乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2215161 19822
miku 發表於 2009-10-9 21:45:32 |顯示全部樓層
9375# 花園仔

miku及大家好!

你記唔記得幾時做人工授粉架,
成功授粉後40-45日就成熟嘞,
我預50日採收, 已經少水架罅!

今日又為Y牌蜜瓜做咗人工授粉嘞!

花老師
你好!
而家個瓜離授粉日有35日,係咪要開始淋少d水啦
如果少水我就只係咁意淋濕d泥算, 唔再淋至盤底出水
咁係咪會甜的, 希望佢唔好係苦就好了
回復

花園仔 發表於 2009-10-9 22:18:51 |顯示全部樓層
9381# miku
花老師
你好!
而家個瓜離授粉日有35日,係咪要開始淋少d水啦
如果少水我就只係咁意淋濕d泥算, 唔再淋至盤底出水
咁係咪會甜的, 希望佢唔好係苦就好了
====================================

miku, 網紋密瓜收成期係離授粉日45-55日, 我預50日就收割!
體個瓜停止膨大時即進入成熟期就開始節制淋水(泥表面乾至淋水).

<咁係咪會甜的> -- <甜D>唔係我話嘅, 係共識! 我信!! -- 信唔信隨你啫! 苦唔好賴我呀!
回復

小寶 發表於 2009-10-9 22:30:07 |顯示全部樓層
老師好, 我上個星期先知原來積媽俾左老師的好味夕張蜜瓜我, 於是落種, 宜家已發左芽長了兩片真葉, 唔知宜家種會否太遲?
回復

花園仔 發表於 2009-10-9 22:43:14 |顯示全部樓層
9383# 小寶
老師好, 我上個星期先知原來積媽俾左老師的好味夕張蜜瓜我, 於是落種, 宜家已發左芽長了兩片真葉, 唔知宜家種會否太遲?
================================================

小寶好!
網紋蜜瓜而家仍可種!(第三造 -9月中下種籽)

講吓我棵<長條南瓜>啦, 佢進入第三期發育嘞!
朝朝都要服待佢呀!

今朝....
回復

miku 發表於 2009-10-9 22:51:52 |顯示全部樓層
9382# 花園仔

miku, 網紋密瓜收成期係離授粉日45-55日, 我預50日就收割!
體個瓜停止膨大時即進入成熟期就開始節制淋水(泥表面乾至淋水).

<咁係咪會甜的> -- <甜D>唔係我話嘅, 係共識! 我信!! -- 信唔信隨你啫! 苦唔好賴我呀!

我之前都係早晚各淋一次,
而家先開始少水會唔會太遲呢?
但我見d紋唔係好深ka咋, 無你果d咁靚同密.
回復

小寶 發表於 2009-10-9 23:04:10 |顯示全部樓層
9384# 花園仔

網紋蜜瓜而家仍可種!(第三造 -9月中下種籽)

講吓我棵<長條南瓜>啦, 佢進入第三期發育嘞!
朝朝都要服待佢呀!
===================================
小寶呢幾日都要朝朝 服侍佢地呀!
不過好似只有一隻ok, 明天再確認一下
回復

花園仔 發表於 2009-10-9 23:12:41 |顯示全部樓層
9386# 小寶
========================

秋天要補吓至得架, 今晚先食過花膠啫! 瓜瓜都係架!

我嘅<藤三七>而家起進行休養生息嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-10-9 23:18:08 |顯示全部樓層
9385# miku
我之前都係早晚各淋一次,
而家先開始少水會唔會太遲呢?
但我見d紋唔係好深ka咋, 無你果d咁靚同密.
===========================

都話體個瓜停止膨大時即進入成熟期就開始節制淋水(泥表面乾至淋水).

翠玉瓜爸爸聲大起黎, 仲未有花, 落咗紅牛架罅!
回復

花園仔 發表於 2009-10-9 23:33:00 |顯示全部樓層
苦瓜呢棑都大得好快架!
回復

小寶 發表於 2009-10-9 23:40:06 |顯示全部樓層
9386# 小寶
========================

秋天要補吓至得架, 今晚先食過花膠啫! 瓜瓜都係架!

我嘅而家起進行休養生息嘞! ...
花園仔 發表於 2009-10-9 11:12 PM

我嘅<藤三七>而家起進行休養生息嘞!
=========================================================
e?咁係咪要落鉀肥呀?
回復

花園仔 發表於 2009-10-9 23:44:34 |顯示全部樓層
棵楊桃D花多到....
回復

花園仔 發表於 2009-10-9 23:54:12 |顯示全部樓層
9390# 小寶
e?咁係咪要落鉀肥呀?
=======================

<藤三七>佢剛開完花咋, 落D磷氮肥俾佢過冬算啦!

羅馬生菜苗苗生得好靚啵!
回復

花園仔 發表於 2009-10-10 00:04:12 |顯示全部樓層
<沙律生菜>苗苗都唔執輸架!
回復

花園仔 發表於 2009-10-10 00:08:59 |顯示全部樓層
<櫻桃蘿蔔>進展良好!
回復

小寶 發表於 2009-10-10 00:14:31 |顯示全部樓層
9392# 花園仔
<藤三七>佢剛開完花咋, 落D磷氮肥俾佢過冬算啦!
=========================================
哦~收到!
回復

花園仔 發表於 2009-10-10 00:25:47 |顯示全部樓層
新插枝嘅<迷迭香>及插枝成功咗嘅<甜薰衣草>

順手移埋盤添!

順手移埋盤添!
回復

花園仔 發表於 2009-10-10 00:30:21 |顯示全部樓層
<野生百里香>及<冬季百里香>

<冬季百里香>

<冬季百里香>
回復

小牛 發表於 2009-10-10 11:17:28 |顯示全部樓層
翠玉瓜爸爸聲大起黎, 仲未有花, 落咗紅牛架罅!
====================================
原來翠玉瓜係咁樣架?生左好多葉都未爬架。
回復

laugenroll 發表於 2009-10-10 21:46:59 |顯示全部樓層
我試過盤種翠玉瓜, 種到出瓜都未爬過架, 第一個瓜好粗好大, 大過街市見的好多, 但跟住後勁不繼, 最後一棵得一個大加一個中, 然後得到白粉病 (那時仲未識呢種病, 以為佢d葉老咗會變白)。
回復

biru 發表於 2009-10-11 10:22:26 |顯示全部樓層

花園仔你好!
今早看見媽媽的白蘭有d好像mould的在主幹上, 是否有病了? 如果係的話點去除?謝謝!

回復