乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209633 19848
花園仔 發表於 2010-5-11 20:01:37 |顯示全部樓層
回復 11858# JodieC
老師您好... 晚安/早晨..
近排忙d.. 少左上黎.. 不過一有時間會即刻上黎追番d帖啦... 係呢.. 有d問題想請教一下老師... 麻煩O西.. ^^

Q1 : 通菜 : 唔知點解.. 我d通菜梗有細刺既? 係咪我種得唔好攪到佢咁呢? 唔夠泥會有影響嗎? 係咪老呢?
種子 : 陳正記 / 4月1日落種 / 綠色苗盤

你好!
青骨通菜好可憐, 噉大棵仲用苗盤種! 塵正記有大型菜盤賣吖!
細刺問題唔係咁清楚, 我啲青骨通菜種籽都係塵正記買嘅,
啲菜麻麻哋好食啫, 都係鍾意白骨水蕹菜洛!

Q2 : 蜜糖豆 :
        a. 今朝見開左兩朵花, 會唔會太早/ 太遲呢?
        b. 算唔算有白粉病呢?
        c. 點解頂部有d葉燶左邊既.. 無啦啦.. 乜都無落過..
種子 : 黃三兄 / 4月1日落種 / 發泡膠箱

a. 冇話早或遲嘅, 開花受天氣, 水份, 肥料及種籽質量影響....
b. 相片唔清楚.
c. 水多或棑水唔好引至吽爛啲根, 或吸收唔到.
    缺水或肥多肥少(例如氮多鉀少), 乾風都會架.

Q3 : 糯米栗 : 上星期換盤時都好綠.. 係有2棵乾過水.. 枯黃左1片葉.. 今朝見佢地好似黃左d..但係高左.. 係咪有問題呢? 我而家應該點做呀?
種子 : 黃三兄 / 4月14 & 28日落種 / 1"x1" 苗盤發苗 / 用吽肥泥 (15/3開始吽)

換盤後未適應啫, 啲根都未生穩有肥泥都吸收唔到格, 欠陽光....
又, 粟米係大種嘢1"x1" 苗盤有幾多空間俾佢生多啲根亞!!! -- 我用3吋軟盤!

Q4 : 生菜 : 食得未呢 ?
種子 : 陳萬合 / 3月22日落種

你覺得夠大棵咪食得囉! 種咗幾耐冇關係格!

<青骨通菜>種籽都係塵正記買嘅!

2010-05-11-46.jpg 2010-05-11-41.jpg 2010-05-11-48.jpg 2010-05-11-45.jpg 2010-05-11-42.jpg 2010-05-11-53.jpg 2010-05-11-52.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-11 20:14:46 |顯示全部樓層
回復 11859# giveupaguy
老師好.
    九菜好粗好靚仔. 請問老師買的是什麼品種/名稱?
    因我都種左一點...但唔知係唔係品種問題.佢好"了"
===============================

你好!
好少人問我呢個問題啵!
因為睇過帖嘅大部份網友都知係<平韮二號>
亦種咗啲其他品種嘅!

<了>係正常架, 種種吓咪變粗囉!

2010-05-11-15.jpg 2010-05-11-16.jpg 2010-05-11-13.jpg 2010-05-11-14.jpg
回復

chayote 發表於 2010-5-11 20:19:44 |顯示全部樓層
e...老師塊地禁大塊,吾知老師係親自淋水,搵丁淋水定係用自動系統(舉個例,如美國加洲農業的滴水式系統,香港苗圃/公園的轉轉噴水式......)
回復

花園仔 發表於 2010-5-11 20:24:09 |顯示全部樓層
回復 11860# cotton

你有冇睇11852#架, 嗰啲都係沙律生菜啵!
比對吓苗苗喇, 噉咪知道乜嘢係長了了囉!

個塊疏網防乜嘢蟲亞? 我估係蝴蝶蟲!
回復

花園仔 發表於 2010-5-11 20:43:47 |顯示全部樓層
回復 11863# chayote
我唔係花園仔, 我種嘢嗰個先至係花園仔!
都話花園仔洛, 有幾大吖!!

所以你問嘅嘢唔知點答....

樣樣有啲! 滿唔滿意呢:

2010-05-11-2.jpg 2010-05-11-4.jpg
回復

JodieC 發表於 2010-5-11 22:28:56 |顯示全部樓層
回復 11861# 花園仔

回復 11858# JodieC
老師您好... 晚安/早晨..
近排忙d.. 少左上黎.. 不過一有時間會即刻上黎追番d帖啦... 係呢.. 有d問題想請教一下老師... 麻煩O西.. ^^

Q1 : 通菜 : 唔知點解.. 我d通菜梗有細刺既? 係咪我種得唔好攪到佢咁呢? 唔夠泥會有影響嗎? 係咪老呢?
種子 : 陳正記 / 4月1日落種 / 綠色苗盤

你好!
青骨通菜好可憐, 噉大棵仲用苗盤種! 塵正記有大型菜盤賣吖!
細刺問題唔係咁清楚, 我啲青骨通菜種籽都係塵正記買嘅,
啲菜麻麻哋好食啫, 都係鍾意白骨水蕹菜洛!

Q2 : 蜜糖豆 :
        a. 今朝見開左兩朵花, 會唔會太早/ 太遲呢?
        b. 算唔算有白粉病呢?
        c. 點解頂部有d葉燶左邊既.. 無啦啦.. 乜都無落過..
種子 : 黃三兄 / 4月1日落種 / 發泡膠箱

a. 冇話早或遲嘅, 開花受天氣, 水份, 肥料及種籽質量影響....
b. 相片唔清楚.
c. 水多或棑水唔好引至吽爛啲根, 或吸收唔到.
    缺水或肥多肥少(例如氮多鉀少), 乾風都會架.

Q3 : 糯米栗 : 上星期換盤時都好綠.. 係有2棵乾過水.. 枯黃左1片葉.. 今朝見佢地好似黃左d..但係高左.. 係咪有問題呢? 我而家應該點做呀?
種子 : 黃三兄 / 4月14 & 28日落種 / 1"x1" 苗盤發苗 / 用吽肥泥 (15/3開始吽)

換盤後未適應啫, 啲根都未生穩有肥泥都吸收唔到格, 欠陽光....
又, 粟米係大種嘢1"x1" 苗盤有幾多空間俾佢生多啲根亞!!! -- 我用3吋軟盤!

Q4 : 生菜 : 食得未呢 ?
種子 : 陳萬合 / 3月22日落種

你覺得夠大棵咪食得囉! 種咗幾耐冇關係格!
--------------------------------------------------------------------------
老師您好... 晚安..
麻煩O西老師呀.. ^^

青骨通菜 : 因為第一次種.. 下次我會轉大盤架啦... 唔知老師d白骨水蕹菜係邊樹買呢?

蜜糖豆 : 嗯.. 老師睇下呢張會唔會好d?  算唔算有白粉病呢?
另外氮多鉀少.. 係咪即係無花開.. 佢而家有花開.. 係咪即係夠鉀呀?

糯米栗 : 嗯.. 原本如此.. 咁睇定d先..

生菜 : 嗯.. 知道..
回復

花園仔 發表於 2010-5-11 23:12:34 |顯示全部樓層
回復 11866# JodieC
老師您好... 晚安..
麻煩O西老師呀.. ^^

青骨通菜 : 因為第一次種.. 下次我會轉大盤架啦... 唔知老師d白骨水蕹菜係邊樹買呢?

而家冇種, 以前種籽係街市買菜插頭....

蜜糖豆 : 嗯.. 老師睇下呢張會唔會好d?  算唔算有白粉病呢?

唔似有, 白粉病啲葉有層白濠濛粉狀物好肉酸架....

另外氮多鉀少.. 係咪即係無花開.. 佢而家有花開.. 係咪即係夠鉀呀?

所提出幾個葉邊黃嘅原因啫, 鉀肥是否足夠唔單止有花開架,
完全冇落鉀肥都會開花結果嘅, 花果少啲, 品質唔夠好啫....

糯米栗 : 嗯.. 原本如此.. 咁睇定d先..

生菜 : 嗯.. 知道..

露地開花中嘅<海南糯米粟>

2010-05-11-38.jpg 2010-05-11-37.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-11 23:20:38 |顯示全部樓層
池中沙律生菜及移苗獨長嘅尖葉莧菜!

2010-05-08-30.jpg 2010-05-08-28.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-11 23:26:23 |顯示全部樓層
<綠紫蘇>開花引蜂採蜜情況

2010-05-07-18.jpg 2010-05-07-19.jpg 2010-05-07-20.jpg 2010-05-07-21.jpg 2010-05-07-23.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-11 23:31:13 |顯示全部樓層
掹食後嘅<尖葉莧菜>仍然密密麻麻架,
唔使幾耐又掹得架罅!

2010-05-08-15.jpg 2010-05-08-23.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-11 23:35:42 |顯示全部樓層
新灑播嘅另一盤<尖葉莧菜>體陽光下茁壯成長!

2010-05-08-54.jpg 2010-05-08-53.jpg
回復

chayote 發表於 2010-5-11 23:36:02 |顯示全部樓層
老師d尖葉莧菜好靚ah!
不過5緊要,我除左有尖葉莧菜種籽,仲有圓葉莧菜種籽
等我盡快播先!考完CE始終心情靚ma!
回復

花園仔 發表於 2010-5-11 23:43:25 |顯示全部樓層
回復 11872# chayote
老師d尖葉莧菜好靚ah!
不過5緊要,我除左有尖葉莧菜種籽,仲有圓葉莧菜種籽
等我盡快播先!考完CE始終心情靚ma!
===========================

<圓葉莧菜>易種啲添, 但係唔夠<尖葉莧菜>咁滑咁好食囉!

<紅梗潺菜>都好滑架!

回復

花園仔 發表於 2010-5-11 23:46:30 |顯示全部樓層
過多幾日就收種籽嘅<火箭菜>

2010-05-08-55.jpg 2010-05-08-56.jpg 2010-05-08-57.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-11 23:50:17 |顯示全部樓層
用盤種嘅<野葛菜>開花結籽嘞!

2010-05-08-37.jpg 2010-05-11-10.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-11 23:55:24 |顯示全部樓層
柄幼雌蕊短真係幫佢唔到洛....
做咗人工授粉都冇用!

2010-05-08-31.jpg 2010-05-08-32.jpg 2010-05-11-7.jpg 2010-05-11-6.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-12 00:00:22 |顯示全部樓層
採摘完底葉嘅<沙律生菜>

2010-05-08-58.jpg 2010-05-08-59.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-12 00:03:15 |顯示全部樓層
洛神花大棵咗少少

回復

花園仔 發表於 2010-5-12 00:14:47 |顯示全部樓層
仲有好多相未上就咁夜洛,
講晚安前睇吓陽光下嘅睡蓮啦....

2010-05-08-68.jpg 2010-05-08-69.jpg 2010-05-08-67.jpg 2010-05-08-70.jpg 2010-05-09-35.jpg
回復

cotton 發表於 2010-5-12 01:43:21 |顯示全部樓層
回復 11864# 花園仔

haha . . 老師. . 你好攪笑呀 . . 我都知個隻$10既防蟲網. . 係兒戲咗的. . heehee . . 主要我都係想防白鴿. . 我個度的騎樓. . 好多合鴿係騎樓出面個槽結集架. .我驚佢地食咗我的苗 . .

當然我都想DIY你推介既防蟲網. . 但真係要揾時間先去到 wong 3 hing 度買 (我都行過其他店. . 都冇你講個隻)
回復