乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209679 19822
花園仔 發表於 2010-4-27 23:47:29 |顯示全部樓層

回復 11618# Cat@.@
花老師,

想問下,呢隻T&M嘅青瓜話係Female, 棵瓜70cm 高已經有十幾朵花囡,但就一朵囝囝都冇,
係咪呢啲花囡都唔會變瓜嘅呢?? 我又洗唔洗種返棵普通青瓜有返啲花囝呢?

謝謝您!!!
==================================================

你好!
呢隻青瓜由原產地運黎嘅的確係幾好食嘅! -- 北海道啲溫室蜜瓜都係吖!!
哦! 本地都有好多朋友種到格, 可惜樣丑啲又唔係咁好食囉!
如果真係咁正我都争住種呢! -- 呢度最多人種嘅係虛....!

對於某些品種黎講近來天氣差日照唔夠公花咪少囉,
等吓啦, 棵嘢係矮人一截, 發育都未完全,
況且青瓜嘅果期都幾長格!

<已經有十幾朵花囡,但就一朵囝囝都冇,
係咪呢啲花囡都唔會變瓜嘅呢??>

唔係話! 噉都問得出?
我又試吓答你啦:
將十幾個女仔收埋唔俾佢見男仔噉你話點嘞!
不過亦唔禁止得住啲狂蜂浪蝶偷偷黎揾女仔架馬!
呢棑果蠅少咗但小蜜蜂多咗啵, 話唔定佢帶埋啲其他種類嘅青瓜花粉黎幫襯呢!
揾本地公花配都得嘅, 心急嘅話咪拿拿聲種翻棵囉!

至於話青瓜單性繁殖都得我就唔多信嘞,
原因係冇經過授粉啵, 只不過但佢本身子房增大啫,
個瓜大極有限而且個瓜瓜仔壽命唔長添!
講真吖 -- 我真係唔識嘞!

嗱! 前邊嗰個就係<鬚鬚+暈暈>混合結果嘞!

回復

花園仔 發表於 2010-4-27 23:52:13 |顯示全部樓層
回復 11619# 小寶
係呀, 唔夠肥, 點算好呢?
================

整肥啲笪地囉! -- 改良土壤啦! 嘻嘻!
回復

花園仔 發表於 2010-4-28 00:00:03 |顯示全部樓層
回復 11620# apple2010

老師你呢個壇真係個寶,我只係個初哥所以好多都一知半解。
依家睇到245板啦......會繼續努力。多謝老師及各位嘅無私,真係學到好多嘢!
次次睇到老師啲羅馬生菜,意大利生菜同火箭菜就流晒口水.....

================================

你好!
鍾意咪繼續努力囉!

係亞, 我啲羅馬生菜, 沙律生菜同火箭菜的確好靚架, 又好食....
最重要係好易種架!

留種籽嘅火箭菜開花囉!

2010-04-27-15.jpg 2010-04-27-13.jpg
回復

a09chan 發表於 2010-4-28 00:09:04 |顯示全部樓層
花園仔老師你好
回復

小寶 發表於 2010-4-28 00:27:47 |顯示全部樓層
回復 11622# 花園仔

整肥啲笪地囉! -- 改良土壤啦! 嘻嘻!
===================
老師好!
e個動作.....要經年
回復

花園仔 發表於 2010-4-28 00:32:41 |顯示全部樓層
回復 11624# a09chan
花園仔老師你好
=============

睇你用臭C密冚原理吽肥吽得咁開心
我覺得你好過我嘞! 嘻嘻!

呢棑白蘭花開搞到我間電腦房俗曬!

回復

小寶 發表於 2010-4-28 00:34:19 |顯示全部樓層
回復 11626# 花園仔
呢棑白蘭花開搞到我間電腦房俗曬!

===================
老師好, 唔知九里香的花味如何? 會否清香d呢?
回復

花園仔 發表於 2010-4-28 00:42:49 |顯示全部樓層
回復 11625# 小寶
老師好!
e個動作.....要經年
=====================

噉又係!
不過可以搞針對格!
意思係按唔用植物食肥輕重去區分架馬!

泰國茄子(長條)靚翻曬囉! 要補吓佢嘞!

回復

花園仔 發表於 2010-4-28 00:53:11 |顯示全部樓層
回復 11627# 小寶
老師好, 唔知九里香的花味如何? 會否清香d呢?
============================

唔鍾意嘅人就覺得佢香到臭呀, 好似廉價香水味....俗到暈呀! 呵呵!

梗係將佢放體遠啲啲啦....
不過, 點都香到架, 九里啵, 唔通你間屋大得咁犀利!

回復

花園仔 發表於 2010-4-28 00:56:13 |顯示全部樓層
晚安!

回復

小昭 發表於 2010-4-28 01:39:51 |顯示全部樓層
我也是初哥,現在努力看老師帖
老師的無花果好大個,好飽滿,在溫馨陽光下,好實在,好美味
回復

laugenroll 發表於 2010-4-28 05:59:38 |顯示全部樓層
回復 11630# 花園仔

老師呢個係咪綠紫蘇? 你在那裡買種子的? 我只有那種深紫和深綠葉那種咋.....
回復

giveupaguy 發表於 2010-4-28 08:26:36 |顯示全部樓層
回復 11608# 花園仔

收到...謝謝老師
    今晚回家割菜食...
回復

小寶 發表於 2010-4-28 08:43:29 |顯示全部樓層
回復 11628# 花園仔
不過可以搞針對格!
意思係按唔用植物食肥輕重去區分架馬!

泰國茄子(長條)靚翻曬囉! 要補吓佢嘞!
=========================
老師早晨, 咁我搞下針對啦
回復

alsielee 發表於 2010-4-28 10:33:48 |顯示全部樓層
老師好!

請問<刺芫荽>種子那裏有得賣?
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-28 10:52:39 |顯示全部樓層
回復 11635# alsielee
=============================================
Alsielee, 早晨呀~~
刺芫荽種子/小苗有時響香草版/分享區會有 ~~
市面好少有得賣的~~
回復

alsielee 發表於 2010-4-28 13:41:10 |顯示全部樓層
回復 11636# JicJicmom

JicJicmon, 謝謝!
回復

shirley827 發表於 2010-4-28 15:57:30 |顯示全部樓層
我想問下魚藤係農藥定肥料?
回復

mankyau 發表於 2010-4-28 20:58:27 |顯示全部樓層
大家好啊!我係第一次種野, 開頭種左粟米同番茄,
粟米D蟲患太過犀利喇, 最後都種唔成,
反而個棵番茄就種到, 分享D相比大家睇啦=)

D葉生得好密, 要成日剪

依家棵番茄多左好多粒, 都有9粒咁多

呢個番茄係最先出世既, 到依家都仲未見紅, 仲有機會大呢
回復

花園仔 發表於 2010-4-28 23:21:33 |顯示全部樓層
回復 11638# shirley827

我想問下魚藤係農藥定肥料?
====================

農藥(植物性毒藥)
回復