乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209636 19848
花園仔 發表於 2010-5-10 23:03:10 |顯示全部樓層
回復 11834# maggieklliu

老師 , 見到你D睡蓮就諗起你D荷葉飯....我病咗本來冇咩胃口 , E家講起就想食

瑪姬, 講起荷葉飯兄日都要睇吓棵牡丹荷花而家點至得嘞!

回復 11836# lamolympia

老師~又再見到你D睡蓮啦,今年好似仲靚過舊年喎!

愛美麗, 今年嘅睡蓮梗係靚啦, 落足肥吖馬!

回復 11840# 小牛

老師好!
老師 d 睡蓮相好靚呀!

小牛好!
睡蓮靚! 啲相就差啲嘞, 鏡頭還原能力弱, 表達方式膚淺....
唔好笑我啦!!

回復 11839# peggykyw

老師, 你D無花果見到都好想食, 流晒口水呀!

peggykyw, 啲無花果俾朋友仔摘咗囉!

綠紫蘇嘅花

回復

花園仔 發表於 2010-5-10 23:15:36 |顯示全部樓層
回復 11838# 小寶

老師好!
會唔會係白茄子來架??
======================

小寶好!
我係體同一種籽包度取苗嘅, 點知....
睇黎好大機會係白茄子嘞, 過幾日就開估啦!

另一棵開花嘅茄子, 雌蕊長翻少少但花柄幼弱咗啲啲呢!  

2010-05-08-40.jpg 2010-05-08-39.jpg
回復

cotton 發表於 2010-5-10 23:19:10 |顯示全部樓層
花園仔老師 . . 的菜係出咗芽勒 . . 我用既栽培泥  . . 水應該都係適當地澆
但係只要佢地不繼長高 . . 係咪唔正常? . . 因為我見你栽種既菜, 菜苖唔係咁既樣 . .  

其實, 未長夠三四片葉 . . 去分盤 . . 係咪都要加肥呢?

請幫忙 . . 謝謝
回復

花園仔 發表於 2010-5-10 23:43:08 |顯示全部樓層

回復 11835# cotton
Hi . .你好呀 . . 花園仔 . . 我係新手嚟 . . 你既大作 . . 我已經追咗三份一 . . still努力中 . .
我自己攪既小小小香園 . . 今晚都有的模樣 . . 未有裝燈 . . 聽朝 . . 有相 . . 再update大家
我而家有棵買既朝天椒 . . 重未見轉色 . . 大約要几耐先會轉紅呢?? . . 昨天我先將他轉盤 . . 另加古早肥 . . hee . . 好期待 . . cu
呢度有相 :
http://www.hkplants.com/redirect ... 5599&pid=818837

朝天椒係辣椒類中最容易種架嘞, 耐心啲啦!

回復 11837# cotton

花園仔老師 . . 我已經係好几日前落咗種子 . . 種几樣不同的菜 . . 有沙律菜, 白菜仔, 通菜 及莧菜 . .
好開心呀 . . 啱啱見到佢地有芽出勒 . . heehee ^o^
想問問 . . 到佢出咗几塊葉 . .要分盆移種 . . 除咗要考慮株距 . . 咁個盆底 . . 係咪一樣 . . 要做層基肥 (花生夫 + 牛骨粉) . . 再鋪上花泥 或 培養土呢? . .
定係 . . 不用做基肥 . . 在分盆移種後 . .  就咁係株邊(一定距離) . . 加肥(花生夫 + 牛骨粉)
請指教 . . million thx.

你指用嘅兩個方法都可行!
我喜歡採用前者(分隔層清晰), 因控制容易安全性高!
後者因盤面積唔會大及株行距窄, 加肥比較難, 因係未發酵完成如太接近主根會危險!

回復 11843# cotton

花園仔老師 . . 的菜係出咗芽勒 . . 我用既栽培泥  . . 水應該都係適當地澆
但係只要佢地不繼長高 . . 係咪唔正常? . . 因為我見你栽種既菜, 菜苖唔係咁既樣 . .  
其實, 未長夠三四片葉 . . 去分盤 . . 係咪都要加肥呢?
請幫忙 . . 謝謝

苗苗長了了除咗唔夠肥外最大原因係唔夠陽光!
棵苗夠強壯至移苗穩陣啲, 我育苗嘅泥含肥份架!

尖葉莧菜做咗基底肥幾密都唔怕啦!

2010-05-07-2.jpg 2010-05-07-4.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-10 23:57:12 |顯示全部樓層
呢棑天氣對韮菜好有利呢!

回復

花園仔 發表於 2010-5-10 23:58:57 |顯示全部樓層
苦麥菜都爸爸聲大嘞!

回復

花園仔 發表於 2010-5-11 00:03:14 |顯示全部樓層
木瓜苗長大中, 千祈唔好水浸亞!

回復

花園仔 發表於 2010-5-11 00:06:02 |顯示全部樓層
荷蘭?豆進展良好!

2010-05-06-23.jpg 2010-05-08-13.jpg 2010-05-08-14.jpg
回復

cotton 發表於 2010-5-11 00:07:24 |顯示全部樓層
回復 11844# 花園仔

老師 . . 嘩 . . 你的菜好好呀 . . 好想食呀 . . . meanwhile, 多謝晒你咁只細既回覆 . . 真的很感謝你 . .

我會繼續努力 . . ga . . ^o^
回復

花園仔 發表於 2010-5-11 00:10:08 |顯示全部樓層
加拿大四季豆迎頭趕上!
好多豆豆呀 -- 仲好好食添!

2010-05-10-12.jpg 2010-05-10-13.jpg 2010-05-10-14.jpg
回復

hellokitty_971 發表於 2010-5-11 00:17:21 |顯示全部樓層
老師, 你既海南糯米粟肥嘟嘟add6icon
回復

花園仔 發表於 2010-5-11 00:27:36 |顯示全部樓層
回復 11849# cotton
老師 . . 嘩 . . 你的菜好好呀 . . 好想食呀 . . . meanwhile, 多謝晒你咁只細既回覆 . . 真的很感謝你 . .
我會繼續努力 . . ga . . ^o^
==================

梗係要努力啦! 吹水有談天說地版吖馬!

嗱! 萬事起頭難, 只要俾啲心機....
睇吓就算唔啱造嘅沙律生菜都會種得靚架!

2010-03-22-10.jpg 2010-03-26-27.jpg 2010-04-02-4.jpg 2010-04-07-2.jpg 2010-04-23-11.jpg 2010-04-30-5.jpg 2010-05-05-19.jpg 2010-05-08-7.jpg 2010-05-08-9.jpg 2010-05-08-8.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-11 00:37:18 |顯示全部樓層
回復 11851# hellokitty_971
老師, 你既海南糯米粟肥嘟嘟
=================

你隻狗狗夠肥嘟嘟啦!

種體大龍缸呢幾棵海南糯米粟都肥嘟嘟架, 落夠肥架馬!
仲有呢棑無情情大風大雨梗係要綁綁佢啦!

2010-05-10-3.jpg 2010-05-10-4.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-11 00:51:02 |顯示全部樓層
美國圓形金色南瓜現時情況

2010-05-09-13.jpg 2010-05-09-12.jpg 2010-05-09-11.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-11 00:53:05 |顯示全部樓層

心薯好高囉!

2010-05-09-10.jpg 2010-05-09-9.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-11 00:59:31 |顯示全部樓層
沙葛好靚喎, 雖然四面楚歌....

2010-05-09-14.jpg 2010-05-09-15.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-11 01:06:50 |顯示全部樓層
好夜罅! 講晚安前請睇吓快樂嘅小魚魚囉!
原本有靚靚睡蓮架, 怕你地悶囉, 兄晚先啦!

2010-05-09-26.jpg 2010-05-09-28.jpg 2010-05-09-31.jpg
回復

JodieC 發表於 2010-5-11 01:51:53 |顯示全部樓層

老師您好... 晚安/早晨..
近排忙d.. 少左上黎.. 不過一有時間會即刻上黎追番d帖啦... 係呢.. 有d問題想請教一下老師... 麻煩O西.. ^^

Q1 : 通菜 : 唔知點解.. 我d通菜梗有細刺既? 係咪我種得唔好攪到佢咁呢? 唔夠泥會有影響嗎? 係咪老呢?
種子 : 陳正記 / 4月1日落種 / 綠色苗盤

Q2 : 蜜糖豆 :
        a. 今朝見開左兩朵花, 會唔會太早/ 太遲呢?
        b. 算唔算有白粉病呢?
        c. 點解頂部有d葉燶左邊既.. 無啦啦.. 乜都無落過..
種子 : 黃三兄 / 4月1日落種 / 發泡膠箱

Q3 : 糯米栗 : 上星期換盤時都好綠.. 係有2棵乾過水.. 枯黃左1片葉.. 今朝見佢地好似黃左d..但係高左.. 係咪有問題呢? 我而家應該點做呀?
種子 : 黃三兄 / 4月14 & 28日落種 / 1"x1" 苗盤發苗 / 用吽肥泥 (15/3開始吽)

Q4 : 生菜 : 食得未呢 ?
種子 : 陳萬合 / 3月22日落種

回復

giveupaguy 發表於 2010-5-11 09:32:55 |顯示全部樓層
回復 11845# 花園仔

老師好.
    九菜好粗好靚仔. 請問老師買的是什麼品種/名稱?
    因我都種左一點...但唔知係唔係品種問題.佢好"了"
回復

cotton 發表於 2010-5-11 19:32:38 |顯示全部樓層
回復  cotton
Hi . .你好呀 . . 花園仔 . . 我係新手嚟 . . 你既大作 . . 我已經追咗三份一 . . still努力 ...
花園仔 發表於 2010-5-10 23:43

老師 . . 想請問下呢的係咪叫做長了了 . ? 咁係咪再種都冇用架勒?

佢地係沙律生菜嚟架 . . heee . . 綠色個個係隔蟲綱 . . from $10蚊店
回復