乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2215152 19822
llaus 發表於 2009-10-3 11:50:41 |顯示全部樓層
白蘭花啵
好香呀
回復

花園仔 發表於 2009-10-3 11:54:45 |顯示全部樓層
9321# llaus
蛙蛙好!

唔香嘅<紅梗潺菜>開花囉!
回復

花園仔 發表於 2009-10-3 12:12:30 |顯示全部樓層
我嘅<美國翠莉蘆薈>真係人見人愛(讚)架!
點種 -- 話俾你知喇:
普通泥 -- D人話要乜土物土喎!
個盤最少用10吋口徑 -- D人多數用8吋以降嘅盤仔!
要夠水份 -- D人話少水喎!
薄肥間中施吓 --D人話唔使乜落肥喎!
半陰曬 -- D人話狂曬喎!
總而言之唔使點理啫!

兩盤種體牆邊嘅<美國翠莉蘆薈>
回復

y24790725 發表於 2009-10-3 13:11:16 |顯示全部樓層
花老師:
我奶奶留了一桶大洗衣粉桶的茶葉渣給我,係飲完和已風乾的,留給我種菜
我的表弟又給了一桶中洗衣粉桶咁多的紅茶葉和咖啡給我(他開餐廳,不小心將兩樣茶葉溝埋,所以不要,係未煮過的,將之給我來種菜,但我家又不飲)

這兩樣份量都很多,請問老師我可以點處理?
回復

花園仔 發表於 2009-10-3 13:13:17 |顯示全部樓層
葉面嘅白線就係潛葉蠅(地圖蟲)啦, 最簡單直接就係剪佢落黎銷毀!
唔得嘅話咪噴灑藥劑囉! <三益><綠油油>都得格!
我比較鍾意用<綠油油>貪佢乾爽D,
<三益>噴咗落去<立黐黐>架!

蜜瓜葉上嘅潛葉蠅俾<綠油油>噴死咗啦!
回復

mono 發表於 2009-10-3 13:29:38 |顯示全部樓層
老師午安。
中秋節快樂!噚晚個月亮好光呀。天清氣爽。
回復

mono 發表於 2009-10-3 13:38:20 |顯示全部樓層
362# miku
好多菜都好好食格, 唔明你地點解咁鍾意食白菜, 太寒對老少都冇乜益, 尤其是晚餐易引至生白痰起寒咳架!
=======================================
我都鐘意食白菜㗎,無乜渣又甜。後來睇中醫話我寒底就小心食野嘑。當然間中都會食,但加多兩片薑啦。
回復

miku 發表於 2009-10-3 13:55:58 |顯示全部樓層
362# miku
好多菜都好好食格, 唔明你地點解咁鍾意食白菜, 太寒對老少都冇乜益, 尤其是晚餐易引至生白痰起寒咳架!
=======================================
我都鐘意食白菜 ...
mono 發表於 2009-10-3 13:38

我其實最中意唔算係白菜仔, 而係菜心, 翠肉瓜, 南瓜, 茄子呀, 所以屋企種左通菜, 菜心同埋芥蘭,  瓜仲有茄子, 南瓜同埋翠肉瓜,
至於白菜, 通菜係老公中意食咋! 不過白菜我種唔倒, 一生兩塊菜後無耐就枯乾了, 唔知點解, 種左兩次都係咁
但菜心都算種倒d葉, 有得食下.
其實我種來種去都係得幾樣野, 又無乜收成, 真係失禮晒
回復

小寶 發表於 2009-10-3 21:48:33 |顯示全部樓層
老師好! 祝老師中秋節快樂呀!
回復

lamolympia 發表於 2009-10-4 17:01:10 |顯示全部樓層
老師好~!中秋節快樂!
回復

HappyLeo 發表於 2009-10-4 17:38:15 |顯示全部樓層
我嘅真係人見人愛(讚)架!
點種 -- 話俾你知喇:
普通泥 -- D人話要乜土物土喎!
個盤最少用10吋口徑 -- D人多數用8吋以降嘅盤仔!
要夠水份 -- D人話少水喎!
薄肥間中施吓 --D人話唔使乜落肥喎!
半陰曬 -- D人話狂曬喎! ...
花園仔 發表於 2009-10-3 12:12

你種得好靚呀,謝謝你的幫忙^^
回復

muitau 發表於 2009-10-5 13:17:04 |顯示全部樓層
老師及各位,
補祝中秋快樂!!!

老師,
我都見我棵洛神有花lum喇, 不過仲係好細粒, 好似指甲尾咁細
回復

學種植 發表於 2009-10-5 17:54:04 |顯示全部樓層
花園仔老師...
你有冇種過日本圓蘿白ar?
我果d落種超耐都唔出...連種皮都未爆@@"
同埋想問問蘿白要落咩肥?
唔該晒=]
回復

花園仔 發表於 2009-10-5 18:47:29 |顯示全部樓層
9332# muitau
老師及各位,
補祝中秋快樂!!!

老師,
我都見我棵洛神有花lum喇, 不過仲係好細粒, 好似指甲尾咁細
===================================

Mill, miku, 小寶, 愛美麗, HappyLeo, 妹頭, 學種植 及大家好!

妹頭,
我個棵洛神花係用自發種籽種嘅,
幾經磨難終于開花結果嘞,
但俾原株嘅花果細D架,
總算成功冇所謂啦!

剛剛

剛剛

早上

早上

早上

早上

早上

早上
回復

花園仔 發表於 2009-10-5 18:57:33 |顯示全部樓層
9324# y24790725
花老師:
我奶奶留了一桶大洗衣粉桶的茶葉渣給我,係飲完和已風乾的,留給我種菜
我的表弟又給了一桶中洗衣粉桶咁多的紅茶葉和咖啡給我(他開餐廳,不小心將兩樣茶葉溝埋,所以不要,係未煮過的,將之給我來種菜,但我家又不飲)

這兩樣份量都很多,請問老師我可以點處理?
=========================================

Fanny好!
對於嗰两樣嘢真係唔好意思嘞, 從未用過啵, 睇吓有邊位朋友可以帮吓你啦!

又買咗包<雞屎肥>
回復

花園仔 發表於 2009-10-5 19:06:23 |顯示全部樓層
9327# mono
我都鐘意食白菜㗎,無乜渣又甜。後來睇中醫話我寒底就小心食野嘑。當然間中都會食,但加多兩片薑啦。
==========================================

Mill,
壇上有版你睇架啦! 總而言之: 小心飲食, 適度休息, 情緒平和....冇錯嘅!

今早摘咗D<金色馬齒莧>用黎加落沙律度....
回復

花園仔 發表於 2009-10-5 19:28:37 |顯示全部樓層
9331# HappyLeo
你種得好靚呀,謝謝你的幫忙^^
===================

你好!
靚乜吖! 蘆薈曝灑唔靚架, 仲會有機會患上蘆薈<葉尖日燒症>添架!

種體地上75%以上光照嘅<美國翠莉蘆薈>

年初

年初

剛剛

剛剛
回復

花園仔 發表於 2009-10-5 19:40:26 |顯示全部樓層
9333# 學種植
花園仔老師...
唔該晒=]
=================================

你好!
我冇種過日本圓蘿白啵!
超耐即係幾耐唧?
蘿蔔主要落<氮,磷肥>囉!

琴日下午落嘅Y牌<櫻桃蘿蔔>種籽, 唔夠一日就發芽洛!
我體上面瀋咗D幼泥所以唔多覺咋!
回復

悠悠草 發表於 2009-10-5 21:49:02 |顯示全部樓層
9336# 花園仔

今早摘咗D<金色馬齒莧>用黎加落沙律度....

<金色馬齒莧>我見街邊阿婆賣既馬齒莧唔知係咪同一種, 有黃色花仔架,
我望下望下, 佢就猛咁叫我買, 我話唔識點食, 無買到.
原來可以用黎做沙律, 係咪好好味嫁?
回復

學種植 發表於 2009-10-6 11:10:23 |顯示全部樓層
9333# 學種植
花園仔老師...
唔該晒=]
=================================

你好!
我冇種過日本圓蘿白啵!
超耐即係幾耐 ...
花園仔 發表於 2009-10-5 19:40

西利
回復