乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209682 19822
花園仔 發表於 2010-4-28 23:25:24 |顯示全部樓層
回復 11632# laugenroll
回復 11630# 花園仔
老師呢個係咪綠紫蘇? 你在那裡買種子的? 我只有那種深紫和深綠葉那種咋.....
=================================

大家好!
係<綠紫蘇>朋友送小苗嘅, 準備留種籽呢!
回復

花園仔 發表於 2010-4-28 23:29:19 |顯示全部樓層
回復 11631# 小昭

我也是初哥,現在努力看老師帖
老師的無花果好大個,好飽滿,在溫馨陽光下,好實在,好美味
======================================

好吖, 慢慢睇啦!

無花果成熟變色同時仲膨大緊架!   

回復

花園仔 發表於 2010-4-28 23:32:37 |顯示全部樓層
回復 11633# giveupaguy
回復 11608# 花園仔

收到...謝謝老師
今晚回家割菜食...
==================

好嘢! 自食其果, 零舍好味架!

回復

Cat@.@ 發表於 2010-4-28 23:36:37 |顯示全部樓層
<已經有十幾朵花囡,但就一朵囝囝都冇,
係咪呢啲花囡都唔會變瓜嘅呢??>
唔係話! 噉都問得出?
我又試吓答你啦:
將十幾個女仔收埋唔俾佢見男仔噉你話點嘞!
不過亦唔禁止得住啲狂蜂浪蝶偷偷黎揾女仔架馬!
呢棑果蠅少咗但小蜜蜂多咗啵, 話唔定佢帶埋啲其他種類嘅青瓜花粉黎幫襯呢!
揾本地公花配都得嘅, 心急嘅話咪拿拿聲種翻棵囉!

至於話青瓜單性繁殖都得我就唔多信嘞,
原因係冇經過授粉啵, 只不過但佢本身子房增大啫,
個瓜大極有限而且個瓜瓜仔壽命唔長添!
講真吖 -- 我真係唔識嘞!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
謝謝花老師解答,

反正都種咗,唯有等下佢啦.....冇得食,睇下花都好,當多個經驗,下年再努力.........
回復

花園仔 發表於 2010-4-28 23:37:39 |顯示全部樓層
回復 11634# 小寶
老師早晨, 咁我搞下針對啦
===================

小寶好!
啱嘞! 我針對<尖葉莧菜>好肥特性咪整盤肥泥佢嘆吓啦!
四日出芽芽囉!

2010-04-28-4.jpg 2010-04-28-5.jpg 2010-04-28-6.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-28 23:55:13 |顯示全部樓層
多謝積媽幫手解答alsielee嘅問題!

體呢度也多口分享吓生菜類留取種籽方法:

種到開花,
花謝結種籽夾,
夾熟頭亮出白髮,
白髮顏色變灰白, 種籽夾乾爽,
剪落黎小曬吓佢, 輕輕搓開種籽夾,
種籽走曬出黎....

2010-04-28-14.jpg 2010-04-28-16.jpg 2010-04-28-18.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-29 00:03:33 |顯示全部樓層
回復 11644# Cat@.@
謝謝花老師解答,

反正都種咗,唯有等下佢啦.....冇得食,睇下花都好,當多個經驗,下年再努力.........
==============================================

你好! 唔使客氣!
使乜等吖而家種都仲得格,
Y牌壽司青瓜易種高產又好食,
做乜要冒風險食埋曬啲轉基因嘢啵!
回復

花園仔 發表於 2010-4-29 00:06:03 |顯示全部樓層
紅棗結果果囉!

2010-04-27-12.jpg 2010-04-27-11.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-29 00:12:28 |顯示全部樓層
<火箭菜>開咗幾日花嘞!
為咗要取種籽, 落大雨時搬去避雨處穩陣啲嘞....

2010-04-28-10.jpg 2010-04-28-8.jpg 2010-04-28-9.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-29 00:25:12 |顯示全部樓層
好夜囉! 講晚安前有興趣請睇埋下面幾張圖啦, 都冇乜特別嘅....

靚椒繼續成熟

加拿大四季豆會不斷開花

九里香有排開花, 目的係香到你暈!

回復

shirley827 發表於 2010-4-29 12:28:46 |顯示全部樓層
農藥...........................激死, 菜種行個伯伯話我聽係有機肥........真係暈低
回復

i4kai 發表於 2010-4-29 14:12:11 |顯示全部樓層

回復 11651# shirley827

農藥...........................激死, 菜種行個伯伯話我聽係有機肥........真係暈低
========================================================

係咪你聽錯呀 !
魚藤係植物
個亞伯應該係話 "有機農藥" 吧
回復

花果山 發表於 2010-4-29 19:55:22 |顯示全部樓層
花老師,你好!
大家好!
我係種菜新手,請大家多多指教!
有事想請教花老師.我睇到老師話..1份花生麩,半份骨粉,半份含鉀肥+約20份泥就可以吽基肥泥.咁~1份花生麩,半份骨粉,半份含鉀肥=2份..係咪即係..我用20杯泥,就加2杯以上混合肥料撈埋,再吽吓佢就得喇.唔好意思,麻煩晒!!
回復

花園仔 發表於 2010-4-29 20:46:25 |顯示全部樓層

回復 11653# 花果山
花老師,你好!
大家好!
我係種菜新手,請大家多多指教!
有事想請教花老師.我睇到老師話..1份花生麩,半份骨粉,半份含鉀肥+約20份泥就可以吽基肥泥.咁~1份花生麩,半份骨粉,半份含鉀肥=2份..
係咪即係..我用20杯泥,就加2杯以上混合肥料撈埋,再吽吓佢就得喇.唔好意思,麻煩晒!!
====================================================

花果山及大家晚上好!

首先我話俾你知本帖內容係普通種植經驗分享絕對唔係教學用黎架!

吽肥問題睇似簡單實際複雜, 原因每人所用肥料質量唔同, 用泥又唔一樣....
所以列出份量係本人廣義對應數值而已, 唔好照單全收呀!

嗱, 我以上述大約份量吽緊嘅基肥泥, 會按唔同植物對肥份需求給予唔同份量層厚.
吽好備用嘅基肥泥亦以上述方式進行, 或與普通泥再溝勻去用架,
並唔係以此份量基肥泥獨立栽種嘅!

吽緊嘅基肥泥, 我會按唔同植物對肥份需求給予唔同份量層厚架!

回復

花園仔 發表於 2010-4-29 21:00:07 |顯示全部樓層
瓜棚掛滿瓜瓜, 唔夠肥料佢地點會爸爸聲大吖!

2010-04-29-5.jpg 2010-04-29-7.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-29 21:04:16 |顯示全部樓層
飽受蟲害嘅吹波節瓜終於戰勝蟲蟲爬架架囉!

回復

花園仔 發表於 2010-4-29 21:37:16 |顯示全部樓層
回復 11651# shirley827

<魚藤>好勁架, 有養狗狗魚魚....要小心, 小心, 小心呀!
回復

花果山 發表於 2010-4-29 22:20:48 |顯示全部樓層
回復 11654# 花園仔
=====================
明白! 多謝花老師圖文並茂既解釋!!
唔該晒!!!
回復

laugenroll 發表於 2010-4-30 00:32:07 |顯示全部樓層
回復 11641# 花園仔

我在香港找了很久也找不到綠紫蘇種子, 老師如果你有的話可以分享一點給我嗎? 謝謝!
回復

花園仔 發表於 2010-4-30 12:52:48 |顯示全部樓層
回復 11658# 花果山
明白! 多謝花老師圖文並茂既解釋!!
唔該晒!!!
===================================

唔使客氣!

太陽出來了!
最開心我相信係生菜嘞!

回復