乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209684 19822
花園仔 發表於 2010-4-30 12:59:07 |顯示全部樓層
積媽, 小寶及大家好!

陽光普照又種嘢嘅好日子囉!

剛剛收咗啲辣椒, 交咗俾彬彬試食嘞!

記得睇圖時請多手體張圖上點擊一下啵, 放大D清楚好多架!

回復

花園仔 發表於 2010-4-30 13:08:27 |顯示全部樓層
積媽,
呢幾日棵無花果好似發咗癲噉呀!
一路轉色一路膨大....就黎成包紙巾咁大囉!

實物原大

2010-04-29-3K.jpg 2010-04-29-1K.jpg 2010-04-30-33K.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-30 13:24:56 |顯示全部樓層
先幾日見啲百里香生到好似爆炸装噉款,
一於幫佢飛吓髮(普通百里香)浸翻樽油先!

2010-04-25-13.jpg 2010-04-25-22.jpg 2010-04-27-18.jpg 2010-04-27-20.jpg 2010-04-27-26.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-30 13:29:42 |顯示全部樓層
隔離棵<冬季百里香>都好濃密架, 遲啲先郁佢啦!

2010-04-25-23.jpg 2010-04-25-14.jpg 2010-04-25-15.jpg 2010-04-25-16.jpg
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-30 13:30:36 |顯示全部樓層
回復 11662# 花園仔
積媽,
呢幾日棵無花果好似發咗癲噉呀!
一路轉色一路膨大....就黎成包紙巾咁大囉!
==========================================================
老師好!!!
我都想我D無花果發下癲呢~~ 不過我阿三兄弟仲係青BB , 如果有陽光日子長D, 我估佢地應該會大得好快~
另外, 老師比彬彬試食辣椒係新品種黎呀?
回復

花園仔 發表於 2010-4-30 13:33:22 |顯示全部樓層
<野生百里香>恢復元氣中, 插枝嘅又爸爸聲大緊嘞....

2010-04-25-17.jpg 2010-04-25-18.jpg 2010-04-25-19.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-30 13:46:03 |顯示全部樓層
回復 11665# JicJicmom

老師好!!!
我都想我D無花果發下癲呢~~ 不過我阿三兄弟仲係青BB , 如果有陽光日子長D, 我估佢地應該會大得好快~
另外, 老師比彬彬試食辣椒係新品種黎呀?
===========================

積媽,
剩係細細聲話俾你知咋!
真係丑怪嘞, 認真失禮人呢!
啲辣椒係皇冠產品黎嘅,
種得唔係咁靚架罅,
唯一值得安慰嘅係控製到蟲害囉!

回復

giveupaguy 發表於 2010-4-30 13:48:15 |顯示全部樓層

Sorry 花老園. 看到你說 "太陽出來了!. 最開心我相信係生菜嘞!"
   上次早上林左水. 把牛生放太陽下曬左3小時 (10am-1:00pm). 點知好多都謝謝地.於是只有再林水移回非直曬的地方....
   請問生菜科係唔係唔曝曬得架?

rosemary 滲油有什麼用途? 食用方法? 謝謝.
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-30 13:53:52 |顯示全部樓層

回復 11667# 花園仔
積媽,
剩係細細聲話俾你知咋!
真係丑怪嘞, 認真失禮人呢!
啲辣椒係皇冠產品黎嘅,
種得唔係咁靚架罅,
唯一值得安慰嘅係控製到蟲害囉!
=========================================
老師, 積媽從來唔敢影成株植株比人睇架....   
呢棵皇冠牌比起老師0既靚椒 / 飛碟椒係細咪D , 但依然靚女呀 ~~~
一D都唔失禮呀老師~~
老師係唔係用蛇床子素呢?
回復

花園仔 發表於 2010-4-30 14:06:10 |顯示全部樓層
回復 11669# JicJicmom
老師, 積媽從來唔敢影成株植株比人睇架....   
呢棵皇冠牌比起老師0既靚椒 / 飛碟椒係細咪D , 但依然靚女呀 ~~~
一D都唔失禮呀老師~~
老師係唔係用蛇床子素呢?
=======================

積媽,
呢隻皇冠牌椒椒唔會高過2呎囉!
黎睇吓我嘅靚椒現時情況啦:

呢棵完美

2010-04-30-28.jpg 2010-04-30-28K.jpg

呢棵有卷葉情況出現, 剛噴咗<伊天得>

2010-04-30-27.jpg 2010-04-30-27K.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-30 14:32:01 |顯示全部樓層
回復 11668# giveupaguy
Sorry 花老園. 看到你說 "太陽出來了!. 最開心我相信係生菜嘞!"
   上次早上林左水. 把牛生放太陽下曬左3小時 (10am-1:00pm). 點知好多都謝謝地.於是只有再林水移回非直曬的地方....
   請問生菜科係唔係唔曝曬得架?

rosemary 滲油有什麼用途? 食用方法? 謝謝.
=============================================

你好!
使乜手揗腳震吖, 我又唔係真老師唔打人手板架!

生菜控制水份方面真係好蝦仁架,
水小啲葉躂曬落地, 分分鐘起唔翻身,
水多又怕吽爛根, 所以要保持泥面乾爽泥下微濕潤囉!
千祈唔好淋得太濕, 又唔好制水喎 -- 制水菜菜會苦架!

大雨淋得耐最怕狂曬, 即等於人類絕食幾日突然狂食你話幾危險呢!

生菜日照充足係非常好嘅 -- 指正常生長狀態而言!

我地呢啲生菜因為前時天氣唔好, 日照不足, 啲葉長了了, 好似匙羹噉....

一曬太陽唔頭耷耷至奇啦!

2010-04-30-7.jpg 2010-04-30-5.jpg 2010-04-30-5K.jpg
回復

giveupaguy 發表於 2010-4-30 14:40:25 |顯示全部樓層

回復 11671# 花園仔

謝謝花園老師. 我仲以為自己攪錯了牛油生菜的品種. 因為種出來的跟原圖完全唔似樣
唉~抵鬧. 我知道打錯了名.
我想問的係百里香滲油的用途及食法. 謝謝.
回復

花園仔 發表於 2010-4-30 14:44:13 |顯示全部樓層
回復 11659# laugenroll
回復 11641# 花園仔

我在香港找了很久也找不到綠紫蘇種子, 老師如果你有的話可以分享一點給我嗎? 謝謝!
=======================================

嗱, 種籽成長緊架罅, 我都好好心機對佢架....
耐心啲等吓囉, 睇吓收唔收得到啦! 嘻嘻!

回復

花園仔 發表於 2010-4-30 14:58:31 |顯示全部樓層
回復 11672# giveupaguy
謝謝花園老師. 我仲以為自己攪錯了牛油生菜的品種. 因為種出來的跟原圖完全唔似樣
唉~抵鬧. 我知道打錯了名.
我想問的係百里香滲油的用途及食法. 謝謝.
========================================

百里香浸油用途請你到<香草園>請教啦!
或體呢度請教其他網友, 我唔想得....

我之前種嘅牛油生菜

2009-04-18-29.jpg 2009-04-11-3.jpg 2009-01-22-25.jpg
回復

giveupaguy 發表於 2010-4-30 15:30:15 |顯示全部樓層
回復 11674# 花園仔

係呢d啦....我買回來的包裝係呢個樣...好靚. 我用新盆再下了新種子. 希望種到似牛油生菜樣.
回復

小寶 發表於 2010-4-30 23:00:47 |顯示全部樓層
回復 11661# 花園仔
積媽, 小寶及大家好!

陽光普照又種嘢嘅好日子囉!

剛剛收咗啲辣椒, 交咗俾彬彬試食嘞!
=========================
老師好!
睇樣都覺得佢辣呀,唔知彬彬試食後的結果係點呢?

我都有好多"我來自積媽椒"呀
回復

花園仔 發表於 2010-4-30 23:28:04 |顯示全部樓層
回復 11676# 小寶
老師好!
睇樣都覺得佢辣呀,唔知彬彬試食後的結果係點呢?

我都有好多"我來自積媽椒"呀
=================================

小寶及大家晚上好!

體雪櫃喎, 結果會通知你 -- 我都幾多招架! 嘻嘻!

雨中及陽光下嘅益母草與各種歐芹混戰!
體貴帖有問縐葉歐芹點食?
除西餐或伴碟用外, 切碎佢加入炒飯, 加啲入(忌廉磨菇)罐頭湯度....幾正喎!

2010-04-29-10.jpg 2010-04-30-37.jpg
回復

小寶 發表於 2010-5-1 00:00:05 |顯示全部樓層

回復 11677# 花園仔
雨中及陽光下嘅益母草與各種歐芹混戰!
體貴帖有問縐葉歐芹點食?
除西餐或伴碟用外, 切碎佢加入炒飯, 加啲入(忌廉磨菇)罐頭湯度....幾正喎!
==================================
老師好!
係呀, 在敝帖中問點食縐葉歐芹, 原來都可以用來炒飯, 加埋忌廉磨菇有D似意大利飯喎!
我就因為呢排D芫荽老喇,所以用佢來炒飯, 都幾香口架.

仲有,你D無花果真係利害, 咁大隻!
回復

花園仔 發表於 2010-5-1 00:13:33 |顯示全部樓層
回復 11678# 小寶
老師好!
係呀, 在敝帖中問點食縐葉歐芹, 原來都可以用來炒飯, 加埋忌廉磨菇有D似意大利飯喎!
我就因為呢排D芫菜老喇,所以用佢來炒飯, 都幾香口架.
===========================================

哈哈, 噉都俾你諗到兩樣嘢加埋一齊就係新食譜呀! 可以一試架!

因為我鍾意用好食嘅<羅馬生菜>做生菜包炒飯, 而家菜菜接唔到囉 -- 啲咁細棵咋!

回復

小寶 發表於 2010-5-1 00:19:38 |顯示全部樓層
回復 11679# 花園仔

因為我鍾意用好食嘅<羅馬生菜>做生菜包炒飯, 而家菜菜接唔到囉 -- 啲咁細棵咋!
==========================
我就仍然用三兄果d羅生種, 用8號盆種,但今次只發到5棵咋陰功.
回復