乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209665 19822
huen923 發表於 2010-5-4 10:17:44 |顯示全部樓層
老師: 你既無花果真喺好靚!!! 四個月先完熟一粒, 真喺昐到頸都長但都值既...
我的也結了果, 每個橫丫有一粒, 共三粒....我都好期昐他們成長完熟的一日...
回復

小牛 發表於 2010-5-4 12:39:29 |顯示全部樓層

老師好!
早輪忙到廁所都無時間去,少左上黎,一黎一口氣追左10幾20頁……老師依然係季季大豐收,好令人羨慕!

老師今年有冇種大丁苦瓜?我係黃兄買左d 種子,發左兩次 (唔同盆),各三粒都發唔出,第二次明明見佢都出左芽,但條芽兩日後就枯左,挖出黎睇,先發現子葉俾一堆白色蟲仔食緊……咁依家唯有試下一次過發 10幾粒,睇下有冇幸免……
另想請教老師,潺菜種子落種前洗唔洗處理下?我浸左一晚水,落左成個禮拜都無反應……

老師既合掌瓜好令我羨慕呀!我個棵到依家都無開到花……add8icon
我咁種係咪太迫呢?
另, 棵蕃茄雖然大不如前,但仲有好多青果果,唔知佢仲有冇前途(去年 10月開始種,都收左約 200粒),留唔留好?
回復

maggieklliu 發表於 2010-5-4 14:19:26 |顯示全部樓層
回復 2525# 花園仔

老師 , 係咪就算用有機泥 都應該自己視乎種D咩而溝下泥呢?    (我係元朗黃XX買KA , $138 70L , 佢話種咩都得WOR) , 如果唔溝, 種咩都用佢又有冇問題呢?
回復

apple2010 發表於 2010-5-4 22:13:19 |顯示全部樓層
回復 11735# 花園仔

你好!
唔使客氣, 其實冇咩嘢學架分享經驗啫!
又: 第日唔好用<引用>回帖呀!  
===========================
我知錯啦....
我會記住架啦!
回復

花園仔 發表於 2010-5-4 22:34:22 |顯示全部樓層
回復 11742# 小牛
老師好!
早輪忙到廁所都無時間去,少左上黎,一黎一口氣追左10幾20頁……老師依然係季季大豐收,好令人羨慕!

老師今年有冇種大丁苦瓜?我係黃兄買左d 種子,發左兩次 (唔同盆),各三粒都發唔出,第二次明明見佢都出左芽,但條芽兩日後就枯左,挖出黎睇,先發現子葉俾一堆白色蟲仔食緊……咁依家唯有試下一次過發 10幾粒,睇下有冇幸免……
另想請教老師,潺菜種子落種前洗唔洗處理下?我浸左一晚水,落左成個禮拜都無反應……

老師既合掌瓜好令我羨慕呀!我個棵到依家都無開到花……
我咁種係咪太迫呢?
另, 棵蕃茄雖然大不如前,但仲有好多青果果,唔知佢仲有冇前途(去年 10月開始種,都收左約 200粒),留唔留好?

===================================================================

小牛及大家晚上好!

小牛, 我今年都會種大釘苦瓜嘅, 大約體夏天尾先落種籽!

棵蕃茄你都收咗成200粒洛, 都算好成績啦, 我認為唔好留嘞! 你自己諗囉....嘻嘻!

潺菜發芽時間冇準則架, 一般比較慢嘅, 耐心等吓啦!

嗱, 剛影架, 顯示出潺菜出芽嘅時間係幾咁唔穩定,
同時有啲種籽發芽時間需要耐啲架!!

2010-05-04-28.jpg 2010-05-04-30K.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-4 22:46:54 |顯示全部樓層
回復 11744# apple2010
我知錯啦....
我會記住架啦!
===============

話俾你知啦, 我以前初上論壇有時都會做咗啲人家唔鍾意嘅嘢,
人地善意提醒, 我一定樂意跟進嘅, 冇所謂架, 大家開心啫!
佢地話: 改過還是好網友!
你我都係好網友啵!

回復

花園仔 發表於 2010-5-4 22:54:56 |顯示全部樓層
回復 11741# huen923

老師: 你既無花果真喺好靚!!! 四個月先完熟一粒, 真喺昐到頸都長但都值既...
我的也結了果, 每個橫丫有一粒, 共三粒....我都好期昐他們成長完熟的一日...

===========================================

同埋出處喎實得架, 耐心啲啦!

我呢棵當啲果果熟曬後啲老葉就落架罅,
然後枝丫會伸長及長出好多新葉架!

2010-05-04-5.jpg 2010-05-04-6.jpg 2010-05-04-7.jpg
回復

bebe 發表於 2010-5-4 23:04:40 |顯示全部樓層
add6icon花園仔老師好~  我都買左賓賓無花果, 不過點解我d果果唔似你果d結得咁密嘅?
回復

花園仔 發表於 2010-5-4 23:21:05 |顯示全部樓層
回復 11740# maggieklliu
老師 , 你個花園仔連青蛙都有, 咁咪會有"蛇"囉

回復 11743# maggieklliu
老師 , 係咪就算用有機泥 都應該自己視乎種D咩而溝下泥呢?    (我係元朗黃XX買KA , $138 70L , 佢話種咩都得WOR) ,
如果唔溝, 種咩都用佢又有冇問題呢?

==================================================

瑪姬, 幾年前試過有蛇架, 真係見佢咬住隻青蛙BB架,
佢自己都好細條啫, 冇毒嘅俾狗狗咬C....以後就再冇出現洛!

至於用有機泥種嘢梗係得啦, 佢都話種咩都得洛, 嘻嘻!
重皮啲囉! 如果溝下泥成本輕啲外仲可以按植物對泥土要求加以配合,
噉種出黎嘅結果會好啲都未定架!

用大龍缸種嘅<海南糯米粟>幾靚....

2010-05-03-24.jpg 2010-05-04-11.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-4 23:42:28 |顯示全部樓層
回復 11748# bebe
花園仔老師好~  我都買左賓賓無花果, 不過點解我d果果唔似你果d結得咁密嘅?
============================================

bebe好!
就算同埋種類, 種植環境及條件唔同都會引至差異嘅!
話唔定下次你我棵無花果結果形態會相同或對調都有可能架!

小時候

2009-12-11-4.jpg 2010-01-30-7.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-4 23:52:22 |顯示全部樓層
紅棗終於結果囉!

2010-05-03-34.jpg 2010-05-03-35.jpg

嘩! 毛毛體呢度呀!

回復

bebe 發表於 2010-5-4 23:58:30 |顯示全部樓層

咁...會唔會係我果棵營養不良?  因為我覺得個盆都係細d, 考慮想換個大小小的~
唔唔老師d粟米種龍缸都好靚, 原來咁細個缸都可以種四棵架?

d蟲蟲好靚~  其實咁靚我都唔捨得整死佢地架~  試過我棵檸檬有幾條蝴蝶蟲, 我就由得佢地食, 反正咁多葉都係無少少葉, 但係睇住佢地變蝴蝶飛走時都真係好開心架~但係蟲太多就唔好囉
回復

花園仔 發表於 2010-5-4 23:58:51 |顯示全部樓層
呢两棵<藤三七>發芽長葉嘞!

2010-05-03-36.jpg 2010-05-03-37.jpg

乜嘢事, 又係蟲蟲嘅傑作啦!

回復

花園仔 發表於 2010-5-5 00:15:55 |顯示全部樓層
回復 11752# bebe
咁...會唔會係我果棵營養不良?  因為我覺得個盆都係細d, 考慮想換個大小小的~
唔唔老師d粟米種龍缸都好靚, 原來咁細個缸都可以種四棵架?
============================================

考慮喳? 我一翻到屋企就即換啦! 4吋盤仔點種樹啵!

種粟米嗰個係大龍缸黎架, 成20吋直徑19吋高架罅!

無花果初買翻黎嘅樣

2009-09-14-4.jpg 2009-09-14-2.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-5 00:20:05 |顯示全部樓層
棵<洛神花>都係用大龍缸種架!

回復

bebe 發表於 2010-5-5 00:24:46 |顯示全部樓層

唔係呀, 已經換左8吋盆, 而家考慮再換大d, 但因為花架種滿野有d逼...
啊...你買時已有咁大個果, 55555我知道啦, 原來係先天不足
其實我買番來時一個果都無, 而家應該有5, 6 個小果啦, 可能之前少太陽, 節間長得比較長...

p.s. 咦?  咁請問我用80cmW 20cmD 30cmH長方條盆種4棵會唔會太密?
回復

花園仔 發表於 2010-5-5 00:33:57 |顯示全部樓層
回復 11756# bebe
p.s. 咦?  咁請問我用80cmW 20cmD 30cmH長方條盆種4棵會唔會太密?
==========================================

8吋盤淺咗啲囉!
回復

花園仔 發表於 2010-5-5 00:39:08 |顯示全部樓層
晚安!

潺菜

回復

bebe 發表於 2010-5-5 00:42:34 |顯示全部樓層

但泥深12吋可唔可以補番數? 我之前用個盆種過洛神花都okay呀, 不過.....好多蟻可能洛神花太正

晚安啦~
回復

小牛 發表於 2010-5-5 13:15:26 |顯示全部樓層
小牛及大家晚上好!
小牛, 我今年都會種大釘苦瓜嘅, 大約體夏天尾先落種籽!
棵蕃茄你都收咗成200粒洛, 都算好成績啦, 我認為唔好留嘞! 你自己諗囉....嘻嘻!
潺菜發芽時間冇準則架, 一般比較慢嘅, 耐心等吓啦!
嗱, 剛影架, 顯示出潺菜出芽嘅時間係幾咁唔穩定,
同時有啲種籽發芽時間需要耐啲架!!
==================================
老師好!唔該晒老師!
咁我 d 大丁咪可能唔啱造……
其實我有三棵蕃茄,等我先搞掂一兩棵啦!
就講今朝就有一棵潺菜出左芽啦!!
唔該晒呀!
回復