乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209635 19848
花園仔 發表於 2010-5-13 21:02:41 |顯示全部樓層
回復 11899# JicJicmom
回復 11895# 花園仔
老師早晨呀 ~~~
積媽覺得呢個晚安POST 好正~~ 隔住個網, 都睇到網室入面好企理, 菜菜真幸福~~~ ^^
積媽響曲奇帖度, 見有版友提及蘿蔔惹蚜虫的問題, 老師有無乜野心得/ 意見呢? 會唔會呢一類塊根類植物會特別受蚜虫青睞 ?
以前種櫻桃蘿蔔 , 積媽都好快會發現佢有蚜虫 (咁多植物佢一定係第一種中招的.....)
第一次種白蘿蔔 , 成棵都係 .....嚇死我, 家下有陰影, 唔敢種.....
積媽聽人講, 無蟻就無蚜虫, 係真的嗎?
麻煩哂阿老師~~ ^^
==================================

積媽好!
蚜蟲鍾意生長體陰濕葉密唔通爽嘅地方, 有冇蟻都有佢影踪架喇, 只係有蟻嘅地方就特別多啫,
如你有留意我近來關於茄子嘅帖子, 你就會發覺茄子嘅葉特別靚, 之前又係被蚜蟲摧殘嘅.
我係首先用<蟑蟻淨>趕走曬啲蟻, 消滅蚜蟲用<蛇床子素>, 結果蟲患受到控制囉!(有圖架!)

你同小寶嘅<飛碟辣椒>都有椒椒嘞, 我呢盤就黎摘得囉!

2010-05-13-13.jpg 2010-05-13-8.jpg 2010-05-13-6.jpg
回復

小巫 發表於 2010-5-13 21:06:26 |顯示全部樓層
回復 11892# 花園仔

花老師,好犀利,這個時候都可以種到桑樹出果果,現在我想買桑果,一粒都買唔到,我之前插枝的桑樹,現在只有2,3塊葉仔..
回復

花園仔 發表於 2010-5-13 21:18:57 |顯示全部樓層
回復 11900# Maya
花園仔老師~ 最近買左青提子同番茄0係天台種,你幫幫眼睇下d相,佢地係咪有病呢?d葉好似好有問題。。。
究竟有咩辦法可以好返呀?? 麻煩你啊!~~~
=============================

你好!
青提子同蕃茄啲葉的確係病癥.
大多買盤栽都會有呢啲問題架罅!
原因係售前重藥(防蟲)重肥(谷果),
到買家手後藥力減退啲蟲菌又再度入侵囉!

我對應方法體舊帖常提架, 亦唔係啱每個人心水, 唔重複講嘞!

簡單啲咪剪走黄老殘葉, 噴藥囉!
回復

花園仔 發表於 2010-5-13 21:30:51 |顯示全部樓層
回復 11902# 小巫
回復 11892# 花園仔

花老師,好犀利,這個時候都可以種到桑樹出果果,現在我想買桑果,一粒都買唔到,我之前插枝的桑樹,現在只有2,3塊葉仔..
==================================

你好!
佢未生夠根啫, 遲啲同我一樣啲枝葉多到要剪剪剪呢!
11901#下圖 -- 左上嗰棵桑樹就係剪完又狂生翻枝葉仲出埋桑果架罅!
回復

花園仔 發表於 2010-5-13 22:50:14 |顯示全部樓層
<長尖椒>續漸成熟嘞, 留翻隻做種籽外會食曬佢囉!
剪曬啲黄老殘影翻張相做記錄先....

2010-05-13-1.jpg 2010-05-13-2.jpg 2010-05-13-12.jpg 2010-05-13-11.jpg 2010-05-13-12K.jpg 2010-05-13-15.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-13 22:58:08 |顯示全部樓層
<火箭菜>就黎可以採收種籽囉!

2010-05-13-19.jpg 2010-05-13-16.jpg 2010-05-13-17.jpg
回復

chayote 發表於 2010-5-13 23:08:04 |顯示全部樓層

我試左la!節瓜不需後熟,可以即日收即日取種

回復

花園仔 發表於 2010-5-13 23:15:59 |顯示全部樓層

回復 11907# chayote
噉咪幾好!

又, 我啲吹波節瓜開花嘞 -- 男人俱樂部囉!

我只留一個做種籽外全部趁嫩食! 節瓜老咗整乜都唔好食嘅!
回復

chayote 發表於 2010-5-13 23:27:43 |顯示全部樓層
回復 11908# 花園仔
噉咪幾好!
又, 我啲吹波節瓜開花嘞 -- 男人俱樂部囉!
===================================================
我都開左好多吹波腳瓜!
不過最好跳華爾茲禁!男女一齊跳舞!甘就又可以等整節瓜盅!
回復

花園仔 發表於 2010-5-13 23:43:00 |顯示全部樓層
講晚安前睇埋祖孫三代嘅<美國翠莉蘆薈>先啦!

前面阻頭阻勢嘅椒椒唔使理佢囉!

回復

JicJicmom 發表於 2010-5-14 00:10:18 |顯示全部樓層

回復 11905# 花園仔
老師晚上好 ~~~
老師0既工作間好舒適呀~ 我估我都要整番套檯椅 , 唔好成日企 / 屈腰 / 踎 ..... 年紀大機器壞呀....
我同小寶今早都傾開飛碟椒, 我話老師你盤 UFO 咁大冧 , 我0個盤一路種一路長, 真係擔心. 舊年打風就抱住D粟米/洛神花走出走入.
今年睇怕都要抱椒囉  ~
多謝老師對KO蚜虫0既經驗分享, 蟑蟻淨同蛇床子素我都買左響度. 上次有蚜虫剛想拎黎用, 天氣突然轉凍, 蚜虫馬上消失左..... 變成無用武之地~ ( 大吉利是..... )
我估今年我有番D信心去種蘿蔔囉 ~ 再次唔該老師 ~
回復

kerorozIL 發表於 2010-5-14 00:12:40 |顯示全部樓層
回復  kerorozIL
回復  chayote

小朋友們唔好體我個帖度吹水!
花園仔 發表於 2010-5-13 23:57

SORRY!!
回復

花園仔 發表於 2010-5-14 00:32:54 |顯示全部樓層

回復 11914# JicJicmom
回復 11905# 花園仔
老師晚上好 ~~~
老師0既工作間好舒適呀~ 我估我都要整番套檯椅 , 唔好成日企 / 屈腰 / 踎 ..... 年紀大機器壞呀....
我同小寶今早都傾開飛碟椒, 我話老師你盤 UFO 咁大冧 , 我0個盤一路種一路長, 真係擔心. 舊年打風就抱住D粟米/洛神花走出走入.
今年睇怕都要抱椒囉  ~
多謝老師對KO蚜虫0既經驗分享, 蟑蟻淨同蛇床子素我都買左響度. 上次有蚜虫剛想拎黎用, 天氣突然轉凍, 蚜虫馬上消失左..... 變成無用武之地~ ( 大吉利是..... )
我估今年我有番D信心去種蘿蔔囉 ~ 再次唔該老師 ~
=================================================

積媽,
嗰張工作枱係女士專用嘅, 只可以做輕可嘢架咋!
張枱係燒烤用嘅開合塑膠枱, 雖然係意大利產品, 都係做唔到粗重嘢架!
建議張枱用實淨料, 噉就乜嘢工作都暢順安全啦!

種蘿蔔好吖, 不過唔好太密集囉!

積媽嘅火球花有花苞洛, 我呢盤都似似哋有啵!

回復

小昭 發表於 2010-5-14 04:05:08 |顯示全部樓層
花園仔老師,好開心見到你那棵UFO椒成熟,有得吃了,會唔好辣?
煩請賜教一下,無論各類椒,大約要等多久才成熟,還有我棵黃椒,不知為何現長出椒,椒身部份上有網紋,是否受感染,如何處理,謝謝老師解答。add3icon
回復

JicJicmom 發表於 2010-5-14 09:56:47 |顯示全部樓層
回復 11914# 小昭
煩請賜教一下,無論各類椒,大約要等多久才成熟,還有我棵黃椒,不知為何現長出椒,椒身部份上有網紋,是否受感染,如何處理,謝謝老師解答。
=====================================================================================
早晨呀小昭~~
老師未返我答下先....
隻隻椒都有唔同生長速度, 大家都好難答到你呀 , 你都係觀察椒椒0既情況至可以略知一二. 而且仲會受其他因素 ( 陽光,水份, 養份,肥料等等) 影響.
如果係種子包0既種子, 都會響包裝上有提及.
你0既椒椒 , 可以拍照然後大家研究一下呢~
回復

小牛 發表於 2010-5-14 15:58:57 |顯示全部樓層
嗰張工作枱係女士專用嘅, 只可以做輕可嘢架咋!
張枱係燒烤用嘅開合塑膠枱, 雖然係意大利產品, 都係做唔到粗重嘢架!
建議張枱用實淨料, 噉就乜嘢工作都暢順安全啦!
================================
老師好!
老師張工作枱真係好企理,放花盆既枱面都可以白雪雪!!
回復

太陽神 發表於 2010-5-14 23:22:10 |顯示全部樓層
花老師:
你的瓜瓜菜菜咁大咁多咁靚,可否教教我落肥的注意事項?挖洞埋骨粉這一類緩解肥,要多長的時間細菌才可把骨粉分解成有用的材料,換言之,要待多久肥料才可被植株吸收呢?當我見有瓜bb時心思思想落骨粉谷肥佢,但又擔心d肥分解得太慢,到收成時都未吸收完、未消化完,結果將d銷酸鹽食左落肚變左亞銷酸鹽。
回復

Maya 發表於 2010-5-14 23:48:59 |顯示全部樓層
回復 11903# 花園仔

謝謝花園仔回覆!等我用d關鍵字爬下舊文先!~~
回復

花果山 發表於 2010-5-14 23:53:58 |顯示全部樓層
回復 11883# cotton
花老師,唔好意思!阻你少少地方
hi,cotton你好!
唔好意思!咁遲先覆你..
我之前做咗個少少防蟲室.d網係元朗陳x記買.披口到不得了,車到傻咁滯..
呢兩日又做咗個防蟲網架.d網係五金鋪買既蚊網(綠色膠果d)需然窄封d,但起碼唔會披口,易控制.
我就咁企係個架度,一路度一路用線連,全程唔駛用衣車.(不過整得唔靚)
回復

花園仔 發表於 2010-5-15 00:19:29 |顯示全部樓層
回復 11919# 花果山
回復 11883# cotton
花老師,唔好意思!阻你少少地方
hi,cotton你好!
唔好意思!咁遲先覆你..
我之前做咗個少少防蟲室.d網係元朗陳x記買.披口到不得了,車到傻咁滯..
呢兩日又做咗個防蟲網架.d網係五金鋪買既蚊網(綠色膠果d)需然窄封d,但起碼唔會披口,易控制.
我就咁企係個架度,一路度一路用線連,全程唔駛用衣車.(不過整得唔靚)
=======================================================

花果山好!
對付散口防蟲網布, 邊位摺叠後用釘書機釘壓接駁都OK架!
回復