乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209664 19822
花園仔 發表於 2010-5-1 00:40:23 |顯示全部樓層
回復 11680# 小寶
我就仍然用三兄果d羅生種, 用8號盆種,但今次只發到5棵咋陰功.
===============================

我就用<乜平記>嘅, 發芽率高架, 好唔好食未知架!

而家留緊種籽嘅係<火箭菜>

2010-04-29-17.jpg 2010-04-29-15.jpg 2010-04-29-15K.jpg 2010-04-29-18.jpg 2010-04-29-16.jpg 2010-04-29-16K.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-1 00:48:10 |顯示全部樓層
回復 11678# 小寶
仲有,你D無花果真係利害, 咁大隻!
=======================

係亞! 而家考慮緊幾時摘食呢 -- 隔離嗰個又開始轉色及變大嘞!

真係紙巾咁大個架!  

2010-04-29-3KD.JPG 2010-04-30-33KD.JPG
回復

花園仔 發表於 2010-5-1 00:53:44 |顯示全部樓層
落大雨嗰日摘架!

2010-04-29-36.jpg 2010-04-29-32.jpg 2010-04-29-33.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-1 01:00:08 |顯示全部樓層
只要有少少陽光<睡蓮>會繼續開嘅!

晚安!

2010-04-29-25.jpg 2010-04-29-24.jpg 2010-04-29-21.jpg 2010-04-30-42.jpg
回復

alilovebyj 發表於 2010-5-1 09:06:33 |顯示全部樓層

嘩!!!無花果熟啦!!老師有無計到,由長果到轉色,約等咗幾耐啊?
回復

maggieklliu 發表於 2010-5-1 11:54:25 |顯示全部樓層
回復 29# 花園仔

想請教一下, 點解我係個睡蓮池仔度養魚仔, D魚仔第3日就死曬呢? 你有冇餵魚KA????
回復

吉祥 發表於 2010-5-1 15:27:33 |顯示全部樓層
花園老師你好...
"呢棵有卷葉情況出現, 剛噴咗<伊天得>"
我之前種既椒都有巻葉情況
想請教點解會咁既...同埋<伊天得>係咩黎...係邊度買呢?
回復

maggieklliu 發表於 2010-5-1 16:29:16 |顯示全部樓層
回復 277# 花園仔

花園仔, 想請教一下檸檬葉有咩用呀?我棵檸檬好多螞蟻同虫 , 成日有D昆蟲好似好鐘意佢咁....點解會咁KA???? (其他植物果樹都冇咁多KA)
回復

maggieklliu 發表於 2010-5-1 16:31:43 |顯示全部樓層
回復 11687# 吉祥

卷葉係咪因為有蟲蟲????
回復

花園仔 發表於 2010-5-1 21:10:39 |顯示全部樓層
回復 11685# alilovebyj
嘩!!!無花果熟啦!!老師有無計到,由長果到轉色,約等咗幾耐啊?
=========================================

Alison及大家晚上好!

差唔多四個月架, 我一直有傳相片上黎格,
每張相片都有拍攝時間架 -- 放箭頭體相片度時間就出黎架罅!

2010-01-25-6D.jpg 2010-05-01-32.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-1 21:38:33 |顯示全部樓層
回復 11686# maggieklliu
想請教一下, 點解我係個睡蓮池仔度養魚仔, D魚仔第3日就死曬呢? 你有冇餵魚KA????
=================================================

DIY池仔, 睡蓮及其他水栽, 混養, 過濾器, 殺藻燈, 氣泵, 恆溫25度C!
大金魚及普通大魚餵整粒魚糧,
大鯉魚食生蝦架每日一包, 假期二包!

德國陶缸, 純種睡蓮, 淨養魚仔 -- 跟池仔過濾水, 殺藻, 氣泵, 恆溫25度C!
用壓麵棒將魚糧壓碎俾魚仔食, 每日一餐!

泰國陶缸, 布袋蓮及水芙蓉, 淨養魚仔, 小型濾水器, 氣泵, 恆溫25度C!

中國瓷缸, 荷花, 寄養布袋蓮及水芙蓉, 淨養魚仔, 氣泵, 恆溫25度C!

魚仔繁殖力好強, 時時多到要送人好煩!

報告完畢!
回復

花園仔 發表於 2010-5-1 21:46:41 |顯示全部樓層
回復 11688# maggieklliu
花園仔, 想請教一下檸檬葉有咩用呀?我棵檸檬好多螞蟻同虫 , 成日有D昆蟲好似好鐘意佢咁....點解會咁KA???? (其他植物果樹都冇咁多KA)
=====================================

我時時用檸檬葉做醬汁香料架!
佢香吖馬, 人都鍾意啦!
其他植物果樹都有好多蟲害架! 你冇留意啫!
回復

花園仔 發表於 2010-5-1 22:01:37 |顯示全部樓層
回復 11687# 吉祥
花園老師你好...
"呢棵有卷葉情況出現, 剛噴咗<伊天得>"
我之前種既椒都有巻葉情況
想請教點解會咁既...同埋<伊天得>係咩黎...係邊度買呢?
=================================

吉祥你好!
椒椒好多時都會有卷葉病害架 -- (衫兄)農藥店個老板話有菌喎!
佢話最好用卷葉素, 百菌清, 不過冇機嘅, 我梗係晤想用啦!
<伊天得>係有機嘅, 功效梗係晤及嗰啲冇機農藥啦!
地址問小寶佢地啦!
回復

maggieklliu 發表於 2010-5-1 22:13:31 |顯示全部樓層
回復 11692# 花園仔

真係唔該晒你呀  , D睡蓮我係用膠盤養KA  , (懶靚白色, 有條柱升高果D呢 ) , 我仲以為就咁放幾條魚落去就得TIM   (因為我朋友話植物有氧氣 , 唔洗用氣泵WOR)
     可能我屋企果樹唔多(得芒果同黃皮), 生左小朋友之後芒果冇打理冇結果 ,(芒果樹果陣未有BB時買的 , 買左成四百幾蚊, 老闆娘話係長型呂宋芒WOR , ) 所以發現唔到有蟲,  (檸檬係新買)  呢排小朋友就返學, 開始得閒返打理返...真係要多D上黎跟你學習學習先得呀 , 我剛剛開始睇你個POST 先睇到23頁咋, 有排先追到上黎 (你真係好好心機同好叻呀)
回復

花園仔 發表於 2010-5-1 22:29:20 |顯示全部樓層
回復 11694# maggieklliu
真係唔該晒你呀  , D睡蓮我係用膠盤養KA  , (懶靚白色, 有條柱升高果D呢 ) , 我仲以為就咁放幾條魚落去就得TIM   (因為我朋友話植物有氧氣 , 唔洗用氣泵WOR)
     可能我屋企果樹唔多(得芒果同黃皮), 生左小朋友之後芒果冇打理冇結果 ,(芒果樹果陣未有BB時買的 , 買左成四百幾蚊, 老闆娘話係長型呂宋芒WOR , ) 所以發現唔到有蟲,  (檸檬係新買)  呢排小朋友就返學, 開始得閒返打理返...真係要多D上黎跟你學習學習先得呀 , 我剛剛開始睇你個POST 先睇到23頁咋, 有排先追到上黎 (你真係好好心機同好叻呀)
==============================================

唔使客氣!
檸檬最惹黑蝴蝶生蛋架罅!
佢最鍾意體每個梢芽尖生一粒蛋蛋, 黄色約1mm咁大好易揾!
我朝朝都花幾分鐘撿查吓架!
回復

花園仔 發表於 2010-5-1 22:38:45 |顯示全部樓層
留種籽嘅<火箭菜>準備收集囉!

2010-04-29-14.jpg 2010-04-29-14K.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-1 22:41:02 |顯示全部樓層
<紫茉莉>亦收集緊種籽嘞!

2010-04-30-9.jpg 2010-04-30-8.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-1 22:43:46 |顯示全部樓層
盤仔種嘅<綠紫蘇>

回復

maggieklliu 發表於 2010-5-1 22:47:05 |顯示全部樓層
回復 479# 花園仔

死LA , 我係淘寶訂左D日本龍汫迷你蔬菜種子(有迷你南瓜, 甘藍 ,.......等等) 聽完你咁講, 真係有D擔心種出黎係點
    下次都係去返元朗黃XX買種子好, 種過幾次D菜都好好味
回復

花園仔 發表於 2010-5-1 22:47:15 |顯示全部樓層
加拿大帶種籽翻黎嘅<四季豆>開始結豆豆囉!

2010-04-29-11.jpg 2010-04-29-11K.jpg
回復