向四週, 但四週已噴咗農藥,
啲狗蚤仔只有再跳得更遠先可活命! 相信短期內唔會返得翻轉頭嘅!

仲有補充一下, 封實網室噴噴嘅目的係唔俾啲狗蚤仔體噴藥過程中跳脫,
等藥性减弱時跳返入黎, 佢冇定走就會全部體網室內C曬啦! 嘻嘻!
回復

花園仔 發表於 2010-10-27 23:45:51 |顯示全部樓層
回復 13571# alilovebyj

回復 13568# 花園仔

哎吔,D菜菜好正啊…已想像到兩個月後的風光!

我今個秋播好唔掂,培咗幾次︳都係培咗丁「the」皇帝菜……

差不多所其他的種都發不了芽…唔通係時候買過批新種子??

唉…咁真係好陡喎!!睇黎都係買散裝算啦!

老師,衫兄有無好介紹呢……例如幾多天菜心啊,芥蘭啊等等…

PS D靚掓又紅又紫,好靚啊!
==================================

Alison好!

種籽好重要架! 出芽率最關鍵係種籽嘅新鮮度!
我近棑體衫兄買嘅生菜, 菜心及菠菜出芽率都極高,
其他你請教積媽佢地好嘞, 嘻嘻!  

爸爸聲冒出頭嘅菠菜(日本種大陸出品種籽)

2010-10-27-11.jpg 2010-10-27-13.jpg 2010-10-27-12.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-27 23:50:51 |顯示全部樓層
今日收咗啲<洛神花>果果!

2010-10-27-8.jpg 2010-10-27-9.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-27 23:54:00 |顯示全部樓層
回復 13562# 下午茶
老師:
你棵鬼椒10吋就打花,超勁啊,
我棵鬼椒都有10吋啦,
=======================

下午茶好!
係亞, 椒椒好快大, 今日成12吋高囉!

2010-10-27-16.jpg 2010-10-27-17.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-28 00:01:28 |顯示全部樓層
寒流到!
琴日傍晚已將朋友送黎嘅<毬蘭插苗>搬到玻璃房內置恆溫26度嘞!
諗起都好笑, 人魚花都係呢個溫度呢, 皆大歡喜囉!
今朝見佢地好精神啵, 稍後攞翻出去曬太陽....

<空氣草>唔怕凍照樣開花呢!

回復

花園仔 發表於 2010-10-28 00:25:55 |顯示全部樓層
補充一下Y牌長條<秋葵>採摘注意事項:

Y牌長條<秋葵> 由開花結果至停止膨大都係4-5日架咋, 一般可生長到8吋長架!
最好就趁嫩摘食啦, 尤其係用佢黎白灼時最好係開花結果3日內採收(5吋左右)好鮮嫩林滑架!
切碎烹調就可以體停止膨大時採收(約7-8吋)質感強啲, 唔嘥嘢吖馬!

日日有花開嘅<秋葵>

回復

花園仔 發表於 2010-10-28 00:41:46 |顯示全部樓層
晚安!

<木瓜>嘅小時候及現在:

2010-05-02-3.jpg 2010-10-27-34.jpg
回復

mono 發表於 2010-10-28 15:39:19 |顯示全部樓層
回復 13570# 花園仔
我係體年頭種嘅! <西洋菜>好易種, 水栽, 濕泥栽都OK架!
插條式最易, 街市買啲老身(有根鬚)嘅西洋菜,
食咗上段, 將下段幾(3-4)條一組插落泥度, 約150mm株行距, 浸平泥面水....
用種籽灑播, 我嘅<西洋菜種籽包>係幫襯<衫兄>買嘅!
體濕泥面灑上種籽, 大咗掹疏黎食, 正!
============================================
唔該晒老師!今年試下種先。
回復

grand 發表於 2010-10-28 18:03:34 |顯示全部樓層
老師我有野問,我睇帖睇到有將D泥焗,噤焗泥係唔係要密佈嫁?另外追肥加骨粉係點加嫁.還有海澡水又係咩野.
回復