乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209693 19822
小寶 發表於 2010-4-26 00:02:21 |顯示全部樓層
回復 11578# 花園仔
臭草都出種籽洛, 不過從未試過用佢發苗架!

======================
臭草真係好臭架(我認為)
回復

花園仔 發表於 2010-4-26 00:10:33 |顯示全部樓層
回復 11579# JicJicmom

唔緊要呀老師~~~老師屋企周地都係寶, 睇漏眼都唔奇呀~~~  
我想等新鮮益母草上市時, 用佢個根去續種睇下得唔得~~乜都試下,呢d至係種植0既樂趣呀~~
=====================================================

得一棵咁大把咋, 我諗住種到佢開花結籽隨地都係就好嘞!

<綠紫蘇>都你係噉想架, 有花開嘞, 仲種定棵士啤先....

2010-04-25-21.jpg 2010-04-25-11.jpg 2010-04-25-12.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-26 00:16:43 |顯示全部樓層
回復 11581# 小寶
臭草真係好臭架(我認為)
=========================

你話臭啦! 都唔知幾受歡迎, 派咗成十盤仔去嘞!

<吹波節瓜>開始爬架囉!

回復

花園仔 發表於 2010-4-26 00:23:55 |顯示全部樓層
新種嘅紅菜頭就差啲嘞 -- 好似唔識大噉!

回復

花園仔 發表於 2010-4-26 00:26:18 |顯示全部樓層
好彩<飛碟辣椒>生性啫!

回復

JicJicmom 發表於 2010-4-26 00:34:31 |顯示全部樓層
回復 11585# 花園仔

老師好~~~~ 我發覺飛碟椒真係好得意~好似一隻隻飛碟 / 聖誕鐘咁吊響枝條上面. 我0既飛碟椒都仲唔係太大棵, 希望手指快D好番, 轉佢落一隻大盤度.
回復

花園仔 發表於 2010-4-26 00:40:39 |顯示全部樓層
好夜囉! 又係講晚安嘅時候嘞!

<合掌瓜>咁旺盛你估冇蟲咩, 有魚魚狗狗雀雀蜂蜂....
梗係唔可以噴藥啦, 點亞? 捉蟲+笠袋囉!

2010-04-25-2.jpg 2010-04-25-3.jpg 2010-04-25-4.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-26 00:49:04 |顯示全部樓層
回復 11586# JicJicmom
老師好~~~~ 我發覺飛碟椒真係好得意~好似一隻隻飛碟 / 聖誕鐘咁吊響枝條上面.
我0既飛碟椒都仲唔係太大棵, 希望手指快D好番, 轉佢落一隻大盤度.
===============================================

積媽, 祝你早日康復啦!

飛碟辣椒真係好得意架!

回復

小寶 發表於 2010-4-26 00:50:50 |顯示全部樓層
回復 11586# JicJicmom

老師好~~~~ 我發覺飛碟椒真係好得意~好似一隻隻飛碟 / 聖誕鐘咁吊響枝條上面. 我0既飛碟椒都仲唔係太大棵, 希望手指快D好番, 轉佢落一隻大盤度.
---------------------
我懷疑我都有一棵落左田度,形態有d似,希望唔好食炸糊啦
回復

giveupaguy 發表於 2010-4-26 09:35:34 |顯示全部樓層
早上掹咗啲尖葉莧菜

抽疏掹走後淋翻水, 唔使好耐又試掹得架罅!
使唔使施肥? 梗係唔使啦!
都話將種籽 ...
花園仔 發表於 2010-4-25 01:10

花園老師...我想問問...如果基泥 (骨粉混泥)之後沒有等發烤完成就即時種菜有什麼反效果的?
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-26 10:35:01 |顯示全部樓層
回復 11590# giveupaguy

花園老師...我想問問...如果基泥 (骨粉混泥)之後沒有等發烤完成就即時種菜有什麼反效果的?
======================================================
我黎答:
輕則肥傷, 重則燒根死去 ~~~
回復

giveupaguy 發表於 2010-4-26 10:38:39 |顯示全部樓層
回復 11591# JicJicmom

謝謝你...
    我昨天做左基肥..即時把菜苗(菠菜及莧菜) 移埋上去..
    而家都唔知挖唔挖返佢地出來先好....
回復

shirley827 發表於 2010-4-26 16:21:28 |顯示全部樓層
各位好, 我係新手黎ga, 我想問問, 我種左菠菜成個月都只係得2-3吋高, 呢兩日仲見佢開埋花tim, 係肥唔夠定太多? 開花係唔係唔要得喇?
回復

vicky 發表於 2010-4-26 17:50:22 |顯示全部樓層
请问花老师既飞碟辣椒响边度买种子架?我又想种翻一棵,唔吃都睇下,好得意呀,辣唔辣架?
回復

花園仔 發表於 2010-4-26 23:33:45 |顯示全部樓層
回復 11593# shirley827
各位好, 我係新手黎ga, 我想問問, 我種左菠菜成個月都只係得2-3吋高, 呢兩日仲見佢開埋花tim, 係肥唔夠定太多? 開花係唔係唔要得喇?
==============================

大家好!
睇黎主要原因係菠菜種植時間遲咗, 俗語唔啱造之過囉!
開花即係老啦, 唔好食嘞!
回復

花園仔 發表於 2010-4-26 23:43:37 |顯示全部樓層
回復 11594# vicky

请问花老师既飞碟辣椒响边度买种子架?我又想种翻一棵,唔吃都睇下,好得意呀,辣唔辣架?
=======================================

體11543#度回應你對上兩帖你有冇睇過呢!!!
我仲特登將臭草插枝殘忍噉掹出泥添! 呵呵!

飛牒辣椒嘅問題帖中講過多次嘞! 嘻嘻!
回復

花園仔 發表於 2010-4-26 23:56:48 |顯示全部樓層

<刺芫荽>好似羅馬生菜孖生兄弟噉款啵!

2010-03-14-4.jpg 2010-04-26-2.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-27 00:04:03 |顯示全部樓層
回復 11589# 小寶
我懷疑我都有一棵落左田度,形態有d似,希望唔好食炸糊啦
===================================

小寶好!
唔緊要啦, 如果食炸糊咪洗牌再玩過啫! 嘻嘻!

呢隻五指朝天都幾辣架!

回復

花園仔 發表於 2010-4-27 00:15:41 |顯示全部樓層
<紅梗潺菜>食咗幾次囉!

回復

花園仔 發表於 2010-4-27 00:17:51 |顯示全部樓層
<唐芹>開滿花等收集種籽咋!

回復