乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2215157 19822
BanbieChan 發表於 2009-10-7 08:31:35 |顯示全部樓層
老師

早晨呀~今朝喺你度食健康沙律做早餐~
回復

花園仔 發表於 2009-10-7 08:35:05 |顯示全部樓層

9358# 悠悠草
老師, 我聽講d瓜、果蠅會認得形狀, 見到類似瓜果物體(如膠樽包住黃色或綠色黐蟲紙), 先會黐埋去,
平平板板的只會吸引到其他飛虫, 不過我都唔敢確定, 都要睇下老師得出黎既成效, 作個參考。

其實亞茂整餅型我都整過, 不過未見成效時已經被風雨打殘黐晒泥, 之後都無再整。
後來先知要掛係有遮蔭遮雨地方先合適, 但又唔可距離太遠,
老師會掛係乜位置。
===========================================

你好!
首先請你睇吓:

http://images.google.com.hk/imag ... =2&aq=f&oq=

嗱! 我用<双面粘蟲板>  + <360度廻轉掛勾> 黎捉蟲嘅!
高度係棵檸檬樹頂位, 諗住捉白粉蛾啫! 點知捉咗大蒼蠅紙及果蠅.....
回復

花園仔 發表於 2009-10-7 08:50:12 |顯示全部樓層

9361# BanbieChan
花園仔老師

早晨呀~今朝喺你度食健康沙律做早餐~
===============================

斑比早晨!

歡迎呀!
我早上先飲大杯開水, 食沙律, 食麥皮, 而家去嘆早茶囉!

有種睡蓮嘅朋友注意嘞, 睡蓮葉出芽芽囉!

又要揾定個缸囉!

又要揾定個缸囉!
回復

新仔 發表於 2009-10-7 09:07:01 |顯示全部樓層
早晨呀老師, 真係捉咗好多大蒼蠅及果蠅啵!
回復

y24790725 發表於 2009-10-7 11:34:01 |顯示全部樓層
9356# 花園仔
剛出去拍攝嘅<夕張蜜瓜>鼓勵一下!

-------------------------------------------------
老師你好叻呀
我之前種的第三個密瓜,已給無情的八號風球吹斷了 我現在形在努力
回復

聰~ 發表於 2009-10-7 15:53:11 |顯示全部樓層
9365# y24790725

我之前種的第三個密瓜,已給無情的八號風球吹斷了 我現在形在努力
====================================
我之前都係...見到斷左個下呆左...哈哈
我依家出個d果同葉唔知點解來來去去都係好細...唔知點解
回復

聰~ 發表於 2009-10-7 15:55:55 |顯示全部樓層

9359# 花園仔

大家早晨呀!
蜜瓜大細係關好多嘢嘅事架, 盤嘅大細係其中之一!

如果想D蜜瓜大個D同甜D應該要落<鉀肥> --
紅牛帮到你! (你都冇認真睇過我嘅帖!)
======================
我呢個時間應該講午安
你真係咁忍心要我飲紅牛...哈哈

另外我想問下老師知唔知邊度有紫草葉賣?
回復

花園仔 發表於 2009-10-7 18:23:21 |顯示全部樓層
9367# 聰~
9359# 花園仔
大家早晨呀!
蜜瓜大細係關好多嘢嘅事架, 盤嘅大細係其中之一!

如果想D蜜瓜大個D同甜D應該要落<鉀肥> --
紅牛帮到你! (你都冇認真睇過我嘅帖!)
======================
我呢個時間應該講午安
你真係咁忍心要我飲紅牛...哈哈

另外我想問下老師知唔知邊度有紫草葉賣?
===========================

大家好!
聰~, 都話你冇認真睇過我嘅帖啦:

http://hkplants.com/thread-11235-436-1.html
8702#  8706#
回復

miku 發表於 2009-10-7 18:44:17 |顯示全部樓層

花老園

晚安呀!
想問下你既蜜瓜幾摘得呀add6icon
我同你應該係差唔多時間, 不過你果隻d紋靚好多

我都同你一樣有一大一小呀

不過等左咁耐都仲未熟既 ???
我尋晚都即刻加左d紅牛鉀肥比佢了add6icon
回復

悠悠草 發表於 2009-10-7 21:56:19 |顯示全部樓層
9362# 花園仔

你好!
首先請你睇吓:
http://images.google.com.hk/imag ... =2&aq=f&oq=

嗱! 我用<双面粘蟲板>  + <360度廻轉掛勾> 黎捉蟲嘅!
高度係棵檸檬樹頂位, 諗住捉白粉蛾啫! 點知捉咗大蒼蠅紙及果蠅.....

係喎, 老師主要防瓜果蠅方法係套袋嘛,
再加<双面粘蟲板>捉白粉蛾 , 連大蒼蠅及果蠅都黐埋.

多謝老師提供資料,
原來不同種類害蟲多到數之不盡, 都須要用粘蟲紙防治, 而且效果都好好.
咁我都要學整番幾個先得。
回復

i4kai 發表於 2009-10-8 10:47:57 |顯示全部樓層
8605# 花園仔

8599# i4kai
花老師,
上個月'你寄左 2枝夜香花、同2枝桑枝比我
巳分別插枝在小盆裏及樹陰下的泥地上

現在只有一枝插在泥地上的夜香花在生長中、其它3枝都死了!

這夜香花看來很健康、是否應該留它在原地再長大一點呢?
或是把它從樹陰、移種到大盆,改放在多些陽光的地點呢?
===================================

咁嘅天氣插生咗仲咁靚添, 幾好吖!
大D先好郁佢呀, 原因係佢D根仲係唔夠多!
=================================

花老師,
又過左一個月啦!棵夜香花插技嘅新苗巳經有10吋長,
在樹陰下好像生長得比較慢!?
現在係咪可以移種呢?
回復

biru 發表於 2009-10-8 12:35:07 |顯示全部樓層
做了cd-rom好久, 忍不住register... 大家好! 花園仔真係好勁呀, 在下佩服佩服!
回復

mamafan 發表於 2009-10-8 17:48:34 |顯示全部樓層
老師, 我自留了一些南瓜種子(日本種圓型), 請問如何得知它是向上爬或是爬地的呢? 給它一支竹做支撐, 它總是偏向地走..........
另外, 南瓜苗只有5-6片葉(最大的葉約汽水罐口徑大), 便見2個乸花, 及幾個小的可能是公花, 那我應該拔走花花, 定由得它?
昨天剛買了Y牌西瓜及蜜瓜種子, 見你的蜜瓜種得好好, 是不是一棵只保留一瓜或多瓜?
回復

muitau 發表於 2009-10-9 11:26:07 |顯示全部樓層
9362# 花園仔
====================================
老師早,

買左一路無用因為我想整得塊粘虫紙無咁樣衰,
咁整的確企理又易換,我一定會抄襲
個廻轉掛勾又係自己勾架?
綱水唔差喎!
回復

花園仔 發表於 2009-10-9 18:51:49 |顯示全部樓層

9369# miku
花老園
晚安呀!
想問下你既蜜瓜幾摘得
我同你應該係差唔多時間, 不過你果隻d紋靚好多我都同你一樣有一大一小呀
不過等左咁耐都仲未熟既 ???
我尋晚都即刻加左d紅牛鉀肥比佢了
==============================

miku及大家好!

你記唔記得幾時做人工授粉架,
成功授粉後45-55日就成熟嘞,
我預50日採收, 已經少水架罅!

今日又為Y牌蜜瓜做咗人工授粉嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-10-9 18:57:32 |顯示全部樓層
9371# i4kai
花老師,
又過左一個月啦!棵夜香花插技嘅新苗巳經有10吋長,
在樹陰下好像生長得比較慢!?
現在係咪可以移種呢?
==============================

你好!
當然可以! 不過小心D唔好整傷佢咁多根呀!

而家夜香花仲猛咁開花架!
回復

花園仔 發表於 2009-10-9 19:04:18 |顯示全部樓層
9372# biru
做了cd-rom好久, 忍不住register... 大家好! 花園仔真係好勁呀, 在下佩服佩服!
=======================================

有乜咁值得你佩服吖!

種嘢唔使咁緊張, 好似<小洋蔥頭>咁求其挖開泥種落去就OK啦!
回復

花園仔 發表於 2009-10-9 19:16:01 |顯示全部樓層
9373# mamafan
老師, 我自留了一些南瓜種子(日本種圓型), 請問如何得知它是向上爬或是爬地的呢? 給它一支竹做支撐, 它總是偏向地走..........
另外, 南瓜苗只有5-6片葉(最大的葉約汽水罐口徑大), 便見2個乸花, 及幾個小的可能是公花, 那我應該拔走花花, 定由得它?

昨天剛買了Y牌西瓜及蜜瓜種子, 見你的蜜瓜種得好好, 是不是一棵只保留一瓜或多瓜?
=========================================================

你好!
南瓜應該係躝地架!

日本南瓜我未成功過所以冇此經驗!

Y牌蜜瓜我都係初試種, 而家開緊花,
我每棵預3朶乸花做人工授粉, 成功只留一個瓜瓜仔!

琴日又收咗個長條南瓜
回復

花園仔 發表於 2009-10-9 19:43:32 |顯示全部樓層
9374# muitau
老師早,

買左一路無用因為我想整得塊粘虫紙無咁樣衰,
咁整的確企理又易換,我一定會抄襲
個廻轉掛勾又係自己勾架?
綱水唔差喎!

===========================

妹頭好!
駛乜咁客氣吖! 啱用咪Copy囉, 又冇專利嘅! -- 聲明先: 千祈唔好俾分我. 我唔要架!

嗰個360度廻轉掛勾唔係自己整嘅!
係體吉吉十蚊店買架, 用咗幾年架罅!
回復

花園仔 發表於 2009-10-9 19:53:50 |顯示全部樓層
天氣轉凉, 我嘅洛神花開花結?囉! 你呢?
回復