乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209647 19822
小寶 發表於 2010-5-6 12:35:16 |顯示全部樓層
回復 11745# 花園仔
顯示出潺菜出芽嘅時間係幾咁唔穩定,
同時有啲種籽發芽時間需要耐啲架!!

============================
老師好,小寶的紅潺菜都有同樣問題,現在只有一粒發左咋,希望多一粒啦~
回復

maggieklliu 發表於 2010-5-6 12:38:20 |顯示全部樓層
回復 11755# 花園仔

老師 , 你d大龍缸係邊度買ka???平唔平???
    另外想請教, 我棵木瓜買返黎2年都冇換過盤, 因為第一年果個老闆娘叫我地唔好換, 佢話等佢結果先 , 之後生左小朋友就冇再打理, 宜家我想幫佢換搬新居呀 , 我想請問如果用有機泥之外 , 仲應該溝d咩泥去比佢好d????? 同埋平時係咪比花生麩骨粉施肥已經ok???

我終於追到你個post 1/3 la , 希望快d追返晒上黎
回復

花園仔 發表於 2010-5-6 12:43:06 |顯示全部樓層
回復 11761# 小寶
老師好,小寶的紅潺菜都有同樣問題,現在只有一粒發左咋,希望多一粒啦~
============================================

小寶及大家午安!

等住先, 繼續落多啲種籽啦! 紅潺菜好襟食架! 我四圍噉種呢!

回復

小寶 發表於 2010-5-6 12:52:07 |顯示全部樓層
回復 11763# 花園仔

小寶及大家午安!

等住先, 繼續落多啲種籽啦! 紅潺菜好襟食架! 我四圍噉種呢!小寶及大家午安!

等住先, 繼續落多啲種籽啦! 紅潺菜好襟食架! 我四圍噉種呢!
==========================
咁好吖, 我又四圍咁種
回復

花園仔 發表於 2010-5-6 13:05:50 |顯示全部樓層
回復 11762# maggieklliu

老師 , 你d大龍缸係邊度買ka???平唔平???
    另外想請教, 我棵木瓜買返黎2年都冇換過盤, 因為第一年果個老闆娘叫我地唔好換, 佢話等佢結果先 , 之後生左小朋友就冇再打理,
宜家我想幫佢換搬新居呀 , 我想請問如果用有機泥之外 , 仲應該溝d咩泥去比佢好d????? 同埋平時係咪比花生麩骨粉施肥已經ok???

我終於追到你個post 1/3 la , 希望快d追返晒上黎
===========================================

瑪姬好!
大龍缸多體花場買嘅, 我買一般比人平啲咁多啦, 其實係公價嘢差唔多嘅啫!

木瓜好粗生, 溝乜嘢泥都冇所謂, 最好疏水啲, 因為木瓜根又多又林又易吽爛, 所以千祈唔好淋得水多....
用花生麩骨粉施肥要注意埋體遠離主幹嘅地方, 因為啲肥如果未發酵完成好易燒壞根架, 用雞屎肥仲好啦!

慢慢睇啦!

最近木瓜情況:

2010-05-02-3.jpg 2010-05-03-9.jpg 2010-05-03-10.jpg
回復

maggieklliu 發表於 2010-5-6 13:06:02 |顯示全部樓層
回復 5771# 花園仔

老師 , 想請教下白粉病同白粉虱有冇關係ka???  
回復

花園仔 發表於 2010-5-6 13:14:00 |顯示全部樓層

回復 11767# 花園仔
咁好吖, 我又四圍咁種
==================

你啲荷蘭?豆而家點亞, 我露地嗰啲費事引人洛, 盤種嘅都食緊囉!

2010-05-05-24.jpg 2010-05-05-25.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-6 13:22:42 |顯示全部樓層
最搞笑就係啲加拿大?四季豆真係好生養呢, 好多豆豆結....
可惜種籽唔多, 剩翻四粒都寄咗俾亞實洛, 而家音訊全無....!

2010-05-02-31.jpg 2010-05-06-14.jpg 2010-05-06-16.jpg
回復

小寶 發表於 2010-5-6 13:24:06 |顯示全部樓層
回復 11767# 花園仔

你啲荷蘭?豆而家點亞, 我露地嗰啲費事引人洛, 盤種嘅都食緊囉!   
===========================
我d荷蘭扁豆食左四條喇~
回復

花園仔 發表於 2010-5-6 13:31:56 |顯示全部樓層
回復 11769# 小寶
我d荷蘭扁豆食左四條喇~
==================

如果多可以種老佢剝啲豆豆黎煲湯都好正架!

又: 你種咗(皮稍白及肉質較綿密)水瓜未亞!
我呢幾棵爬架架嘞!

2010-05-05-6.jpg 2010-05-05-7.jpg 2010-05-05-8.jpg 2010-05-06-8.jpg
回復

giveupaguy 發表於 2010-5-6 13:33:19 |顯示全部樓層
回復 11723# 花園仔

花老師.你的油麥好整齊. 係唔係一開始就定種架?
    我的油麥隨心灑種子.而家只長4葉. 會唔會太遲唔岩時間?
    (仲心大心細移唔移盆). 謝謝.
回復

JicJicmom 發表於 2010-5-6 13:36:25 |顯示全部樓層
回復 11764# 小寶
小寶及大家午安!
咁好吖, 我又四圍咁種
老師及小寶好~~~ 早+午安~~~
積媽尋日清左3盤皺紋豬乸菜, 發現有4棵紅小潺小朋友呢~~~ 我留2棵比小寶喇~~
我D種子已經係老師牌第三代了~番去再拍照~~
回復

小寶 發表於 2010-5-6 13:38:16 |顯示全部樓層
回復 11770# 花園仔
如果多可以種老佢剝啲豆豆黎煲湯都好正架!

又: 你種咗(皮稍白及肉質較綿密)水瓜未亞!
我呢幾棵爬架架嘞!  

宜家咁大喇,應該可以落田

去年隔壁種了水瓜,今年在別處長了野生的,d花好靚,都結了果,
但我好似見到有瓜蠅針針呀,係咪又要入袋袋呢?
回復

小寶 發表於 2010-5-6 13:42:53 |顯示全部樓層
回復 11772# JicJicmom
老師及小寶好~~~ 早+午安~~~
積媽尋日清左3盤皺紋豬乸菜, 發現有4棵紅小潺小朋友呢~~~ 我留2棵比小寶喇~~
我D種子已經係老師牌第三代了~番去再拍照~~
=====================
積媽 (感動中)
回復

花園仔 發表於 2010-5-6 13:45:56 |顯示全部樓層
回復 11771# giveupaguy
花老師.你的油麥好整齊. 係唔係一開始就定種架?
    我的油麥隨心灑種子.而家只長4葉. 會唔會太遲唔岩時間?
    (仲心大心細移唔移盆). 謝謝.
==================================

你好!
我一般菠菜及莧菜用灑播種籽方法外, 其他菜菜大都會用移種定植嘅!
有時興起都會掹幾棵莧菜苗移種吓架!

油麥菜就黎過造嘞, 有4塊葉洛應仲趕得切嘅!

2010-05-05-17.jpg 2010-05-05-16.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-6 13:55:22 |顯示全部樓層
回復 11773# 小寶
去年隔壁種了水瓜,今年在別處長了野生的,d花好靚,都結了果,
但我好似見到有瓜蠅針針呀,係咪又要入袋袋呢?
=============================

水瓜係果蠅至愛黎架, 幫襯<衫兄>買袋至得嘞!

頂啲害蟲唔住囉!  -- 呢棵茄子俾蟲蟲食心葉呀!

2010-05-06-13.jpg 2010-05-06-12.jpg
回復

joelai 發表於 2010-5-6 15:09:35 |顯示全部樓層
終於睇完咁多頁,真係要講聲:多謝老師、網友的無私分享呀﹗
回復

giveupaguy 發表於 2010-5-6 15:31:48 |顯示全部樓層
回復 11593# shirley827

呀~~我的菠菜都係唔識大...原來已經過時...
回復

giveupaguy 發表於 2010-5-6 15:34:35 |顯示全部樓層
回復 11775# 花園仔

謝謝老師. 我回家動手移種先.
回復

maggieklliu 發表於 2010-5-6 17:25:04 |顯示全部樓層
回復 11765# 花園仔

老師...我....病入膏肓   其實我呢個問題係想問"芒果"ka , 你可唔可以答多次呀 ,   可能食緊藥太攰 , 自己打左木瓜都冇留意)
回復