乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209648 19822
花園仔 發表於 2010-5-9 18:20:31 |顯示全部樓層

回復 11820# alilovebyj
睇黎合掌瓜好抵種喎…下造真係要試下!
========================

Alison及大家傍晚好!

梗係! 我今日摘俾朋友嘅禮物:

記得睇圖時請多手體張圖上點擊一下啵, 放大D清楚好多架!

2010-05-09-19.jpg 2010-05-09-21.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-9 18:26:53 |顯示全部樓層
仲有丑樣但好食嘅<海南糯米粟>

2010-05-09-23.jpg 2010-05-09-24.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-9 18:35:40 |顯示全部樓層
朋友仔見到都會嘩一聲嘅<無花果>
梗係啦網球直徑咁大喎, 認真誇張牙!

2010-05-08-18.jpg 2010-05-08-19.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-9 18:42:17 |顯示全部樓層
佢地話未食過咁好食嘅沙律生菜喎!

我同意及肯定佢地冇擦鞋架! 正!

2010-05-08-4.jpg 2010-05-08-2.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-9 19:03:22 |顯示全部樓層
唔啱造都可以種得好格, 俾心機啦!

2010-05-04-1.jpg 2010-05-04-8.jpg 2010-05-04-9.jpg 2010-05-06-9.jpg 2010-05-06-10.jpg 2010-05-06-11.jpg
回復

apple2010 發表於 2010-5-9 23:46:59 |顯示全部樓層
睇到428頁啦1!真係每日都要嚟偷師先安樂!
睇到老師09年收嘅巨冬瓜及超大節瓜留種瓜,真係睇到眼凸.....
老師啲資料唔止豐富,啲相真係好令啊.....
飛碟辣椒同七彩靚椒係我最鍾意嘅其中二種 (之前未見過)
我啱啱開始學種嘢,只收過一啲四季豆同指天椒.好多知識都係從花老師及各農友嘅交流中學到(之前連鉀肥都唔識落)....
依家種緊蕃茄,茄子,我會努力架,希望有多啲收成.
回復

花園仔 發表於 2010-5-10 00:24:11 |顯示全部樓層
回復 11826# apple2010
睇到428頁啦1!真係每日都要嚟偷師先安樂!
睇到老師09年收嘅巨冬瓜及超大節瓜留種瓜,真係睇到眼凸.....
老師啲資料唔止豐富,啲相真係好令啊.....
飛碟辣椒同七彩靚椒係我最鍾意嘅其中二種 (之前未見過)
我啱啱開始學種嘢,只收過一啲四季豆同指天椒.好多知識都係從花老師及各農友嘅交流中學到(之前連鉀肥都唔識落)....
依家種緊蕃茄,茄子,我會努力架,希望有多啲收成.
=======================================

你好!
其實我冇乜嘢資料俾大家嘅, 都只係一般種植常識啫!
我而家亦係種緊茄子, 蕃茄準備用盤種翻一兩棵, 因為通地都係蕃茄苗苗囉!

呢棵茄子特別綠(莖)

2010-05-05-18.jpg 2010-05-07-10.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-10 00:28:42 |顯示全部樓層
<飛碟辣椒>慢慢成熟囉!

2010-05-09-8.jpg 2010-05-09-7.jpg 2010-05-09-6.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-10 00:34:40 |顯示全部樓層
<靚椒>係最受歡迎嘅品種, 成熟時顏色轉變係噉樣嘅:

2010-05-08-50.jpg 2010-05-08-52.jpg 2010-05-09-4.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-10 00:40:36 |顯示全部樓層
<長尖椒>亦成熟緊囉, 顏色轉墨綠就變紅架罅!

2010-05-08-46.jpg 2010-05-08-47.jpg 2010-05-08-49.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-10 00:47:49 |顯示全部樓層
皇冠嘅<小尖椒>彬彬話幾辣, 又食得囉!

回復

花園仔 發表於 2010-5-10 00:54:12 |顯示全部樓層
F先生嘅<小長燈籠椒>剛開花結果, 暫時幾穩定呢!

2010-05-08-20.jpg 2010-05-08-21.jpg 2010-05-08-22.jpg 2010-05-08-41.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-10 01:08:22 |顯示全部樓層
出咗咁多椒洛, 又係到咗講晚安嘅時候嘞!

悶都睇埋睡蓮先至瞓啦!

2010-05-06-17.jpg 2010-05-07-30.jpg 2010-05-07-34.jpg 2010-05-07-35.jpg 2010-05-07-37.jpg 2010-05-07-38.jpg 2010-05-07-39.jpg 2010-05-07-39K.jpg 2010-05-07-40.jpg
回復

maggieklliu 發表於 2010-5-10 01:28:10 |顯示全部樓層
回復 11833# 花園仔

老師 , 見到你D睡蓮就諗起你D荷葉飯....我病咗本來冇咩胃口 , E家講起就想食
回復

cotton 發表於 2010-5-10 01:30:53 |顯示全部樓層
Hi . .你好呀 . . 花園仔 . . 我係新手嚟 . . 你既大作 . . 我已經追咗三份一 . . still努力中 . .
我自己攪既小小小香園 . . 今晚都有的模樣 . . 未有裝燈 . . 聽朝 . . 有相 . . 再update大家
我而家有棵買既朝天椒 . . 重未見轉色 . . 大約要几耐先會轉紅呢?? . . 昨天我先將他轉盤 . . 另加古早肥 . . hee . . 好期待 . . cu
呢度有相 :
http://www.hkplants.com/redirect ... 5599&pid=818837
回復

lamolympia 發表於 2010-5-10 02:12:04 |顯示全部樓層
老師~又再見到你D睡蓮啦,今年好似仲靚過舊年喎!
回復

cotton 發表於 2010-5-10 02:47:08 |顯示全部樓層
花園仔老師 . . 我已經係好几日前落咗種子 . . 種几樣不同的菜 . . 有沙律菜, 白菜仔, 通菜 及莧菜 . .
好開心呀 . . 啱啱見到佢地有芽出勒 . . heehee ^o^
想問問 . . 到佢出咗几塊葉 . .要分盆移種 . . 除咗要考慮株距 . . 咁個盆底 . . 係咪一樣 . . 要做層基肥 (花生夫 + 牛骨粉) . . 再鋪上花泥 或 培養土呢? . .
定係 . . 不用做基肥 . . 在分盆移種後 . .  就咁係株邊(一定距離) . . 加肥(花生夫 + 牛骨粉)
請指教 . . million thx.
回復

小寶 發表於 2010-5-10 11:10:44 |顯示全部樓層
回復 11827# 花園仔

呢棵茄子特別綠(莖)
=====================
老師好!
會唔會係白茄子來架??
回復

peggykyw 發表於 2010-5-10 11:36:07 |顯示全部樓層
回復 11823# 花園仔

朋友仔見到都會嘩一聲嘅<無花果>
梗係啦網球直徑咁大喎, 認真誇張牙!

------------------------------------------
老師, 你D無花果見到都好想食, 流晒口水呀!
回復

小牛 發表於 2010-5-10 14:15:09 |顯示全部樓層
老師好!
老師 d 睡蓮相好靚呀!
回復