乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209690 19822
花園仔 發表於 2010-10-28 23:34:39 |顯示全部樓層
回復 13580# grand
老師我有野問,我睇帖睇到有將D泥焗,噤焗泥係唔係要密佈嫁?另外追肥加骨粉係點加嫁.還有海澡水又係咩野.
================================

焗 -- 梗係冚密架啦!

因為<骨粉>係未發酵嘅, 所以追肥加骨粉唔好直接店到啲根.
可以體距主莖遠啲揾幾個點(盤邊或樹冠範圍)挖開泥面, 放入骨粉與泥土撈勻,
然後冚翻泥土體面上就OK啦!

<海澡水>未用過唔識答!
回復

花園仔 發表於 2010-10-28 23:57:14 |顯示全部樓層
大家好!

北風呼呼! 我體向北邊嘅地方種咗两盤<乜乜乜椒>
佢地原產地係好熱地方, 寒冷天氣對佢地已經唔多適合架罅,
仲成晚俾啲北風吹到彎腰駝背真係折磨囉, 真係驚佢....

對物如人啫, 點樣係愛嘅表現呢?
只要用多幾分鐘啫, 佢地就免受長時間嘅折磨洛,
點解咁吝嗇喎, 立刻做咗两個防風罩....

椒椒又開心翻囉!

2010-10-27-27.jpg 2010-10-27-26.jpg 2010-10-28-20.jpg 2010-10-28-19.jpg 2010-10-28-18.jpg 2010-10-28-17.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-29 00:14:54 |顯示全部樓層
將採摘落黎嘅<洛神花>果果曬乾先,
用黎沖飲品或煮汁做啫喱, 蒟蒻....

回復

花園仔 發表於 2010-10-29 00:20:11 |顯示全部樓層

講開追肥, 早上同木瓜加咗啲乾肥呢....
冬天快到嘞, 除咗平時有俾開嘅花生麩水外, 呢次加咗啲乾肥.
乾肥主要係花生麩粉粒及雞屎肥粒, 體上面加蓋嘅係吽緊而未腐嘅葉草,
佢地會繼續腐熟嘅, 遲啲會再體繼續腐熟嘅葉草上面再加啲乾肥,
然後會冚翻啲泥上面, 就完成木瓜越冬儲存養份嘅工作嘞!

一般果木體冬天來臨前會加啲混合肥架, 下年結果就多又甜囉!
方法係體樹冠範圍內挖多個坑洞, 落啲混合肥再與泥土撈勻, 再冚翻泥上面就OK嘞

2010-10-28-16.jpg 2010-10-28-13.jpg 2010-10-28-14.jpg 2010-10-28-15.jpg 2010-10-28-12.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-29 00:24:24 |顯示全部樓層
<藤三七>啲葉片又大又厚....好食有益!

2010-10-26-7.jpg 2010-10-28-21.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-29 00:29:09 |顯示全部樓層
<雷公鑿苦瓜>嘅第二波開始

2010-10-27-22.jpg 2010-10-27-32.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-29 00:37:30 |顯示全部樓層
補充一下Y牌長條<秋葵>採摘注意事項:

Y牌長條<秋葵> 由開花結果至停止膨大都係4-5日架咋, 一般可生長到8吋長架!
最好就趁嫩摘食啦, 尤其係用佢黎白灼時最好係開花結果3日內採收(5吋左右)好鮮嫩林滑架!
切碎烹調就可以體停止膨大時採收(約7-8吋)質感強啲, 唔嘥嘢吖馬!

日日有花開嘅<秋葵>

噉即係日日有得摘啦

回復

花園仔 發表於 2010-10-29 00:43:22 |顯示全部樓層
<鷹爪蕃薯葉>嘅更生完成

回復

花園仔 發表於 2010-10-29 00:46:38 |顯示全部樓層
<百里香>都應該更新囉!

2010-10-28-6.jpg 2010-10-28-6K.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-29 00:48:21 |顯示全部樓層

更新OK咗啦!

新嗰盤<百里香>插枝成功並生出新枝葉, 軟荏荏笪體泥面,
淋水時好易將啲泥沙粘咗落枝葉上, 唔靚及易吽爛架,
加塊網分隔等棵嘢長多啲枝葉, 硬淨啲就攞走架罅!

2010-10-28-9.jpg 2010-10-28-8.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-29 00:50:36 |顯示全部樓層
晚安!

回復

孖吉 發表於 2010-10-29 00:51:33 |顯示全部樓層
花老師晚安
回復

soy 發表於 2010-10-29 11:01:56 |顯示全部樓層
椒椒有個呁好的安樂窩一定好開心咯~
請問老師乾肥即什麼肥?  只用乾的草嗎?  有什麼好處呢?
<百里香>更新加個網真係好得,又學到野喇!  thanks!
回復

soy 發表於 2010-10-29 11:12:58 |顯示全部樓層
借問老師日本種菠菜跟普通菠菜有什麼分別呢?
又見外國的沙律菠菜又唔同嘎喎~  唔知邊度有外國的沙律菠菜種子賣呢?
thanks!
回復

花園仔 發表於 2010-10-30 00:16:30 |顯示全部樓層

孖吉, 蛙太及大家好!

回復 13593# soy
椒椒有個呁好的安樂窩一定好開心咯~
梗係! 人一樣啫!

請問老師乾肥即什麼肥?  只用乾的草嗎?  有什麼好處呢?
哦, 你講嗰棵木瓜加乾肥嘅嘢瓦?
冬天快到嘞, 除咗平時有俾開嘅花生麩水外, 呢次加咗啲乾肥.
乾肥主要係花生麩粉粒及雞屎肥粒啫, 體上面加蓋嘅係吽緊而未腐嘅葉草,
佢地會繼續腐熟嘅, 遲啲會再體繼續腐熟嘅葉草上面再加啲乾肥,
然後會冚翻啲泥上面, 就完成木瓜越冬儲存養份嘅工作嘞!

一般果木體冬天來臨前會加啲混合肥架, 下年結果就多又甜囉!
方法係體樹冠範圍內挖多個坑洞, 落啲混合肥再與泥土撈勻, 再冚翻泥上面就OK嘞!

<百里香>更新加個網真係好得,又學到野喇!  thanks!
新嗰盤<百里香>插枝成功並生出新枝葉, 軟荏荏笪體泥面,
淋水時好易將啲泥沙粘咗落枝葉上, 唔靚及易吽爛架,
加塊網分隔等棵嘢長多啲枝葉, 硬淨啲就攞走架罅!

回復 13594# soy
借問老師日本種菠菜跟普通菠菜有什麼分別呢?
又見外國的沙律菠菜又唔同嘎喎~  唔知邊度有外國的沙律菠菜種子賣呢?
thanks!
哈哈! 噉又唔知啵, 衫兄話嘅照搬咋!
菠菜種類好多架, 一般人冇細心留意啫....
外國嘅菠菜種籽多數體花墟附近啲舖有得賣嘅!   

今日移種咗盤<日本種菠菜>

回復

花園仔 發表於 2010-10-30 00:30:56 |顯示全部樓層

雖然呢度氛圍比出邊嘅氣溫仲冷,
唔緊要嘅, 遲啲大家種到嘢就會熱鬧翻架啦!

盤種嘅<意大利生菜>唔使好耐就會膨大架罅!

<沙律生菜>苗苗體陽光下特別出色!

回復

花園仔 發表於 2010-10-30 00:40:48 |顯示全部樓層
唔笠袋就算避得過果蠅都仲有各種蟲蟲架!

回復

花園仔 發表於 2010-10-30 00:44:16 |顯示全部樓層
晚安!

正品嘅<白花蛇舌草>種籽將要採收嘞!

回復

花園仔 發表於 2010-10-30 23:23:38 |顯示全部樓層
10日前落種籽嘅<日本種菠菜>出真葉囉!

順便講吓呢隻菠菜啦, 佢係普通品種黎嘅, 同平日食開嗰啲差唔多架咋!
注意呢啲菠菜同可以做沙律嗰隻唔同架!
如果諗住做沙律用途就要買啲專門做沙律嘅菠菜種籽嘞!
呢啲種籽(日本或歐洲品牌)價格比較貴, 亦好少人種....
聽講衫兄都冇得賣, 而且我對此菜亦冇甚興趣呢! 嘻嘻!

2010-10-30-10.jpg 2010-10-30-8.jpg 2010-10-30-9.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-31 00:32:23 |顯示全部樓層
晚安!

琴日為奀之之嘅<韭菜>追加咗啲肥料!
為加強佢嘅根莖發展我用咗偏磷已發酵嘅<肉骨粉>!

點加? 先幾日答過嗰位壇友架罅(佢有冇睇到就唔知嘞!)
冇所謂啦! 講多次啫....

因為<骨粉>係未發酵嘅, 所以追肥加骨粉唔好直接店到啲根.
可以體距主莖遠啲揾幾個點(盤邊或樹冠範圍)挖開泥面, 放入骨粉與泥土撈勻,
然後冚翻泥土體面上就OK啦!

2010-10-29-17.jpg 2010-10-29-18.jpg 2010-10-29-19.jpg 2010-10-29-20.jpg
回復